Inför: Kuala Lumpur och Shenzhen (ATP 250)

Nick Kyrgios (Foto: Kulitat – https://www.flickr.com/photos/kulitat/ – [CC BY-SA 3.0])
Nick Kyrgios (Foto: Kulitat – https://www.flickr.com/photos/kulitat/ – [CC BY-SA 3.0])
Som vanligt gör vi ett uppsnack kring veckans turneringar med vår ATP-kommentator Sebastian Cirin (@cirseb).

Först summerar vi och knyter ihop säcken kring St Petersburg och Metz. Vad är mest minnesvärt från den gångna veckan?

Jag kan tyvärr inte säga att det var en vecka jag kommer minnas allt för länge. Man märkte lite att motivationen inte var på topp hos vissa och att det var veckan innan touren bytte kontinent. Man får ändå ta att höja Joao Sousa som gjorde en riktigt bra vecka och visade att han måste tas på allvar som en inomhusspelare. Samtidigt var det kul att det blev två fransmän i finalen i Metz. Lite besviken på Wawrinka men samtidigt var det ju knappast förvånansvärt. Klizans racketsmash i semin mot Gilles Simon får nog ses som veckans mest minnesvärda.

Nu är det Asien som gäller ett par veckor framöver med Shanghai som avslutningen i mitten av oktober. Den här veckan är det två 250-turneringar som gäller.
Vi börjar i Kuala Lumpur i Malaysia. Seedade där är Ferrer, Lopez, Karlovic, Dimitrov, Troicki, Chardy, Kyrgios och Pospisil. Vad säger du om lottningen och vem är din favorit?

Bättre startfält i år än tidigare, framför allt en högre kompetens nu. Ferrer måste självklart ses som favorit även om det är ett frågetecken till formen. Kanske inleder svagt men tror han kommer jobba sig in i turneringen. Dimitrov är väldigt oklar för tillfället och jag tror han kommer få stora problem mot Sousa i andra omgången. Kyrgios får man absolut inte bortse från. Han har rötter från Malaysia och kanske om han fokuserar på tennisen den här veckan så kan han nå långt. En spännande match mellan Kyrgios och Karlovic är att vänta. Lopez och Pospisil känns vidöppet mellan. Lopez med den bättre formen men det kommer nog bli små marginaler mellan dom två. Jag hoppas mest på Kyrgios men jag tror att Ferrer blir allt för svårslagen till slut.

Vem ska vi hålla ögonen extra på i Kuala Lumpur?

Kyrgios är definitivt den man ska hålla koll på, alltid sevärd och med ”hemmaplan”, allt kan hända.

Kuala Lumpur spelas inomhus, men det är utomhus som gäller i Shenzhen. Där är Berdych, Cilic, Robredo, Garcia-Lopez, Mannarino, Vesely, Bedene och Estrella Burgos seedade.
Berdych lyckades inte alls i St Petersburg mot Bolelli, hur tror du han känner inför den här veckan?

Shenzen känns oerhört svag i år och även om de har lyckats få med sig två toppspelare så är resten väldigt medelmåttiga. Här finns det möjligheter för många att plocka poäng. Berdych var oerhört dålig förra veckan och även om han är hyfsad säker för en finalplats i november så bör han ändå ta tillfället i akt och bättra sitt spel och även ta sig till final. Höjer han sig inte så kommer han dock få det besvärligt mot Robredo i semifinalen.

I övrigt – ser du någon som har en intressant lottning här?

Som sagt, ett väldigt svagt fält i år här och det känns nästintill som att vem som helst kan vinna lite matcher. Egentligen ingen som har fått en enkel lottning heller utan det är många spelare som är väldigt jämna varandra så det kommer bli rätt tajt om vem som går vidare. Gulbis med rätt inställning skulle utan tvekan kunna hota Cilic i andra omgången. Annars har han fått det hyfsat bra han med. Ett utropstecken för Hyeon Chung som mycket väl skulle kunna nå en kvartsfinal. Han har visat upp ett spel som absolut håller på ATP-nivån och samtidigt kommer han in med bra form då han tog en Challenger-titel under förra veckan. En mycket spännande spelare att hålla koll på under veckan och även i framtiden.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.