Junior-SM P18: Mina tankar om kvartsfinalerna

Junior SM är i full gång och jag har varit på plats när kvartsfinalerna spelades i 18-årsklassen för pojkar i Linköping. Tre seedade till semifinalerna och i en av dom väntas nu toppmöte.

Efter en vecka full av vindar och gråa moln på himmelen verkade väderguden vilja annat under fredagen. När det var dags för kvartsfinalspel för pojkarna i 18-årsklassen hade han torkat bort allt och öppnat upp med strålande sol. Vinden kvarstod en del men det var inget som påverkade spelarna allt för mycket.

Så att ingen uppfattar mig fel så har jag inte sett någon av dom tidigare spela. Jag såg Fribergs första match men jag tycker inte det är rättvist att bedöma en spelare efter bara en match. Det krävs mer för att förstå hur de fungerar, så om mina tankar nedanför är fel, så får ni gärna kommentera eller tycka till.

På bana 1 på TK SAABs grusanläggning hittade vi mötet mellan David Nordfeldt från GLTK och Jakob Arvidsson-Ehn från Kramfors Tennis. På förhand så trodde jag på en tight fight, det kändes som det, men segersiffrorna visade på något helt annat där Nordfeldt stod som vinnare efter 6-1 6-0. Arvidsson-Ehn hade stora problem med att få till rytm i sitt spel och Nordfeldt fick diktera spelet i stort sett hela tiden. Hans längd och kraft kändes helt avgörande idag och nu har jag ju inte sett Arvidsson-Ehn tidigare men det här kändes ändå som att det för det mesta var en rätt dålig dag för honom. All heder till Nordfeldt som knegade på hela matchen och inte tillät sig gå ner i tempot. Jag tror att han har en bra chans till en finalplats.

På bana 2 spelades matchen jag såg mest fram emot och den jag hade störst fokus kring. Karl Friberg ställdes mot Linus Bergevi och eftersom jag redan hade sett Friberg så var jag extra intresserad av att se Bergevi. Matchen var välspelad får man säga även om siffrorna talar för en dominans av Friberg. De inledande gemen var tighta och tuffa och jag tyckte Bergevi stod upp bra, både med sin serve och sina tunga slag. Jag gillade faktiskt det jag såg av honom och det känns som att han har potential att ta sig högre upp än vad han är rankad. Jag har för mig att han påpekade något om en förkylning och nu vet jag inte om det hade hjälpt så mycket ändå i slutändan, men klart att det påverkar ens fysiska förmåga om man precis varit det.

Det finns många anledningar till varför jag är så intresserade av Karl Friberg, dels är han en av våra bästa juniorer men främst var det efter hans insats i sin första futurestävling, där han slog Solberg i tre tuffa set och sedan tog en spelare rankad 400 i världen till tre set, som jag fick upp största intresset. Om man nästintill slår en spelare på den rankingen så betyder det att man kan spela och det tycker jag han visar. Otroligt fin teknik och på den här nivån gör han väldigt få misstag. Kontrollerad forehand och kontrollerad backhand som toppas med en jämn serve. Jag förstår att det är svårt att slå honom. Jag är glad att få se honom ytterligare en match och jag tror verkligen på att Friberg kommer kunna gå långt i framtiden. Matchen ja, den slutade 6-1 6-2 till Friberg, som inte tappat många gem än så länge.

Bana 3 och 4 blev det mindre fokus på tyvärr, bänkarna hos TK SAAB gör att huvudet måste vridas 360 grader för att ha koll på alla matcher samtidigt och det är inget jag bemästrar. Eftersom de två första matcherna tog slut rätt snabbt så hann jag med och se en del ändå och Ziverts verkade ha en hel del problem i sin match mot Valdemar Holm. Han förlorade första set 6-1 och verkade få slita en del i andra för att ta hem det 6-2. Tredje startade väldigt trevande och de båda breakade varandra fram och tillbaka. Holm gjorde en del rätt snygga poäng men i slutändan så kändes det som att han blev för trött och inte riktigt orkade hänga med Ziverts. Det lilla jag såg så tyckte jag att han spelade en rätt trevlig tennis men som sagt för lite har jag sett för att ge han en rättvis bild. Ziverts hade jag också sett fram emot väldigt mycket att se, som Svergies högst rankade junior, så blir man såklart taggad på att se honom. Jag blev inte så imponerad över honom idag och jag anar att det här inte går till historien som en av hans bästa matcher. Det kändes inte riktigt som han var mentalt inställd i matchen och han verkade ha lite problem med att fokusera sig på sin uppgift. Det ska bli oerhört spännande att se honom imorgon och få en mer korrekt bild i hur han spelar.

Sista matchen som spelades var mellan Arvid Nordquist från Södertälje Pershagen TK och Rasmus Johnsson från GLTK där Nordquist stod som vinnare efter vinst med 7-6 6-3. Jag missade första setet men det kändes som en jämn match och andra set började aggressivt där de båda breakade varandra direkt. Jag trodde att det skulle gå till tre set men en bit in i andra märkte man att Johnsson tappade fokuset och började bli rätt frustrerad över småsaker. Det gynnade bara Nordquist och i slutändan kändes han som rättfärdigad vinnare, en stabil insats.

Imorgon väntas semifinalerna och i den ena är det toppmötet mellan Ziverts och Friberg som väntar. Jag är OERHÖRT taggad på den matchen. Just för tillfället känns det som att Friberg är den bättre spelaren och han har imponerat mest under veckan. Jag hoppas dock på en jämn fight mellan dom två och att de verkligen visar attityd och vinnarskalle. Det här kan nog bli en riktigt bra match och jag hoppas få en klarare bild kring de båda efter den. Inte lätt att möta en spelare som man tränar med vecka in och ut. Kommer bli riktigt intressant!

Andra semfinalen är mellan Nordquist och Nordfeldt, den känns svår att tippa något på förhand men av det jag sett så känns Nordfeldt som favorit här. Jag tror dock också att detta kan bli en mycket intressant match och tuff. Det kändes som båda hade en riktigt bra attityd och det kommer inte vara någon av dom som viker sig i första hand.

Semifinalerna drar igång klockan 10 imorgon bitti och jag hoppas bara att väderguden är på samma glada humör som hen var under förmiddagen idag.

 

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.