Vecka 2 | Säsongspremiär för ett antal svenska spelare

Då är det dags för veckans genomgång och det börjar röra på sig bland svenskarna.

WTA Hobart
Genrepet för Johanna Larsson, som fick ett av de svagare korten som motståndare i första omgången i Zoe Hives, wild card. I eventuell andra omgången betydligt tuffare då antingen andraseedade Mihaela Buzarnescu eller Belinda Bencic väntar.

ITF-tävlingarna är igång och det blir intressant att se hur spelarna lägger upp sin planering. Herrarna har en 25000-dollars och fyra 15000-dollars att välja på. Nästa vecka går det ingen 25:a alls. Totalt är det bara sju 25:or under hela januari månad.

För damerna finns det denna vecka två 15000-dollars och en 25000-dollars att välja på. Under januari består utbudet av tio 25:or, tre 60 000-dollars och en 100 000-dollars. I övrigt är tävlingar på lägsta nivå, 15000-dollars.

M25 Tucson
Jonas Eriksson Ziverts, som numera finns på college i Arizona, har fått ett wild card till “hemmaturneringen”.

M15 Manacor
Här ska det spelas utomhus på grus, i januari på Mallorca på Rafa Nadal Academy. Nio spelare med ATP-poäng är med och en är Markus Eriksson. Fred Simonsson, med ITF-ranking på 618 (792 krävdes), går också in i huvudturneringen. I kvalet hittar vi Simon Freund och Eric Ahrén Moonga. Kvalet går måndag och tisdag, huvudturneringen startar på tisdag.

M15 Monastir
På hardcourt i Tunisien. Fem med ATP-ranking här och Jonathan Mridha använder sin skyddade ATP-ranking för att vara garanterad en plats. Dock räcker en ITF-ranking på 1304 för att komma med!

W25 Hong Kong
Jacqueline Cabaj Awad, en av fem, med via sin ITF-ranking (38). WTA-ranking på 310 gick gränsen på annars.

W15 Monastir
Som herrarna, på hardcourt i Tunisien. Mirjam Björklund med i startfältet, som har tio spelare med WTA-ranking. Vi hittar också Catrine Landström anmäld till kvalet.

J4 Malmö 
EuroElite ITF Junior Malmö Open 2019.

42 KOMMENTARER

 1. Nackdelen med många deltagande svenskar är att de möts (J4:an i Malmö). Milicevic, Petrovic, Mezan, Malm, Kjaergaard, Ersoz på samma kvartshalva. Även Ström – Bostrand och Bernhold – Radenkovic i andra omg. Mezan – Petrovic som möts i första omg. var ju en vintertourfinal nyligen. Det blir så när vissa av dem spelar så sällan och inte får den rankning de ska ha. Är bättre för t.ex Strömberg, Dahlberg och Borg som spelade rätt flitigt förra året.

  Sen behövde Petrovic spela tre träningspass i kvalet också eftersom WC delas ut till klubbspelare vad det verkar (som inte har någon erfarenhet på den här nivån). Var väl samma diskussion förra året.

  Björklund vill nog helst spela 25:or, men verkar inse att det är lättare att gå in direkt i 25:orna med en bra ITF-rankning som JCA gör.

  • På damsidan lär det bli väldigt mycket enligt det tankesätt ITF har. Först får man nöta till sig en hög ITF ranking. Sen får man en av få ITF platser i M25 eller högre. Blir svårt skaffa sig en WTA ranking som duger för M25 eller högre så länge man inte fått spela flitigt med turneringar tack vare sin ITF ranking. Det är i alla fall en känsla man får efter att ha kollat på årets första entry lists på ITF nivå. För herrarna verkar det tack vare det mycket högre utbudet av turneringar ovanför M15 krävas betydligt lägre ATP ranking för att få spela M25 än WTA rankingen för damer kräver. Samtidigt lär väl rankingen för damerna sjunka rejält när det blir fler turneringar på M100 till M25 nivå för nu är det nog avsevärt färre än vanligt så inte ens att det försvinner bort rejält med damer till Australiska kvalet lär kompensera för detta.

   Kommer bli en i vissa fall ganska konstigt segregering i ranking pga de dubbla rankingarna. Kan bli många spelare som hamnar på M15 nivå länge om de försöker hoppa mellan nivåer för att få spela i Challengers osv.

