Vecka 49 | Detta händer första veckan i december

Lågsäsong är det, men ändå händer en del som synes. På söndag spelas också herrfinalen mellan Upsala TK och Fair Play TK.

Kamerun F2 Futures
25000-dollars. Med Niklas Johansson och Simon Yitbarek. Den sistnämnde tog sina första rankingpoäng genom att gå till kvartsfinal i förra veckans turnering i Kamerun.

Qatar F4 Futures
15000-dollars. Med Karl Friberg som möter sjundeseedade Thomas Statzberger i första omgången.

Turkiet F39 Futures
15000-dollars. Med Dragos Madaras.

Dominikanska republiken F2 Futures
Med Simon Freund.

$15,000 Monastir
Med Linnea Malmqvist.

$15,000 Solinaro
Jacqueline Nylander Altelius med via kval.

Orange Bowl (Grade A)
Med Caijsa Hennemann och Gustaf Ström.

 

32 KOMMENTARER

 1. Här hemma är det Vintertourspel. Elfsborg följt av Trollbäcken, Lerum och Fair Play. Många juniorer på listorna. Känns som 01 och 03 är lite vassare än 00 och 02. Några rankade seniorer är med, Samuelsson och Thour. Så några juniorsegrar kanske vi får se. 03- orna är nog lite för veka än så länge i seniorsammanhang.

 2. Även Simon Freund har kvalat in i Dominikanska Republiken.
  Fick dock en väldigt svår lottning.
  Vi har även juniorer som spelar i Indien,Kenya och Norge denna vecka.

 3. Simon Yitbarek med stark vinst igår, killen är verkligen på uppgång. En av de största talangerna sedan ymer bröderna. Match imorgon och hoppas de går vägen där med!

 4. Bra av Hennemann att vinna så klart mot 48-rankade Beck, även om amerikanskan verkar vara bäst på hardcourt. Ström däremot utslagen direkt för tredje veckan på raken.

 5. Oavsett så kommer Ström efter årsskiftet vara typ topp 40 på juniorrankingen, vilket är grymt bra i början av året. Det är inte många juniorer som varit det i Sverige senaste 10 åren.

 6. Henneman och ström har ett år kvar som juniorer så alla möjligheter att bli toppspelare. Samtidigt finns det juniorer som inte spelar internationellt utan på svenska touren. Rent tid- och kostnadsmässigt är ju det effektivare och säkert lika tufft sportsligt.

 7. “Rent tid- och kostnadsmässigt är ju det effektivare och säkert lika tufft sportsligt.”

  Det finns många fördelar med att spela internationellt. Hennemann har fått ett antal stipendier, utmärkelser och sponsoraffärer som sponsrar hennes internationella resor. Hon får spela Grand Slams och i många olika länder, får resvana och erfarenhet av hur det är att spela på touren och mot många olika utländska motståndare med olika stilar. Hon har blivit uttagen till Fed Cup-läger och fick WC till alla svenska ITF-tävlingar i år. Nästa år kommer hon ha biljett in i flera ITF-tävlingar tack vare sin juniorrankning.

  Uppenbarligen är det väldigt utvecklande också eftersom hon började året med att spela G4-tävlingar. Sen är motståndet inte lika tufft i hemmatourerna, inte på damsidan i alla fall. Det skulle bli för många enkla matcher som inte ger något på väg till finalen, se t.ex. junior-SM för 18-åringar där hon tappade två gem fram till final.

  Nu blev det vinst idag igen så då väntar andraseedade kinesiskan.

 8. Andreas, håller med men samtidigt säger det inte allt om vilken väg som är bättre till toppspelare i världen. Där tror jag det skiljer sig mellan tjejer och killar, juniortjejerna är ju redan bäst bland seniorerna medans killarna får bra och tufft motstånd här hemma.

 9. Nästan alla svenskar/or utslagna i G5:an i Norge inför kvartsfinalerna, inte så bra med tanke på att vi hade förstaseedade i båda klasserna.

  Bättre i Göteborg Open i TE där det blir helsvensk final mellan Bladelius och Nokic (Nokic som vann förra turneringen i Norrköping och som mest tappat sex gem i en match i de två tävlingarna).

 10. Oroväckande att inte det presteras bättre resultat i Norge. Det är ändå juniorer man följt i resultatlistorna nationellt som jag trodde var på en hög nivå.

 11. Förlust för Freund.
  Synd att han inte tog till vara på setbollen i första.
  Dock han bästa tävling i karriären.
  Hade bara vunnit 1 match tidigare.

  • Freund hade 5-3 och 2 setbollar i hemmaspelarens serve och sen även en setboll i egen serve vid 5-4. Sen rasade det och Freund tog bara två till games efter 5-3. Tror dock att skadekänningar förklarar en del av siffrorna i andra set då det åtminstone såg ut som han tog ett skapligt långt skadeuppehåll vid 1-3 i andra set. Olivares var bättre på det mesta men Freund jämnare och väldigt bollskicklig i första set och släppte inte många bollar enkelt så kunde därför hålla ledningen. Tycker han var lite väl snabb på nätet vid 5-3 då han gick på de flesta bollarna. Före det gick han fram mer sporadiskt och lyckades väl.

