Lindell tillbaka på ATP-rankingen

Christian Lindell var utan ATP-ranking efter ett märkligt 2018, men nu är han tillbaka. 27-åringen vann finalen i M25 Santa Margherita Di Pula, Italien.

Till skillnad mot många andra svenskar spelade Lindell under 2018 många 25000-dollars, men för att ha ATP-poäng i år gällde det att ta sig till final. Det lyckades inte Lindell med, som bäst blev det ett par kvartsfinalplatser för den tidigare 177-rankade svensken. Inte gick det bättre i de challengerkval han gjorde. Inte heller där trillade det in några ATP-poäng.

Lindell försvann också, mer eller mindre utan spår, från Davis Cup-laget efter att ha varit en avgörande faktor när Sverige slog Turkiet i april 2017. Men faktum är att på grus är det bara bröderna Ymer som är starkare än Lindell av svenskarna.

I Italien har Lindell slagit ut tre seedade spelare: Riccardo Balzerani i första omgången, Liam Caruana i kvartsfinalen och i semin Jan Satral, förstaseedad och rankad 377 idag.

I finalen mötte Lindell fransmannen och förstaårssenioren Hugo Gaston, som för ett år sedan var tvåa bland juniorerna. Lindell vann finalen med hela 6-2, 6-0.

13 KOMMENTARER

 1. Glad Påsk till Henrik och alla SweTennis nördar!!
  Lindell har återuppstått på tredje dagen och får därmed 3 ATP-poäng, ny Sverige-fyra på rankingen, starkt jobbat!!

 2. Usch!
  Såg just någonting helt annat. Något onödigt och en smula osmakligt eller i alla fall ojuste, eller vad tycker ni?
  Ett spelbolag erbjuder odds på Leo Borg som Wimbledonmästare 2023…
  Vissa tycker kanske detta är kul och intressant. Jag tycker det är på gränsen till olagligt.
  Jag har sett för lite av denna haussade generation som många förståsigpåare tror skall lyckas för att uttala mig säkert. Men innan de gjort något här hemma i tex sommartouren eller ens visat upp något på ITF 18 juniornivå så kan man väl låta dem utvecklas i fred och vänta med superlativerna? Juniorresultat 16 oc under är i min värld inte så oerhört intressanta i ett längre perspektiv, i alla fall ingen garanti för framgång.

  • Bedrövligt och fullständigt verklighetsfrämmande. Om han nu överhuvud taget blir så bra att han ens får ställa upp i Wimbledon så är det att kasta pengarna i sjön att tro att en tjugoårig svensk skall vinna en Grand Slam på gräs.

  • Vad innebar det för oss som inte kan läsa mellan raderna? Antyder det ett ointresse för svensk tennis, eller för Lindell specifikt?

   • Jag kan inte tyvärr inte läsa mellan raderna, utan undrar uppriktigt vad som har hänt. Ja, jag vet att Lindell varit inblandad i matcher som sett misstänkta ut och att spelbolagen gjort hans matcher ospelbara.

    Men vi pratar ändå om en spelare som 2017 spelade Davis Cup och i många år ingick i förbundets satsningar. Att media i sig inte uppmärksammar en titelvinnare är inget konstigt, men jag noterar att tennisfolk i allmänhet som brukar vara flitiga att kommentera inte gör det nu varken på webb eller i sociala kanaler.

     • Hoppas att det bara har varit påskledigt på de andra redaktionerna och att det kommer en nyhet. Denna seger bör uppmärksammas. Lindell har ju tidigare fått erkännande för att han var med och bidrog i DC under 2017 och borde alltjämt vara aktuell. Grattis till stark vecka iaf.

    • Det är sannerligen en tuff tillvaro att harva på Lindells nivå. Joao Souza, som likt Lindell är född och uppvuxen i Brasilien, som inte heller kunnat försörja sig på tennis trots att han spelat in mycket mer pengar än Lindell har precis blivit avstängd medan utredning pågår för spelfixning. Dessvärre måste man alltid söka en förklaring till hur en någon över 25 år gammal kan överleva i tennisens skikt närmast under topp 100 eller värre då prispengarna i förhållande till levnadskostnaderna är väldigt begränsade. Prispengarna är tyvärr alldeles för centrerade till toppnivån. Det ATP/ITF/WTA borde göra är att endast erbjuda tävlingar på internationell nivå som gör det möjligt att livnära sig på prispengarna och att utmaningen ska vara att få kvalificera sig till dessa genom nationella (eller liknande) turneringar som inte är kopplade till internationell tennisranking. Var nog det man ville åstadkomma med nya touren men som man kapitalt misslyckats med då de utan ATP/WTA ranking och med bra ITF ranking gör precis lika många turneringar som förr och nu rentav är lite mer stressade att spela frekvent för att inte hamna helt utanför.

     Jag hoppas att Lindell inte är inblandad i något men det är oundvikligt att man måste misstänka alla som harvat i år utanför topp 100 för oegentligheter med tanke på hur dyrt tennislivet är om man ska spela 15-20 tävlingar per år och inte ens tjäna pengar som bör räcka till flygbiljetter till tävlingarna. Finns väl vissa länder som t.ex. Italien där förutsättningarna verkar lite bättre men är väl knappast tillräckligt bra?

     • Hej Fredde,

      Mitt ditt resonemang antar jag att Markus Eriksson skulle vara synnerligen misstänkt för att också fuska. Jag känner inte Lindell men drar man ditt resonemang till sin spets – vilket man väl borde göra antar jag – så sätter du “potentiellt fuskare” på alla spelare i en viss kategori. Är inte det ett häpnadsväckande påstående ändå? Det borde rimligtvis krävas lite mer kunskap och information om varje individ för att kunna göra ett sådant uttalande – och därmed även vad beträffar Lindell. Alternativt att du besitter specifik kunskap om just Lindell och varför hans situation gör honom misstänkt för att fuska, relativt alla andra.

