Peterson, Larsson och Ymer – så blev deras lottningar i Australian Open

Både Rebecca Peterson och Mikael Ymer bör ha rimliga chanser att gå till andra omgången i Melbourne, men sedan blir det svårare.

Det blir tre svenskar i singel. Johanna Larsson tappade inte ett enda set i kvalet och är klar för huvudturneringen.

Elias Ymer kom aldrig till spel i kvalet och drog sig ur i sista stund.

Mikael Ymer fick en överkomlig uppgift i första rundan. Yasutaka Uchiyama är rankad 93 och gör sin första start i Melbourne som 27-åring. Japanen har, precis som Ymer, gjort bra resultat på challengertouren.

I andra omgången kan det bli match mot Karen Khachanov, som under 2020 har “Fidde” Rosengren i sitt team. Längre än så kanske man inte ska se, men match mot Kyrgios eller Nadal senare i turneringen skulle onekligen få upp tennisintresset i Sverige.

Formen är god. Andra omgången i Auckland (seger mot Tiafoe, förlust mot Hurkacz) och tre kvalmatchvinster i Doha (förlust mot Bedene sedan) gör att Ymer redan plockat 48 poäng under 2020.

Hur är Rebecca Petersons status? Låsning i ryggen är ju inte optimala förberedelser direkt, men 44-rankade Polona Hercog gör sina bästa resultat på grus. Hon har spelat AO nio gånger och bara två gånger tagit sig till andra omgången.

I en eventuell andra omgång väntar förmodligen världsettan Ashleigh Barty, som inte direkt lär sakna publikstöd på hemmaplan. Längre än så behöver man inte spekulera.

Man hade varit mer optimistisk om inte året inletts med förlust i första omgången i Auckland (Zidansek) och nu senast i Hobart (vid 4-4 mot Ferro).

Det är glädjande att Johanna Larsson har börjat vinna matcher igen. Urszula Radwanska, Mandy Minella och Varvara Gracheva – Larsson gjorde 6-0 i set på dessa tre spelare. Man ska inte underskatta 95-rankade Badosa, men lottningen hade kunnat vara betydligt svårare i första omgången. Det här blir den nionde AO för Larsson, som hittills har en plats i andra omgången som bäst tre gånger. Att ta sig förbi exempelvis Kvitova den här gången blir i princip omöjligt.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.