   • Tycker Freund visat vissa kvaliteter i turneringen men känns som han måste våga slå på lite mer och variera det offensiva spelet lite mer. Väldigt mycket av bollarna hamnade ganska exakt på servelinjen i längd. Vill inte påstå mig vara någon expert utan bara mina amatörmässiga reflektioner utifrån det jag sett. Såg nästintill hela matchen idag och sett delar av tidigare matcher.

    Bra imponerande att ITF visat samtliga Freunds matcher på livestream med tanke på nivån på turneringen.

 12. Henneman chanslös.
  Virtanen slog enkelt förstaseedad.
  Både Finland och Danmark har nu gått förbi Sverige på juniorsidan.
  Hur kan det komma sig?
  Förutsättningar med hallar mm borde ju vara bättre i Sverige.

 13. Denmark even has any tournament at pro circuit……but the Talent pool is much bigger right now…. as in sweden. And Finland too.

  No Points for Hennemann in the USA tournaments. The Point System itf is weird…you Need to get real far to get better tournament Points….

  Strom is in QFs in Doubles.

 14. Nokic får jobbigt i den finalen då bollen kommer tillbaka hela tiden. Tror Bladelius vinner för han missar inte ett slag. Och Nokic har ännu inte styrkan att slå ut honom.

 15. Jag undrar vad som väntar 2019-20? Ärligt talat ser jag ingen ljusning i sikte. Vi har fler svenska juniorer som tävlar internationellt, men de flesta ligger steget efter. Det räcker att jämföra med tex Danmark och Finland.

  Naturligtvis kommer det efter i framtiden att komma fram spelare som Hennemann och Ström, men de drivs av en egen inre vilja. De hade ändå kommit fram, men nu får de kanske bättre förutsättningar att lyckas. Men det handlar ju inte om att ungdoms- och juniorverksamheten generellt blivit bättre ute i landet. Alltjämt har de svenska 14-, 16 och 18-årslandslagen svårt att hävda sig. Det är inte så att vi kommer på bred front nu, som man kanske kan få för sig eftersom så många numera spelar ITF:er osv.

  Det nya rankingsystemet har ju som syfte att faktiskt slå ut breddspelarna. Man säger att ungefär 750 spelare kommer att finnas kvar och som har WTA- eller ATP-poäng. Hur många svenskar har då motivationen att fortsätta? Det blir en A- och en B-liga och så kommer resten. Vem hittar sponsorer då?

  • “Alltjämt har de svenska 14-, 16 och 18-årslandslagen svårt att hävda sig”

   Det är svårt i de tävlingarna eftersom allt är så beroende av lottning och att man spelar på Tennis Europe. Gör man inte det, som svenskarna knappt gör från 15 år och uppåt, så blir man inte seedad och kan få en lottning som F16-tjejerna som fick Ukraina direkt, som sedan slutade tvåa i hela turneringen.

   De bästa lagen borde vara direktkvalificerade eller nåt och sen nån form av gruppspel, men det finns det ju inte tid för förstås.

   Men ja det hade varit bra om Sverige kunde få fram minst två riktigt bra spelare (topp 100) i varje åldersklass, det är sällan det händer. 2003-klassen ser mest lovande ut för det just nu och innan dess var det väl -98.

   • Det där med lottningar brukar jämna ut sig. Genom åren har svenska landslag också varit seedade och haft hyfsade lottningar på pappret.

    Juniorrankingen är mindre spännande, tycker jag. Det hänger mycket ihop med prioriteringar. Kostar mycket pengar och ger mindre valuta för pengarna om man inte är med och slåss om platser i Grand Slams. Vi har ju ändå haft ett antal svenskar som varit topp 100 på juniorrankingen men sedan inte lyckats speciellt bra som seniorer.

    Mer intressant hur många som tar sig förbi det första stadiet som senior (M15 o W15) from nästa år och kommande år framöver? Jag tänker på de som är 20-22 år idag och framtiden, säg de som är 16 och äldre idag. Någon stor förbättring är väl inte i sikte?

 16. That is what the ATP/ITF wants…to only have the better talented Players still competing and the rest quitting…this makes no sense but the itf can tell all the world that the most professionell Players can earn Money …
  bullshit…

  better go and Play collegetennis…and then go to work is my opinion

 17. Olivia Malm gör det överraskande bra i Norge, framme i final. Pavlova förlorade hon mot i somras, nu bara tre gem tappade. Följer upp med utklassning av andraseedade Reinertsen.

  Ström är uppenbarligen en bra dubbelspelare. Först EM-final, nu detta.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 47 | Vem tar över efter Johan Hedsberg?

Blivande Davis Cup-kapten, elitserien och svenskar i ITF-turneringar är på agendan denna vecka.

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.