Fred Simonsson enda ljusglimten i svenskt mörker i Kalmar

Fred Simonsson förlorade sin semfinal i futuretävlingen i Kalmar. I en tävling med uselt svenskt facit så var Simonsson den ende svensken som klarade andra omgången.

Simonsson, sjundeseedad i tävlingen, förlorade mot 932-rankade Alexander Ritschard med 6-7, 0-6. Ritschard, fd collegespelare, vann turneringen i Karlskrona förra veckan och är i final igen.

Simonsson hade 5-3 i första set men efter att ha förlorat setet efter tiebreak blev svensken nollad i andra set.

Simonsson och Markus Eriksson var också i dubbelfinal, men där blev det stryk i raka set mot holländarna Smits/van Beem.

Svenskt fiasko

Trots att inte ens den andra av tre futuretävlingar är färdigspelad så går det att plocka fram krisstämpeln. Hur illa är det ställt med svensk herrtennis? Karlskrona var inte bra, men det skulle bli än värre i Kalmar.

Bara fem svenskar klarade första omgången och det efter att ha besegrat en annan svensk spelare. Från andra omgången gick bara Fred Simonsson vidare.

I futuretävlingar på den lägsta nivån är alltid förhoppningen att de unga spelarna ska kunna ta sina första rankingpoäng. Tittar vi då på de som verkligen tog poäng i Kalmar så är Markus Eriksson och Jonathan Stenberg födda 1989. Fred Simonsson, Robin Thour och André Göransson är födda 1994. Det är inte alla av de här spelarna som heller gör en heltidssatsning på ITF-nivå.

(Artikeln uppdateras efterhand)

Resultaten i Kalmar

1:A OMGÅNGEN
Markus ERIKSSON (SWE) [1] 6-2 6-3 Eric AHREN MOONGA (SWE)
Frederik PRESS (GER) 6-1 6-3 Karl FRIBERG (SWE)
Robin THOUR (SWE) 6-2 7-5 Adam SVENSSON (SWE)
Colin VAN BEEM (NED) [5] 6-1 6-2 Daniel APPELGREN (SWE)
Fabrizio ORNAGO (ITA) [3] 6-2 6-4 Morgan JOHANSSON (SWE)
Andre GORANSSON (SWE) 6-4 6-3 Lucas RENARD (SWE)
Marc DIJKHUIZEN (NED) 6-1 6-2 Antoine WALCH (FRA)
Gabriel PETIT (FRA) [8] 6-3 6-7(3) 6-3 Alexis GAUTIER (FRA)
Fred SIMONSSON (SWE) [7] 5-7 6-0 2-0 Retired Marius RUZGAS (SWE)
Mike URBANIJA (SLO) 6-4 6-0 Christoffer SOLBERG (SWE)
Jonathan STENBERG (SWE) 3-6 6-1 6-3 Adam HEINONEN (SWE)
George BOTEZAN (ROU) 7-5 4-6 6-3 Louis WESSELS (GER) [4]
Lukas OLLERT (GER) [6] 6-2 6-7(2) 7-5 Nick CHAPPELL (USA)
Jonas TRINKER (AUT) 6-2 7-6(2) Linus FROST (SWE)
Alexander RITSCHARD (USA) 6-1 6-4 Dragos Nicolae MADARAS (SWE)
Baptiste CREPATTE (FRA) [2] 6-3 Retired Filip BERGEVI (SWE)

2:A OMGÅNGEN
Frederik PRESS (GER) 6-1 6-0 Markus ERIKSSON (SWE) [1]
Colin VAN BEEM (NED) [5] 6-2 7-5 Robin THOUR (SWE)
Fabrizio ORNAGO (ITA) [3] 6-4 6-2 Andre GORANSSON (SWE)
Gabriel PETIT (FRA) [8] 6-3 4-6 6-3 Marc DIJKHUIZEN (NED)
Fred SIMONSSON (SWE) [7] 6-3 6-4 Mike URBANIJA (SLO)
George BOTEZAN (ROU) 6-1 6-4 Jonathan STENBERG (SWE)
Lukas OLLERT (GER) [6] 6-1 6-4 Jonas TRINKER (AUT)
Alexander RITSCHARD (USA) 6-4 6-0 Baptiste CREPATTE (FRA) [2]

KVARTSFINALER
Frederik PRESS (GER) 1-6 6-1 6-3 Colin VAN BEEM (NED) [5]
Fabrizio ORNAGO (ITA) [3] 6-0 6-0 Gabriel PETIT (FRA) [8]
Fred SIMONSSON (SWE) [7] 6-1 5-7 6-3 George BOTEZAN (ROU)
Alexander RITSCHARD (USA) 6-1 6-1 Lukas OLLERT (GER) [6]

