Inför: If Stockholm Open

En av årets höjdpunkter är den här veckan för oss svenska tennisentusiaster. Idag går vi igenom If Stockholm Open med vår ATP-kommentator Sebastian Cirin (@cirseb).

Lottningar och spelscheman hittar du här…

Mikael Ymer

Mikael Ymer mot Alexander Zverev. Hur hett är inte det?

Otroligt hett möte mellan dom. Man kan knappt fatta att det skiljer bara ett år mellan dom och det visar verkligen på vilken talang Zverev är. Jag har tyvärr svårt att se Ymer riktigt hota i den här matchen. Zverev har nästan etablerat sig som en riktigt ATP-spelare och det är självklart att hans tempo och bollande är på en helt annan nivå än Mikaels. Samtidigt så får man ju sätta ett frågetecken på Mikaels skada också. Är han verkligen helt hundra? Jag tror det också kommer spela in en del i dagens match. Men man vet ju aldrig heller, Mikael lär vara otroligt taggad på hemmaplan med den här chansen och får han en bra start och kan hålla en jämn nivå på serven, ja då kan ju allt hända. Zverev vet man ju sen tidigare att han kan ha lite problem med psyket. Tyvärr är min tro att Zverev tar hem det i två raka relativt enkelt.

Vilka spelare blir intressantast att se och följa?

Alla som har möjlighet tycker jag absolut ska till Kungliga idag och se Zverev mot Ymer. En match mellan två av de största framtidsnamnen där en av dom är en svensk spelare är inte något som händer varje dag. Så den matchen får ses som den mest intressanta. Annars finns det ju en hel del spelare som är roliga att se. Jag skulle säga att det är en bra klass över hela fältet i stort sett så man bör försöka se så mycket som man bara kan. Jag vill också säga att man definitivt bör se Jarkko Nieminen då detta blir hans sista turnering. Han bör hyllas utan tvekan för sina insatser.

Sett till seedningen har vi följande kvartsfinaler att se emot på övre halvan: Tomas Berdych (1)-Grigor Dimitrov (4) och Bernard Tomic (4)-Gilles Muller (8). Hur är deras form och hur ser deras väg ut?

Jag har väldigt svårt att sätta fingret på var Berdych verkligen står. Han har känts väldigt upp och ner under Asien-swingen samtidigt som han tog en titel. Nu är han ju även regerande mästare här i Stockholm så att en höjning är definitivt att vänta. Annars lär det bli en rätt tuff match mot Zverev i andra omgången. Rätt intressant att Berdych och Dimitrov lär mötas i kvarten. Båda som var finalister förra året, det visar lite på Dimitrovs utveckling det senaste året. En riktigt bra match där och Berdych får ses som favorit till semifinalplatsen.

Tomic känns högaktuell för sin semifinalplats på övre halvan. Han har verkligen visat att han menar allvar under Asien-swingen och tar han med sig den formen så är han absolut ett stort hot. Muller däremot kan få det rätt tufft. Både Becker och Millman är rätt tuffa motståndare och det blir ofta små marginaler som avgör i hans matcher. Berdych och Tomic får ses som favoriter till semifinalen.

Richard Gasquet (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Richard Gasquet (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

På undre halvan har vi följande tänkbara kvartsfinaler: Jack Sock (7)-Gilles Simon (3) och Jeremy Chardy (6)-Richard Gasquet (2). Samma fråga här: hur är deras form och hur ser deras väg ut?

Gasquet tycker jag har fått den enklaste lottningen i turneringen och bör inte ha några större problem att nå semifinal. Kan bli tuff kvart mot Chardy men samtidigt så känns Gasquet alldeles för stabil för att Chardy riktigt ska hota på allvar. Intressant match i första omgången mot Kokkinakis för Chardy. Kommer bli en oerhört tuff och jämn match det.

Gilles Simon är också högaktuell för en semifinalplats, även om Mayer visat att han faktiskt håller på hardcourt så är Simon alldeles för bra men det gäller även att prestera. Mayer är en spelare som aldrig ger upp.

Jack Sock bör inte ha några större bekymmer med Carreno-Busta men den andra omgången kommer bli riktigt intressant. Socks motståndare står mellan Kudla och Verdasco i en match som jag tror kan bli riktigt kul att se. Med tanke på att Verdascos form verkligen inte är på topp så har ändå Kudla en hygglig chans att slå honom. Samtidigt, vinner Verdasco den så öppnar det upp för en ytterligare spännande match mellan han och Sock. Det känns ändå som att de högst seedade tar sig till kvarten och jag tror att Sock har en bra chans mot Simon. Jag måste nog ändå på förhand säga Simon och Gasquet i semifinal men jag håller dörren öppen för en ändring här.

