Vecka 14 | Startskott för grussäsongen

Här är en första genomgång. Kval spelas måndag och tisdag och fler namn kan tillkomma till huvudturneringarna.

WTA Charleston, USA
Johanna Larsson lottades mot 23-rankade Jelena Ostapenko. Visserligen är Ostapenko med hennes mått långt ifrån någon formtopp, men här blir det tufft för Larsson. Ostapenko har 4-8 i matchfacit i år, Larsson 3-8. Larsson har spelat i Charleston tre gånger tidigare och blivit utslagen i första omgången samtliga tillfällen.
Förlust mot Ostapenko med 1-6, 4-6.

Rebecca Peterson spelar nästa vecka i Lugano.

W25 Obidos, Portugal
Mirjam Björklund med på sin ITF-ranking.
Vann mot Guerrero Alvarez [315], men föll mot Katy Dunne [301] i andra omgången.

W25 Bolton, England
Linnea Malmqvist klarade kvalet.
Förlust mot Jodie Burrage [352] i första omgången: 1-6, 6-3, 1-6.

W15 Sharm El Sheikh, Egypten
Med Jacqueline Cabaj Awad och Susanne Celik i main draw.
Båda utslagna i andra omgången.

W15 Antalya, Turkiet
Fanny Norin med på wild card.
Förlust i första omgången.

W15 Tabarka, Tunisien
Louise Brunskog med på wild card.
Gick till andra omgången.

ATP Challenger Villena, Spanien
Spelas på grus med 46600 euro i prissumma. Elias Ymer är sjätteseedad och får i sin första match möta vinnaren mellan Goncalo Oliveira [286] och Lorenzo Giustino [189]. Italienaren Giustino har två challengerfinaler i år på hardcourt, dock i relativt klent sällskap, men brukar annars göra sina bästa resultat på grus. Ymers väg framåt ser heller inte helt enkel ut och kan få en Salvatore Caruso i form i tredje omgången.
Vinst över Giustino med 2-6, 6-4, 6-2 men förlust mot Caruso [157] med 2-6, 6-4, 2-6.

M15 Tabarka, Tunisien
Med Markus Eriksson, Linus Frost, Filip Bergevi och Christian Lindell. Jeppe Johansson-Holm och Simon Freund med via kval.
Frost och Freund förlorade i första omgången. Bergevi och Johansson-Holm ut i andra omgången. Eriksson i semi, där det blev förlust mot Simon Carr. Lindell förlorade finalen mot Carr i raka set.

53 KOMMENTARER

 1. Låt oss hoppas…
  Johanna har idag 719 WTA-poäng. Om jag räknat rätt försvarar hon 541 av dessa fram till Wimbledon, dock inga i Charleston…
  Segern i Nürnberg sticker förstås ut och hoppas att gruset kan ge henne lite matchvinster. Risken är dock överhängande att hon inte är topp 100 i sommar och då kanske WTA125-turneringen i Båstad blir ett perfekt läge att studsa tillbaka!

  • Jag tycker att hon borde gå ner en nivå redan nu och köra ITF 80/100k och WTA 125k, där kan hon bygga upp sitt självförtroende då det tidvis ser ut som att hon saknar det. Börjar hon med det för sent så riskerar hon att inte ens ta sig in i huvudlottningarna i turneringarna då hon måste försvara majoriteten av sina poäng de kommande månaderna som du nämnde. Skulle vara tråkigt ifall hon behöver WC till Båstad, skulle kunna ges till yngre talanger som Caijsa eller liknande. Hoppas så klart att Johanna lyfter sitt spel och tar sig långt i någon turnering, men de flesta förluster är i raka set och gör inte annat än att oroa.

   • Håller med Benjamin, hitta självförtroende och lite ITF poäng. Går man långt på 80k och 100k nivå blir det ganska rejält med poäng

    • Ett problem med att gå ner till lägre nivå är att hon håller och väl vill spela på WTA-nivå i dubbeln. Vi får önska en bra grussäsong för fightern Johanna!

