Största titeln hittills – Lister vann dubbeln i Prag

Cornelia Lister och Nina Stojanovic vann 80 000-dollarsturneringen i Prag efter en jämn final mot Schoofs/Zimmermann. Det blev 6-2, 2-6, 10-8.

Lister har nu 23 titlar och det här är den hittills största segern. 109-rankade Lister har en rad titlar på 25K-nivå, men inte högre än så.

Lister kan också plocka med sig 5 rankingpoäng i singel då hon vann tre kvalmatcher. Där blev det sedan stryka i raka set i första omgången – mot dubbelpartnern Nina Stojanovic.

- Annons --

17 KOMMENTARER

 1. Men hon tappar många singelpoäng från att hon kvalade in till Båstad förra året. Hon ska ligga högre rankad än hon gör dock, det är ju uppenbart.

  • Tror absolut att hon skulle varit betydligt högre rankad ifall hon satsade mer på att spela runt 25k nivån istället, men då skulle hon riskera att tappa ranking i sin dubbel istället. Hoppas hon har möjligheter till att få kvala mer i WTA när hon samtidigt spelar dubbel där, hon har visat gång på gång att hon kan på den nivån.

 2. Klokt val, tror jag, är att välja turneringar efter hur nära hon är att komma in i dubbelturneringarna, alltså WTA eller de stora ITF:erna.

  Då är hon på plats och kan signa in i kvalen. Med en ranking kring 450 är man på gränsen att komma in i 25:orna varje gång och de turneringarna är ofta rena getingbon med troliga scenarion att stöta på de seedade tidigt. Man måste ju också komma ihåg att Lister bara vid tre tillfällen (på 19 försök) överlevt andra omgången i en 25:a och som bäst tagit sig till kvartsfinal. Det är liksom inte bara att tro att det är att gå ner på den nivån och vinna några tävlingar…

  • Helt klart är det inte bara att gå ner i nivå och vinna. Jag håller med om att det bäst är att göra som hon redan gör, för förr eller senare kommer hon börja vinna på den nivån och då blir det fler poäng per vunnen match.

   Däremot är det inte så intressant med statistiken 3 på 19 som måttstock på hur det hade gått idag. Hon har bara ställt upp i en 25:a i år trots allt och jag anser att utvecklingen har kommit de senaste 18 månaderna eller så i takt med att dubbelspelet har förbättrats och hon har fått möta bra motstånd hela tiden. Dvs, hade hon ställt upp i enbart 25:or i år så hade det förstås gått bättre än det gjorde när hon först började spela 25:or.

    • Inte mycket bättre nu än för 18 månader sedan. Det jag sa var att det skulle gå bättre nu än när hon spelade sina första 25:or.

     Jag vet inte hur du räknar med tre på nitton försök, men om det är gamla resultat från flera år tillbaka så säger det väl inte så mycket om hur hon presterar idag? Därför tycker jag inte det är så intressant statistik. I år har hon spelat en 25:a och gått till kvartsfinal, det är väl mer relevant i såna fall.

     Sedan tycker jag helt enkelt att hon har utvecklats de senaste två åren tack vare dubbelspelet på hög nivå/WTA-nivå. Det tycker jag man ser på resultaten, hon slår och spelar jämnt mot bättre spelare idag än då.

     • Jag tycker det är en vanlig missuppfattning. Dubbel och singel skiljer sig mycket åt, inte minst när det gäller fysik och uthållighet. Det krävs ett helt annat upplägg på en säsong med träning, återhämtning och tävlande för att orka med att spela 3-5 singelmatcher på tre timmar vecka efter vecka. Det är ju det som krävs för att klättra på singelrankingen. Jag såg att Lister sedan februari/mars gjort ett 20-tal tävlingar i dubbel. Det är en omöjlighet att klara de två första kraven då. Det som Lister och andra dubbelspelare eventuellt vinner på idogt tävlande, det förlorar de på något annat.

      Jag har största respekt för Lister som gjort något få lyckas med, att ta sin in i WTA-cirkusen och få tennisen att gå runt ekonomiskt (någorlunda). Men Listers karriär är ju noga dokumenterad, något vi skrivit om också och som hon berättar om i Tennismagasinet. Hon är utan tränare och det blir mest sparring åt andra och värmningar under veckorna. Hur utvecklar det singelkarriären? Listers lyft kom när hon blev kvitt besvären som satt i bäckenet. Det såg man tydligt runt 20-strecket och framåt. Det är drygt två år sedan hon mötte Kerber i Båstad. Sedan dess undrar jag om det verkligen skett så mycket i utvecklingen sett till singelspelet?

      Hur många spelare gör först karriär som dubbelspelare på WTA- eller Grand Slamnivå och gör sedan om samma bedrift i singel? Det är en lycka för en spelare att lyckas med det ena målet. Lister har kapaciteten att slå bra spelare då och då, men för att långsiktigt ta sig uppåt på singelrankingen krävs både tränare och ekonomiska resurser och ett helt annat upplägg än idag för att skapa den uthålligheten.

      Är det värt det om samtidigt dubbelkarriären skulle bli lidande?

 3. Läste nånstans att hon inte tränade under tävlingarna, med den inställningen gör man det lite svårt för sig…….

 4. “Det är drygt två år sedan hon mötte Kerber i Båstad. Sedan dess undrar jag om det verkligen skett så mycket i utvecklingen sett till singelspelet?”

  Jag tycker inte man ska dra några större växlar av Kerber-matchen för jag tycker inte Kerber var 100 %. Hon gav ju upp nästa match pga skada.

  Men ja, vi är oense om Lister igen (som när vi jämförde JCA och Lister runt Fed Cup). Jag tycker hon har utvecklats och tror hon kommer klättra på singelrankningen, men det får tiden utvisa. Det är möjligt att ha både en dubbel och singelkarriär, som Larsson.

  • Inte eniga, nej 🙂 Jämförelsen med Johanna Larsson är dock helt onödig. Johanna hade ju en singelkarriär och nådde topp 100 i singel innan dubbelrankingen nådde lika långt. Därifrån är det ju lite lättare att få spela de stora turneringarna även i dubbel. Och det var först 2014-15 som dubbelspelet fick en skjuts tack vare Kiki Bertens.

   Sen hoppas jag att folk uppskattar Lister för det hon gör, men samtidigt tror jag inte att folk ska vänta sig att det kommer hända så mycket på singelrankingen. Då har man verkligen underskattat vad som krävs.

   • Hade missat hur nära det var att Lister kom in i dubbelturneringen i Wimbledon. Cutten gick vid 173 poäng, Lister/Santamaria hade 188 poäng. Sist in bland de par som var renodlade dubbelspecialister (Hrdinova/Olmos) hade 167.

    • Om hon försöker spela med Stojanovic i US Open är deras nuvarande kombinerade ranking 161, skulle eventuellt räcka isåfall.

     Ifall Lister läser den har tråden (inte helt omöjligt eftersom det här är den bästa bloggen för damtennis) skulle det vara intressant att höra hennes egna tankar om singelsatsningen, möjligheten att komma in i US Open osv. Skulle också vilja veta om hon fortfarande tränar med Messerer, det samarbetet gav ju bra resultat ifjol.

     • Stojanovic spelade AO och RG med Golubic, som sedan valde Geuer i Wimbledon istället. Men det hade ju varit kul med ett helsvenskt par, Lister/Peterson.

 5. Oj vad många tankar. Synd att inte dagens unga spelare tar mer hjälp än de gör. Lister tror hon är listig och kan bryta igenom även i singel men hon klarar inte att spela i normalt tenpo ens på träning i mer än 45 min…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste nytt