Tufft motstånd väntar i Fed Cup

Fed Cup i Helsingborg (Foto: Emma Nyqvist)
Fed Cup i Helsingborg 2015 (Foto: Emma Nyqvist)

Ett vrålstarkt Ukraina och ett svagare Portugal. Det blev Sveriges motståndare i gruppspelet i Fed Cup i Eilat, Israel, som startar den 3 februari.

Sverige blev seedat och hamnade i en trelagsgrupp och med mycket flyt hade Sverige kunnat få en bra lottning mot länder utan några toppspelare alls. Så blev det inte.

Klart är att den svenska kvartetten med Rebecca Peterson, Susanne Celik, Jaqueline Cabaj Awad och Cornelia Lister kommer att behöva spela sin bästa tennis under veckan.

Ukraina må vara oseedade och blir inte bara favoriter i gruppen. De lär säkerligen ha en bra chans att ta sig upp en division. Ukraina har aviserat starkast möjliga trupp där Elina Svitolina (rankad 19) och Lesya Tsurenko (33) är de troliga spelarna i singel. I dubbel har man rutinerade Olga Savchuk (53 i dubbel) och Katerina Bondarenko (76 i dubbel och 89 i singel).

Portugal har Michelle Larcher de Brito som etta i laget. Hon slog igenom 2013 när hon besegrade Maria Sharapova i Wimbledon. Sedan har det inte blivit så mycket mer. Efter skadeproblem är hon nu rankad 226 efter att ha toppat som 76. Portugals övriga tre är Babara Luz, Maia Joao Koehler och Ines Murta. Det är samma kvartett som hamnade sist i sin grupp förra året som som fick kvala sig kvar mot Lichtenstein. Det är ett lag som Sverige måste ha bakom sig i gruppen.

Vinnaren i Sveriges grupp ställs mot vinnaren i pool C där Kroatien (ett ungt lag med bla Ana Konjuh och Donna Vekic) eller Estland (med bla Anett Kontaveit och Kaia Kanepi) är troliga vinnare.

Skulle Sverige bli sist i gruppen kan det bli riktigt svettigt. Då möter man förmodligen sämst placerade laget i pool C som kan bli relativt starka lag som hemmanationen Israel eller Turkiet.

 

 

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 38 | Hur följs en svensk succévecka upp?

Hur blir Rebecca Petersons reaktion efter första WTA-titeln? Kan Markus Eriksson ta med sig positiv energi från Davis Cup till challengern i Biella?

Historisk seger för Rebecca Peterson

Vann karriärens första WTA-titeln i Nanchang i Kina.

Fanny Östlund vann W15 Kairo

Tredje ITF-titlen i karriären.

Davis Cup: Sverige-Israel 3-1

Avgörs i Kungliga tennishallen fredag och lördag.

Vecka 37 | Rebecca Peterson seedad i WTA Nanchang

Förutom Davis Cup riktas vårt fokus mot Asien denna vecka.