Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Då är vi redo att köra igång! Flytten för SweTennis gick tämligen bra och smärtfritt, men det är ju i skarpt läge som kapaciteten testas.

Hur som helst hinner man samla på sig mycket under fem år, som vi har varit igång, men nu ska buggar och säkerhetshål vara igentäppta förhoppningsvis. Största anledningen till flytten var dock att Binero som webbhotell levererade en undermålig tjänst som allt för ofta låg nere allt för länge.

Tennissäsongen är inte över ännu och framförallt blir det intressant att se vilken ranking Elias Ymer landar på vid årets slut. Han har ju en challengertitel att försvara från ifjol i Pune i Indien, där han segrade i slutet av november.

ATP Challenger Helsingfors

Elias Ymer är sjundeseedad och får i sin första mach möta 346-rankade Jack Draper. Britten vann sin första match mot Jonas Forejtek, båda födda 2001. Ymer var för övrigt med i SALK:s elitserielag i lördags.

Jonathan Mridha kvalade in via seger mot finländaren Aleksi Lofman och Mridha får nu möta fransmannen Antoine Escoffier. De båda är numera lagkamrater i Solna TK och båda spelade för klubben i lördags.

ATP Challenger Champaign, USA

André Göransson är tillsammans med JC Aragone förstaseedade. Det går ju bra för Göransson i år och igår noterades han för sin bästa ranking i karriären, 107.

W25 Gwalior, Indien

Med Jacqueline Cabaj Awad på plats.

W15 Sharm El Sheikh, Egypten

Ellen Allgurin med efter kval.

M15 Heraklion, Grekland

Med Simon Yitbarek.

M15 Meshref, Kuwait

Med Simon Freund som sjundeseedad.

M15 Antalya, Turkiet

Jeppe Johansson-Holm kvalade in.

80 KOMMENTARER

 1. Välkommen tillbaka Henrik och Swetennis, ser bra ut!!!
  Intressant att klubbkompisarna Mridha och Escoffier möts direkt, vinnaren får troligen stå över elitseriematchen på torsdag.
  Såg förresten matchen Uppsala-Solna i lördags och kunde konstatera att Uppsala utan Westerhof, Zimmermann och Windahl var chanslösa. Fair Play, Solna och GLTK blir klara topplag i år.

 2. Allgurin kvalade precis in i Egypten efter en rysare där hon bla låg under 4-8 och senare hade en matchboll emot sig i super tiebreak. Säkert bra för självförtroendet att vinna en sån tight match. Hoppas hon får hyfsad lottning i main draw.

  • Allgurin van även första matchen i main draw efter att bl.a. ha räddat setboll i andra. Den mentala styrkan är det iallafall inget fel på även om hon spelmässigt fortfarande är en bit från 2014 när hon var som bäst.

   Jag brukar inte vara särskilt intresserad av 25år+ spelare som fortfarande spelar W15/M15, men Allgurin känns genuint som en spelare med potential. Får hon bara vara skadefri ett par år tror jag att hon har mycket att hämta även på högre nivåer.

   • Allgurin vinner igen! 6-1 6-2. Som sagt – ’bara’ en W15k och ’bara’ en kvartsfinal, men härligt att se att hon är på väg tillbaka 🙂

    • tomorrow vs Sandra Samir, tough test, very tough test
     but nice match
     Tennis is so Close..Ellen nearly was out in last round of qualifying….and now Quarterfinals…

     • Yes, it’ll be a tough test for her at this stage in her comeback, but useful also to play some better players and not feeling the pressure of ‘having’ to win matches (which is what I think she may have felt in some Q matches, which is why they have been tighter than they maybe should have been)

  • oh my god..thats a shame….okay he was down 2 MPs earlier at 5-6 but to have 3 MPs on own serve indoors and cannot Close it out..thats tough 🙁

 3. Mkt speciellt avslut för JM. Hade 4-4 och 0-30 till break… Tappade till 5-6 och räddade 2 matchbollar vid 40-15… Motståndaren ville gå på toa men nekades. Sen tiebreak där han hade 6-3…

  • Roligt att Fanny är på gång! Hoppas hon lyckas ta klivet upp till nästa nivå på ITF touren och har ett bra 2020. Vet inte riktigt hur i form Mirjam är just nu men roligt att vi har ett par yngre spelare nu (Mirjam, Fanny) som har potential att (stadigvarande) vara i minst topp 200-300 inom ett par år.

