Få svenska glädjeämnen – Eriksson och Bergevi i kvartsfinaler

1

Markus Eriksson och Filip Bergevi nådde kvartsfinal i samma turnering, 15000-dollars i tyska Kamen.

Det finns all anledning att uppmärksamma resultaten i Tyskland, för under 2018 hör det nämligen till ovanligheterna att vi ser svenskar i futuretävlingar från kvartsfinalerna och framåt.

Markus Eriksson hade väldigt många poäng att försvara från ifjol vid den här tidpunkten och så även den här veckan. Därför blir det ett tapp ner mot 400-strecket. Det var i alla fall femte gången i år som Eriksson tog sig till en kvartsfinal. Han gjorde det som fjärdeseedad och slog enkelt två lägre rankade spelare (Alexis Gautier och Johan Willems) innan det blev klar förlust mot Sekou Bangoura. Den femteseedade amerikanen har dock vunnit två futures på grus i Europa i år och är i form.

Bergevi behöver jämnheten

Filip Bergevi gör egentligen sin första hela säsong på futuretouren. Förutom en semifinal från Ungern i september 2017 har han i princip inga poäng alls att försvara. Då finns det goda möjligeter för Bergevi, som nu är på topp 900, att avancera.

Bergevi slog ett välbekant namn i första omgången, Igor Sijsling.  Den 30-årige holländaren har i alla fall under många år varit en challengerspelare, men rasade på rankingen 2017 till som lägst 927 men är nu uppe på plats 360. Bergevi vann med 6-1, 6-2.

Bergevi slog också en lägre rankad spelare (Gabriel Donev) innan resan tog slut mot 18-årige Fabian Marozsan (7-6, 0-6, 3-6). Märklig matchutveckling kan tyckas. Marozsan var den som Karl Friberg slog ut i första omgången i EM förra året.

Bergevi har nu i alla fall tre kvartsfinaler eller bättre i år, varav semifinalen i Karlskrona alltjämt är bästa resultat.

Få svenskar kommer ha rankingpoäng

2019 blir ett intressant år då tourerna görs om, men Filip Bergevi är en av få svenskar som har möjlighet att slippa Transition Tour. Tennisens bakgård har många nämnt futuretouren som tidigare, ett begrepp jag ogillar, men framöver finns det nog fog att använda det.

Sedan SweTennis startade 2014 har det varit så lite att skriva om när det gäller svensk herrtennis, bortsett från den absoluta toppen. Det känns som att 2018 är ett extremt magert år där det nu finns intresse av att nämna kvartsfinaler, för att kunna uppmärksamma svenska resultat överhuvudtaget.

Så här kommer det att se ut framöver. Förhoppningsvis vänder det, men vi kan nog kallt räkna med att det dröjer till runt 2023 innan vi ser täta rapporter om svenska segrar på futuretouren.

Föregående artikelWimbledon: Johanna Larsson får möta Venus Williams
Nästa artikelTvå matcher krävdes för ny dubbeltitel för Johanna Larsson

1 KOMMENTAR

  1. Ja det är riktigt dystert i år.
    0 titlar för herrarna i år mot 9 titlar förra året.
    Finland har tagit 4.
    Det är nog bara Elias som kan vinna i år eller vad tror ni?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här