 2. Linnea Malmkvist visar fin form.
  Vann en turnering i Spanien förra veckan som generar ett WC till kvalet i en 60000 tävling nästa månad.
  Kvalade nu in Boltons 25;a.

  • Bektas kanske är den högst rankade hon slagit? Bra gjort, även mot Christie. Nu får hon gärna lottas mot wildcardet.

   Brunskog fick ett WC till Spanien.

    • Bra gjort av Linnea!

     Noterade även Yudanov (som verkar må bra och vara glad utifrån medier) som kom in i turneringen i Japan som alternate, vann första matchen mot WC men sedan tyvärr förlorade kvalfinalen med 5-7 5-7 mot tuffare motstånd. Hoppas att Yudanov är på väg i form igen.

   • Malmqvist is chanceless today…fin form???
    Okay, have to say she is playing vs a Top350 WTA-Ranked player on her home soil, thats not easy

    • Man är inte helt chanslös när man tar set.

     Om en spelare tar sina kanske två mest meriterade segrar och vinner en turnering veckan innan så är den spelaren i fin form. Det är ett relativit begrepp. Sen att hon förlorar med 1-2 mot en spelare som är mycket högre rankad än henne säger inget om hennes form.

 3. well ..Björklund and Johansson-.Holm winning their matches vs 2 tough opponents
  so thats a nice Thing 🙂
  And Also Brunskog won!

 4. Björklund utklassade 318-rankade löftet Guerrero Alavarez. 56-32 i vunna bollar, inga breakbollar mot sig. Procent vunna på förstaserve… 90 mot 45. Inget snack om saken.

  Om Björklund kan undvika skador i år tror jag hon kommer ta stora kliv. Man såg ju i Fed Cup att hon kan slå topp 200-spelare utan problem.

 5. A.lexandra Viktorwitch ska börja på college.
  Lisa Zaar senaste uppdatering var som lagledare för KLTK:s 18 årslag.
  Lite synd att de inte satsar vidare.

    • Samtidigt är det väl inte så många lovande svenska spelare som valt college utan merparten har valt en annan väg. Bergevi är en av de bästa svenska spelarna just nu och André Göransson är snart (om han inte redan är det) Sverige-tvåa i dubbel och de spelade på college så är inte nödvändigtvis så att man kan dra slutsatsen att svenskar som väljer college försämrar sina chanser att lyckas som tennisspelare. Finns utländska spelare som gjort det väldigt bra som proffs, John Isner ett lysande exempel inom herrtennisen.

     Jag har svårt tro att om man fokuserar på tennisen att man inte ska kunna lyckas med både tennis och studier men lär naturligtvis finnas många som inte tar collegestudier med tennisen som prioritet. Blir intressant se om Jarlskog, Rosenqvist (visst läser hon på college) och Söderlund kan lyckas efter college. Det är tre stora talanger före de valde collegevägen.

  • Vad synd det var att Kevin Anderson, John Isner, Danielle Collins, James Blake, Simon Aspelin, Robert Lindstedt mfl mfl mfl valde att sluta satsa genom att gå på college….

   Om man inte har extremt mycket pengar eller är ”ymer/Peterson-bra” som 18-19 åring är det i princip omöjligt att kunna göra en rejält satsning med träning o tävling i rätt mängd och nivå. Att då välja en skola som kan finansiera detta o hjälpa till med detta är ju ett logiskt val.

   Huruvida en spelare ”fortsätter satsa” eller vilken effekt den får av sin college-tid hänger ju mer ihop med spelarens inre drivkraft samt potential.

   Tycker man kan försöka undvika att kommentera personers satsningar utifrån vad man ser på instagram. På samma sätt som man bör undvika att kommentera matcher man inte har sett.

