Vecka 11 | Nu är säsongen igång på allvar

31

I januari och februari var det sporadiskt med svenskt deltagande i ITF-tävlingarna, men från och med den här veckan börjar det röra på sig ordentligt.

Som vanligt, listan fylls på efterhand och det är med reservation för att jag kan ha missat någon.

Herrar

ATP Challenger Irving, USA ($150,000)
Elias Ymer möter Galan [291] i första omgången.

Egypt F9 Futures 
Markus Eriksson är tredjeseedad och lottades mot Lazdins [1375]. Milos Sekulic och Christoffer Solberg slogs ut i kvalet.

USA F7 Futures
Mikael Ymer, Daniel Appelgren och Karl Friberg är vidare efter kvalet. Ymer möter Tyler Lu [946], Friberg möter Mitjana [458] och Appelgren ställs mot Federico Zeballos [586].

Qatar F3 Futures
Fred Simonsson lottad mot andraseedade Daniel Altmeier [297].

Italy F3 Futures
Patrik Brydolf med och möter Billy Harris [648] i första omgången.

Portugal F4 Futures
Christian Lindell är andraseedad och inleder mot indiern Mukund [449].

Damer

$15,000 Gonesse 
Marina Yudanov lottades mot Tholey [694].

$15,000 Antalya 
Cornelia Lister möter sin dubbelpartner Xenia Knoll. Fanny Östlund möter Takamura [681].

$15,000 Sharm El Sheikh
Jacqueline Cabaj Awad möter Paulenka [949] och Anette Munozova möter Elbaba [481].

$15,000 Ramat Hasharon
Linnea Malmqvist möter Khirin [wildcard].

Juniorer

ITF High Coast Kramfors Junior…
G4-turnering. Kevin Chahoud, som vann förra veckan, är finalseedad. Sydney Berlin finalseedad i flicksingeln.

31st Sarawak Chief Minister’s Cup…
G1-turnering i Malaysia. Melis Yasar och Alexandra Viktorovitch i flicksingeln. Erik Grevelius, Simon Yitbarek och Jesper Klöv Nilsson i pojksingeln.

V ITF Junior GRIP2 Tennis Academy
G2-turnering i Spanien. Caijsa Hennemann på grus.

Föregående artikelVecka 10 | Svenska bakslag i Indian Wells
Nästa artikelLister och Knoll vann $15,000 Antalya

31 KOMMENTARER

 1. Hennemann spelar en G2:a i Spanien. Hon ska stanna där tre veckor.

  Julia Rosenkvist går jättebra i college, hon har gjort 4 raka ”upsets” (när man slår högre rankade spelare). Senast 8:e-rankade. I matchen innan slog hon en som gick till semi i en 25K i enda tävlingen hon spelade förra året. Jarlskog har 9-2 i matcher. Det är bra träning där borta, mot bra motstånd hela tiden. Kan ju hoppas de kommer tillbaka till touren när de är klara.

  De livesänder ju för övrigt från Kramfors. Bra initiativ, men det är rätt bristfälligt utan något ljud och när man inte har någon aning om vem som spelar. Finns inte ens något schema på webbplatsen vad jag kan se.

 2. Och där gick Christian Lindells match igång i Portugal och återigen är matchen ratad och icke spelbar hos spelbolagen. Intressant att Lindell väljer spel på hardcourt i Europa.

 3. Mikael måste ha glömt anmäla sig/bestämt sig i sista stund annars hade han inte behövt kvala in till denna future.

 4. Svår lottning för Hennemann. Finns ganska många bra spanjorskor och den hon fick är 116-rankad på årsrankningen och spelar ideligen på grus som de flesta andra spanjorer, medan Hennemann gör sin första grustävling. För att ta några poäng måste hon gå till semi och hon fick värsta tänkbara lottning om hon nu skulle nå kvarten med förstaseedade Manjon. Tar hon de här grusexperterna så vore det väldigt imponerande även om EM-insatsen var på grus, så uppenbarligen ett underlag hon gillar.

  Trevligt i Kramfors med fyra seedade tjejer, hör inte till vanligheterna. Bra att det börjar bli mer bredd där. Radenkovic eller Milicevic kanske kan ta sig till final på övre halvan, och eventuellt Zaar på andra halvan om hon slår Keita (Berlin verkar inte vara i form). Chahoud kanske vinner på killsidan igen?

  Undrar varför Maria Petrovic struntar i juniorspel.

 5. Elias Ymer inne i Irving challenger. Måste betyda kval i Miami!?

  Mikaels val m ITF i USA – beror d på kval-wc i Miami!?

  Sousas resultat imponerar. DC blir tufft!

 6. Robert Lindstedt spelar dubbel i Irving challenger. Mikael tappar 27 poäng från förra året denna veckan – kanske en av anledningarna till valet av ITF istället för osäkert Challenger-kval.

 7. Hennemanns match blev tuff som väntat, efter tre timmar och underläge 0-3 i sista set (i vanlig ordning) så blev det seger till slut.

  Östlund utslagen direkt i årsdebuten. Linnea Malmkvist… förlorade mot en spelare som åker ut i första omgången i G5-tävlingar bland juniorerna. 0-3 i år har hon, har verkligen inte börjat bra.

  • Motståndaren Hennemann slog idag har i år besegrat två topp 50 spelare under G1 och GA tävlingar i Sydamerika såg jag nu, så det var en tuff motståndare, den hon möter härnäst kommer från en G3 vinst

   • Ja det var den svåraste någon kunde få i första omg. Rätt roligt att läsa på Hennemanns blogg att det var just den spelaren hon inte ville ha innan hon fick se lottningen. Jobbigaste matchen i hennes liv tydligen.

