LISTA: Plats 10-7 ynglingar som snart är toppspelare

Nu kryddas kanske rubriken lite men jag har väldigt länge velat göra en sådan här lista och nu orkar jag inte vänta längre. Nu kör vi. Här handlar listan om de tio hetaste juniorerna som i min mening kommer bli toppspelare någon gång…förhoppningsvis. Det är alltid svårt när man ska ta fram en lista av denna kaliber, vad utgår man från? Vad räknas som junior och inte?

Min tanke är att utgå från de som SENAST fyller 18 detta år. Alltså får de inte vara äldre än 18, utan det är satt som en maxgräns, vilket också betyder att deras födelseår blir 1998 om jag inte räknar fel. Sedan har jag också tänkt att de inte får vara för högt rankade och etablerade. Med etablerad utgår jag från att de inte riktigt är på challengernivå än och där det inte visats några riktiga resultat på den nivån. Så någonstans mellan 300-400 i ranking som en maxgräns där med. Detta betyder att listan inte kommer innehålla spelare som amerikanerna Kozlov, Mmoh och Tiafoe och så vidare. Kommer också att ranka deras bästa prestation där det gäller vad de gjort på protouren och inte juniortouren.

Vi kör på listan, med några åt gången för att göra det lite mer frekvent och för att självklart inte avslöja förstaplatsen direkt, för att sedan under slutet av året sammanställa och se hur deras resultat utvecklats. Har de förbättrats eller försämrats? Är de toppspelare eller haverar de på juniortouren? Rent statistiskt krävs det oftast ett tidigt genombrott för att bli en toppspelare, men det kan vi gå in på någon annan gång, nu kör vi!

10. Rayane Roumane (FRA)
Född: 2000-09-11
Högsta ranking på protouren/Nuvarande: 941/953
Högsta juniorranking/Nuvarande: Ej spelat
Bästa prestation: Semifinal i future.

Alltså, den här 15-årige fransmannen har i stort sett kommit från ingenstans och plötsligt börjat göra resultat på futurestouren. Det är faktiskt svårt att hitta information om honom, det finns enstaka artiklar, men annars inte mycket. Man får helt enkelt utgå från hans resultat och att han redan för två år sedan spelade sin första professionella match tyder på att den här killen har något extra. Mäter redan över 1.90 och det verkar som att han i alla fall börjat träna med förbundet. Har inte spelat mycket på touren under 2016 och därav blir det en blygsam nionde plats för Roumane.

9. Nicola Kuhn (SPA)
Född: 2000-03-20
Högsta ranking på protouren/Nuvarande: 1739/2062
Högsta juniorranking/Nuvarande: 21/23
Bästa prestation: Kvalspel i ATP Barcelona 500.

Denna österrikare som sadlat om till spanjor har börjat klättra rejält på juniorrankingen. Ligger nu och nosar på topp 20 och det förvånar mig inte om vi snart får se honom högre upp. Eftersom han är bosatt i Barcelona fick han även nu senast ett tilldelat wildcard i 500-turneringen där och gjorde riktigt bra ifrån sig. Vann tyvärr inte sin kvalmatch men lyckades med att bagela (6-0) Renzo Olivo i den matchen, som förövrigt är rankad runt 160 i världen, men förlorade sedan i ett tight tredje set. Är väldigt vass på gruset och lär vara en toppkandidat till årets juniorvariant av Roland Garros.

8. Yosuke Watanuki (JPN)
Född: 1998-04-12
Högsta ranking på protouren/Nuvarande: 700/704
Högsta juniorranking/Nuvarande: 2/2
Bästa prestation: Vunnit två futurestitlar

Ja ni, Japan börjar att producera fler och fler spelare. Först Nishikori, sen Nishioka och nu Watanuki. Väldigt lika alla tre i sina spelstilar och det verkar vara något som fungerar i yngre åldrar. Som vanligt är de asiatiska spelarna väldigt benägna att spela på deras kontinent, istället för att resa till Europa. Självklart är det sämre spelare där men att bortse från Watanukis prestationer är inte rättvist och på juniornivå har han i stort sett vunnit det mesta på hemmaplan och inte nog med det så har han startat 2016 med två titlar på futuresnivå och 13-0 i matcher. Det kommer bli intressant och se om han kan fortsätta med nivån under året.

7. Corentin Moutet (FRA)
Född: 1999-04-19
Högsta ranking på protouren/Nuvarande: 778/996
Högsta juniorranking/Nuvarande: 41/-
Bästa prestation: Två futuresfinaler

Återigen en talangfull fransman och Moutet började redan 2014 spela några matcher på protouren där han gick till andra kvalomgången i 250-turneringen Metz och sedan en kvartsfinal på futurestouren. Annars var det under 2015 som han på riktigt presenterade sig när han under två veckor tog sig först till kvartsfinal och sedan till final i två grusturneringar. Har inlett 2016 med en futuresfinal inomhus men sedan har han haft det tufft mot bättre motstånd i inledning på grussäsongen. Har ett hett temperament som i många fall faktiskt missgynnar honom. Han är inte ensam om det i den här sporten och turligt nog har han tid nog att utvecklas från det.

Så där! Plats 10-7 är avklarad och under nästa vecka fortsätter vi med 6-4.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.