  • Freund saves a 4-5* 0-40* down in 2nd set to win in 2 Sets in Kuwait. Will probably meet former Top200 and 4-time 2019 tournament winner Tepavac in next round..tough…

   • Both Freund and Allgurin have probably drawn the toughest possible player remaining in their quarterfinals. If they win it will be a big accomplishment

 4. Ja riktigt svårt för de svenskarna juniorerna att vinna matcher på Grade 3 eller högre.
  Vi har halkat efter Danmark som tex har två spelare topp 50 födda -03.

 5. Juniorerna?
  Sinner o Draper är juniorer (01) så de är divisioner bättre än våra. Men samtidigt är det när man är 25 man ska prestera för topp 20.

 6. Känns som Rune och Möller också är en division högre än våra juniorer.
  Rune har ju redan vunnit matcher på Challengertouren i år.

 7. Känns lite oroväckande att de flesta av våra juniorer har college som målsättning. Kan ju vara ett delmål, men hittills är det väl bara Carl S som inte ännu tappat i utvecklingen mot de främsta. Har man studierna som första prioritering så kanske man inte lägger det som verkligen behövs för att kunna konkurrera om att bli bland de bästa. Läser ibland mellan raderna när akademier och klubbar i Sverige skriver att de är stolta att lyckas få spelarna till ett bra college. Farlig utveckling tror jag tyvärr. Långsiktighet och målinriktad träning på hemmaplan med stöd från de som alltid vill dig ditt bästa är alltid det bästa alternativet. College skall inte vara ett alternativ om du vill bli topp 100 på ATP eller WTA.

  • Ligger mycket i det du säger Robert…Många är till synes “utbrända” när de kommer hem. Verkar inte ha roligt på banan och har inte utvecklat sin spelaridentitet.

 8. this is the new way, to go to college if you are not Top10 or Top20 in Juniors
  even Top20 guys are going to college for 2 or 3 years at least to try out and get ready for the pros

 9. Va spännande!
  Ge oss gärna några namn som gått den vägen sista åren, så att man kan kika på dem och kanske bilda sig en ny uppfattning.

  • Om kombon med studier kontra heltidssatsning är bäst tror jag är olika från individ till individ. Eftersom det finns gott om spelare som satsat heltid men som står still i utvecklingen efter 20 så skulle jag säga att det finns tid även för dom som för som kört kombo om man har ekonomiska möjligheter natt satsa fullt ut efter 20. Det som är viktigt, om man har begränsad träningstid under åren fram till 20, är att man prioriterar rätt. Teknikutveckling och fysik tror jag att många spelare skulle må bra av att fokusera mer på under den perioden. Fram för allt om man inte kan lägga mer än 15 tim per vecka som är rimligt om man kombinerar med studier.

  • Samtidigt är det inte många namn på den svenska listan som lyckats med sin heltidssatsning.

   För många är College inte en prioritering av studierna utan ett sätt att finansiera sin tennissatsning.

   Bra träning, sparring och matchande. Oftast bättre än hemma. Tror vi kommer se mer collegespelare på rankingen framöver från olika länder.

 10. Vilka topp 10 bland svenskarna/orna kommer från College? Vilka spelare från Europa som ligger topp 100 på ATP/WTA kommer från College?

  • Göransson, Aspelin, Landsberg, Lindstedt all came from college
   i think 80% of the college guys who are having a career are from doubles and onöly 20% from Singles
   but also a double Top100 career is a career in my eyes
   Top100 Singles is so tough….almost no chance

  • Som någon svarat att college har utvecklats samtidigt är det fler som söker sig dit för en proffssatsning som de inte kan göra här hemma pga ekonomin men också pga svårigheten att få bra träning/sparring.

   Tror absolut vi kommer se topp 10 av svenskarna med college bakgrund framöver.

   På top100 listan är det ca10 från college.

 11. Intressant diskussion. Tiderna ändras och senaste (sista?) svensken som helt lämnade skolan efter åk 9 för att bli proffs direkt – och lyckades bra – är väl Tompa J.

  Att gå tennisgymnasium el vanligt gymnasium spelar nog mindre roll det som avgör är vad man kan hitta för plattform och vardag mellan 19-23 år. Vilka svenska klubbar kan ta hand om denna kategori? Här krävs resurser och pengar om grunden är gjord.

  Emellertid är den ofta “forcerad”. Det allra viktigaste enligt mig är hur det såg ut i spelarens vardag i de unga åren fram till 14-års åldern. Hur mkt bra träning och matcher man fått i sig är en sak. Eget spel och lek centralt, annan idrott önskvärt och redan här ett upplägg som bekräftar det egna drivet och viljan att satsa. Tyvärr tittar vi ofta på fel saker i unga år.

