Vecka 11 | Intressanta möten kan vänta i challengern i Arizona

46

Efter en medioker vecka sett med svenska ögon, så kan det bli intressantare denna vecka. Vi har också en hel del svenska i kval. ITF-tävlingarna har fortfarande 24-kval, men ska gå tillbaka till 32 spelare i kvalen.

ATP Challenger Phoenix, USA
Challengerturneringen har möjlighet att fånga upp spelare som åker ut tidigt i Indian Wells och här är nu David Goffin förstaseedad. 16 seedade och alla är på topp 100.

Båda bröderna är med. Elias Ymer möter Lukas Rosol och slipper i eventuell andra omgång någon av de starkare seedade spelarna, men kan istället få möta 15-seedade Casper Ruud. Det hade varit intressant!

Mikael Ymer kom in som alternate. Han möter polacken Kamil Majchrzak och vinnaren där ställs sen mot 13-seedade Bradley Kahn.

M15 Porec, Kroatien
På grus med Christian Lindell i main draw.

M15 Poitiers, Frankrike
Spelas inomhus. Filip Bergevi main draw.

M15 Arcadia, USA
I Kalifornien. Karl Friberg i main draw. Simon Freund vidare från kvalet.

W15 Tabarka, Tunisien
Spelas på grus. Med Mirjam Björklund.

W15 Sharm El Sheikh, Egypten
Med Linnea Malmqvist.

W15 Antalya, Turkiet
Spelas på grus. Caijsa Hennemann går in på sin juniorranking. Melis Yasar klarade kvalet.

J4 Kramfors
Andra veckan i Kramfors.

Kevin Chahoud med i J1 Sarawak i Malaysia.

Föregående artikelKlara Milicevic vann i Kramfors
Nästa artikelNordiska duellen över – Ymer förlorade mot Ruud

46 KOMMENTARER

  • Jättekul!! Han möter JJ Wolf, den kanske just nu bäste collegespelaren som vann sin första challenger tidigare i år och samtidigt den ende som slagit Calle Söderlund i singel i årets collegespel. En mycket svår match för André men inte omöjlig.

 1. Kul för Göransson att även få spela singel men är det ändå inte lite märkligt? En spelare som M Eriksson sliter på i ITF-tävlingar och gör det bra men är ändå aldrig nära spel i challengers, Göransson är på plats och halkar till och med in i en huvudtävling…

  Är inte kvalen lite väl små här? Fyra spelare och oftast WC, lägre ITF-spelare och alternates. Detta kunde väl inte vara ATP/ITF:s intentioner?

  • På tal om M Eriksson… Förstår inte varför han inte spelar $25 turneringar där han kan spela Main draw direkt. Han anmäler sig inte ens till Challenger heller. Några få hade han kommit in på Main draw där endast ranking på 450 behövdes. Han siktar inte så högt vilket jag har märkt i hans deltagande i ”högre” turneringarna under åren. När han var rankad som högst (Topp 300) kunde han delta på Challenger mer men tog inte chansen. Märklig planering.

 2. These rules are silly
  Göransson was not available to Play qualies but gets into main draw as an alternate???

  • i do no know if Tauson played that good or the chinese Girl just was tired (she came directly from a Sunday Final in Japan to China, so only 1 day of practise)
   but still very impressive for Tauson (who Needs many many ranking Points to get into better tournaments)

 3. Björklund should stop playing 15ks , it is worth nothing for her anymore
  she just retired in her match today in 3rd set, after leading 6-1,6-5 40-0 ….
  hopefully nothing seriously

 4. Melis Yasar inkvalad i Turkiet. Hennemann lottad mot kvalspelare så hoppas inte de möts. De är även förstaseedade (!) i dubbel tillsammans, trots att de knappt spelat dubbel på ITF. Vann första matchen mot ett juniorpar.

  Fanny Östlund ser ut att ha en lång väg tillbaka, har inte börjat året bra. På fem turneringar har det blivit en matchvinst i MD.

  Klara Milicevic går upp en 20 platser till #136 på JR-rankningen. Nu ser det ut att bli G4 i Quatar nästa vecka, där hon blir överlägset förstaseedad. Vinner hon turneringen får hon 24 poäng, så detta spelar hon ju inte för rankningens skull utan för upplevelsen. Skulle hon vinna kan hon inte längre få singelpoäng i G4:or.

