Störst titeln hittills för Caijsa Hennemann

Caijsa Hennemann (Foto privat)
Caijsa Hennemann (Foto privat)

17-åriga Caijsa Hennemann, Ullevi TK, visar upp egenskaper som få har. Idag tog hon sin fjärde ITF-titel för året och nu ligger en Grand Slam-start i Paris väldigt nära.

Ifjol vann Hennemann två ITF:er, en G4- och en G5-turnering. De tre tidigare i år har varit G4-turneringar. Haskova i Bulgarien var dock på en högre nivå, en G2-turnering som belönas med hela 160 rankingpoäng och tar Hennemann upp på topp 100.

Hennemann, som också finns med i Team Catella, har precis som många andra i den här åldern en del kvar att jobba på tennismässigt men det finns en hel del egenskaper och förmågor som sticker ut.

Hennemann vinner även de dagar som många skulle känna som dåliga dagar. Hon tycks ha en förmåga att läsa spelet och motståndarna och hitta vägar att vinna och spelar som bäst på de viktiga poängen. Inget underläge tycks känns för övermäktigt.

Caijsa Hennemann bloggar Länk link själv om matchen idag:

Det blev en väldigt tuff match idag, som väntat. Jag förlorade första set med 3-6, och låg under andra set med 0-2. Då kändes det riktigt tungt faktiskt. Hon spelade fantastiskt bra, jag fick mindre och mindre självförtroende och man kände sig bara väldigt liten. Hela publiken hejade självklart väldigt mycket på sin hemmaspelare och det gjorde ju inte att man fick bättre självförtroende. Men sen, när det stod 0-2, så kom jag ihåg vad jag skrev igår. Jag ska göra allt jag kan för att gå härifrån som en vinnare. Det kändes som att ingenting funkande just då vad jag än gjorde, i alla fall inte i spelet. Men spelet är ofta inte allt, det finns ett huvud också som är så mycket starkare. Plötsligt blev jag den stora spelaren på banan, och även resten av matchen. 6-3,6-0 blev siffrorna till mig i de sista seten och jag vinner min första ITF grade 2 titel”.

Turneringsfakta

1R Iva Zelic [128] 7-6, 6-0
2R Kristyna Lavickova [154] 6-3, 7-6
QF Elina Avenesyan [120] 7-5, 7-5
SF Lenka Stara [57] 6-2, 6-7, 6-2
F Daniella Dimitrova [202] 3-6, 6-3, 6-0

Caijsa Hennemann (Foto privat)
Caijsa Hennemann (Foto privat)

 

10 KOMMENTARER

 1. Imponerande vändning igen. Hennes matcher blir ofta svängiga men hon har en järnvilja och det kommer hon gå långt på.

  Då ska man tänka på att hennes motståndare slog 40-rankade i matchen innan och dessutom hade hemmaplan. Nu blir hon preliminärt 71-rankad, strax före Oorpana. Så himla härligt med en riktig supertalang på damsidan, nu blir det intressant att se hur hon orkar med nästa vecka. Och jag hoppas resterande svenska killar och Yasar som hejade fram henne fick inspiration.

  Hon har runt 2 år kvar på juniortouren, vilket blir kul att följa, men sen kommer välbehövd förstärkning till seniorsidan.

 2. Och/men hoppas oxå att vi får se henne i ngn av de svenska ITF-tävlingarna på försommaren då hon antingen visar att hennes inställning gör henne till en svårslagen motståndare eller att det är en klar skillnad på junior- och seniortennis? Intressant!

  • Seniortennis är förstås svårare, men det går att hävda sig som junior på de lägre nivåerna, vilket bland annat vissa av de spelare Caijsa har slagit har gjort. Men ett annat bevis för det är väl i så fall Clara Tauson, som gick till final i första och vann andra ITF-tävlingen i Stockholm i vintras. Även om hon förmodligen är bättre än Hennemann.

 3. Framtiden är intressant men som alltid svårtydd. Lite ambivalent i min åsikt om huruvida juniorresultat är så viktiga. Med det nya ITF-systemet finns det fördelar att hämta genom att ligga bra till på ITF-junior men det kanske ändå inte är avgörande?