  Sen pratas det ibland om tränarna och att de skulle vara för dåliga. Tror det är fel ord. Kanske bekväma och hur många vill, kan och får ta beslut om att satsa extra på en hängiven talang i klubben? Den kategorin tränare har minskat i antal sedan peaken…

  • Sinners väg är intressant, han hade tydligen alpint som sin huvudsport fram till 13 års ålder där han var mycket lovande( etta i italien i sin ålder) då han valde tennisen fullt ut. detta innebär att han fram tills nu sannolikt har betydligt färre tennistimmar än sina jämnåriga i eliten. Det han dock har med sig från det alpina är några saker som är extremt väsentliga i dagens tennis, balance, benstyrka och bålstyrka. Om man sedan som Sinner har en okomplicerad teknik så finns det bra förutsättningar att tåla riktigt högt tempo.

  • Kul, det var verkligen ingen given match för Elias och som sagt, heja André!

   Slutligen, kan inte college kombinerat med tennis även bara vara ett bra sätt att ha något att falla tillbaka på om man som flertalet inte blir någon stjärna?

 12. Nytt ämne
  Är inte herrarnas elitserie väldigt blek och ointressant i år?
  De utländska inslagen är inga superprofiler direkt och jag vet inte vad man skall tänka om att en 42-åring som aldrig var nära topp 100 som proffs “baglar” på en fjärdesingel mot en av landets mest ansedda klubbar.

  Över huvud taget är det lite konstigt och även oroväckande att stora klubbar som dominerar på juniorsidan inte har fler och bättre seniorer att välja på. Nej, alla är inte på college…
  För många som lägger av mellan 16-20? Svårt att erbjuda nya seniorer ett vettigt upplägg? Ekonomin funkar ej. Dags att imvärdera seriespelet med i alla fall dubbelmöten?

  • Elitserien kan ju max hålla future-nivå iom att ATP kalendern håller på hela november för både ATP-tour och ATP-challengertour. En kille som Markus Eriksson spelar ju elitserien i år men av hans kommentarer att döma skulle han vilja spela challengers istället.
   Sedan väljer ju storklubbar som KLTK och SALK att satsa på de yngre oerfarna spelarna vilket möjliggör för äldre ‘pensionerade’ spelare att göra bra ifrån sig.

   Skulle vara intressant att flytta elitserien till januari, då kan man få med de challengerspelarna som inte åker ned till Australien.

   • Blir en historia mellan Fair Play, Gltk och Solna med Fair Play som favoriter. Kommer Gltk och Solna med bästa laget kan de utmana Fair Play som i sin tur har 10 spelare i laget som skulle kunna vinna för dem.

   • När elitserien starta 1990 lades den i nov-dec för att atp-spelsrna skulle kunna vara med. Idag hsr vi en atp-spelare, två challengerspelare och tio itf-spelare…
    Ge elitserien och div lite mer utrymme och vikt. Spela dubbelmöten i dec-jan. Begränsa antalet utlänningar och tvinga varje lag att spela med minst en junior i singel per lagmatch.

   • Är väl främst olyckligt att Elitserien kolliderar med challengern i Helsinki. Med tanke på hur tacksamt avståndet är till Helsingfors så är det ju synd att arrangemangen konkurrerar.

    • Tycker inte det är avgörande. Det finns challengers att spela i europa 10 mån om året, anar jag ett 08-perspektiv?

     Och det handlar om max 2 spelare…

 13. The Level of play has fallen down a lot. This shows the Overall Level of Swedish Tennis. In past times nearly every Player had a world Ranking. Now Timfjord can bagel a Player in top Division…

 14. Allgurin and Freund both lost easily as expected
  i think we should not expect too much from Ellen, before she quit Tennis she was 300? 350? so we cannot expect she will ever get better as 500/600/700 in the future

  • I don’t think we can expect anything really, but we can hope that she gets back to her top level of 2014 when she was only 20 years old. And even that season she had injuries. I think the point is that she is talented and hard working, so if she gets a longer period without injuries she could go quite far. Exactly how far is hard to say, but there’s no reason to believe she would not be as good or better than she was 5 years ago if she stays injury free. And that would make her one of the best WTA players in Sweden

   • well interesting, as a Junior she was real good, especially on clay i ve the Feeling. She beat Players like Smitkova and Mertens in Juniors and also played Siniakova tough. So never know how much Talent is there. And she lost on her career high a lot of Semis and Finals, so with Little more luck could ve been Top300.