   • BJK: Tänkte just fylla på med att college är en väg att finansiera sin satsning och samtidigt få regelbunden matchning mot spelare av hög nivå, vilket är exakt i linje med det du nämner. Intuitivt tycker jag i alla fall att det borde vara väl så bra att under tre år få matcha mot collegespelare som i vissa fall har rätt bra världsranking trots lite spel i ATP/ITF turneringar istället för att harva runt i Tunisien, Turkiet osv och ha jobbigt att vinna mot spelare som inte är hålla högre nivå än de i college samtidigt som man måste leva snålt och stressas över att man alltjämt inte får ekonomin att gå ihop. Samtidigt finns det även kontinuerligt en tränarstab tillgänglig vilket verkar vara i det närmaste hopplöst (för dyrt) om man efter gymnasiet väljer att frekvent spela på Futuretouren såvida man inte har generösa finansiärer i förhållande till ens meriter. Får man stipendie på college så täcker det merparten av ens kostnader och man har en någorlunda stabil ekonomi. Intuitivt så tycker jag det låter som en bättre väg att utvecklas.

    Det som gör att det BJK och jag själv skriver känns rimligt är att det likt BJK skriver är många riktigt bra spelare som gått på college.

    • Bra val! College framstår mer och mer som det naturliga valet för vidare satsning. Istället för att klanka ner så kanske vissa bör fråga sig vilka sponsorer och ekonomiska möjligheter spelarna har att fortsätta här hemma. De flesta inga alls.

     • Håller med. Collegespelare som just nu är i topp-100 på herrsidan i singel: Kevin Anderson, John Isner, Steve Johnson, Cameron Norrie, Mackenzie McDonald, Bradley Klahn. Glöm dessutom inte Bryan-bröderna, bästa dubbelparet genom tiderna.

  • Lisa Zaar is going to Pepperdine, this is a Top10 college this season and all the seasons along, tough roster, only one Senior this year, could be going great next year.

   Klov Nilsson is going to Oregon!

 6. Ymer Elias is just a mediocre challenger Player, i am right now watching him vs journey-man and better HC-Player Giustino. Ymer is chanceless….how in the world can he be ranked Top120???

 7. Go Ymer, Go College!
  Alltid ett roligt avbrott i lunken på jobbet att läsa alla kommentarer från engagerade tennistyckare.

  • Ymer totally worse today vs Salvatore Caruso a longtime italian journeyman….
   caruso just doing the ball in play until ymer faults…

 8. Enkel seger för Celik i premiären. 6-1 6-1. Sen att Stara nu har 0-7 i år och gjorde 8 dubbelfel är en annan femma. Men hon var topp 50 som junior förra året, minns att Hennemann slog henne då.

 9. swedish ladies are all losing right now
  Celik down 2.-6 vs a bad Opponent (who never has won any main draw match as i think)
  cabaj down after leading and chances for 5-2
  Brunskog down 5-7 after leading 5-4 ….

  • could be a really sad day for swedish tennis …so far everyone is losing….even Bjorklund is totally outclassed 🙁

 10. 3 ladies, 3 losses….Brunskog tough fight to lose in the end 5-7 to Rame. Celik losing to a nobody….thats a shock in my eyes..her opponent had never won a pro match until this week before….
  Cabaj Awad led 4-2 in 1st set then lost 4-6/1-6….
  did not know whats happening….

 11. Björklund också borta, jobbig dag.

  Celiks motståndare hade jag inte hört talats om innan. Spelade bara en handfull juniormatcher och har inte heller tävlat på touren förrän förra året. Inte gjort några bra resultat innan, märkligt att hon vunnit två nu.

  Finns en intervju med Celik på tennis.se där hon pratar lite om andra förväntningar etc.