  • Mackan hade fått spela i Playfords challenger förra veckan tack vare sin ITF ranking. I varje challenger ges fyra platser i main draw och tre i kvalet på ITF ranking. Mackans ITF ranking sjönk från 81 till en bit utanför topp 100 till den här veckans ranking så han hade inte kommit med till Canberra på sin försämrade ranking. Möjligt Mackan därför siktar in sig på att fixa en topp 40 ranking på ITF nivå för att därefter kunna spela challengers regelbundet under ett halvår. Med tanke på att det är runt 3 challengers varje vecka och det är sju säkra platser i challenger så är det 21 spelare som får plats enbart på ITF ranking och antagligen lär det därför räcka med att ha en topp 60 ranking för att få en regelbundenhet. Det är min bästa gissning till varför han går ner till M15 nivå. Samtidigt går det inga M25 eller challengers i Europa den här veckan och endast en Challenger i Koblenz nästa vecka där Mackan är väldigt långt från att ta en plats ens i kvalet (som bara är fyra spelare numer) så ska han fortsätta satsningen mot att åtminstone kunna spela regelbundet på challengernivå så borde det vara bättre att matcha i M15 än att inte spela överhuvudtaget och förhoppningsvis skaffa sig rejält med ITF poäng så att det går att ta plats i challengers och bygga upp ATP rankingen därefter. Med tanke på att det är 48 platser i challengers så kommer det bli betydligt enklare för spelare på Mackans nivå att regelbundet knipa poäng då det tidigare krävts krav med 2-3 matcher mot ofta rätt tufft motstånd då det endast varit 4 platser i 32 turnering.

   Givetvis är mina tankar ovan ren spekulation men efter att ha noterat att Cabaj-Awad tagit sig in i M25 turneringar tack vare att hon alstrade rejält med ITF poäng i Futures under årets sista månader ifjol så är mitt intryck att det kan vara värt att nöta M15 turneringar under 2-3 månader i framtiden för att kunna regelbundet få spela i turneringar på högre nivå än man kanske kunnat göra innan det nya rankingsystemet, speciellt på damsidan där det krävs en topp 300 ranking i veckans M25 för att komma in på WTA ranking.

 2. These challengers down under are stupid
  there are real alternates with no Rankings in the quali draws….
  but for most Players it seems to be too expensive to fly to Australia just to Play 1 or 2 tournaments

  • Det lär under året vara challengers som inte ens fyller de 48 platserna i main draw. Speciellt intressant blir det när fler än två LLs måste fyllas. Antar att dubbelspelarna kommer få en utmärkt chans att även skaffa sig en singelranking med nya systemet då de redan är på plats och kan fylla lottningar när det är riktigt tunt med spelare och istället för att spela 3 kvalmatcher för att få en ranking genom att ta sig in i main draw kan de få sig en ranking genom att slå en svag spelare i challengerrankingen.

   De nya stora lottningarna till huvudturneringen och små lottningarna till kvalet kommer göra det väl så enkelt att skaffa sig en ranking via challengers än Futures för de lite väl svaga spelarna. Gäller att de har tur och åker till turnering där det finns få risktagare på plats så att de inte gjort resan i onödan dock eller att de råker bo där turneringen är och slipper betala en massa för att kanske få spela. Känns som de challengers som varit hittills i år haft många lyckosamma lokala spelare och dubbelspelare då många aldrig hade fått chans i en main draw i challenger förra året och kanske inte ens fått spela kval då det krävde ranking och det var färre som var rankade ifjol än i år. Fått intrycket att de gett alternate även till spelare med som mest dubbelranking i challengerturneringarna hittills.

   Känner mig övertygad om att man kommer göra om challengerformatet rätt snabbt och antingen gå tillbaks till 32 i huvudturneringar och 2 kvalronder eller ha 48 i huvudturnering och en kvalrond med åtminstone 16 spelare alternativt rentav två kvalronder. Tror dock 48 i huvudturnering och två kvalronder ger en match för mycket för kvalspelarna om de tar sig till final för att vara troligt även om man ofta kört dubbla kvalomgångar i challengers senaste åren och det är supertiebreak redan nu i kvalet.

   Att fylla turneringars kval har alltid varit en utmaning utanför grand slams så detta kan man inte lösa men vore ju bra om man kan slippa att huvudturneringarna har en massa extra byes …

   • André Göransson är ett exempel. Nu hann han inte till kvalet i Canberra bara.
    När Markus Eriksson var Topp 300 så spelade han mycket ITF istället för ATP Challenger… Redan då var det märkligt att han inte spelade i Challenger. Lockar inte direkt sponsorer. Nu är han iallafall kvalificerad till Challengern i Punta Del Este i andra veckan av AO.

