Vecka 13 | Här spelar svenskarna

22

Vad händer i veckan? Ja, listan är inte speciellt lång. Det kan man konstatera, samtidigt som utbudet av tävlingar är relativt stort även den här veckan.

Var håller de hus? Den tanken slår mig när det är flera Challengers där det är alla möjligheter att komma med i åtminstone ett kval. Det ser väldigt tunt ut på herrsidan.

JSM i Göteborg börjar den här veckan också och nästa vecka, fredag och lördag, spelar Sverige mot Portugal i Davis Cup. Truppen kommer presenteras i dagarna.

Herrar

ATP Challenger, St Brieuc, Frankrike
Elias Ymer, sjätteseedad, möter kvalspelaren Joris de Loore [327] i första omgången.

Ett par svenskar i futurekval, återstår att se om någon kommer in i main draw.

Damer

$15,000 Sharm El Sheikh
Jacqueline Cabaj Awad möter Barbora Stefkova, för ett år sedan rankad 157.

$15,000 Hammamet
Mirjam Björklund möter sjundeseedade Bassols Ribera. Rebecca Ehn har fått ett wild card.

Juniorer

Trofeo Juan Carlos Ferrero
Tredje veckan på grus i Spanien för Caijsa Hennemann. Grade 1-turnering. Simon Yitbarek är med i pojksingeln.

43rd City of Florence
Grade 2-turnering på grus i Italien med Erik Grevelius.

JSM
14- och 16-årsklasserna i Göteborg inleds.

Föregående artikelFuturetitel till André Göransson – vann dubbel i USA
Nästa artikelLindstedt spelar Davis Cup igen

22 KOMMENTARER

 1. Ska även bli intressant att se hur det går för Sara Dahlström och Lisa Zaar som spelar G5:or i Tunisien resp. Lettland. Borde kunna gå rätt bra.

 2. Lister drog sig ur Turkiet.
  Cabaj-Awad och Björklund fick båda väldigt tuff lottning.
  Troligtvis för svårt.
  Vi får hoppas på Elias denna veckan.

 3. Ser att Johanna o Rebecca är kvar i Miami och sparrar mot varandra igen. Kul att vi har två spelare i wta nivån nu. Johanna i wta md i charleston och Rebecca i wta md monterrey veckan efter.

 4. Sista vintertourtävlingen i Malmö med DC-spelare (tas ut idag?) i lottningen, ej att förglömma!

  Johanna har väl en semi från april ifjol att försvara? Viktiga veckor väntar o Rebecca på väg mot topp 100.

 5. Som väntat var Cabaj-Awad chanslös mot Stefkova.
  Ser ut att bli ett tufft år.
  Var det rätt att byta klubb till Mälarhöjden?
  Vad finns det för resurser där?

  • Cabaj Awad har 1-8 på de nio senaste matcherna nu. Det går utför.

   Det gör det däremot inte för Hennemann. Bara 4 gem tappade mot 150-ish-rankade Carole Monnet som vunnit ett par matcher på 15k-nivå. Hoppas hon tar matchen mot den seedade så det kan bli returmatch mot Kanapatskaya eventuellt. Bättre grus och väder den här gången talar till hennes fördel i så fall.

   • Ja hoppas på returmatch om hon tar sig förbi nästa runda. Slog ju visst om man ska tro hemsidan matcherna på träningarna mot Kanapatskaya. Hon har säkert med sig det mentalt.

    • Blir ju även en match i dubbel då de möts i andra omg 🙂

     Blir nog tufft dock, Hennemann spelar med sämre spelare.

  • Ja men tbh så var det en bra motståndare hon mötte, bra gjort att nästan vinna. Det är en spelare på uppgång som lär ligga högre rankad vid årets slut. Man kan ju få lite lättare lottningar när man spelar i Tunisien. Jag är inte orolig över Björklund, hennes tid kommer.

   Hennemann vann sin match relativt enkelt mot en spelare med 16-4 i år och nu kommer det hajpade returmötet. De var nära att slå dem i dubbeln, hämtade upp 4-8 i supertiebreak till 8-8 men förlorade en jättejämn dubbelmatch, synd. Cirez som hon slog efter 3 timmar i första Spanienturneringen vann enkelt över 15-seedade.

