Två i final – både Celik och Östlund förlorade

Fanny Östlund (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Fanny Östlund (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Det blev finalförluster för både Susanne Celik och Fanny Östlund idag. Närmast var Celik, som förlorade i Australien mot Misa Eguchi i en mycket jämn match match.

Det blev den mycket bra svenskvecka där fyra svenskor tog sig till semifinal.

Susanne Celik mötte fjärdeseedade Eguchi och föll med 6-7, 5-7 i $25,000 Toowoomba. Bittert, men ändå också ett kvitto på att bitarna börjar falla på plats, som hon uttryckte det tidigare i veckan, och att träningen ger resultat.

Nästa vecka är det Brisbane som gäller för Celik och en ny 25000-dollars.

Fanny Östlund tog sig till final i Heraklion, Grekland ($10,000) men väl där blev Pemra Özgen, förstaseedad, för svår och det blev 0-6, 1-6. Den matchen ska man nog inte dra för stora växlar av. Den match som ska lyftas fram är kvartsfinalen mot Viktoria Kuzmova, den 17-åriga slovakiskan som vunnit fyra ITF-titlar i år och som gått en bit i alla GS-turneringar för juniorer (semifinal i Wimbledon som bäst). 6-4, 7-5 vann Östlund med.

– Det är nog en av de bästa matcherna jag har spelat! Fram till 0-4 kunde hon styra och gjorde många vinnare samtidigt som hon fick spela som hon ville. Jag började gå mer på chans och tog initiativet. Hon hade problem med mina tempoväxlingar och mina stoppbollar. Jag spelade otroligt bra sedan med få misstag, säger Fanny Östlund.

Fanny vann hela åtta gem i rad. 0-4 blev till 6-4, 2-0. I andra set ryckte Fanny till sig en ledning till 5-2, men det var inte avgjort.

– Vid 5-2 tyckte jag inte egentligen att jag gjorde något större fel. Hon trodde i princip att hon redan hade förlorat matchen och spelade avslappnat. Jämna gem som hon då fick med sig. Vid 5-5 tog jag nya tog jag nya tag och spelade metodiskt.

Jacqueline Cabaj Awad vann åtta matcher i rad tills segerraden tog slut i semifinalen (i $10,000 Sharm El Sheikh).

Johanna Larsson var ju också i semifinal som bekant i WTA-turneringen i Linz.

Så nog känns det som att svensk damtennis är fortsatt på väg framåt?

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.