 3. Tycka vad man vill om det nya tävlingsformatet men i det stora hela är jag positiv till det. Är dessutom roligt med något nytt medan det är nytt men förhoppningsvis kommer det funka också för att förnya för förnyandets skull är aldrig en bra idé och något som politiker borde ha bättre koll på 🙂

 4. Ingen vidare säsongstart för Johanna Larsson. Torsk 6-7, 6-7 i första omgången i Hobart mot wild cardet Zoe Hives. 22-åringen är rankad 211 och det var hennes första vinstmatch i en WTA-turnering.

  • i fear this could be Larssons last full year in the Top100. After May when she has to defend her WTA titel in Nuremberg..she is real in danger of falling out

 5. JCA won her 1st round vs good Opponent . Very important World Ranking Points for her as she has also nearly nothing to defend until July

  • Lite tur med lottningen ändå, hon fick en “itf”-spelare så att säga, som gjort några bra resultat i Thailand och Indonesien 15k tidigare och gick in på sin itf-rankning precis som JCA. Men det ser bättre ut för henne nu än förra året då inget gick vägen.

   Björklund har fått en avslappnad lottning fram till kvarten åtminstone.

 6. Får se om någon svensk kan vinna G4:an i Malmö. Bra seger av Strömqvist mot Elde och Bernhold mot Radenkovic. Milicevis är väl den på pepparet med störst vinstchans, intressant att se vad Strömberg kan göra på killsidan. Både Borg och Måns åkte ut.

  • Bra av 2004:orna ja. Ännu bättre av Mitteregger som slog förstaseedade och 142-rankade Lancelot. Även om fransyskan har gjort sina resultat på grus så är det imponerande. Hon slog ju även Cheklystova i kvalet i förra turneringen, Mitteregger.

   Däremot Maria Petrovic. Hon gör bra resultat i Sverige, men har ännu inte lyckats internationellt. Åkte nu ut rätt chanslös mot Marandel som jag minns att Bostrand utklassade i samma tävling för ett år sedan. Vet inte om bensinen var slut pga femte raka matchen, men jag trodde hon skulle gå och möta Milicevic i kvarten.

   Också intressant att Borg åkte mot Temirhanov.

 7. 03 är en intressant årskull. De 4 i topp slår varandra inbördes hela tiden. Leo, Arslan, Måns och Isak. Vinner ofta mot 02-or men har nog inte en enda seger mot toppen i 01, Ström, Chahoud och JHL.

 8. Blir spännande att se vilka juniorer förbundet tror på mest, i samband med lag-EM uttagningarna för 14- och 16 år som kommer i dagarna. I tjejernas 16-års klass blir uttagningen angenäm, med så många duktiga 03/04 tjejer.

 9. Jonas Eriksson-Zivertz fick inte fira sin 20årsdag med seger.
  Det blev klar förlust mot Dougaz.
  Nu blir det collegetennis för Jonas.

 10. 18 åringarnas lag i sommar är tämligen givet. Tror faktiskt de kan skrälla, Stöm, Chahoud och JHL Är bättre än itf rankingen. Mycket bättre!

  • Tredje platsen efter Ström och Chauod bör stå mellan Carl Gustafsson och Rikard Rååd som är med på förbundsresan till Sydamerika.
   JHL tror jag inte är aktuell.

 11. Blev inget kval i Australiska öppna för Mikael Ymer. Han var först på alternate listan för kvalet efter att Aragone fått hoppa in efter att Facundo Arguello hoppat av efter lottningen färdigställts. Kan inte svara på dock om Mikael var på plats och hade varit den spelare som hoppat in om någon till spelare avstått spel i sista stund. Men om han var på plats i Melbourne så blev det något snöpligt inget spel. Noterbart är att förlust i första kvalrundan gav runt 100000 SEK (15000 australiska dollar var prispengarna för detta). Jättelika summor bara för att spela i kvalet. Beloppet har ökat från $A6000 till $A15000 för förlust i första kvalrundan sedan 2016, dvs på bara 3 år (!). Prispengarna i huvudturneringen har också ökat rejält under dessa år men inte i närheten av lika mycket procentuellt (20-50% med lägre procent ju längre man går i huvudturneringen). Man kan onekligen undra över om de stora skillnaderna mellan pengar i Grand Slams och lägre nivå i tennisen verkligen är motiverad och inte borde kunna gå att justera? Prispengarna i Futures har sedan satelliterna togs bort 2006 ökat från $10000 till $15000 i totala prispengar på lägsta nivån och än mindre procentuellt på högsta futurenivån vilket på 13 år är i nivå med vad prispengarna i Australiska öppnas huvudturnering ökat med på 3 år (!).