   Zaar i semi i G5 Lettland, fick revanch på litauiskan som hon förlorade mot för något halvår sedan när hon inte var riktigt tillbaka från sina skador.

   • Ja två riktigt stabila matcher hittills. Lär komma in med bra motivation för senaste torsken samt med två bra matcher i ryggen vilket måste ge lite självförtroende. Hoppas hon tar revansch!
    Skulle hon torska hoppas jag att det blir efter en hård fight, då har hon åtminstone gått framåt sedan senaste mötet. Viktigt att det inte bli samma siffor som sist.

    • ”Viktigt att det inte bli samma siffor som sist.”

     Det får det gärna bli, fast åt andra hållet 😉

 6. Funderar på en sak. Ett otroligt fokus här på junior-ITF på låga nivåer. Är de resultaten ganska ointressanta och intetsägande för den fortsatta tennisutvecklingen?

  ”Jag var rankad 288 som junior” betyder väl ingenting. Skulle spelarna lika gärna kunna spela Vintertour på hemmaplan? Och är de tävlingarna i så fall tillräckligt många och tillräckligt bra på både dam- och herrsidan?

  • Är inte problemet med Vintertourerna att de håller väldigt ojämn kvalitet? Herrsingeln något bättre (topp 20 i Vintertourligan är väl seniorer, var är juniorerna?) men sämre i damsingeln. Men titta i Malmö, hur många seniorer är på plats samtidigt?

   • ”Funderar på en sak. Ett otroligt fokus här på junior-ITF på låga nivåer. Är de resultaten ganska ointressanta och intetsägande för den fortsatta tennisutvecklingen?”

    Jag skulle säga tvärtom, det är för mig mycket märkligt om man inte är intresserad av vad som händer på juniornivå. Den dåliga bredd vi har nu på seniorsidan måste ju fyllas och det enda sättet är underifrån. När du följer juniorerna så följer du framtiden. Jag sa redan när Peterson var 16 år att detta är Sveriges nästa WTA-spelare och jag fick rätt – och hon började inte bland topp 100 i juniorer, utan i G5 och G4-tävlingar på låg nivå.

    Dessutom, hur många seniorer är det som spelar numera varje vecka? Inte särskilt många, än färre som kommer långt. Därav, om man har intresse för svensk tennis så får man vara intresserad av de som spelar oavsett nivå.

 7. Jobbigt för Hennemann att få pisk av vitryskan hela tiden =P. När hon hade 5-3 dessutom i första set, måste vara knäckande. Hon lät så positiv på bloggen innan också. Cirez som Caijsa slog förrförra veckan hade lekstuga med 40-rankade och förstaseedade. Caijsa skulle ha behövt lite annorlunda lottningar, för hon har förmodligen varit topp 4 i alla de här tävlingarna.

  Zaar i final i lettland, inte helt oväntat. Sara Dahlström tycker jag också bör gå minst till final även om de bara har spelat första omg. än så länge.

 8. Beklagligt! Malmö Vintertour nämns och jag ser en w.o i HS. Den som kommer med en ursäkt eller bortförklaring blir jag heligt förbannad på. Va fasen händer? Två Malmöspelare är i kvalfinal. Hur kan man spela tennis på denna nivå, vara med i kvalet och inte vara på plats då huvudtävlingen startar? Det är dessutom påsklov och inget att skylla på. Pinsamt är förnamnet och det faller inte bara på spelarna – curlande föräldrar som vet allt borde kanske se till att deras satsande barn tar chansen? Vore jag elitansvarig i en Malmöklubb skulle jag skämmas över att ”mina” spelare inte signade in som LL.

  • Men säger inte detta något? Herrsingel: bara fyra spelare från Fair Play med i kvalet i 32-lottning. Två stycken, varav ett wc, med i 16-lottningen i huvudturneringen.

 9. Riktigt tung start för svensk herrtenis i år.
  Endast 26 vinster i år mot 51 förra året.
  Tjejerna har vunnit 29 matcher mot 24 förra året.
  Förra året hade vi 16 spelare topp 750.
  7 killar och 9 tjejer.
  Blir nog färre i år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här