 12. Björklund also no Chance today..1st set okay..but after it match was done..

  hmm i hoped or maybe even looked for 3 wins today out of celik, JBA and Björklund…
  swedish Tristesse again…the draw was good for the Girls 🙁

 13. lindell thru
  Eriksson thru
  Bergevi had 5-3 in 3rd set and 2 MPs and finally lost it 🙁
  this day is weird…chances for everyone but also not much of luck i think
  yeah i ve read this hopeful interview, was nice to read and i hope she can make a real comeback, but today was a setback but still first tournament for her since months..so should not do to much about it

  • nice day today with Mackan and Lindell both winning easily 🙂
   tomorrow could be tough vs Carr/Okala and Denolly. especially Denolly is a hot Player right now

 14. Nope, not a good day. Only Eriksson and Lindell through so far.

  Ymer still in the fight against Caruso, fighting back to 6-4 in the second set after losing 2-6 in the first. However, Caruso is using foul tricks as soon as Ymer gets going, an immensely long toilet break after the second set, sweeping the lines for hours in between balls, challenging the umpire’s decision, etc. and getting away with it. Sad to see, and so far it is paying off. Ymer is the better player, but is 2-3 and a break down so far. Go Elias, keep up the fight and win it!

 15. Elias lost it, i also think it is only the mind games. Elias is not there , he lost 1st Service game in 1st and in 3rd set after get it going in the 2nd set.
  Italian guys know how to cheat.

  Hmm i am wondering when Ymer finally has a Chance to get into Top100 ? His window is open until end of the year when he has to defend the challenger titles. But winning one round here or there is not good enough, he is 9-8 for the year (without Daviscup)

   • Enstaka resultat är ointressant, men i Elias fall syns en klar och tydlig trend på stagnation. Den inleddes på allvar förra sommaren efter att han och Söderling gick skilda vägar.

    I år har Ymer förlorat mot spelare som Marcelo Arevalo, Thiago Seyboth Wild, Bjorn Fratangelo, Mitchell Krueger och Salvatore Caruso. Elias har ett bra utgångsläge med 180 poäng från slutet av 2018, men då slapp han också möta spelare som är jämbördiga. Man märker klart och tydligt att när det blir matcher mot hyggliga challengerspelare runt 150-200 så blir det tufft. I enstaka matcher inget konstigt med det, men här finns det ett mönster.

    Jag är inne på att Ymer har en bra ranking för sin nuvarande kapacitet. Det blir ointressant att fokusera på om han kan nå topp 100, för med några bra turneringar och bra lottningar är han där. Men är han då en topp 100-spelare för det, över tid? Inte i nuläget och det han visat senaste året. Att på sin höjd komma in i ATP-turneringar då och då för att sedan inte vinna några matcher, vad har han att vinna på det?

    Elias fyller 23 den 10/4. Jag gissar att vi även framöver får se Ymer i det skiktet, strax under ATP-nivå men med chans att få spela Grand Slams och ändå få en hygglig karriär.

 16. Lindell är riktigt jobbig att möta på grus. Han har inga problem att springa och nöta i 3-4 timmar. Carr har ju blivit lite svenskdödare denna veckan men mot Lindell tror jag att det tar stopp.

 17. Lister förlorade precis en kvalmatch i Lugano som kändes ganska typiskt Lister – hade 4-1 och egen serve i andra set, förlorade setet 4-6. Hade 40-15 i egen serve vid både 4-3 och 4-5.

  Bara att bryta ihop och komma igen, hon PR andraseeded i dubbel 💪🏼💪🏼💪🏼

   • Synd, roligt ändå att hon kom in som alternate och ännu roligare att hon är andra seedad! Dessutom är Rebecca seedad 7:a i singel, har någon av dem varit seedade i en WTA (inte 125k) turnering förut? Rebecca också med i dubbel tillsammans med Oksana Kalashnikova. De är lottade på var sin halva så finns chans för en svensk final! Små chanser att båda tar sig så långt men hoppas kan man 😄

    • Dessutom bra för Lister att gå en singelmatch vilket hon inte fått långa iår. Och $600 är nog alltid välkommet.

 18. Clara Tauson tappade 3 gem mot 185:an i världen i sin första kvalmatch. Om hon skulle slå Listers överkvinna går hon in i huvudturneringen. Rebecca ska möta en kvalspelare…

  Tänk Peterson – Tauson, det hade vart nåt.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.