 12. Tråkigt för M Ymer. Får han någon ersättning för att vara på plats som alternate i en GS? Med den senaste framgången ser det dock lovande ut inför Franska Öppna.

  Bra segrar för Björklund, Eriksson, Mridha och Simonsson i dag – några säkra, några i tuffa matcher.

 13. 2004-trion förlorade klart i Malmö. De var inte favoriter, men spelade nog in att det var deras sjätte matcher, jämfört med motståndarnas andra. Tre hemmahopp kvar för både tjejerna och killarna, sen många som får en del poäng från dubblarna också.

 14. Bra av JCA, Björklund också enkelt till kvarten, men hon hade två svaga motståndare i början. Milicevic och Strömberg till semi, de två är de bästa just nu uppenbarligen. Hoppas Milicevic kan ta Viller Möller, det vore en fin seger imo.

  Om JCA mot förmodan vinner även nästa match så kan hon få möta supertalangen Lopatetskaya som svenskorna hade oturen att möta i Lag-EM för 16-åringar förra året, och 14-åringar förrförra året. Antagligen nästa stjärna från Ukrainas talangfabrik.

  • Marc Fornell är en av de som åkt fast enligt BBC. Nämns även några andra rankade spelare på menstennisforums: https://www.menstennisforums.com/2-general-messages/954680-marc-fornell-alleged-key-figure-match-fixing-ring-3.html. Avstår från att lägga in dessa namn då jag inte hittat någon officiell källa som anger deras namn.

   Trist är det helt klart att matchfixing har så stor roll i tennisen. Om man håller Fornells nivå och vill fortsätta spela tennis och har drömmar om att nå toppen så finns det egentligen ingen annan väg. För att klara sig på den nivån under så lång tid som Fornell gjort det lär man behöva antingen rika sponsorer som inte kräver avkastning (typ sina egna föräldrar), jobba flitigt på sidan om (vilket måste nästintill sabba möjligheten att nå den nivå som krävs) eller ägna sig åt matchfixing. Hur ska man annars klara sig på $230000 i inspelade pengar under en nästan 20 års lång professionell karriär? Låter mycket att ha tjänat ihop strax under 2 miljoner men per månad blir det bara runt 15000 SEK som då ska täcka väldigt mycket resande och det lär väl dessutom vara skatt på merparten av vinstpengarna. Är man mestadels på resande fot så måste de pengarna täcka både resor och logi samt mat och antagligen även tennisrelaterade kostnader som racket, bollar m.m. Kan ju omöjligen få att gå ihop. Naturligtvis ska man ifall ekonomin inte går ihop välja att lägga ned karriären och inte ta mutor och jag tycker inte det finns några som helst förmildrande skäl för spelare som tar mutor för att fortsätta sin tennissatsning.

 15. Hennemann och Ström vidare från första omg. Ström mot 43-rankade. Nu blir det mycket tufft för Hennemann som möter 12:an i världen.

 16. Hennemanns Opponent..is 440 WTA….

  Mridha out to an older Italian
  Mackan took a good win over Vanneste at Mallorca

  Klara beats Viller Möller and is into the finals 🙂

 17. Det blev förlust för Göransson i dubbelfinalen i Canberra.
  Vilken start på säsongen med 2 dubbelfinaler på Challengertouren.
  Närmar sig nu topp 200.

 18. Milicevic tar sin tredje G4-seger och går in på topp 200. Vilka tre veckor hon haft… en knapp förlust mot Belgraver annars vinst i allt i raka set och stark i jämna tiebreak. Bästa möjliga starten på säsongen.

  Ström och Hennemann vägde däremot för lätt i sin turnering. AU nästa.

  Överraskande förlust av Björklund igår också, hon ska spela ett par turneringar till där så hoppas det går bättre.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 38 | Hur följs en svensk succévecka upp?

Hur blir Rebecca Petersons reaktion efter första WTA-titeln? Kan Markus Eriksson ta med sig positiv energi från Davis Cup till challengern i Biella?

Historisk seger för Rebecca Peterson

Vann karriärens första WTA-titeln i Nanchang i Kina.

Fanny Östlund vann W15 Kairo

Tredje ITF-titlen i karriären.

Davis Cup: Sverige-Israel 3-1

Avgörs i Kungliga tennishallen fredag och lördag.

Vecka 37 | Rebecca Peterson seedad i WTA Nanchang

Förutom Davis Cup riktas vårt fokus mot Asien denna vecka.