Tre svenska juniorer på Roland Garros – Hennemann nådde kvarten

Caijsa Hennemann, Kevin Chahoud och Gustaf Ström. Tre svenska spelare fick i år spela Grand Slam och uppleva Franska Öppna.

Hennemann kom med som lucky loser och tog vara på chansen och gick ända till kvartsfinal. På torsdagen blev det dubbla matcher med lite vila mellan.

Chahoud och Ström fick stryk i den första omgången.

Resultaten:

1:a: Hennemann-Anastasia Tikhonova [21] 6-4, 6-2
2:a: Hennemann-Melania Delai 6-4, 6-3
Åttondelsfinal: Hennemann-Ane Mintegi del Olmo 1-6, 7-5, 6-2
Kvartsfinal: Hennemann-Qinweng Zheng [5] 6-2, 3-6, 3-6

1:a: Ström-Dali Blanch 0-6, 1-6

1:a: Chahoud-Brandon Nakashima [4] 1-6, 2-6

39 KOMMENTARER

 1. Gustaf Ström has a tough time the last months….
  Chahoud had a Monster Opponent
  great result for Hennemann!

  • Svenska juniorer är inte i närheten av träning och upplägg och uppoffring som krävs i dagens tennis. Vi har det för bra i Sverige.

   • Tror inte alls det. De tränar nästan lika mycket som utländska spelare. Går nog inte att tidsmässigt lägga mer tid på tennisen än de som är på akademierna. Däremot är det för få som går där/gör det och då blir urvalet för tunnt. Hade vi haft 100 juniorer på akademierna så hade utfallet blivit annorlunda.

    Fortfarande många i juniortoppen som satsar på en alternativ karriär.

 2. Grymt Hennemann, vidare till tredje omgången! Mycket bättre spel den här matchen, längre bollar. Blev lite orolig där när hon var nära att tappa 5-1-ledning i första set men det ordnade sig. 6-4 6-2 verkar gångbart i den här turneringen.

  Nu borde det väl bli fjärdeseedade Noel i nästa, riktigt tufft i så fall. Såg lite av henne när hon slog Monnet idag, annorlunda defensiv spelstil. Men först måste hon slå en spanjorska. Hennemann har som sagt inget att förlora oavsett som lucky loser.

  • Olmo skrällde lite och slog Noel. Såg bara sista gemen och då hängde Noel med axlarna och missade varannan slice. Kanske bra för Caijsa som nyligen blev nollad av en annan deff på grus, Yudanov.

   Men Olmo, som är i Milicevic ålder, spelade G5-tennis för ett drygt halvår sedan och har på så kort tid blivit bättre rankad än Hennemann. Det är raketfart till toppen det. Säkerligen också grusspecielaist som den spanjor hon är. Så en mycket tuff match bör vänta.

 3. Hennemann till åttondelsfinal. Säger det igen, men Hennemann har unika egenskaper som jag inte sett någonstans innan. Talang, javisst, men mycket sitter i huvudet och inställningen i precis allt hon gör. Ett föredöme!

  • Cajsa has not entered Wimbledon, but i think Bastad 125 K is at the same time..so that makes sense !

 4. Juniorsnack. Akademier som räddningen, satsningar som skall bedömas.
  Trött.
  En klok man sa en gång något ganska klokt för ganska länge sedan nu, då svensk tennis börjat tappa men som då såg extremt mycket bättre ut än vad den gör idag. “Dagens juniorer tränar för mycket, tävlar för mycket – men spelar för lite…

  Hen syftade på det faktum att en junior självklart måste träna massor och självfallet mår bra att ha en engagerad och duktig tränare vid sin sida. Då ökar möjligheten att lyckas ta sig långt men så länge så få “spelar” så lite tennis utöver sin träning så kommer det aldrig att funka. Så länge det inte leks tennis i unga år och glädjen och motivationen får spira hos spelaren själv och att dessa juniorer är många, många, många – ja då har vi ett för litet urval av så kallade talanger som tränats enligt alla konstens alla regler men som ändå inte har “det” när det drar ihop sig.

  Vi har i Sverige en pinsamt låg beläggning på våra banor då tiden att lira är som störst – på sommarlovet. Ändras inte den verkligheten är vi inte nära att komma ifatt resten av världen.

 5. Hennemann omnämns på ITF.

  “Up next for Noel, whose wrist is well on the mend, is Spaniard Ane Mintegi del Olmo, with the winner set to face lucky loser Calisa Wilda Hennemann, one of seven players in the girls’ draw to have already booked her spot in the third round.”

  Nytt smeknamn, Khaleesi Hennemann?

 6. Extra kul att Chahoud med dubbelpartner lyckades vinna första matchen (med 12-10 i avgörande) efter den tuffa singelmatchen. Ström med partner kom igång för sent.

 7. Fy fan vad smart spelat! Olmo var obeveklig i första set när båda går för att vinna bollen i rena slagdueller, sedan ändrar Caijsa taktik till att kriga, få över bollen och låta Olmo avgöra och det funkade. 2003:an blev uttröttad. Hennemann var nere på 8 men reste sig och är i kvartsfinal mot femteseedade Zheng, stort!

  Frågan är om hon orkar ladda om, match om några timmar igen och kinesiskans match var inte alls lika lång.

 8. Cajsa ran out of Steam in the end i think
  leading 3-1 in 3rd set but then never get any more game
  big tournament for her still!

