Mattias Arvidsson: ”Vill bygga vårt lag på de som har sin bas i Helsingborg”

Mattias Arvidsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Mattias Arvidsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Hur kan intresset för elitserien lyftas? Och hur ser vägarna ut för att nå dit? Svaret är inte ett, utan många, och det syns när man granskar elitserielagens laguppställningar.

För att skapa ett publikt intresse behövs bra spelare som åskådarna känner till och kommer för att titta på. Så fungerar all elitidrott. Finns inte spelarna på hemmaplan så får man titta utanför landets gränser för att spetsa sitt lag. Med ett begränsat antal platser i laget (fyra singlar och två dubblar) så finns naturligtvis risken att egna, unga spelare hamnar vid sidan om.

Helsingborg har lag både i herrarnas och damernas elitserie där Mattias Arvidsson är lagansvarig för båda lagen. De bygger lagen kring spelare som har sin bas i klubben.

– Var och en får utgå från vad som passar i deras modell. För mig som tränare i Helsingborg passar det bättre med spelare som jag kan jobba med på hemmaplan under året. Vi kan erbjuda bra träning för att lyfta det här till en ny nivå. Att plocka in fyra spelare utifrån för att vinna SM-guld är inte det vi strävar efter, men jag säger inte till någon annan klubb att deras satsning är fel. Alla måste hitta sin modell och stå för den. Det gäller att få upp intresset för serien också, menar Mattias Arvidsson.

Hur ska det gå till?

– Ska serien bli mer attraktiv för både damer och herrar så måste nivån upp. I år är herrarnas serie mycket mer attraktiv än damernas. Många hade säkert sett att Johanna (Larsson) och Sofia (Arvidsson) spelat alla matcher, men det är inte riktigt realistiskt. De måste också vila. Hade fler klubbar kryddat på med fler utländska spelare hade vi fått en intressantare serie och fler bra matcher för våra spelare. Och det är ju det vi vill ha, säger Helsingborgtränaren.

Helsingborgs damlag har fått en tung start med två raka förluster och att gå till final i år också är nu mycket avlägset. Herrlaget är nykomling och börjar borta mot fjolårsfinalisten Upsala TK.

– Vår målsättning är att stanna kvar. Vad vi vill med vårt lag är att bygga kring de som har sin bas i Helsingborg. ”Dodi” (Dragos Madaras), Oscar Forsell, Maxim Landa och Linus Bergevi. Sen kryddar vi på med Calle Bergman och vi har ett utbyte med Gentofte och Philip Örnö och Christian Sigsgaard som spelade Davis Cup. Det blir en jämn serie, men det är kryddat på en del håll. Vissa har ju helt sjuka lag. Det tycker jag är kul. Vi är inte intresserade av att köpa in tre utlänningar till vårt lag, men vi ser att de som tränar hos oss får bra matcher. Så vi är jättenöjda med att andra gör det, för det här är de bästa matcherna man kan få.

Vilka lag är favoriter?

– Ska Solna spela med sitt lag med sina utländska spelare och Filip Prpic så är det ett enormt bra lag. Fair Play har ett lag och bredd som skulle kunna vara två i elitserien. ”Pim-Pim” kanske spelar för SALK, men de har många andra bra spelare och stora profiler, säger Arvidsson.

Läs mer: Genomgång av lagens trupper (tennis.se)

 

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.