Tufft motstånd väntar i Fed Cup

Fed Cup i Helsingborg (Foto: Emma Nyqvist)
Fed Cup i Helsingborg 2015 (Foto: Emma Nyqvist)

Ett vrålstarkt Ukraina och ett svagare Portugal. Det blev Sveriges motståndare i gruppspelet i Fed Cup i Eilat, Israel, som startar den 3 februari.

Sverige blev seedat och hamnade i en trelagsgrupp och med mycket flyt hade Sverige kunnat få en bra lottning mot länder utan några toppspelare alls. Så blev det inte.

Klart är att den svenska kvartetten med Rebecca Peterson, Susanne Celik, Jaqueline Cabaj Awad och Cornelia Lister kommer att behöva spela sin bästa tennis under veckan.

Ukraina må vara oseedade och blir inte bara favoriter i gruppen. De lär säkerligen ha en bra chans att ta sig upp en division. Ukraina har aviserat starkast möjliga trupp där Elina Svitolina (rankad 19) och Lesya Tsurenko (33) är de troliga spelarna i singel. I dubbel har man rutinerade Olga Savchuk (53 i dubbel) och Katerina Bondarenko (76 i dubbel och 89 i singel).

Portugal har Michelle Larcher de Brito som etta i laget. Hon slog igenom 2013 när hon besegrade Maria Sharapova i Wimbledon. Sedan har det inte blivit så mycket mer. Efter skadeproblem är hon nu rankad 226 efter att ha toppat som 76. Portugals övriga tre är Babara Luz, Maia Joao Koehler och Ines Murta. Det är samma kvartett som hamnade sist i sin grupp förra året som som fick kvala sig kvar mot Lichtenstein. Det är ett lag som Sverige måste ha bakom sig i gruppen.

Vinnaren i Sveriges grupp ställs mot vinnaren i pool C där Kroatien (ett ungt lag med bla Ana Konjuh och Donna Vekic) eller Estland (med bla Anett Kontaveit och Kaia Kanepi) är troliga vinnare.

Skulle Sverige bli sist i gruppen kan det bli riktigt svettigt. Då möter man förmodligen sämst placerade laget i pool C som kan bli relativt starka lag som hemmanationen Israel eller Turkiet.

 

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.

Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

Östlund var i final i singel och vann dubbeln i Djursholm.