Ryssland blev för svårt för Sverige

Det gäller att ha flyt för att ta sig uppåt i Fed Cup. Tyvärr fick Sverige en alldeles för svår motståndare i Ryssland i finalen i Polen och det slutade med klar förlust.

– Även om vi inte når hela vägen tycker jag att det är en bra vecka. Vi har haft en underbar stämning i laget. Vi har kämpat och krigat och inte lämnat något i omklädningsrummet, mer kan vi inte göra. Vi kan åka härifrån och se oss själva i spegeln. Laget har utvecklats på ett fantastiskt sätt under resan. Det här damlandslaget har väldigt många roliga år framför sig kan jag lova, jag ser redan fram emot nästa år, säger förbundskapten Mattias Arvidsson i ett pressmeddelande.

Gruppsegrarna i Polen, Sverige och Ryssland, möttes om en plats till World Group II-playoff. Tittar man på lagen där så hör Sverige hemma på den nivån, medan Ryssland har en bredd och spets för att spela i elitdivisionen World Group.

Ryskorna hade ett uppdrag och det var att ta tillbaka laget där de hör hemma, World Group. Det här var ett steg på vägen. Sju gånger har Ryssland varit i den stora Fed Cup-finalen och vunnit titeln har man gjort fyra gånger: 2004, 2005, 2007 och 2008. Så sent som 2015 var man senast i final.

Förra året ställde man till det rejält för sig genom att skicka ett på tok svagt lag till Slovakien. Efter den förlusten ställdes Ryssland i en playoff-match mot Lettland – med Sevastova och Ostapenko i singlarna. Det slutade med att Ryssland för första gången sedan 1997 fick spela i Grupp 1.

Sverige har nu två topp 100-spelare i Rebecca Peterson och Johanna Larsson. Den sistnämnda har passerat 30-strecket, men har förmodligen några år kvar till på hög nivå. Och underifrån har Sverige en tillväxt som ser mycket intressant ut där Mirjam Björklund är närmast att konkurrera om en singelplats. Bredd är viktigt, för det är långt ifrån säkert att det bästa kan eller vill ställa upp varje gång.

Något som ibland underskattas är sammanhållningen i laget. Nog ser det ut att vara bra stämning nu?

I nuvarande World Group II känns bara Lettland som ett starkare lag i dagsläget. Mot övriga skulle Sverige kunna matcha väl. Nu blir det ett år till i Grupp 1 och man ska komma ihåg att inför veckan var Sverige inte  bättre rankade än 44 i världen.

Onsdag: Sverige-Ukraina 2-1

R1: Johanna Larsson-Dayana Yastremska 4-6, 2-6
R2: Rebecca Peterson-Lesia Tsurenko 6-0, 6-2
R3: Larsson/Peterson-Nadia Kichenok/Marta Kostyuk 2-6, 6-3, 7-5

Torsdag: Sverige-Estland 2-1

R1: Johanna Larsson-Elena Malygina 6-2, 6-3
R2: Rebecca Peterson-Anett Kontaveit 4-6, 4-6
R3: Larsson/Peterson-Kontaveit/Saara Orav 2-6, 6-0, 6-1

Fredag: Sverige-Bulgarien 3-0

R1: Mirjam Björklund-Isabella Shinikova 6-3, 6-2
R2: Johanna Larsson-Viktoriya Tomova 6-4, 6-4
R3: Björklund/Cornelia Lister-Petia Arshinkova/Gergama Topalova 6-2, 6-3

Lördag: Sverige-Ryssland 0-2

R1: Johanna Larsson-Natalia Vikhlyantseva 6-71, 2-6
R2: Rebecca Peterson-Anastasia Pavlyuchenkova 3-6, 2-6
R3: spelades ej

Länk link Fed Cup: Resultat och tabell…

27 KOMMENTARER

 1. Larsson tough match, opponent just better
  Larsson fought until the end, even had the chance for 5-5 in 1st set.
  Realistic no chance vs ukraine, and good chance for 2nd or 3rd place in the group.