 15. Två andra frågor:
  Såg att Hedsberg ska sluta som DC-kapten. Synd, känns som om han har gjort ett väldigt bra arbete.
  Vad tyckte ni om konceptet att spela varje set till 4, som det var i lill-Masters-slutspelet?

  • Det skulle verkligen snabba på matcher, men är inget större fan av det. Skulle nog bli ännu vanligare att man tankar ett set för att man blir bruten tidigt. Ökar inte precis kvaliten på tennisen. Och så är det lite för sent i tennisens utveckling att ändra det nu när ”big three” är på väg att avsluta sina karriärer.

   Kan fungera bra i uppvisningsmatcher däremot!

  • Tycker också Hedsberg gjort ett gott arbete men jag förstår att han slutar efter soppan som var i samband med Israel-matchen i höstas.
   1) Han fick inte igenom sin och lagets vilja när det gäller spelunderlag.
   2) Pga punkt 1 fick han nej från Lindstedt som i en intervju med Jonas Arnesen sade följande:
   ”Men det visar sig att det ligger mer bakom Lindstedts beslut.
   -Den situation som vi nu har mellan förbund och spelare fungerar inte för mig längre, säger han.
   Vad är det som inte fungerar?
   -Det sportsliga försakas av förbundet och det finns ingen…
   Lindstedt bryter mitt i meningen, är tyst en stund och säger sedan:
   -Ja, du, det finns mycket att säga om det här men jag vill inte göra det i media. Alla inblandade vet vad det gäller. Här har jag nu bara sagt att det sportsliga försakas och det får räcka så. Killarna har en match framför sig och jag vill att de ska kunna fokusera på den.”
   3) Elias Ymers skada kom i sämsta möjliga läge och gav Hedsberg några fler gråa hår än han annars skulle haft.

 16. With Ymers loss today to Safwat he will fall down in the Rankings to roundabout 175 on next weeks Rankings (his challenger win in india is falling out then ). Was a weak year for him, first Time since 2014 he finishes out of Top150 and first time also since 2014 he finishes without a tournament win.
  Must also say he had 3 months of injuries 2019. So restart 2020 !

 17. Elias blåst på matchen efter katastrofal domarinsats i Helsingfors. Normalt ska han väl inte förlora mot 203-rankad flintskallig egyptier. Domaren, som var influgen från Indien, gick hela tiden in och korrigerade linjedomarna. Servar som var tydligt 20 cm breda dömdes rätt genom korrigering av denne domare. Som de som följt Lill-Ymer på challengertouren under året redan vet är ju inte domarstandarden särskilt hög på den här nivån, därför får vi hoppas Elias snart tar sig in på topp-100 och kan spela mer på ATP-touren.

  • Jag är väldigt allergisk mot huvuddomare som går in och korrigerar alldeles för mycket på matcher som inte har hawkeye. Linjedomare finns av en anledning, tråkigt att Elias drabbades av detta 🙁

  • Den ‘203-rankade flintskallige egyptiern som Elias normalt inte ska förlora mot’ är i final efter fyra matcher med imponerande spel utan setförlust. Låt se om han kan rå på Ruusuvuori i finalen.

 18. Toppmatch just nu i elitserien, Fair Play mot Solna.
  Fair Play har förstärkt med Masur och Göransson och har tagit första set i båda dubblarna.
  Dubbel1: Bergevi/Lakat-Mridha/Friberg
  Dubbel2: Göransson/Masur-Escoffier/Born

 19. Timfjord plays so ugly. Slice combined with flats. Like nobody else.

  Now he plays #4 but he could win #1 and 2.

  Gltk will be champs this year.

 20. En kan ha en dålig dag, vara sjuk eller så men att Timfjord nollar två spelare i elitserien är inget sundhetstecken över sakernas tillstånd i svensk herrtennis…?
  Och om Timfjord kan kanske man kan tro att det är Wally Masur som är tillbaka?
  Mikael Ymer räddar anseendet och nästa år kommer alla tycka att “vi är på G igen” men han är helt ensam och utan en uppryckning av Elias och medverkan av Lindstedt så blir det nog ingen Davis Cup-final nästa år heller?
  Jag hoppas verkligen Eriksson och Lindell peakar 2020 och når GS-kval i Paris tex, men sen?

 21. Näste DC-kapten?
  Skall bli intressant att se vilken väg man går, ett intressant alternativ vore ju att göra Lindstedt till (spelande) kapten… Eller dags för Söderling, Björkman…

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

Lister/Fichman åkte dock ut i första omgången i Australian Open.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.