Blågul final i $15,000 Amstelveen – Jarlskog och Rosenqvist möttes

Efter tre set på ungefär en och en halv timme var finalen över i Amstelveen. Julia Rosenqvist vann över Ida Jarlskog med 4-6, 6-0, 6-3.

Det var inte bara en sällsynt blågul finl, utan dessutom ett kompismöte mellan 98:orna och där de har det gemensamt att båda går på college.

Rosenqvist gjorde sin sjunde match i Amstelveen efter att också spelat två kvalmatcher. Redan på lördagen var det ett derby mot Marina Yudanov. Det blev 6-4, 1-6, 6-1. Yudanov går långt i nästan alla turneringar numera.

Jarlskog var i final förra veckan i Den Haag och vann då dubbelfinalen. På väg till finalen har spelade hon fyra matcher och semifinalen mot Oleksandra Oliynkova kunde knappast bli jämnare. Det blev 4-6, 6-4, 7-6 där Jarlskog vann tiebreaket med 10-8.

Bollen är i rullning. Svensk damtennis har gått in i en fas där många nu kan göra resultat och vinna ITF-turneringar. I en miljö där man tränar/tränat en del tillsammans och mötts många gånger är det ett välkänt fenomen – framgång föder framgång.

“Kan kompisen vinna, som man matchar på träning, så kan jag också.”

4 KOMMENTARER

 1. Och Julia vann finalen. Tjejerna gör det bra!! Imponerande!
  Hoppas Yudanov gör det bra i Darmstadtkvalet. Snabba puckar från semifinalmatch i Amstelveen igår till kvalmatch idag i Darmstadt. 4,5h bilfärd emellan.
  Filip vann ytterligare en match i $80000+H Olomouc-kvalet.
  Celik vann i Pärnukvalet! Hoppas hon flyter med den svenska ITF framgången för tjejerna.

  • Jag tror nog att tanken tog slut för Jarlskog. Vann första, sedan mer eller mindre chanslös. Lär väl svida att förlora andra raka finalen men segern kommer till slut. Det jag har märkt under turneringen är att Rosenqvist verkar ha fått en väldigt bra serve. Hon brukar vinna ess-statistiken (4-0 mot Jarlskog) och oftast hög utdelning på sina förstaservar (runt 75-85 % vinst). Mot Helgö hade hon ingen breakboll mot sig förrän hon blev bruten i andra set. Hon är ju rätt lång, så hon borde kunna ha en bra serve. Mycket längre än Jarlskog som man ser på bilden på tennis.se. Julia var mycket spännande när hon tog sig till kvarten i EM för juniorer, sedan blev hon skadad och det kändes som att spelet hämmades länge av den skadan. Men hon verkar vara tillbaka på allvar nu igen.

   Bra av Filip, mycket enklare match än i första, men man tar inte för givet att hon slår 350-rankade juniorer heller direkt. Filips resultat är så konstiga. Hon åker för det mesta direkt mot tveksamt motstånd, men sen kan det komma nån tävling där hon plötsligt tar 500-rankade spelare. Yudanov skulle kunna kvala in med den lottningen om hon inte är för trött nu.

   Att Celik vann är däremot inga konstigheter. Raag har 1-7 på G4/G5-juniornivå i år och skulle inte ens hamna topp 25 bland våra juniorer. Hade hon förlorat den hade jag blivit rejält orolig. Hon ska såklart kvala in, sen är det intressant att se hur det går i huvudtävlingen.

   Men Lister tyvärr utslagen i första kvalomg. i Gstaad mot 200-rankad. Larsson är andraseedad i samma tävling, möter Kung som precis gick till final i juniorernas Wimbledon. Peterson också med i Bukarest, 94-rankade Zidansek och vid vinst där kanske andraseedade Buzarnescu som hon ju blev mosad av i Franska.

   • Av det lilla jag sett av Filip på youtube är hon en lång spelare med bra förstaserve, bra riv i forehanden och enhandsbackhand. Hon ser ut att spela aggressivt. Kanske har hon helt enkelt en hög högstanivå som gör att hon kan slå spelare på topp 500, men är ännu ojämn?

 2. Men va f…

  Jarlskog – Björklund i första omg. i Belgien. Meningslöst. De borde ha någon typ av lottning så att de från samma länder möter varandra så sent som möjligt i den mån det går.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 35 | Nu inleds US Open

Ännu en Grand Slam väntar och som vanligt hoppas man: får svensk tennis ett lyft nu? Vi entusiaster är säkerligen tillfreds om vi får se...

Peterson får möta Puig i US Open

Johanna Larsson och Mikael Ymer spelar kvalfinaler fredag kväll.

Vecka 34 | Koll på ITF-tennisen

Här spelar svenskarna.

Så blev lottningarna till kvalen i US Open

Mikael Ymer, Elias Ymer, Johanna Larsson och Susanne Celik i kvalet.

Vecka 33 | Här spelar svenskarna denna vecka

Rebecca Peterson möter Johanna Konta i Cincinnati.