    Lite lättare match idag även om det blev settapp. Hon har gjort det bra som kommit så här långt men nu bör det ta stopp mot Manjon, som tappat tre gem på två matcher, vunnit matcher på 25k-nivå på ITF-touren och är betydligt fräschare och mer erfaren. Skulle vara en stor skräll om hon vinner här enligt mig, men hon har inget att förlora i alla fall.

 8. Överraskande förlust igen för Markus Eriksson mot okänd 1071-rankad (Hady Habib, USA). Inte bra. Även Jacqueline Cabaj Awad utslagen i andra omgången mot 448-rankade Andrei.

  Klara Milicevic klar för semifinal i Kramfors. 6-3, 6-1 över Dessolis, som i sin tur slagit ut förstaseedade.

 9. Mikael Ymer får ett wild card till Miam iOpen och Elias Ymer till kvalet. Johanna Larsson slipper kval efter ett par återbud.

 10. Fantastiskt kul eller fantastiskt konstigt? Vad får arrangörerna att ge MY ett WC till huvudtävlingen? Han har ju inte direkt imponerat och precis som tidigare år så tar man ju de chanser man får – men ligger en sån här match rätt? Han vinner inte futuretävlingar – vinner enstaka matcher på challengernivå – är spel i en Masters 1000 ”rätt”? Självklart helhäftigt och ekonomiskt gynnsamt och en matchseger ger poäng men i det större perspektivet – är det inte exakt detta som alla dagens spelare gör redan från 11 år och uppåt – hoppar över nödvändiga steg?

  För mig blir det faktiskt bara lite löjligt – och det kommer jag säga även om han vinner en match eller två… Vad han gör på ”sin” nivå i vardagen – det är faktiskt viktigare? Men, ok – en match mot en topp 50-spelare kan va bra att ha innanför västen inför Davis Cup?

  • Kopplingen är IMG. De äger turneringen och ger sin egna spelare, eller klienter, förtur till wild cards.

 11. Hennemann fick sig lite som väntat en lektion mot Manjon. Tre gem bara. Men det hade säkerligen mycket att göra med att Caijsa spelat 5,5 timmar på två dagar dessförinnan, plus dubblar, medan den andre tappat tre gem på två matcher. Jag tror ändå hon behöver träna upp konditionen i framtiden även om detta var en extrem påfrestning. Man måste orka med tretimmarsmatcher i sol på WTA-touren.

  I Kramfors hade jag vissa förhoppningar på 4 svenskor i semi men två är godkänt ändå. Milicevic guldläge att nå första finalen och Zaar bör ta sin också. I så fall returmöte, förra gången vann Zaar knappt.

  Alla tjejerna på ITF-touren utslagna efter andra omgången såvida inte Yudanov vinner, som märkligt nog bara tappade ett gem mot 8-seedade i första omg. Killarna bakom Ymers ser det bedrövligt ut för.

  • Milicevic även i final i dubbel, tre killar av fyra i semi i singel. Kan bli segrar i alla 8 klasserna på de här två Kramforsturneringarna. Förra året blev det tre.

  • Bra att hon spelar på den här nivån nu i alla fall, möter Manjon i dubbelfinalen med, utvecklas ju av att möta det här motståndet och har fått spela mot flera seedade spelare i dubbelturneringen. Intressant att se hur de här tre veckorna totalt sätt bli i Spanien.

   • Hennemann får väldigt bra sparring med sin vitryska dubbelpartner Kanapatskaya som har med sin coach, tillika ansvarig för det vitryska 16-årslandslaget.

    • Hon kommer åka upp en knappt 10 platser iom dubbelfinalen, ännu lite mer om det blir vinst. Så stadigt uppåt går det. Lite bättre lottning nästa turnering får vi hoppas på, fast de ökar successivt i svårighetsgrad.

 12. Rimligtvis bara en tidsfråga innan Eriksson, Lindell, Simonsson, Sekulic etc lägger av.
  Och Siljeström o Brunström.
  O några till.

 13. Imponerad av Milicevic som bara 14 år ung är i final utan att ha tappat mer än 4 gem i något set. Kanske inte de svåraste motståndarna men hon går från klarhet till klarhet på juniortouren. Förlorade visserligen den helsvenska dubbelfinalen men kan ju få revansch imorgon i den helsvenska singelfinalen.

  • Hennemann tog hem dubbeln i Spanien. Rankad 120 ungefär nästa vecka. Bara att spela med samma vitryska de två kommande turneringarna så är hon topp 100 sen 😉

 14. Klara Milicevic tog hem Kramfors efter 6-0, 6-7, 6-3 mot Lisa Zaar. Oliver Andersson vann pojksingeln efter 7-6, 5-7, 6-4 mot Carl Gustafsson.

  Oliver vann också dubbeln ihop med Rikard Rååd. Tjejdubbeln vanns av Lisa Zaar och Sydney Berlin.

  I Malaysia vann Erik Grevelius dubbelturneringen ihop med japanen Hikaru Shiraishi.

 15. Grymt bra av Milicevic, hon slåss redan om att vara topp tre bland Sveriges juniorer trots sin ringa ålder. 525-rankad preliminärt efter detta, undrar hur högt hon har tagit sig vid årets slut.

  Lister tog hem dubbeln i 10K, inte för att det lär ge särskilt många poäng.

  Ymer i semi mot förstaseede i USA. Rätt kul att det bara skiljer ett år på honom och Karl Friberg, spelmässigt skiljer det lite mer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här