  Tänker tex på Susanne Celic som inte hade några resultat på ITF junior men som krigade till sig en plats på topp 200. En som närmar sig samma ranking är grannlandets Eikeri som var en topp 20 junior i världen men som det tagit nio år för att nå dit hon är idag…

  Har lite känslan av att vi övervärderar ITF juniorresultaten och kraftigt övervärderar allt dessförinnan.

 4. Celik var ju 122:a på juniorrankningen och spelade grand slam, det skulle jag inte kalla inga resultat. Det är som Yasar typ, det är långt ifrån alla som når så långt.

  Man kan ju alltid handplocka udda exempel men när det gäller statistik är ett brett underlag nödvändigt för att det ska vara pålitligt. Kollar man alla toppjuniorer och ser vart de hamnat senare så kommer en klar majoritet ha lyckats ganska bra. Det handlar ju inte om garantier här (ok hen är topp 10 junior, hen kommer GARANTERAT att bli jättebra sen), utan om sannolikheten att man lyckas senare. Den ökar om du är bra som junior jämfört med om du är sämre, det är ren statistik och mätbart.

  Men det är ju upp till var och en att värdera juniorresultat, jag personligen är tacksam för att det finns för det har fått mig att tidigt upptäcka och följa Ymer, Ymer, Peterson och Björklund som nu är bland våra bästa spelare.

 5. Jag tycker diskussionen om att övervärdera eller undervärdera resultaten på ITF Juniors är helt onödig. Den diskussion förekommer dessutom på alla plan och nivåer, men inte hindrar det att till och med media och journalister förvandlas till hejaklacksledare när Sverige vinner en DC-match eller någon lyckas vinna en enstaka ATP-match?

  Har man fötterna på jorden så inser man att varken det ena eller andra lyfter svensk tennis som helhet. Däremot kanske det lyfter på individnivå?

  På något sätt känner i varje fall jag att man måste vara här och nu. Att tex Ymers kanske för upp Sverige i elitdivisionen säger ingenting om framtiden eller att båda kommer bli ens topp 100. Man kan bara hoppas. Att Hennemann tampas med de bättre juniorerna i samma årgångar säger heller inget om hur det ser ut om tio år. Förhoppningsvis leder dock uppmärksamheten till att hon sporras och eventuellt kan locka sponsorer till en vidare satsning över tid. Då har faktiskt resultaten på ITF Juniors betydelse.

 6. Jag håller med om att man måste leva i nuet och att det är omöjligt att förutspå vad som händer om 10 år.

  Juniorresultat är en kompass, det är ingen spåkula. Man kan titta på dem och dra många slutsatser. Se på Bencic t.ex., visst var det rätt uppenbart att hon skulle bli en toppspelare, men det har ju gått upp och ner. Exakt vad som händer går inte att säga, men man kan bedöma vilka som har goda chanser att bli toppspelare och framförallt, om du INTE är en toppjunior så är sannolikheten minimal att du blir det som senior. Så det måste börja där. Juniorresultat är inte oviktiga på något sätt för det ger förutsättningar. Har du inte gjort några resultat som 18-åring är du mer eller mindre körd.

  Man kan titta på Hennemanns talang och mindset och inse att om hon inte blir skadad så kommer hon nå långt. Det går att förutspå. Men se på Daniel Berta, världsetta bland juniorer sedan fast i ett skadehelvete och blev inget. Livet går inte att förutspå.

 7. Utslagen direkt den här gången. Lopatetskaya som hon förlorade mot var helt överlägsen i sin åldersklass på Tennis Europe, så jag har haft svårt att förstå att hon “bara” är 120-rankad än så länge på ITF. Men ser ut att ha varit en reaktion efter vinsten också om man går på andra set där hon blir nollad.

  69-rankad nu i alla fall, mycket bra.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.

Vecka 40 | M25 Falun i fokus

Andra veckan med 25000-dollars på hemmaplan.

Milstolpen nådd – Mikael Ymer på topp 100

Blir bland de 90 främsta på ATP-rankingen på måndag.