”Lägg energin på att titta framåt”

”Vad kan Sverige lära av dagens toppnationer?” Det var en av punkterna på programmet när förbundet i helgen hade årsmöte med konferens på fredagen. Här är en rapport från Sigge Mladenovic, Kristian Persson, Magnus Ennerberg, Johan Porsborn.

ennerberg mfl

Dagen innan Svenska Tennisförbundets årsmöte hade förbundet bjudit in till en konferens där flera föreläsare fick dela med sig av sina tankar kring barn och ungdoms-idrott. Jag hade tillsammans med Kristian Persson, Johan Porsborn och Sigge Mladenovic blivit inbjudna för att presentera våra tankar efter ett antal studieresor till framgångsrika tennisnationer. Då vi tycker det är viktigt med ett stort informationsflöde i svensk tennis så skriver jag en sammanfattning av vår presentation här för de som inte hade möjlighet att närvara i Jönköpings nya fina tennisanläggning.

Att svensk tennis har halkat efter i den internationella konkurrensen har ju knappast undgått någon, varför det har blivit så finns det många olika teorier om. Vi tror det är viktigt att försöka lägga energin på att titta framåt och att tänka på vad som är nästa steg. Som inspiration har vi besökt fyra starka tennisnationer med olika styrkor och svagheter där tanken med våra resor var att försöka hitta saker som vi kan föra över till svensk tennis. Vi har både tittat på det träningsspecifika där vi försökt läsa av vad som gäller i träningen för framgångsrika nationer men även tittat på det strukturella kring förbundets roll och liknande delar. I vår presentation på förbundets konferens valde vi att fokusera på det strukturella medan vår föreläsning på Oslos tränarkonferens var mer inriktad på det träningsspecifika.

Nationerna vi har besökt är Frankrike, Serbien, Belgien och Ryssland. Vi har intervjuat allt från sportchefer på förbund och akademier samt klubbtränare, landslagstränare, fystränare och spelare.

Svenska tennisförbundet ska under året bestämma sin nya verksamhetsplan för 2017 och framåt och vi har tre punkter där vi tycker att svensk tennis behöver förändras för att kunna öka sannolikheten att konkurrera internationellt.

Tydlig plan och kommunikation
Oavsett om förbunden vi besökte hade stor eller liten plånbok eller om de hade ett strukturerat regionalt system eller inte så var plan och kommunikation tydligt. Spelare, föräldrar och tränare visste vad de kunde förvänta sig av förbundet, vilken hjälp de kunde få eller inte få. De förbund som erbjöd träning för spelarna hade ekonomi och personal för att kunna ge spelarna riktigt bra upplägg. Om förbunden inte hade den ekonomin så var det kommunicerat så spelarna visste vad som gällde.

Utbildning
Här är en punkt där vi tyvärr ligger långt efter de länder vi har besökt, 4-5 åriga universitetsutbildningar är mer eller mindre standard hos tränarna, både i minitennis och på elitnivå. Även före detta proffsspelare går igenom tränarutbildningar för att kunna jobba som coach på hög nivå. Vi har i år kunnat läsa att SVTF ökar längden på sina utbildningar vilket är ett steg i rätt riktning även om vi fortfarande är långt efter. Ett enkelt sätt för förbundet att skapa ett mer utbildningsinriktat tränarskrå är givetvis att själva bara anställa tränare som har en hög utbildningsnivå och därmed skicka signalerna att utbildade tränare är en självklarhet.

Prioriteringar

Som på alla nivåer handlar det om att prioritera de saker som man tror ger mest effekt. Vi anser att svensk tennis skulle må bäst av att lägga mycket resurser och tid på att utveckla tränarna och klubbarna. Huvudmålet måste vara att säkerställa att det finns så många klubbar som möjligt som har bra verksamheter för våra yngsta spelare, oavsett i vilken stad man bor i ska man veta att när man sätter sitt barn i tennisverksamheten så kommer man få en spelarutbildning som håller hög nivå, både när det gäller tekniska skolningen samt den fysiska skolningen. Detta skapas genom välutbildade och engagerade tränare som arbetar i en klubb där de yngre barnen är högt prioriterade. Vi upplever att mycket resurser från SvTF har lagts på tävlingsresor för elitspelare samt kortsiktiga projekt som påverkar en liten mängd spelare. En ändring i fokus ger inga kortsiktiga framgångar men ökar sannolikt möjligheten att Sverige kan utbilda bättre tennisspelare i ett längre perspektiv.

Skrivet av Magnus Ennerberg i samarbete med Johan Porsborn, Kristian Persson och Sigge Mladenovic

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.