$25,000 Båstad – så här ser kvalet ut

Söndag förmiddag inleds kvalet till 25000-dollarstävlingen i Båstad. Fyra svenskor har fått wild card till main draw: Mirjam Björklund, Caijsa Hennemann, Melis Yasar och Susanne Celik.

Det vara bara Hennemann som vann en match den gångna veckan i Ystad och tävlingen i Båstad blir ännu tuffare. Inte någon svensk spelare går in på sin ranking. Även kvalet innehåller en rad spelare som brukar gå långt i 15K-tävlingarna.

- Annons -

15 KOMMENTARER

 1. Förra veckan var det bara Lisa Då är som lyckades slå utländskt motstånd.
  Blir väldigt tufft denna veckan också att vinna någon match för svenskorna.
  Många av de bästa står ju också över Båstad och väljer andra tävlingar.
  Varför kan man undra?

    • Ja okej, jag tror dock Yudanov är den ende som hade haft chans att kvala in bland det motståndet idag, med allas nuvarande form medtaget i beräkningen. Och Lister då, men hon brukar ju inte spela 25k, tycker hon kunde vart med här dock.

 2. Tävlingarnas ”existensberättigande” har nämts bland kommentarerna. Kanske kan man dra slutsatsen att vi just nu har för många tävlingar på för hög nivå sett till de svenska spelarnas kapacitet för närvarande?

  Det skulle vara intressant att få en förbundskommentar till hur man tänker inför nästa år med införandet av transition tour!

 3. Det blir ju att hoppas på Rosenqvist eller Jarlskog. Det är de enda med kapacitet att ta sig vidare mot sånt här motstånd.

 4. Fyra vidare till kvalfinal imorgon.

  Julia Rosenqvist – Anna Danilina
  Rebecca Ehn – Malene Helgö
  Ida Jarlskog – Raveena Kingsley
  Alexandra Viktorovitch – Emily Arbuthnott

 5. Det blir väldigt spännande att se vad som händer nästa år, inte bara i Sverige, med utbudet av ITF- respektive Transitionstävlingar. Det behövs en långsiktighet också för att hitta en lagom nivå på antalet tävlingar.

  I grund och botten tror jag att de tävlingar vi har haft idag är väldigt viktiga. För de yngre spelarna. Att vara bra i Sverige i sin åldersklass och sedan åka till Ystad/Båstad osv och ta ett eller två gem mot en 900-rankad spelare i en första kvalomgång ger något tillbaka. Det är oerhört få som passerar nålsögat och svårare kommer det att bli. Att mäta sig både på banan och hur man förbereder sig är viktigt.

  Problemet är på herrsidan, där det under en rad år inte skett någon större rekrytering av spelare på futurenivå. Nu ser vi att många istället är kvar på den nivån, till och med låg futurenivå, även när man passerat 23-24 år. År efter år. De här spelarna har ju faktiskt ett överutbud av tävlingar. Och det är väl också det som ITF vill komma åt, antalet spelare som i diffusa omgivningar kanske vinner en match per turnering och på så sätt skaffar sig 4-5 poäng och ranking.

 6. Ang vilka turneringar som förbundet ska satsa pa nästa ar kanns transition tour tävlingar mest realistiskt. Det skulle vara en chans for unga spelare att fa dels erfarenhet men förhoppningvis också rankingpoäng som kan hjälpa pa vägen mot ITF touren.

  Tack v-a-l-d-i-g-t viktigt att det pa damsidan också finns en större turnering, något som dom yngre kan sikta pa, och dar dom bättre svenska spelarna via WC kan mata sig mot riktigt bra motstånd. Om en WTA tävling ar en omöjlighet vore en 100k ITF idealt, men om ekonomin inte finns for det vore en 60k betydligt bättre an tex två 25k. En 100k skulle dessutom kunna locka tex Larsson och Peterson att spela vilket jag tror vore viktigt for publik intresset for damtennis i Sverige (dvs om det åtminstone finns en möjlighet att se dom basta live pa hemmaplan med hyfsat motstånd).

  aA herrsidan finns ju ATP i Bastad och Stockholm och dessutom Bastad challangern, sa dar kan förbundet nog satsa uteslutande pa Transition Tour.

 7. Julia Rosenkvist besegrade Danilina som var i semi i Ystad, mycket bra även om jag förväntar mig att de kan ta såna matcher då och då. Jarlskog tyvärr förlust mot Kingsley.

  Jarlskog har vunnit väldigt mycket i college (19-4 eller nåt), men hon har spelat som fjärdespelare i laget oftast och det känns inte lika utvecklande. Rosenkvist har spelat som etta mycket och även om hon hade typ 8-8 i matcher så känns det såklart mer givande att möta och slå bättre spelare regelbundet.

  Också bra av Hennemann att slå Rosenkvist i förra turneringen.

 8. “Många av de bästa står ju också över Båstad och väljer andra tävlingar.
  Varför kan man undra?”

  Svaret på den frågan är nog ganska säkert att de vill ha en chans att vinna matcher och tycker 25k är för svårt. Både JCA och Malmkvist vidare i Portugal och Yudanov har åtminstone teoretiskt bra lottning för att gå till semi. Bra seger av Malmkvist mot en spanjorska som når kvart/semi ibland och brukar spela jämnt mot bra motståndare. Linnea är ju topp 500 i dubbel nu, verkar försöka kopiera Listers koncept.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Debut i Franska Öppna väntar för Mikael Ymer

Får möta 188-rankade kvalspelaren Blaz Rola.

Franska Öppna: Detta väntar Peterson och Larsson

Peterson möter Putintseva och Larsson ställs mot Rybarikova.

ITF-rankingen skrotas – men inte helt och hållet

Fler spelare får chansen till ATP- och WTA-ranking.

Rankingrapporten: Här är spelarna som går bra i skymundan

Mirjam Björklund och André Göransson positiva exempel.

Vecka 21 | Kval till Franska Öppna och svenskor som letar form

Bröderna Ymer i Pariskvalet. Peterson spelar i Strasbourg och Larsson i Nürnberg.