      Innan någon är dömd för fusk är man oskyldig. Det är det enda rimliga antagandet.

      När det kommer till Lindell så kan man i alla fall konstatera att han tjänade ungefär 350 000 SEK (?) på att nå första omgången i franska öppna för några år sedan. Inte illa.

      Hursomhelst, jag funderade själv på Lindell under fjolåret och att det var synnerligen märkligt att han spelade i Europa (Italien har jag för mig) under samma period som det var turneringar i Båstad. Att han inte fick ett WC (eller valde att inte spela) Challengern i Båstad fick mig att fundera. Han sade tidigare att just Båstad var hans favoritturnering så något ordentligt och tråkigt måste ha skett i relationen med tävlingsarrangören, eller “svensk tennis” i stort.

      Henrik, du gör ett fantastiskt arbete med hela denna plattform och grävande journalistik ingår kanske inte riktigt i omfånget…men, en liten intervju med Lindell kanske skulle fungera? Om så bara för att höra om han orkar satsa ett tag till. Han har väl blivit pappa under 2017 eller 2018 om jag inte misstar mig.

      Hälsningar,

      Johan

     • Östlund: Min poäng var inte att anklaga spelare för att fuska. Bara att upplysa om hur otroligt svårt det är att få ekonomin att gå ihop för spelarna. Rimligtvis är det endast en liten klick som tar mutor för att överleva sin satsning men är inte konstigt att det sker för inkomsten från tennisen är tveklöst för begränsad för att kunna finansiera 15-20 resor om året + boende om man harvar på futuretouren. Markus Eriksson har spelat ihop $170563 på touren och det låter väldigt mycket men då han spelat på touren sedan 2007 och torskat 214 matcher enligt coretennis.net vilket betyder att han spelat över 200 turneringar så blir det inte ens $1000 i inspelat per turnering och det är rimligen långt under kostnaden per turnering (logi, resa, mat osv). Jag utgår från att han finansierat sin karriär via andra inkomster så jag har inte någon som helst misstanke mot Markus Eriksson och jag hoppas innerligt att mitt inlägg inte misstolkas på dylikt sätt. Hur han finansierat sin karriär har jag ingen kunskap om men någonstans kommer förstås pengarna som gör att han kan fortsätta spela på touren. Markus har då tjänat bra mycket mer pengar per turneringar än de mest extrema fallen då det finns spelare som spelat lika flitigt och aldrig ens tagit sig in på topp 500.

      Enda skälet jag har att tro att Lindell tagit mutor är de rykten som florerat om uppgjord match och som gjort att spelbolag avstått från att ge odds på hans matcher. Jag väljer dock att både i Lindells fall och även i Souzas fall behandla bägge som oskyldiga så länge de inte blivit fällda för något brott. Jag har överhuvudtaget ingen möjlighet att göra en bedömning om hur troligt det är att Lindell är skyldig till något och vill absolut inte göra någon som helst antydan om att jag tror att så är fallet.

      Däremot är det tragiskt att ITF fortsätter stötta ett system som inte är hållbart. Att “tillåta” spelarna att spela så många M15/M25/W15/W25 turneringar per år tycker jag tveklöst kan ifrågasättas. Det gör att de som inte har rik finansiär eller kan jobba ihop rejält med pengar under någon månad för att finansiera resten av året får en omöjlig ekvation att gå ihop. Det är även en förklaring till varför en så pass bra spelare som Bublik misstänks för matchfixning då ett halvårs dåliga resultat även på den nivån gör det väldigt svårt få ekonomin att gå ihop om man inte kan hålla i pengar.

      Lindells inspelade prispengar är betydligt bättre än Markus men det kan sannerligen inte vara enkelt att med strax över 2 miljoner SEK finansiera en tenniskarriär med rejält med utlandsresor under 10 år. 200000 SEK per år i årsinkomst blir det och det är inte mer än 15000 SEK per månad. Såvitt jag förstått ska dessa pengar dessutom beskattas så det blir ett rejält låglönejobb med svenska mått som ska täcka rejält med resor och boende. En spelare med de inspelade pengarna måste helt klart ha andra källor som täcker upp för utgifterna och jag ifrågasätter definitivt inte att Lindell kan ha löst det på ärliga sätt.

      Återigen, jag vill inte påstå att varken Lindell eller Souza tagit mutor och inte heller någon annan spelare. Jag vill endast med räkneexempel tydliggöra hur otroligt tufft det måste vara att överleva på touren och vilken enorm vilja att spela tennis och hopp om att nå topp 100 det måste finnas hos de som fortsätter sina satsningar under långa perioder. Det kan man nog villigt påstå att är högst beundransvärt, vare sig det är rimligt (korrekt val) av de som väljer att göra det valet eller inte.

      Jag formulerade mig i förra meddelandet att det uppenbarligen finns skäl att misstänka att de som harvat under många år utanför topp 100 att de finansierat sin karriär via matchfixning med tanke på de tuffa ekonomiska förutsättningarna. Detta betyder dock inte att jag tycker det är rätt att misstänka enskilda spelare för matchfixning på så vaga grunder men att spelare åkt fast är inte överraskande. Förhoppningsvis är detta även samtliga spelare som valt att finansiera sin tennissatsning via matchfixning.

 3. Det är samma med Lancelot Carnello.
  Trots att han gick till final i dubbel i G2 Bulgarien så blir det inga rubriker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

Lister/Fichman åkte dock ut i första omgången i Australian Open.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.