Mattias Arvidsson om Klara Milicevic: “Detta gör henne väldigt intressant”

Hon är 140 på ITF-rankingen och klar Sverigeetta bland tjejerna födda 2003. Klara Milicevic är en av de mest spännade spelarna vi har just nu.

– När vi var i La Manga förra året så hade alla pratat om Klaras backhand, men jag tycker att hon kan göra så mycket mer med sin forehand idag. Det intressanta med Klara är att hon kan göra vinnare från många håll och kanter. Många spelare har en sida de är bättre på, men detta gör henne väldigt intressant. Hon har utvecklat många saker, säger förbundskaptenen Mattias Arvidsson.

I veckan har Arvidsson tränat med Klara på grusbanorna i Norrahammar. Tabergsdalens TK är moderklubben och hon har nära till banorna. Nu är hon dock inne på andra säsongen på Academy of KLTK där framförallt Magnus Ennerberg och Rickard Billing har ansvaret för hennes utveckling.

I förra veckan tog inomhussäsongen slut och nu väntar flera månader på grus, en inte helt lätt övergång till en början.

– Det har varit tuffa dagar och jag fick träningsvärk direkt. Man är inte van vid glidningarna, men det sista passet var det bästa. Man kommer in i det mer och mer, säger Klara Milicevic.

Mattias Arvidsson har sin bas i Helsingborg och tennisklubben där och som Fed Cup-kapten har han ansvar för de spelare över 17 år som är aktuella för langslagsspel. Även här är Klara Milicevic, som ännu inte fyllt 16, ett undantag. Normalt sett handlar det om att samla spelare till läger och tävlingsresor, men nu passade det bäst med ett besök i Norrahammar.

Vad har ni då gjort de här tre dagarna?

– Det har framförallt handlat om att komma in i grusspelet, att höja bollbanan och få Klara att acceptera att man inte kan vinna varje boll. Vi har jobbat med det defensiva spelet, att spela lite med höjd och komma ur de situationerna. Det offensiva är hon väldigt duktig i.

Hur bra kan Klara bli?

– Det gäller att hon har ett bra driv och en vilja att träna mycket och tackla motstånd på vägen, för det kommer det att bli. Motgångar kommer alltid när man inte spelar sin bästa tennis. Kan hon göra det kan hon definitivt komma att kunna leva på sin tennis.

Hur är samarbetet mellan klubbar, akademier och förbundet? 

– Många pratar om att man inte samarbetar i svensk tennis, men jag har jobbat i svensk tennis i många år nu och jag tycker att det vi har nu är det bästa på länge. Vi pratar ihop oss inför sådana här dagar om vad vi bör lägga vikt åt. Sen vill de (KLTK i det här fallet) att jag ser det med andra ögon och om jag ser något annorlunda och är inte rädd att ta upp de bitarna i så fall.

Arvidsson vidareutvecklar:

– Kan klubbar, akademier och förbund hjälpas åt så kan det bli riktigt bra. Jag tycker samarbetet utvecklats enormt mycket. Nu när jag var på JSM var det helt annorlunda. Alla jobbar och pratar med varandra mycket mer. “Kan jag komma och träna med den klubben”? “Kan vi åka på grusläger tillsammans”?

Samarbete med Galo Blanco

För Klara Milicevic väntar nu ett besök i Spanien och 4 Slam Academy. Den drivs av Elias Ymers förre tränare Galo Blanco och KLTK har ett samarbete med akademin.

– Vi ska ner dit och träna måndag till fredag och sen blir det Pixbo (W15) och sedan ska jag köra en tvåa (J2 på ITF-touren för juniorer), säger Milicevic.

I år har hon vunnit fyra tävlingar, samtliga J4:or. Nu väntar nästa steg och svårare motstånd.

– Det kommer bli tufft, men jag känner mig redo. Men nu är det grus. Jag gillar mer hardcourt eftersom jag spelar snabbt och vill ta bollen tidigare.

Arvidsson efterlyser teamsatsningar

I maj spelas två 15000-dollars i Sverige. 6 maj inleds tävlingen i Pixbo utanför Göteborg och veckan därpå är det spel i Varberg. Inför tävlingarna väntar ett nytt förbundsläger.

– Nästa vecka är vi i Pixbo med 15 tjejer. Då är det både 18-årsläger och seniorläger. Nu får många chansen att visa upp sig. Efter det kommer vi att ha ett läger inför Ystad och 25:an där och då blir det några färre och någon som kommer till som inte spelar Pixbo.

På tjejsidan ser det intressant ut, men sponsorerna lyser i stort sett med sin frånvaro. Mattias Arvidsson är inne på att det kan vara dags för en teamsatsning.

– Vi har gjort två resor till Turkiet. Vi gjorde det i höstas med fyra tjejer och nu senast var vi fyra första veckan och fem den andra. När vi åkt på de här tävlingarna har det varit en härlig lagsammanhållning och dessutom har vi gjort bra resultat och tjejerna har gjort ett fantastiskt jobb som tagit hand om varandra och pushat. Man får mycket energi själv när man ser hur de hjälper varandra. Det är kanske dags igen att snacka om ett litet team. Man kanske inte alltid är överens till 110%, men vi har fått väldigt bra utfall av resorna och lägren, menar Arvidsson.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.