  • Hon spelade ju en tretimmarsmatch nästan, två timmar innan. Dåliga förhållanden, borde fått vila längre. Men mycket jämnare nu än förra mötet, då fick hon bara 4 gem.

   Ida Jarlskog har nu vunnit två raka sommartourer utan att tappa set. Nästa vecka blir det en 15k i Tyskland innan det veckan därpå är dags för 25:an i Ystad. Jarlskog, Rosenqvist och Hennemann borde få WC till main draw.

 9. Mycket bra av Henneman, hon är en riktig kämpe, vinner säkert många matcher bara på sin mentala styrka. Ström var tillbaka på Sommartouren på hemmaplan i Täby, lätt vinst mot Stenberg som ju är en knepig motståndare.

  • Kör de inte rejält med tennisträning på college och spelar mot riktigt tufft motstånd? Har du verkligen belägg för att de som spelar på college är mindre seriösa med sin tennis än övriga? Tycker det kommit fram väldigt många bra spelare från college så känns konstigt om ditt påstående är befogat.

   • Oavsett så är det såklart helt irrelevant vem som lägger flest träningstimmar och vart man gör det, det är inte det de bedömer efter.

   • Även om inga svenskar (vad jag vet läser på Ivy League skolor) så måste de ändå plugga en del vilket gör att det inte går att satsa fullt ut på tennisen. En proffssatsning för mig är 4-6 h träning 5/6 dagar i veckan och då behöver du vila/återhämta dig en del. Men en bra lösning om du är för dålig för att bli proffs eller inte är så studiemotiverad. Länge sen nån svensk med collegebakgrund tog sig in på topp 200. Fler amerikaner och utlänningar som lyckas bli bra.

 10. Danmarks supertalang Holger Vitskov Rune till semifinal i Paris.
  Intressant att alla semifinalisterna är födda 2003.

  • Där ser man nivån internationellt. Våra hyllade vinner sällan eller aldrig mot våra bästa 01or. Som i sin tur inte levererar i junior GS.

   Sen har de bästa 01orna i världen släppt juniornivån och spelar bara itf pro. Oftast 25k.

 11. Fan också!
  Då är det kört för Leo och klara som inte ens var i kvalet.
  Allt är skit som vanligt.
  Vi får hoppas JHL vinner en sommartour till så vi kan va glada igen?

  • Inte alls. Strömberg fick 3set mot Renard idag. Ström oxå mot Friberg i Lund. Juniorerna pressar på underifrån.

   Sen är Samuelsson i final, återigen. Förlorade senast på touren jan-18!

 12. Jag tror mycket på Leo Borg.
  Såg han i Värnamo och blev imponerad.
  Kan han bli lite säkrare och missa mindre kan han bli riktigt bra.

 13. På tal om juniorer, en jämnårig tjej med Henneman slog Halep och är i semi. Har lite svårt att respektera damtennisen när juniorer går så långt i seniorklassen. Senaste herrjunior att vinna en GS var Michael Chang 1989 i Paris. Senaste damjunior att vinna var Sharapova 2004 i Wimbledon eller kanske Anisimova 2019 i Paris?

  • De har olika fysiska förutsättningar. Finns ingen herrjunior som har fysiken som krävs för att slå big three i fem set.

   • OK, det är femsetare som skiljer… Låt oss då titta på vanliga ATP/WTA-titlar som ju spelar tresetare. Senaste herrjunior att vinna ATP-titel var Nadal 2004 i Polen, senaste damjunior att vinna WTA-titel var Anisimova 2019 i Colombia.

    • “OK, det är femsetare som skiljer”

     Det som skiljer är förmodligen att de har olika fysiska förutsättningar. Mindre skillnad i de yngre åren gör att damerna inte har lika stor nackdel. Vad är din teori?

     • Fysiken! Roger Nadal tagit tennisen till en annan nivå. Snittålder idag topp100 är över 25 idag.

      Borg, Wilander, Becker, Chang och Agassi genombrott under 20 sker inte idag på herrsidan.

 14. Känslan är ju att det är mycket tuffare på herrsidan. De fyra högst seedade till semi i årets RG medan på damsidan kan ”vem som helst vinna” när inte Serena har kunnat förbereda sig på bästa sätt.
  Delar helt uppfattningen om att fysiken gör det omöjligt för en junis att slå sig in tidigt i världstoppen och sedan blir det ju inte lättare eftersom the big three fortsätter att dominera.
  Irriterande bara att det blåste halv storm idag i Paris…

 15. Christian S vinner sin 14e raka sverigetour ( av de han varit med i) i Näsbypark.

  Pablo 2.0

  Lägg sen till ett par tre tourtitlar på Mackan o JHL så har GLTK 20+ titlar senaste året på sverigetouren.

  Delsjön regerar, cmon Blåvitt….

 16. Lister förlorar 125K:an, Voracova gör 3 dubbelfel vid 6-5 i andra set och sen har de ingen chans i varken tiebreaket och supertiebreaket. 6-0 6-7 (3) 4-10 blev slutsiffrorna.

 17. Dansk tennis är glödhet just nu.
  Holger Vitskov Rune endast 16 år gammal vann just Franska Öppna mästerskapen.
  Grattis Danmark.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.

Hercog slog ut Peterson i Melbourne

3-6, 3-6 i första omgången.

Måns Dahlberg vann i Tjeckien

Vann J1-turneringen i Prag.