Junior-EM: Följ svenskarna här

22-28 juli spelas Junior-EM (European Junior Championships) på tre platser i Europa. Här presenterar vi resultaten löpande under veckan. 

Länk linkTennis Europe

Länk linkSå har det gått tidigare för svensk del i Junior-EM

14 och yngre: Most, Tjeckien

 • Albert Saar
  R1: Nicolai Budkov Kjaer, Norge 6-1, 6-1
  R2: Maxim Zhukov, Ryssland [5] 7-5, 6-4
  R3: Patrik Meszaros, Ungern 6-2, 6-3
  Åttondelsfinal: Dino Prizmic, Kroatien [9] 2-6, 2-6
 • Arvid Hallgren
  R1: Bye
  R2: Luka Januashvili, Georgien 6-1, 6-2
  R3: Georg Eduard Israelan, Tyskland [10] 6-1, 4-6, 7-5
  Åttondelsfinal: Abel Forger, Nederländerna 6-3, 6-7, 1-6
 • June Björk
  R1: Emilija Prantye, Litauen 6-3, 7-5
  R2: Celine Naef, Schweiz [6] 1-6, 2-6
 • Lisen Rinman
  R1: Bye
  R2: Frederica Urgesi, Italien 6-2, 1-6, 4-6

I dubbel blev det förlust i första omgången för Hallgren/Saar. Björk/Rinman hade bye i första rundan, men förlorade sedan i andra omgången.

16 och yngre: Moskva, Ryssland

 • Leo Borg
  R1: Bye
  R2: Yura Martiroysan, Armenien 6-0, 6-1
  R3: Marko Andrejic, Österrike [16] 1-6, 4-6
 • Isac Strömberg
  R1: Bye
  R2: Alijaz Jeran, Slovenien 6-4, 4-6, 6-3
  R3: Alfred Almasi, Slovakien 7-5, 6-0
  Åttondelsfinal: Petr Nesterov, Bulgarien [3] 6-2, 4-2 uppgivet
 • Klara Milicevic
  R1: Bye
  R2: Andreea Alexandra Lila, Rumänien 6-3, 6-1
  R3: Polina Kudermetova, Ryssland [1] 1-6, 1-6
 • Emma Shasteen
  R1: Bye
  R2: Evelina Martiroysan, Armenien 6-0, 6-2
  R3: Sebastianna Sciliopoti [9] 4-6, 1-6

I dubbel kom inte Borg/Strömberg till spel i åttondelen. Milicevic/Shasteen vann sin första match, men förlorade i andra rundan mot förstaseedade.

18 och yngre: Klosters, Schweiz

 • Kevin Chahoud [11]
  R1: Bye
  R2: Pedro Araujo, Portugal 7-5, 6-4
  R3: Roi Ginat, Israel 6-2, 6-2
  Åttondelsfinal: Filip Misolic, Österrike 3-6, 1-6
 • Gustaf Ström
  R1: Bye
  R2: Luka Ljuben Andonov, Nordmakedonien 6-2, 1-6, 6-4
  R3: Harold Mayot, Frankrike [2] 4-6, 3-6
 • Caijsa Hennemann [8]
  R1: Bye
  R2: Viktoriya Kanapatskaya, Vitryssland 6-1, 7-6
  R3: Sonay Kartal, Storbritannien 6-3, 6-2
  Åttondelsfinal: Shavit Kimshi, Israel [9] 3-6, 7-5, 6-2
  Kvartsfinal: Elina Avanesyan, Ryssland [14] 6-1, 6-4
  Semifinal: Linda Fruhvirtova [3] 6-4, 7-6
  Final: Anna Kubareva, Vitryssland 2-6, 6-7
 • Maria Petrovic
  R1: Bye
  R2: Sophie Luescher, Schweiz 3-6, 0-6

I dubbel nådde Ström/Chahoud åttondelsfinal. Hennemann/Petrovic gick till kvartsfinal.

34 KOMMENTARER

 1. Inte den roligaste lottningen för Hennemann. Kanapatskaya var #24 på rankingen för ett år sedan men har spelat på ITF-touren mest sedan dess. Hennemann kan vinna ändå, men det finns många enklare första omgångar att få när man är seedad.

  Det var samma sak förra året när hon fick Hatouka i andra omg., också från Vitryssland (numera #339 på WTA). Spelare som gått över till seniorspel och kommer tillbaka för EM.