 2. Dayana spelade aggressivt som väntat och försökte alltid slå sig ur försvaret. Synd att inte Johanna fler gånger spelade bakom ryggen när hon ibland fick initiativet i bollarna. Lite för enkelt för Ukrainskan att hela tiden röra sig mot öppen yta. Sedan måste man serva hyggligt i en sådan här match om man skall ha chans. Nu blev det i princip bara enstaka enkla poäng via kicken. Nu får vi hoppas på Rebecca och sedan att Johanna spelar dubbeln trots inlämnad laguppställning.

 3. Vilken maskin Rebecca blivit. Inte jättekul tennis men mycket effektivt. Tunga grundslag med längd och spinn, och en gameplan som följs slaviskt. Lesia totalt chanslös med sin svaga serve och obefintliga tempoväxlingar. Nu hoppas vi på Johanna o Cornelia, så kanske detta kan bli riktigt kul.

 4. Gryyyyymt!
  Dubbel är en helt annan sport än singel. Rebecca har till en början stora problem, och det syns att hon inte är van eller bekväm framme vid nät. Mattias gör lite små justeringar som gör att tjejerna får en chans till. Sedan är det vi som spelar minst dåligt på de viktigaste bollarna, och de underbara tjejerna lyckas knyta ihop segern till slut. Så fantastiskt kul att veckan i Polen och svensk tennis fortfarande lever. Ödmjukhet, hårt arbete och laget före jaget ger resultat och dubbel glädje.

 5. Tack för att ni rapporterar Swetennis.se hela vägen kring Fed Cup även slutresultat.
  Tror att tennis.se har gått hem för dagen som vanligt 😉 De känns mer som offentlig sektor.
  Ni är grymma! Tack för att ni finns!

 6. Kan inte alla vi som älskar tennis försöka fokusera på det lilla som är positivt med svensk tennis, istället för att försöka hjälpa till att gräva gropen djupare. Tror ingen på förbundet inte vill göra ett så bra jobb som möjligt. Det är för många gamla surmoppar som skriver om tennis vilket inte är bra. David T, Jonas A, Magnus G, Åke A är exempel på några av de som många år tillbaka har negativ energi mellan sina rader i sina reportage. Kan inte nya hungriga förmågor som hellre tittar framåt än bakåt, få möjlighet att analysera och skriva om svensk tennis. Det är en helt annan sport nu än för 30 år sedan, samtidigt som dagens miljön inte underlättar för ungdomarna i Sveriges att bli riktigt bra i tennis. Njut idag av damernas seger, att vi i september har ett trevligt kval mot Israel och att vi har många engagerade ledare både i klubbar och akademier som varje dag ge järnet. Sluta leta fel på personal, ledamöter och spelare, och hylla istället det de gör bra. Jag lovar att de gör väldigt mycket bra om man orkar lyfta pannan och se verkligheten. Gör man det regelbundet så är det helt ok att även ibland vara negativ?. Heja Sverige!

 7. NBauer – Helt rätt resonerat.

  Men kritik måste också få existera men gör det nyanserat och i ödmjukjet.

  Tipsgåta: Jackal vs Giraffe

 8. Frågan är om inte Lister ska spela dubbeln egentligen.
  Johanna verkar inte mentalt närvarande i spelet. Tittade på hennes singel. Verkar rädd på något sätt. Skiljer mycket i attityd om man jämför med Rebecka. Hon har gjort enormt mycket genom åren som föredöme och fighter men nu ser det inte bra ut. Spelar ojämnt och utan den riktiga aggresiviteten.

 9. Larsson struggled a little bit but won at the end easily
  Petersson is the better player vs Kontaveit, had 8-1 Breakpoints and still lost set 4-6.
  in womens tennis you ve a problem if you cannot break opponent….

 10. this doubles team of JoLa/Petersson is very weak…why not play Lister instead??? This 2nd estonian player is a nobody, ranked 300 ITF Juniors, she is weaker as anyone on the swedish team
  whats going on? if lose today, tomorrow we will see a battle for last place in group vs Bulgaria 🙁

  • Blir en jobbig match det här. Svaga returer, till och med mot Saara Orav har Peterson/Larsson problem. Och sällsynt osynkade som par.

