Markus Eriksson – från Davis Cup till division 1 med Ullevi

0
Markus Eriksson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Markus Eriksson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Ena veckan Davis Cup och stor uppmärksamhet. Nästa vecka seriespel i division 1 med Ullevi TK. Så ser verkligheten ut för Sverigetrean Markus Eriksson.

– Det är ett stort steg, men lagspel är alltid kul och det är bättre än att träna. Men det är lite lägre nivå. De flesta här tränar ju inte så mycket och flåset är inte det bästa, men alla tycker det är kul att spela, säger Markus Eriksson när SweTennis träffar honom mellan matcherna i Tabergsdalen där det första sammandraget i division 1 södra hölls.

En vecka har gått sedan Sverige besegrade Danmark i Davis Cup-kvalet i Slagelse där Eriksson spelade förstasingeln. Vilken känsla beskriver den händelsen bäst?

– Det var en lättnad! Vi tappade ju 2-0 till 2-2 och även 2-0 till 2-2 i sista matchen i Mikaels match, så plötsligt var det 50/50. Det var mellan hopp och förtvivlan hela tiden, som Davis Cup ofta är. Att slå danskarna ännu en gång i en playoff-match, det kommer jag aldrig att glömma.

Hur ser planerna ut framöver?

– Jag har tagit det ganska lugnt den här veckan och tränat lite lätt inför det här, men nästa vecka kommer jag köra stenhårt igen. Sedan blir det två tävlingar till i år. Det är lite oväntat. Det blir faktiskt på grus i Turkiet (november-december), men det finns inte så många alternativ i slutet av året. Och jag kände att jag ville spela några tävlingar till istället för att vila och börja träna igen. Många spelar ju elitserien och jag kommer återgå till serien i mitten av december.

Vad är Ullevi TK:s målsättning i division 1 södra?

– Det är att ta sig till elitserien, men det finns många stadiga lag. Det är rätt jämnt och det är formen som avgör, annars kan det likaväl bli botten av serien. Vi hoppas i alla fall att vara där uppe i toppen av serien.

Har du börjat med planeringen för 2016?

– Ja, jag siktar på USA-turneringarna igen i januari. Det kommer att vara mest grus för min del. Jag trivs bäst på grus, även om ute och hardcourt funkar också. Det är lite större marginaler utomhus när det går lite långsammare. I Danmark nu trivdes jag inte alls. Där blev det mer och mer slitet för varje dag och det passade mig inte alls, menar Markus Eriksson.

Helt oäven inomhus är han inte och årets hittills enda titel kom ju i Falun i höstas. Idag är han rankad 452. Som bäst, hittills, låg han runt 350 sommaren 2014 men när förra säsongen var slut var det plats 496 som gällde.

I år har det blivit ett tjugotal futuretävlingar och ett tiotal försök att kvala in till challengers. Hur blir det nästa år?

– Jag kommer fortsätta med det. Ska jag slå mig in där måste jag fortsätta. Det blir 50/50 tills jag är där. Torskar jag i kvalen blir det inte så många matcher, då måste jag ner och variera. Jag har hyfsad ranking nu och hoppas försöka spela mestadels challengers. Spelar man bra där och det slår till med lite poäng – det är det jag hoppas på, säger Eriksson.

Föregående artikelInför elitserien: ”Vår målsättning är att slåss om guldet”
Nästa artikelMikael Ymer klar för huvudtävlingen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här