Ukraina kopplade greppet – nu går Sverige in i Fed Cup

Fed Cup med Rebecca Peterson och Johanna Larsson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Fed Cup med Rebecca Peterson och Johanna Larsson i Helsingborg 2015 (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Ukraina har kopplat greppet om pool A i Fed Cup. Man besegrade Portugal med 3-0, ett Portugal som Sverige möter idag.

Sverige ställer upp med Rebecca Peterson och Susanne Celik i singel. Förbundskapten Lars-Anders Wahlgren har satt upp Rebecca med Cornelia Lister i dubbel, även om det går att ändra på efter singlarna.

Det var just det som Portugal gjorde under onsdagen mot Ukraina när det var kört efter singlarna. Kateryna Bondarenko slog Maria Joao Koehler med 6-4, 6-2 och sedan vann Lesia Tsurenko enkelt över Michelle Larcher de Brito med 6-2, 6-3. Ukraina vann också dubbeln. Bondarenko ihop med Olga Savchuk slog Larcher de Brito/Ines Murta med 6-2, 6-2.

Varken Sverige eller Portugal har lag på pappret som kan matcha Ukraina, så dagens möte blir naturligtvis av största vikt. Frågan är vad man kan vänta sig av Sverige utan Johanna Larsson? Rebecca Peterson var inte som bäst i de matcher hon gjorde i januari och för övriga i laget är det till och med tal om säsongspremiär och första matchen för året.

Är den nya generationen redo att ta över?

– Jag tycker att det är dags för tjejerna att sätta fart på sin ranking. De är så pass bra att de håller en klass kring topp 2–300. Det måste de själva inse också – det gäller att steppa upp före matcherna och tänka att de är så bra. Ukraina har ett superbra lag och vi kommer att möta många bra topp 50- och topp 100-spelare. Det blir en intressant uppgift och en lärorik resa, säger Wahlgren på tennis.se.

Sverige möter Ukraina på fredag. På lördag är det placeringsmatch. Ettan i gruppen kvalar uppåt, medan sämst placerade lag kvalar för att vara kvar.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.