  • Tack för länken, visste inte det sändes. Bra kvalitet tycker jag, mycket bättre än WTA Båstad =P

   6-1 7-6 (13-11) till Hennemann. Skön seger! Caijsa hade många lägen att avgöra tiebreaket, men Kanapatskaya hade det bästa vid 11-10, en enkel smash precis vid nät som hon slog långt utanför.

   Maria Petrovic vann över sin motståndare med 6-1 6-0 för ett tag sedan, nu blev det mer tvärtom. Men Maria är vass i dubbel och de gjorde bra ifrån sig senast de spelade så ska bli intressant att se hur det går där.

   • Bra kvalitet på Hennemanns match. Få misstag. Kanapatskaya tog fyra raka gem i andra set och gick från 1-3 till 5-3 och ändå kommer Hennemann tillbaka igen.

    Petrovic gick inte att känna igen idag. Brukar spela med intensitet och mycket känslor, men det här var avslaget.

 2. Caijsa chanslös mot vitryskan tidigare. Två klara förluster i mars 2018 när motståndaren klättrade till topp #24 på rankingen. Kanske sämsta tänkbara lottning…..eller med facit i hand bästa? Svenskorna var i Klosters på ”hög höjd” redan i torsdags, medans vitryskan förlorade i Estland $15.000 i lördags. Skall man vinna en sådan här match så skall man nog göra det i 1:a omgången.

  • Ja just det, det är samma motståndare hon mötte två gånger då ja. Men hon var inte chanslös i andra matchen, hon hade ledningen i första set som gick till tiebreak och sa själv att hon borde ha tagit det. Sen gick luften ur henne i andra set. Med tanke på det så måste det ha känts extra skönt att ta ett tufft tiebreak nu.

 3. Skriver i den här tråden, men det är egentligen lika mycket svar på den andra “veckotråden”.

  Som vanligt blir diskussionen vad som är bäst för den enskilde individen huruvida EM, i det här fallet, är viktigt eller inte. Hittills har jag inte sett någon kommentera det faktum att det är ett landslag spelaren representerar i första hand. I stort sett i alla andra idrotter är det någonting fint. Här är det nästan tvärtom och med den inställningen är det i princip omöjligt för förbundet att skapa intresse och sälja in en produkt. Och vad vinner den enskilde på det?

  Vilket är lättast? Att som spelare, föräldrar, klubbledare osv möta eventuella sponsorer och säga att man var i final i en G4 i Armenien eller sälja in att man representerat Sverige i EM?Vilket imponerar mest på den som inte är så insatt?

  Devalverar inte värdet på landslaget! Låt spelarna vara i fokus några dagar om året som representanter för Sverige och svensk tennis. Jag gillar när klubbar lyfter fram att just deras spelare är med i EM eller tex lyckats bra i JSM.

  • Håller med, även i en individuell sport som tennis borde det vara en ära att representera sitt land. Dessutom får dom väl resan betald av förbundet? Så det borde vara en no brainer – att få representera sitt land, tävla mot bra motstånd och allt detta gratis i en ålder när tävlande normalt sett bara är en ren förlustaffär.

  • Intressant notering och inlägg Henrik. Vi svenskar höjer ju oss normalt när vi ser oss själva som en del av en grupp och att vi gör detta gemensamt, och så tror jag nog att flera av spelarna känner, d v s att vi gör det här tillsammans. Däremot håller jag med om att så har inte vi vuxna kommenterat det här på detta forum. Skulle själv ha varit väldigt stolt över att få representera Sverige i EM!

 4. Caijsa vidare, 6-3 6-2. Förra gången hon mötte Kartal låg hon under i tredje set innan hon vände matchen.

  Även Chahoud vidare 6-2 6-2.

 5. Även Hallgren slog alltså ut topp 10-rankad, fina insatser av killarna.

  Hennemann/Petrovic vidare efter 12-10 i ST mot hemmaparet.

  • Härligt med en tuff tiebreakvinst. Och mycket roligt med Hallgrens vinst, hoppas han fortsätter sin utveckling. Har inte sett han spela, men vinst mot 10:onde seedad gör så att det låter som han är på rätt väg 🙂

  • Hennemann (som nu är ende svensk kvar i EM) var inte nöjd med sitt spel i förra matchen, och idag sa hon att det inte funkade alls. Baserat på Kimchis resultat så bör imo Hennemann normalt vara den bättre spelaren så jag antog att Caijsa inte spelade på topp. Detta till trots så vände hon 3-6 0-4 till seger, mycket strongt.