  • another silly way …from a swedish Player..Klara still playing G4 s…she Needs allways win that ones to climb in the Rankings but thats not given …should Play G2s in my eyes not even 3s

   • Man får tänka på att det är verkliga människor också. Hon har säkert sett fram mot resan till Doha, det är en upplevelse. Med knappt tre år kvar att spela på juniortouren så är det ingen stress att samla poäng. Efter de här två (?) turneringarna i Doha så har hon inget annat val än att gå upp i nivå.

    Yasar lottades mot Dema, topp #20 junior förra året. Vore en skräll om hon vann.

    Hennemann fick japanskan som vann mot Östlund, blir en intressant jämförelse.

 5. Riktigt intressant att se hur Henneman funkar på seniornivå. Såg henne i Sommartouren ifjol. Då lite tunn
  – vad har hänt sedan dess?

  • Fast hon har byggt på sig ordentligt senaste året. Hon har varit väkdigt tunn tidigare.

   Hela ungdomstiden har hon vunnit med sin säkerhet men nu kan man skönja en offensiv där hon kan styra bollen.

 6. Förlust för Mikael Y med 7-6, 6-3 mot Majchrzak i Phoenix, men seger för Göransson/Pasha i Drummondville (noterar även att Wolf, som AG förlorade mot i singeln vann med 6-1, 6-2 mot Kwiatkowski – Wolf är nog bra som ni med insikt i collegetennisen har påpekat).

 7. Seger för Hennemann. Två jämna set och sedan rätt överlägsen i sista. Japanskan är hyfsat bra också, topp 100-JR förra året.

   • Östlund är inte heller i samma slag nu som hon var t.ex. 2017 då hon var runt 500 på rankningen. Hon slog en 1000-rankad juniorspelare i första kvalomgången efter en tresetare och har ju haft det tufft i inledningen av säsongen.

    Men Hennemann ska hålla hyfsat bra på den här nivån, om man ser till hur andra juniorer hon slagit under juniortiden har presterat.

    Malmqvist tog sig enkelt vidare. Kajsa Rinaldo Persson gjorde ett bättre kval den här veckan och möter nu en högt rankad JR-spelare i första.

 8. Mikael Ymer har fått wild card till Miami för tredje året i rad. Den här gången ”bara” till kvalet. Ifjol slog han Struff i första omgången och förlorade sen mot Raonic, vilket gav 25 poäng.

 9. Rinaldo-Persson chanslös mot amerikansk junior.
  Ser tufft ut för Kajsa att komma tillbaka på 2015 års nivå.
  Då spådde hon bli den nya stjärnan.
  Pressade ju till och med Sakkari till 3 set.

  • Very good, Friberg and Freund, with good chances today as well. Excellent Lister!

   I dag får även Hennemann, Bergevi, Lindell och Malmqvist också bekänna färg, men med sådana matcher som de behöver vinna relativt regelbundet för att ta sig vidare eller komma tillbaka. Jag när en förhoppning om att de har chans allihopa.

   Skönt att Ymer vann första matchen och att han tar Ruud nästa gång de möts.

 10. Lindell chanceless
  Bergevi chanceless as well..hmm his future win some weeks ago was very nice..but he cannot follow it up?
  Malmqvist wasted 10 setpoints ! in 1st set….

  Hennemann with a fantastic win! Her Opponent is Top40 in ITFW Rankings!

  • Bra seger, men jag hade faktiskt Hennemann som favorit att vinna den.

   Nu blir det däremot riktigt tufft mot Dema. #19 på JR-rankningen förra året, slog för att halvår sedan Fernandez som ju var i final i AU i år och pressade då Tauson ordentligt i finalen. Här går hon inte in som favorit, men bara att kämpa på.

   Tauson för övrigt i kvarten i W60 nu.

 11. Lister kommer efter veckan få ett nytt karriärsbästa i dubbel, åker hon ut i semin blir det 95:a, finalen så blir hon 93:a medan om hon vinner titeln så bryter hon in i top 90 och hamnar på plats 85! Närmar sig grandslam maindraw allt mer nu ?