Robert Lindstedt (Foto: Erik Nyqvist/SweTennis)
Robert Lindstedt (Foto: Erik Nyqvist/SweTennis)

Vi har ju också en dubbelturnering där Robert Lindstedt och Jeremy Chardy är förstaseedade. Vilka är de största utmanarna och vilka bör man se under veckan?

Chardy/Lindstedt har fått en riktigt bra lottning och deras chans till titeln bör ses som rätt goda. Det är en hel del jämna par i fältet och öppnar ändå för att de seedade paren mycket väl kan åka. Arvidsson/Simonsson är helt chanslösa och bör vara glada för några få gem.

Guccione/Sa håller en alldeles för hög klass och de kommer få oerhört svårt för deras servande. Fleming/Muller är ett par som absolut kan prestera även om de inte lirat mycket ihop. Gick till final i Atlanta i år och var endast några få poäng ifrån att slå bröderna Bryan i finalen. Kan mycket väl slå tredjeseedade Butorac/Lipsky i första omgången. Pavic/Venus är också ett par att hålla koll på. Spelat väldigt mycket tillsammans och är ett rätt stabilt par. Kan mycket väl överraska och ta sig en bit in i turneringen.

5 KOMMENTARER

 1. Naturligtvis tråkigt med så få svenska deltagare i singelturneringen, det brukar alltid vara trevligt när Mackan kämpar på den här nivån, hans knappa De Schepper-förlust t.ex.
  Förhoppningsvis kan Verdasco tända till i slutet av säsongen och tvåla till de bägge amerikanerna och sedan gå ännu längre.

  Som en hängiven Siljeström-följare blir jag givetvis besviken att man inte får möjlighet att se honom spela i sin hemmaturnering. Istället går Wild Cardet till två inte alltför unga singelspelare som ändå inte har någon nytta av eventuella rankingpoäng – då de ju inte satsar på dubbel. Den lägre rankade Brunström tar det andra Wild Cardet. Känslan från en oinitierad är onekligen att Siljeström är lite utanför Fidde-“klicken” och därför inte erhåller samma chanser som vissa andra. Vem bestämmer Stockholm Opens dubbel-WC?
  Nu kan det ju vara så att Siljeström valt att prioritera Challenger-spel i Frankrike istället, men det har jag svårt att tro.

 2. Allt oftare undrar jag vad som rör sig innerst inne i Fiddes huvud. En fin betraktelse/krönika på SO:s hemsida och ett aningen uppgivet konstaterande på tennis.se?
  Längtar han till ATP-världen måhända? Funderar han på om hans kunnande gör sig besvär där just nu? Vad har han för material att förädla egentligen? Dags att jobba med en utländsk spelare igen, ta jobb på GTG? Jag vet inte – men blir nyfiken! Och skulle Sverige misslyckas mot Danmark kanske det är läge att tacka för sig?
  Hemligheten och lösningen för svensk tennis stavas varken Fidde eller handlar om vad vi gör med våra 18-23 -åringar utan hur det ser ut i den normala tennisklubben en vanlig träningsvecka när spelaren är 11-15 år ung…

  • Det är sant och bara att instämma. Det är min känsla också att något kanske är på väg att hända. Tre år har gått och vi kan citera “Fidde” från artikeln på tennis.se då nyheten kom i slutet av 2012 och vad målet var bland annat:

   “Det gäller att inte bli kvar på futurenivå för länge.”

   Då var tex Rosenholm rankad 376. Markus Eriksson 672, Isak Arvidsson 695. Isak var yngst med sina 20 år. Lindell ett år äldre, Rosen och Mackan plus några år till. Men det var verkligheten då och det spelarmaterial som fanns att erbjuda. Bröderna Ymer går sin egen väg. Och konkurrensen med talangakademier har ökat. Blir intressant att se vilka spelare som KLTK tar in under sitt paraply, unga spelare blir det.

   • Men vem ska föda akademierna med spelare? Jo, klubbarna och för dem görs lite och frågan nämns sällan. Tror väldigt lite på spelare som har hela sin satsning i en akademi från 10-12 år.

    • Självklart är det så. Jag pratade om spelare från ca 15 år och uppåt. Kan ta en spelare i min klubb som exempel, Alexandra Viktorovitch. Hur utvecklas hon bäst som spelare framöver?

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.