Franska Öppna kvalet – så ser lottningen ut

Jag är drygt en timme försenad, jag vet, förlåt. Å andra sidan så kan man väl trösta sig med att det endast är ett fåtal av alla matcher som har startat. Tre omgångar måste man klara av för att ta sig till huvudturneringen och idag och imorgon spelas den första omgången. Låt oss titta på lottningens första halva:

RGövrehalvan

En hel mängd med spelare som ni ser och högst upp i detta kval hittar vi den förstaseedade Konstantin Kravchuk. Har haft en riktig bra period nu på hardcourt och inomhus men på grus är han inte den allra vassaste. Mycket möjligt att han redan i den första omgången åker ut här, fransmännen brukar höja sig tre-fyra steg när det kommer till Franska Öppnan. I övrigt känns Kamke som den med störst chans och kapacitet att ta sig vidare från de första åtta men som sagt, man ska hålla ett extra öga på fransmännen under veckans gång. I den andra hittar vi Radek Stepanek som enligt mig faktiskt presterat rätt bra på gruset sen han kom tillbaka från sin skada. Bör ses som favorit där och troligtvis ställs han mot japanen Yoshihito Nishioka i kvalfinal.

Den tredje kvalplatsen känns lite mer öppen än de två tidigare. En hel del spelare som håller samma kvalitet och spelstyrka här och det kan mycket väl bli vem som helst av dom som tar platsen. Thiago Monteiro har det här året exploderat på touren och skulle mycket väl kunna vara den som vinner. Annars har vi ju båda belgarna Bemelmans och Darcis här, båda med en del skador i år men som ändå håller en hög nivå. Eller varför inte förra årets vinnare i Franska Öppnan-junior Tommy Paul? Helt klart öppet det här. Inte lika mycket att snacka om i den fjärde delen. Struff känns helt klart vassast här och hans största hot blir Rublev som inte presterat alls på gruset än.

Den femte är också en rätt jämn tillställning, dock känns det som att Marco Trungelliti är den som har högst kapacitet på gruset av dom och bör bli den som kniper den platsen. Även om möjligheten till andra skrällar finns. Den sjätte platsen är gamlingarnas del och här har vi direkt i första omgången Berlocq mot Falla, ett möte som för något år sedan hade varit i huvudturneringen istället för i kvalet. Berlocq är utan tvekan den med högst kapacitet här och det hade varit lite skräll om han inte tar den, även om han varit skadad en del.

Rätt lurig sjunde del här, Carballes Baena är den som presterat bäst på gruset så här långt men en tuff lottning mot Pedja Krstin som också blir bättre och bättre kan ställa till det i andra omgången. På andra sidan där har vi Coppejans vidare redan och han ställs mot Copil eller Soeda där som är just nu i ett tredje set. Förhoppningsvis är det en av de yngre spelarna som går vidare här, mycket talar för det.

Den åttonde och sista delen på den övre halvan talar mycket för ett tyskmöte i sista omgången. Den här är faktiskt färdigspelad när det gäller första omgången och Brown, Hemery, Mertens och Brands är vidare. Hemery skulle mycket väl kunna ställa till det för Brown med tanke på hemmaplan men annars talar allt för tyskarna.

RGundrehalvan

Än så länge ingen färdigspelad match från den undre halvan. Här finner vi direkt en lurig del nio där det faktiskt är svårt att sia en vinnare. Två av de bästa yngre spelarna finner vi här i form av Frances Tiafoe och Duck Hee Lee där sistnämnde Lee nog har störst chans. Rätt tuff lottning för Tiafoe då han ställs mot Clezar direkt. Annars blir det spännande att se Fuscovics som enligt mig har högst kapacitet men tyvärr inte den mentala biten med sig oftast. Smyzcek eller Ungur är de mest etablerade men formen är ett stort frågetecken på dom båda.Stahkovsky finner vi i den tionde delen där han känns som favorit helt klart, sedan har vi det helargentinska mötet på andra sidan direkt mellan Guido Andreozzi och Maximo Gonzalez, en vinnare där som ställs mot Stahkovsky i kvalfinalen.

Den elfte delen är där vår förste svensk kommer fram. Elias Ymer har faktiskt fått en rätt så bra lottning. I alla fall inledningsvis där han ställs mot Dimitry Popko som inte bör bli några problem. Sedan kan Donati vara en svårläst spelare, har inte presterat under 2016 men han har kapacitet att ställa till problem. En match dock som jag tycker Ymer borde vinna sett till dagsformen. Kvalfinalen är den tuffa delen. Här ställs han troligtvis mot Gerald Melzer, en spelare som gått från en av de sämsta till en av de bästa på challengertouren. Riktigt vassa resultat på grus med och ja ni, den här matchen känns ruggigt jämn. Men klart är i alla fall att det kunde varit mycket värre för vår Elias.

Jämn nästa del där Karen Khachanov känns som den bäste. Trodde faktiskt inte att han skulle prestera på grus i år, inte alls den spelstilen för underlaget, men han har verkligen bevisat motsatsen. Gick riktigt bra i Barcelona och kommer till kvalet med en titel (dock på hardcourt).

Rätt intressant nästa del där vi har fått ihop en riktigt gammelhalva, förutom Stefan Kozlov då som drar ner snittåldern där rätt ordentligt. Vad kan Volandri hitta på? Vill han så kan han ju vara hur bra som helst och då är allt möjligt men man vet aldrig heller vart man har honom.

Öppen fjortonde del vi har, både Donaldson och Bashilashvili känns rätt heta ändå och kan mycket väl bli dom det står mellan i kvalfinalen. Femtonde delen innehåller en del vassa grusspelare och även storservare, Pavlasek är den med högst kapacitet men en del luriga spelare som Nicolas Kicker kan också ha chans. Rätt svaga mentalt här överlag och det känns nästan omöjligt att säga vem som kniper den platsen. Kanske Chiudinelli visar sitt bästa nu i äldre dagar?

Den sista delen i kvalet finns också vår andra svenska spelare i kvalet, Christian Lindell. Oerhört svårt att veta vart Lindell står i form och spel just nu, oerhört svår lottning med för den delen så hans chanser känns inte direkt så höga. Renzo Olivo är en mycket bättre spelare och han kommer få det tufft idag mot argentinaren. Nej tyvärr, en del poäng som kommer försvinna för Lindell under denna vecka med. Här är motståndet allt för bra och går Lindell vidare kan vi nästintill se det som ett mirakel. Hoppas kan man ju alltid göra.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.