  • Om inte annat hade det kanske varit logiskt att Lister spelar dubbeln som är van vid att spela med olika spelare. Dock svårt veta vem hon ska peta. Rebecca som i singel är högpresterande men i dubbel har väldigt tunna meriter eller Johanna som även i år presterat klart tyngre meriter i dubbel än Lister någonsin gjort. Jag hade trott på Lister+Johanna i dubbeln då de har bästa dubbelrankingen men vet inte om jag egentligen tycker att Lister skulle stärka dubbelparet. Ingen enkel ekvation.

   Uppenbar risk att Lister får stå över dubbeln imorgon igen då mycket väl bulgarerna kan ta en av singlarna och tvinga till en avgörande dubbel. Kanske kan det i så fall dock vara bra att vila en av Johanna och Rebecca då de haft rätt tufft matchande och kanske Lister trots allt därför kan prestera bättre. Blir det 2-0 i singlarna så skulle det vara överraskande om Lister+Mirjam inte spelar för då är det betydelselös match för svensk del.

   • Johanna och Rebecca har ju vunnit båda dubblarna, tycker inte man kan klaga på vad de presterat, jag hade också kört dem. Peterson var som bäst #95 i dubbel, det är högre än Listers toppnotering och då spelar Peterson av förklarliga skäl inte lika mycket dubbel. Allt är relativt, men hon har inte väldigt tunna meriter jämfört med Lister. Plus att hon är rätt het i singel just nu.

    Imorgon hoppas jag de tar båda singlarna så får de vila i dubbeln. Det ska de ju göra även om Ukraina tappade en idag. Dock körde Ukraina med B-laget och vann ändå.

    • i think petersson won a WTA Title back in 2016 in Rio (with Bonaventure) it was 2015, in that year she took this WTA plus 3 ITFs (25+50Ks), so in fact she can Play. I think Lister is the more natural doubles Player but in fact Lister never had the results Petersson had

 11. Riktigt kul för svensk damtennis med dessa fina framgångar. Att Rebecca nu spelat mot #24 o #20 och gjort det fantastiskt bra visar ju på hennes mycket höga nivå. En jämförelse är som att en svensk herrspelare skulle möta Diego Schwartzman #20 eller Grigor Dimitrov #24. Ser verkligen fram emot den dag då en svensk herrspelare slår Diego Schwartzman med 6-0, 6-2.

 12. WIN WIN WIN!!!!
  Great round-robin for the swedes!!!! Tomorrow will be much harder, but on paper the ukraine was allready very tough!

 13. BTW Bjorklunds win is a big win, she crushed a former Top150 Player who is ranked still 250 now…Shinikova played closer vs Kostyuk by the way, and was in the semis of a 60K+ last week! AMAZING win for Miriam ! Shows her potential all the way Long!

  • Ja det är nog den bästa hon slagit i karriären och så övertygande också. Nu blev det bra i slutändan men känns ändå som en hyfsat risky gamble att inte köra med Peterson om hon nu är frisk. Vid förlust hade de väl tappat förstaplatsen.

   Ryssland kan köra med #14 Kasatkina och #32 Pavluchenkova. Blir riktigt tufft. Peterson slog Pavluchenkova i senaste US Open men borde möta Kasatkina nu. Vi får hoppas på 1-1 efter singlarna och sedan ny dubbelvinst..?

   I vilket fall har de gjort det fantastiskt. Att behöva slå Ukraina, Ryssland och sen ett lag till för att gå upp. till eliten… det är nästan orimligt. Jämför man med vad som behövs för att gå till Davis Cup-eliten så är det inte direkt topp 20-spelare man behöver slå.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 47 | Vem tar över efter Johan Hedsberg?

Blivande Davis Cup-kapten, elitserien och svenskar i ITF-turneringar är på agendan denna vecka.

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.