SEMIFINALER
Frederik PRESS (GER) 6-3 6-2 Fabrizio ORNAGO (ITA) [3]
Alexander RITSCHARD (USA) 7-6(4) 6-0 Fred SIMONSSON (SWE) [7]

FINAL
Alexander RITSCHARD (USA) 6-4 6-3 Frederik PRESS (GER)

5 KOMMENTARER

 1. Ny misstänkt läggmatch av Lindell i Brasilien idag.
  Bara 3 game mot okänd och lågt rankad spelare.
  Vad är det som händer?

  • Okänd och lågt rankad är väl för att han är ny. Verkar bra annars, 30 på juniorrankningen i år. Lindell är ju inte direkt bra just nu.

 2. Krisen grundläggs tidigt och om x spelare åker till college eller inte ska inte avgöra om vi har några proffs som kan utmana. Svensk tävlingstennis är så oerhört smal – där finns grundproblemet!

  Samtidigt som klubbar säger att de har fullt i tennisskolorna så tävlas det inte i tillräcklig utsträckning. Pågående NGC är ett illavarslande exempel. KAC var förr “världens största tennistävling” men idag arrangeras inga klubbmästerskap i turneringen och de flesta regioner har idag i sina uttagningar mindre än hälften så många deltagare som man för 10 eller 20 år sedan hade i ett av distrikten/landskapen, något som tex Åke Magnusson vittnar om i sin blogg. Jag har sett samma siffror för väst och öst.

  Konkurrensen uteblir helt och sen kommer vi till de klubbar som har bra juniorverksamhet och tex vinner P15 allsvenskan eller juniorcupen. När man summerar hur många P18-spelare man har så kan siffran vara 1-3 spelare/årgång – i de stora fina klubbarna. Vad är det för verksamhet? Är det en lyckad utslagning man sysslat med?

  I följdvågorna till detta vattnas svensk seniortennis ut till något mycket genomskinligt. Ett RM eller en HS på regional nivå kan idag vara ett skämt kvalitetsmässigt och man vet inte alls vad man anmäler sig till. Borta är tex de perfekta klass III tävlingarna där bra juniorer på väg uppåt fick möta habila seniorspelare och inse att det vare n bit kvar till toppen.

  Mycket oro o diskussion i svensk tennis har handlat om landslaget, fysträning, ITF-tävlingar och liknande. Det har kostat – men är det där problemen finns? Jag tycker problemen är grundlagda längre ner i systemet och att det är där som satsningar, diskussioner och förändringar skall göras. Den som kommer igenom och blir 20 år och är tillräckligt bra ordnar det för sig… Men de som kommit igenom de senaste 15-20 åren har varit för dåliga för att basen varit för dålig. Lite av det är det vi ser i de pågående ITF-turneringarna.

  Sen funderar jag även på en annan sak. Har verklighetsuppfattningen om vad “träna hårt” innebär fundamentalt förändrats? Jag minns knappt när jag såg ett riktigt intensivt pass med juniorer senast

 3. Å nu har svenskarna gett upp totalt. Inte ens fullt i kvalet i Lund… verkligen dags för förbundet att diskutera hur ”viktiga” dessa tävlingar egentligen är?

 4. Det är väl bara att inse att ITF-tävlingarna, i varje fall futuretävlingarna, just nu inte fyller någon som helst funktion. Det är fullständigt bortkastade pengar som inte leder till någonting. Saker och ting kan förändras, men så här är läget idag och kommande år.

  Ett vettigare förslag hade varit att höja statusen på sommartouren och pytsa in mer prispengar i några av tävlingarna. Då sållar man kanske bort en del drömmare, för vinner man inte på hemmaplan har man knappast något att hämta på ITF-touren.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 35 | Nu inleds US Open

Ännu en Grand Slam väntar och som vanligt hoppas man: får svensk tennis ett lyft nu? Vi entusiaster är säkerligen tillfreds om vi får se...

Peterson får möta Puig i US Open

Johanna Larsson och Mikael Ymer spelar kvalfinaler fredag kväll.

Vecka 34 | Koll på ITF-tennisen

Här spelar svenskarna.

Så blev lottningarna till kvalen i US Open

Mikael Ymer, Elias Ymer, Johanna Larsson och Susanne Celik i kvalet.

Vecka 33 | Här spelar svenskarna denna vecka

Rebecca Peterson möter Johanna Konta i Cincinnati.