Prognosen: Så många poäng har svenskarna att försvara i sommar

1

Hur står det till med svensk tennis? Kommer vi ha spelare på topp 100 i höst eller inte och hur många poäng har de att försvara under sommaren?

Här kommer en diagnos över det som varit och en prognos för vad som kan vänta de svenska toppspelarna under sommaren.

Johanna Larsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Johanna Larsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Johanna Larsson
Nuvarande ranking: 62 (54 ifjol)
Racet: 65 (468 poäng, 394 poäng vid samma tid förra året)

2016 hittills:
Semifinalen i Hobart i januari toppar. Utöver det två kvartsfinaler i Acapulco och Rabat. Men för att nå högre på rankingen behöver man bra resultat i Grand Slam-turneringarna. En vunnen match i Franska Öppna gav 70 rankingpoäng och det kan jämföras med de båda kvartsfinalerna som vardera gav 60 poäng. Något fler poäng i år än under samma tid ifjol, men då var också Larsson borta pga skada från Miami i mars till Franska Öppna i maj.

Prognos fram till augusti:
Vann inte en match på tre grästurneringar i juni, men desto fler poäng att försvara i juli (final i $50K Versmold, titeln i Båstad och andra omgången i Bad Gastein). Det motsvarar 358 poäng. Poängen i Franska Öppna ger en skjuts uppåt mot 50-strecket, men en placering mellan 60-70 känns rätt trolig under sommaren. Men som sagt var, många poäng att försvara i juli.

Rebecca Peterson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Rebecca Peterson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Rebecca Peterson
Nuvarande ranking: 122 (220 ifjol)
Racet: 145 (176 poäng, 132 poäng vid samma tid förra året)

2016 hittills: 
Det har gått tungt i turneringarna på högre nivå och vinsterna och framgångarna har kommit i ITF-turneringarna. Vinsten i Dothan (80 poäng) och semifinalen i Osprey (båda $50K) är höjdpunkterna. Men bara en vunnen match på WTA-touren, i Bogota, och ingen i kvalen i Australian Open eller Franska Öppna. Har just nu en lite bättre ranking än vad resultaten i år visar.

Prognos fram till augusti:
Rebecca behöver också vinna några kvalmatcher i GS-turneringarna för att det ska lyfta. I juni har hon vinsten i Ystad från ifjol att försvara (50 poäng) och i juli kvartsfinalen i Båstad (60 poäng).

Susanne Celik
Susanne Celik

Susanne Celik
Nuvarande ranking: 229 (261 ifjol)
Racet: 187 (131 poäng, 106 poäng vid samma tid förra året)

2016 hittills:
Notera att det inte är många poäng som skiljer på årsrankingen mellan Celik och Peterson. Och då får Celik inte spela GS-kvalen och kommer inte in i kvalen till WTA-turneringarna. Höjdpunkterna är vinsterna i $25K-turneringarna i Asien, i Kofu och Chanwon.

Prognos fram till augusti:
21 poäng att försvara i juni. Hade en kvartsfinal som bäst förra året i Essens $25K-turnering. Tog 24 poäng under juli förra året där 18 av dessa kom från kvalet till WTA-turneringen i Florianopolis.

Elias Ymer (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Elias Ymer (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Elias Ymer
Nuvarande ranking: 118 (175 ifjol)
Racet: 120 (217 poäng, 132 poäng vid samma tid förra året)

2016 hittills:
En rejäl nivåhöjning i år. Ifjol många poäng från lyckade kval i Australian Open och Franska Öppna samt efter något wild card till ATP-turneringar. I år har Ymer fått gå den hårda vägen via challengers. Vinst i Barletta och semifinaler i Aix en Provence och Bordeaux är det som gett mest poäng.

Prognos fram till augusti:
177 poäng att försvara i juni (kvartsfinal i Fürth, segern i Caltanisetta och kvalade in till Wimbledon). Det är mycket det och kan mycket väl bli ett ras ned mot 150 under den perioden. Samtidigt finns chansen att ta tillbaka det under juli, som inte var en lyckad månad förra året.

Christian Lindell (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Christian Lindell (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Christian Lindell
Nuvarande ranking: 268 (214 ifjol)
Racet: 324 (58 poäng, 101 poäng vid samma tid förra året)

2016 hittills:
En semifinal i challengern i Sao Paulo för Lindell, som fått varva challengers med en hel del futuretävlingar där han har en titel i år. Tappade också poäng från kvalet i Franska Öppna och sjunker ned till 300-strecket.

Prognos fram till augusti:
Har bara åtta poäng att försvara i juni och 36 poäng i juli där 20 av dessa kom från Båstad och en plats i andra omgången. Nytt wild card i år? Placering runt 300 gör det tuffare att komma in i challengerturneringarna och i kvalen.

Föregående artikelBitter förlust när Johanna Larsson åkte ur Franska Öppna
Nästa artikelNorfeldt tog första ITF-titeln i Värnamo

1 KOMMENTAR

  1. Celik har gått framåt mycket i år bara sedan Davis Cup, det märks ju. Segern mot Oprandi som var 32:a i världen för tre år sedan och kan röna framgångar på 100k-nivå idag är inte dålig, inte sättet hon gjorde det på heller, mentalt starkt. Och i första omgången slog hon ju finalisten från förra veckan Jakupovic.

    Vi har nu tre svenska damer som kan slå spelare runt topp 100 och en kille.

    Blir kul med Fed Cup nästa år… inte som att damerna ska ligga i div 2 med det laget.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här