   I nästa match väntar Avanesyan som hon vann mot förra året, 7-5 7-5. Jag såg lite av ryskans match mot Morvayova och hon var kanske inte den som slog hårdast och bäst av dem, men hon var taktiskt smartare och stod och ballongplockade på slovakiskans backhand. Kan bli en lång match.

 6. Strömberg skadad. Leo likadant och har lämnat återbud till nästa veckas lag-EM. Där var 03:ornas chans till en bra placering borta.

 7. Nån som vet 18 åringarnas trupp till lag EM hittar det inte någonstans?

  Ström o Chahoud är väl givna pga sin ranking och de representerade individuellt.

  Men sen är väl ranking och spelnivå lite mer komplicerat.

  • Det är John Hallquist Lithén också.

   “Nu väntar spel i Höllviken och Norrköping och därefter Lag-EM i Slovakien.

   – Det ska bli riktigt kul. Både Kevin (Chahoud) och Gustav (Ström) är riktigt duktiga och man förstår ju att de har första- och andrasingeln. Jag får sikta på dubbeln eller hoppa in i någon singel beroende på hur det ser ut. Men att bara få vara där är ju underbart. Jag var ju med killarna i 16-årsklassen och det är minnen jag aldrig kommer glömma, precis som det här.”

 8. that will be a very nice matchup!!! Fruhvirtova is maybe a next No1 who knows
  she and her 2 year younger sister are so amazing!
  Her Sister Brenda is 2007 and is playing the U14 EM !!!

 9. Det är bättre med framgångar på junior EM än att inte ha det. Känns att Sverige tar för sig mer nu än för några år sedan. Kanske mindre konkurrens bland flickorna, men ändå imponerande av Henneman att ta medalj individuellt både i 16-(2017) och 18-(2019) års klassen. Hoppas det ger självförtroende för henne och extra energi till alla yngre juniorer. Kan Sverige konkurrera om medaljerna i flera klasser över tid, så skulle det inte förvåna mig om vi fick än större bredd även på WTA och ATP.

  • Särskilt imponerande med tanke på att ingen svensk tjej ens har gått till semifinal utöver henne sedan 2003 (källa: Henriks sammanställning).

   Bland killarna är det bara Ymers som har ett bättre eller likvärdigt resultat.

   Flera av de som vunnit har sedan blivit topp 100-spelare, men långt ifrån alla. Däremot känns det som Hennemann har viljan och drivet som krävs för just det.

 10. 6-4 7-6 (7-1), Hennemann i final!

  Vilken talang tjeckiskan är, riktigt bra spel från båda. Återigen hämtade Caijsa upp 0-4 i andra set och i tiebreaket var det inget snack om saken. Så kul, hoppas hon vinner.

 11. Jag bara undrar – hur kan tennis.se ta semester mitt i högsäsong? Är beställaren (klubbar & medlemmar) nöjda med det? Alla personer har rätt till semester men vissa funktioner måste funka, eller? I alla andra organisationer hjälps man åt och/eller tar in en vikarie…

 12. Åh nej, det regnar så finalen spelas inomhus. Ser inte ut att vara grus direkt. Kan inte vara till Caijsas fördel.

 13. 2-6 6-7, lite för många unforced idag (36). Men det hade ju med innegruset att göra också, blev ett mycket snabbare spel där det var svårt att kämpa sig in i matchen.

  Ändå hade hon 5-4 40-0 i andra, bara en nätrullare som räddade Kubareva från skiljeset. I första set låg hon under 1-4 innan hon började hämta upp, men sen dömde domaren helt fel på en långsam boll som hade gett henne 3-4.

  Jag tycker hon borde ha prövat slicen mer, Kubareva visste inte vad hon skulle göra med dem och missade direkt 60-70 % av dem.

  Hon såg ledsen ut när vitrysslands nationalsång spelade, hon hade nog sett fram emot att höra Sveriges. Väldigt bra turnering av Caijsa.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

Lister/Fichman åkte dock ut i första omgången i Australian Open.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.