Inför Madrid

Efter två veckor av Masters-fria turneringar siktar vi återigen in oss mot en ny vecka med toppspelarna den här gången i Madrid. Turneringen tjuvstartar idag med två matcher som startar nu men tyvärr ingen tv-sändning förs imorgon måndag.

madrid

Toppseedningen är det inget fel på och absolut de spelare som förväntas få den som är här. En hel del intressanta matcher redan i inledningen och där finner vi bland annat Thiem – Del Potro och Carreno-Busta – Dimitrov som båda spelar final idag. Kul att återigen få se sydafrikanen Kevin Anderson tillbaka från sin axelskada han drog på sig i början av februari.

Det mest intressanta i turneringen blir självklart kring hur Djokovic, Nadal och Federer spelar den här veckan. Nadal är väl den av de tre som visat upp mest under inledningen av grussäsongen och samtidigt som de andra svajat en del i sina matcher har Nadal börjat visa att det finns möjlighet att återfå sin fina form kring tiden innan skadorna.

Djokovic startar sin kampanj mot vinnaren mellan Coric och Almagro. Egentligen inga jättehot för honom men om han inte höjer sig och spelar som mot Vesely, med misstag i stort sett kring varje boll, så kommer det bli tufft. På förhand är det inget direkt hot mot honom, inte tills vi når semifinalerna, där egentligen de främsta hoten mot honom på senaste tiden ställs. Wawrinka eller Nishikori lär det bli där och baserade på formen tror jag nog på Nishikori som finalist. Jag är fortfarande skeptisk kring vart Wawrinka verkligen står. I alla fall så tror jag ändå att Djokovic är rätt nöjd med sin lottning, han är nog väldigt glad över att slippa Nadal i den här turneringen.

Murray är andra seedad i årets upplaga och inte lika enkelt för honom kanske, med tanke på att gruset är hans sämsta underlag. Dimitrov och Simon är två luriga motståndare för Murray även om hans defensiva spelstil ofta passar mot dom. Lyckas han ta sig vidare därifrån kan det mycket väl bli en återigen tuff match mot antingen Berydch eller Ferrer. Berdych har ju förövrigt varit oerhört blek i år och man börjar undra om det är något som inte riktigt stämmer i hans läger. Ferrer får på förhand ses som favorit där, även om han inte heller på något vis presterat som han gjorde under 2015 än.

Oerhört tråkigt att vi får Nadal och Federer på samma del. Vi kommer alltså inte få båda till en semifinal utan en av dom är det som ska stå där. Svårt att på förhand säga något om matchen, den känns jämn, väldigt jämn. Kanske att Nadal får ses som favorit på grund av formen men annars, mycket svårt. Nadal med den enklare lottningen av dom. Hotet som finns för Federer är potentiellt Thiem eller Del Potro men då får man ha i åtanke att Thiem ser väldigt sliten ut oftast och att Del Potro inte alls känns i närheten av hundraprocentig än.

Så oavsett hur man ser på det, lär vi få en drömfinal till slut ändå. Frågan är bara vem det är som kommer stå där mot Djokovic på söndag. För det är väl ändå ingen som tror att Djokovic kommer vika ner sig i två turneringar på raken?

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.