When in Rome

0
Novak Djokovic (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)
Novak Djokovic (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Blev inget inför-inlägg när det gäller Rom, oturligt nog så påbörjar de turneringen på söndagen veckan innan, vilket gör att man under veckan redan missat en del. Det gör inte så mycket, vi testar det annorlunda den här gången och kollar vad som hänt istället för vad som kommer hända.

Jag ÄLSKAR Rom. Det är min absoluta favoritturnering efter Grand Slams och centercourten är i en klass för sig. Så också publiken (i alla fall när italienarna spelar). Den här veckan bjöd på väldigt mycket, mest överraskningar kan vi nog konstatera. Djokovic blir bagelad, Goffin gör en dubbel-bagel och lucky losern Lucas Pouille går till semi-final, minst sagt händelserikt.

Turneringen följde manus mestadels i inledningen. Favoriterna gick vidare och än så länge inga större problem. Eller ja, Djokovic gnällde på ryggproblem i sin inledningsmatch men klarade till slut att avfärda den lurige och rutinerade Stephane Robert. Det var väl egentligen den andre ryggskadade toppspelaren, Roger Federer, som fick det tuffast. Tog fram till de sista minuterna innan han bestämde sig om han skulle spela turneringen eller inte och enligt han själv trodde han att Zverev skulle enkelt vinna i två (nja, jag tror inte riktigt på att han menade det). I tredje rundan tog det slut när han ställdes mot Dominic Thiem. Ingen direkt toppmatch av Federer men heller inte så chockerande, Thiem visade dock prov återigen på att han absolut kan hota toppspelarna med sin otroliga kraft i sina slag.

I kvartsfinalen fick vi det möte som vi nästintill alltid hoppas på i dagsläget, den mellan Nadal och Djokovic. Båda hade faktiskt också inlett rätt svagt. Nadal hade stora problem med Kyrgios men lyckades ta sig vidare och Djokovic, ja ni, han förlorade första set mot Bellucci med 6-0. 6-0! All heder till Bellucci men Djokovic var verkligen inte med där. Inte heller var han riktigt på gång mot Nadal i inledningen där spanjoren fick en riktigt bra start och så länge väldigt stabil ut. Sedan hände något, Djokovic fick ett domslut mot sig, och helt plötsligt fick man se honom blixtra till och kanske årets poäng på setboll till 7-5 för Djokovic, fantastisk tennis! Egentligen var Nadal den bättre där men han strulade till det en del och gjorde enkla misstag när det väl gällde, samtidigt som Djokovic var tvärtemot i de viktiga skedena.

Murray däremot hade inga större problem igenom hela turneringen, visst fick han en hel del på köpet genom lottningen, men stundtals så var hans defensiv magnifik. Finalen blev ingen höjdare, långt ifrån och Murray förtjänade den utan tvekan, men frågan man ställer sig ändå är: hur är det med Djokovic egentligen? Det var nu rätt länge sen han presterade på hundra rakt igenom en hel match (Indian Wells mot Raonic i finalen?) som han så ofta alltid gjorde tidigare på säsongen och under hela 2015. Idag, och under hela veckan, har vi sett en världsetta med irritationsstörningar, skador, gnäll och ja ni, allt möjligt. Det känns som att inte allt står helt rätt till där. Samtidigt som i finalen idag så var det inget bra spel alls, mycket ståendes bakom baslinjen och väldigt ofta ingen tyngd i slagen och allmänt kändes det som hans koncentration var någon annanstans. Perfekt egentligen för världens bästa spelare när det gäller defensiven och det var ingen direkt chock att han så enkelt utmanövrerade Djokovic. Mycket uppskattat att vi får se en annan vinnare än Djokovic den här veckan och det bådar gott för Murray inför stundande Franska Öppnan. För Djokovic gäller det att verkligen höja sig, ett eller två steg, och nu har han i alla fall en vecka på sig att hitta tillbaka till sin mentala överlägsenhet.

Det vi tar med oss från den här veckan är att Djokovic inte är odödlig, även när han inte spelar på topp, vilket bara är positivt för konkurrensen inom tennisen.

Imorgon går vi igenom lottningarna för kvalet i Franska Öppnan, för måndag klockan tio så drar det igång!

 

 

 

Föregående artikelRoland Garros: Här är svenskarnas kvallottningar
Nästa artikelNy vecka i Båstad – så blev lottningarna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här