ITF-rankingen skrotas – men inte helt och hållet

Få begrep vilka förbättringar det skulle bli med två olika rankingssystem. Efter svidande kritik backar nu ITF bandet och från och med 5 augusti kommer det se ut som förut. Nästan i alla fall.

Idag presenterades nyheten att ITF, WTA och ATP är överens om att göra förändringar av de nuvarande systemet med parallella rankinglistor.

Kort sammanfattat suddas ojämnheterna ut mellan herrar och damer, där det tidigare var lättare att få WTA-poäng än ATP-poäng. Både herrar och damer kan få poäng genom att gå en bit in i turneringarna både på 15000- och 25000-dollarsnivån.

Dessutom blir det större kvallottningar än tidigare, upp till 48-lottning, vilket kommer ge fler spelare chansen.

ITF-rankingen försvinner inte helt. I kval och i de första omgångarna kommer ITF-poäng att kunna tas, för att spelare utan ATP- och WTA-ranking ska kunna rankas på något sätt.

Dessutom, när poängen räknas om gör man det retroaktivt genom att spelare får tillgodogöra sig poäng från tävlingar från augusti 2018 och framåt.

Även i fortsättningen kommer tre platser att vara reserverade för juniorer på topp 100.

Så här kommer ATP-poäng att räknas framöver (bild från ITF):

13 KOMMENTARER

 1. Smått bisarrt att ändra nu mitt i säsongen. Björklunds och Erikssons framgångar på W15 och M15 blir plötsligt värdefulla. Lister som inte spelat 15k alls utan jagat svårflirtade WTA poäng i singel på de stora turneringarna där hon spelar dubbel kommer få en smärre ranking chock.

  Det nya systemet med parallella rankingar var inte bra, men att helt ändra förutsättningar när spelare nu lagt upp sin planering efter de nya förutsättningarna är inte heller idealt

 2. it is tough to change it again….and this system will be like before…but less points for itf tournaments…it is still tough to get ahead in the rankings….winning a 15k is only worth that amount of points what u get for a 100K+ Challenger 3rd round
  but the 2 ranking systems were not good

 3. Helt absurt beslut. Hur kan man riva upp systemet efter så kort tid. Som jag skrev för ett par dagar sedan är jag svagt positiv till det system som man nu skrotar. Även absurt att de vidgar kvalen till mer spelare då det bara bidrar till att hålla kostnaderna höga på gräsrotsnivå. En inte allt för vågad gissning är att M15/W15 turneringarna klagat på att deras turneringar tappat i status och att man är orolig för att de ska minska i antal tillsammans med att gräsrotsspelare vänt sig till ITF med mer irritation än de klarat av att uppenbarligen hantera.

  • Det enda felet imo är att de inte skrotade det innan det genomfördes öht. Det hade aldrig någon chans att slå ut väl, det här var ju givet på förhand. Vill man att fler spelare ska kunna tjäna pengar så får man pumpa in mer pengar – det är den enkla lösningen. Att tvinga för bra spelare att spendera några månader på 15k-nivå är bara larvigt.

   Vissa bra saker som att topp 100-juniorer får direktplats kom ut av det i alla fall.

 4. Andreas, vad menar du med “för bra spelare”? I förhållande till vem.

  Pumpa in mer pengar? Var ska de komma ifrån?

  • “Andreas, vad menar du med “för bra spelare”? I förhållande till vem.”

   Alla på touren är inte jämnbra. Det finns de som håller en för hög nivå för 15k och hade kunnat vinna över 25k-spelare direkt och hålla på den nivån. Men de tvingades med det gamla systemet ändå att spela på 15k-nivå. Nu kan de köra på 25k direkt och ta en snabbare väg upp. Så gjorde många med det gamla systemet, det är inget konstigt med det. Det hade alla gjort om alla hade varit bra nog.

   Det finns säkert mer pengar att ge till de lägre systemen. Tennis är en stor sport. Men själva företagen vill ju tjäna pengar också. Jag har svårt att tro att företag och spelare fördelar 50-50.

   • Jag ska inte gå i polemik med dig. Jag ville bara förstå hur du kan VETA att spelarna är för bra för 15K nivån. Kan du ge ett exempel på en svensk spelare som tvingats att spela på den nivån för att hen inte kommit med i 25K tävlingarna?

 5. Jag har aldrig sagt en svensk spelare.

  Hur jag vet det är för att det finns resultat och statistik som bevisar det. Med det tidigare systemet så hoppade de bästa över 15k för de klarade sig direkt på 25k. Det är saker som har hänt, därför vet jag det.

  • Clara Tauson i år, vann en 15k, fick sedan Junior Exempt till en 60k veckan efter som hon vann, vann sedan en 15k veckan därefter.

   ITF-rankning 118. Om hon inte hade fått hjälp att få plats i 60k, vilket hon får för att hon är extra talangfull, så hade hon tvingats spela i alla fall två till turneringar på 15k-nivå. Det känns inte rimligt när hon håller en mycket högre nivå än så. Då är såklart ett system där man kan välja turneringar efter förmåga att föredra.

   • Lopatetskaya 16 år. Vann som 15-åring sina två första 15k. Gick sedan direkt på 60k och gick till semi. Hade tvingats spela fler 15k med systemet som kommer skrotas. Finns ingen större mening med det när hon håller hög 60/25-klass.

 6. Vad jag försöker säga som avslutning är ju att de exempel du tar är ju spelare som vinner tävlingar på 15K och som bevisligen då håller för nästa steg. Det var ju precis det som det nu skrotade systemet försökte få fram. Det gäller att ta en nivå i taget. En återgång till det tidigare systemet riskerar att cementera så som det var tidigare. Många halvbra spelare tog ett par ATP/WTA poäng och blockerade för de som kom underifrån.
  Nu får framtiden utvisa vad som är rätt eller fel.

 7. Skrev för ett tag sen att svensk rating känns konstig. Förstått matematiken men inte utfallet.

  Kollade Sommartouren i Taberg och JHL hade 2.74.. slog Klöv med 2.24.. sen D Svensson med 2.23 och sen vann finalen mot Stenberg som hade 2.02
  Mao hade han fel poäng från början.

  Men men, inte lätt att hitta ett bra system.

  Sen kan man tycka att ITF Pro poäng skulle ge ranking i ITF Juniors. Ingen svensk junior ligger före JHL på ITF Pro men på Juniorrankingen är han inte bland de 20 bästa….

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 47 | Vem tar över efter Johan Hedsberg?

Blivande Davis Cup-kapten, elitserien och svenskar i ITF-turneringar är på agendan denna vecka.

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.