  • nothing to defend until April in doubles
   and the wta is normally much softer in entry cut in doubles
   so Lister can Play more regularly the WTA main draws (still no Grand slam cause there the better Singles Players often Play also doubles, she is on a good way still)

   • Hopefully a title here and then a good result in a W250 and she’ll most likely be able to play the slams if she keeps playing with Voracova who is even higher ranked. Do you know what the combined cut on Grandslams doubles use to be? Around 120 maybe?

 12. Bergevi har spelat 6 turneringar.
  Vunnit 1 och inte överlevt andra omgången i övriga.
  Måste höja sin lägsta nivå.

 13. Kevin Chauod till semi G1 Thailand.
  Mycket bra gjort.
  Fler positiva nyheter är att Ellen Allgurin snart känner sig redo för tävlingscomeback.
  Träningen flyter på bra.

 14. great for Chahoud, he still Needs some Points to get safely in into Paris Boys Main Draw (he will move up to roundabout 59 now in the Junior Rankings, still to Close to not Play the qualies…)

  nice to hear about Ellen she was so talented (like Sandra and Nadia Roma, Michaela Johansson and Mari Andersson, only JoLa made a career out of it)

 15. En J3 och tre J4 snart färdiga. Kungens Kanna & Drottningens Pris är över. Topparna få, väldigt få. Bredden, eller brist på den rättare sagt, visar sig på sätt att väldigt få vinner någon match överhuvudtaget. Är inte trenden till och med övertydlig på att svensk tennis bara fortsätter att tappa mark? Då tänker jag i stora drag, för enskilda individer som lyckats tror jag att vi får se framöver.

  Vill inte bli negativ nu, men hur tror ni det tex kommer se ut framöver i det som tidigare var futuretävlingar? Hur många svenskar kommer vi ha på hemmaplan som når kvartsfinaler eller bättre?

  • Finns det någon som har koll på hur många svenska 20år och yngre som verkligen satsar? Svårt att se någon svensk över 18 som har chans på topp 100 (200?) förutom Micke o Elias (återigen, pratar killtennis nu), vad tor ni?

   Tror ni svenska ungomar vet vad som krävs i form av träning/fys/ekonomi för att ha en chans i framtiden? Vet tränarna? Orkar spelarna/tränarna/föräldrarna med en sådan satsning? Är det nyttigt över huvud taget för ett barn att göra den satsningen?

 16. # Cornelia Lister och Renata Voracova i final i WTA125-turneringen i Guadalajara. De har nu 9-1 i matcher ihop. Hoppas de kan fortsätta ihop. De möter nu Fanny Stollar/Maria Sanchez, även de två topp 100-spelare i dubbel.

  # Kevin Chahoud i final i J1-turnering i Malysia. Det ska verkligen bli intressant att se hur han klarar övergången till senior, för han har ett spel som markant skiljer sig från andra juniorer. Missar väldigt lite och får över det mesta över nät, men saknar ett riktigt vapen.

  # Maria Petrovic i final för andra veckan i rad i Kramfors.

  # Simon Freund och Karl Friberg är i dubbelfinal i M15 Arcadia, USA.

  • Varmt tack för sammanställning – då blev det några riktiga glädjepunkter denna vecka trots allt, fina sådana!

 17. Kunde blivit en helt annan utgång i matchen mellan Khachanov och Nadal om inte svenske domaren dömt in Nadals förstaserve vid setboll för Khachanov.

 18. Maria Petrovic vann finalen tämligen enkelt (singel och dubbel) nu när ingen Milicevic stoppade henne. Hon är vår tredje bästa junior just nu och det kommer visa sig i nästa veckas rankning.

  Hennemann/Yasar till final i dubbel på WO! Kan bli Dema återigen.

  Chahoud, precis som förra gången har han inte slagit någon som är bättre rankad än sig själv, men de som är bättre rankade åker ju ut mot just dem han slår sedan, så vad ska han göra. Att nå final i G1 för andra gången imponerar, oavsett land.

  Cornelia Lister – Härligt!

  Bra vecka.

 19. Ingen titel för Lister denna gång, hade två setbollar vid ställning 5-4 i första set men därefter spelade motståndarna upp sig och vann matchen med 7-5 6-1.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här