Inför: If Stockholm Open

En av årets höjdpunkter är den här veckan för oss svenska tennisentusiaster. Idag går vi igenom If Stockholm Open med vår ATP-kommentator Sebastian Cirin (@cirseb).

Lottningar och spelscheman hittar du här…

Mikael Ymer

Mikael Ymer mot Alexander Zverev. Hur hett är inte det?

Otroligt hett möte mellan dom. Man kan knappt fatta att det skiljer bara ett år mellan dom och det visar verkligen på vilken talang Zverev är. Jag har tyvärr svårt att se Ymer riktigt hota i den här matchen. Zverev har nästan etablerat sig som en riktigt ATP-spelare och det är självklart att hans tempo och bollande är på en helt annan nivå än Mikaels. Samtidigt så får man ju sätta ett frågetecken på Mikaels skada också. Är han verkligen helt hundra? Jag tror det också kommer spela in en del i dagens match. Men man vet ju aldrig heller, Mikael lär vara otroligt taggad på hemmaplan med den här chansen och får han en bra start och kan hålla en jämn nivå på serven, ja då kan ju allt hända. Zverev vet man ju sen tidigare att han kan ha lite problem med psyket. Tyvärr är min tro att Zverev tar hem det i två raka relativt enkelt.

Vilka spelare blir intressantast att se och följa?

Alla som har möjlighet tycker jag absolut ska till Kungliga idag och se Zverev mot Ymer. En match mellan två av de största framtidsnamnen där en av dom är en svensk spelare är inte något som händer varje dag. Så den matchen får ses som den mest intressanta. Annars finns det ju en hel del spelare som är roliga att se. Jag skulle säga att det är en bra klass över hela fältet i stort sett så man bör försöka se så mycket som man bara kan. Jag vill också säga att man definitivt bör se Jarkko Nieminen då detta blir hans sista turnering. Han bör hyllas utan tvekan för sina insatser.

Sett till seedningen har vi följande kvartsfinaler att se emot på övre halvan: Tomas Berdych (1)-Grigor Dimitrov (4) och Bernard Tomic (4)-Gilles Muller (8). Hur är deras form och hur ser deras väg ut?

Jag har väldigt svårt att sätta fingret på var Berdych verkligen står. Han har känts väldigt upp och ner under Asien-swingen samtidigt som han tog en titel. Nu är han ju även regerande mästare här i Stockholm så att en höjning är definitivt att vänta. Annars lär det bli en rätt tuff match mot Zverev i andra omgången. Rätt intressant att Berdych och Dimitrov lär mötas i kvarten. Båda som var finalister förra året, det visar lite på Dimitrovs utveckling det senaste året. En riktigt bra match där och Berdych får ses som favorit till semifinalplatsen.

Tomic känns högaktuell för sin semifinalplats på övre halvan. Han har verkligen visat att han menar allvar under Asien-swingen och tar han med sig den formen så är han absolut ett stort hot. Muller däremot kan få det rätt tufft. Både Becker och Millman är rätt tuffa motståndare och det blir ofta små marginaler som avgör i hans matcher. Berdych och Tomic får ses som favoriter till semifinalen.

Richard Gasquet (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Richard Gasquet (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

På undre halvan har vi följande tänkbara kvartsfinaler: Jack Sock (7)-Gilles Simon (3) och Jeremy Chardy (6)-Richard Gasquet (2). Samma fråga här: hur är deras form och hur ser deras väg ut?

Gasquet tycker jag har fått den enklaste lottningen i turneringen och bör inte ha några större problem att nå semifinal. Kan bli tuff kvart mot Chardy men samtidigt så känns Gasquet alldeles för stabil för att Chardy riktigt ska hota på allvar. Intressant match i första omgången mot Kokkinakis för Chardy. Kommer bli en oerhört tuff och jämn match det.

Gilles Simon är också högaktuell för en semifinalplats, även om Mayer visat att han faktiskt håller på hardcourt så är Simon alldeles för bra men det gäller även att prestera. Mayer är en spelare som aldrig ger upp.

Jack Sock bör inte ha några större bekymmer med Carreno-Busta men den andra omgången kommer bli riktigt intressant. Socks motståndare står mellan Kudla och Verdasco i en match som jag tror kan bli riktigt kul att se. Med tanke på att Verdascos form verkligen inte är på topp så har ändå Kudla en hygglig chans att slå honom. Samtidigt, vinner Verdasco den så öppnar det upp för en ytterligare spännande match mellan han och Sock. Det känns ändå som att de högst seedade tar sig till kvarten och jag tror att Sock har en bra chans mot Simon. Jag måste nog ändå på förhand säga Simon och Gasquet i semifinal men jag håller dörren öppen för en ändring här.

Robert Lindstedt (Foto: Erik Nyqvist/SweTennis)
Robert Lindstedt (Foto: Erik Nyqvist/SweTennis)

Vi har ju också en dubbelturnering där Robert Lindstedt och Jeremy Chardy är förstaseedade. Vilka är de största utmanarna och vilka bör man se under veckan?

Chardy/Lindstedt har fått en riktigt bra lottning och deras chans till titeln bör ses som rätt goda. Det är en hel del jämna par i fältet och öppnar ändå för att de seedade paren mycket väl kan åka. Arvidsson/Simonsson är helt chanslösa och bör vara glada för några få gem.

Guccione/Sa håller en alldeles för hög klass och de kommer få oerhört svårt för deras servande. Fleming/Muller är ett par som absolut kan prestera även om de inte lirat mycket ihop. Gick till final i Atlanta i år och var endast några få poäng ifrån att slå bröderna Bryan i finalen. Kan mycket väl slå tredjeseedade Butorac/Lipsky i första omgången. Pavic/Venus är också ett par att hålla koll på. Spelat väldigt mycket tillsammans och är ett rätt stabilt par. Kan mycket väl överraska och ta sig en bit in i turneringen.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.