Vecka 15 | Svenskt i Bogota

21

Här är en genomgång av vad som gäller för svensk del 9-15 april.

WTA Bogota
Johanna Larsson är tredjeseedad på gruset i Bogota och möter Ysaline Bonaventure [135]. Larsson var i semifinal ifjol i Colombia och behöver ett bra resultat. Vinnaren i första omgången möter antingen Miyu Kato eller en kvalspelare. Kvartsfinalmotståndare kan bli femteseedade Lara Arruabarrena.
» Singellottningen.

Cornelia Lister spelar dubbel med Jacqueline Cako och de möter ett hemmapar som är med på wild card. Lister kvalade också till singelturneringen och mötte 166-rankade Maryna Zanevska och det var jämnt. Zanevska vann med 6-4, 7-6.
» Dubbellottningen.

$25,000 Obidos, Portugal
Flera i kvalet.

$25,000 Tunis
Flera svenska spelare i kvalet, men ingen tog sig vidare.

Herrar

Portugal F7 Futures
Christian Lindell.

Tunisia F14 Futures
Daniel Appelgren.

Juniorer

Haskovo Cup, Bulgarien (Grade 2 på grus)
Caijsa Hennemann och Melis Yasar går in på sin ranking. Gustaf Ström, Måns Dahlberg och Rikard Rååd är också med, men i kvalet.

Alex Podolsky ITF Junior Tournament, Israel (Grade 4 på hard)
Erik Grevelius.

Föregående artikelÄnnu en dubbeltitel för André Göransson
Nästa artikelSverige möter Schweiz på bortaplan – play off lottat

21 KOMMENTARER

 1. Grevelius byter till G4-turneringar i enklare länder nu för att skaffa poäng? Han har ju ett bra resultat som ger honom jättemånga poäng och därefter är 18 hans bästa. Nu med det nya systemet kan han ju få 60 per G4-vinst.

  Östlund lämnade walk over. Linne Malmkvist enda damspelaren kvar, veckan är över innan den har börjat på den nivån. Jespersen som slog Björklund åkte i nästa match.

 2. En annan spelare som det går blytungt för är Andreas Siljeström. Han och Andreas Mies åkte nyss ut ur ATP Challenger Barletta som rätt klara favoriter i matchen mot Pellegrino/Baldi.

 3. Vill inte vara negativ men det kanns som de flesta svenska seniorspelare antingen har en negativ utveckling eller stannat av. Dom som anda som kanns spännande just nu ar Peterson och Lister pa damsidan plus att det ska bli kul att se Celiks comeback. Hoppas också att bröderna Ymer lyckas hälla sig skadefria och far lite kontinuitet i spelet och resultaten. Talangen finns dar.

  Vad galler de andra ska inte ge upp talanger som ar unga (19-23 typ), men när man regelbundet åker ut i forsta och andra omgången i 15k ITF turneringar sa luktar det inte precis framtida WTA/ATP spelare. Och for spelare runt 25 och uppat ar det jätteskoj for dom att dom satsar pa tennis och jag har full respekt for arbetet dom lagger ner, men när typ en semifinal pa 15k ses som en framgång och det ar familj/klubb/sponsorer som drar runt ens ekonomi… Som sagt, skoj for dom men som tennisfan har jag svart att engagera mig.

  Haller istället alla tummar for att juniorerna fortsätter att utvecklas och verkligen lagger ner det arbetet som behovs (fysiskt, tekniskt OCH mentalt) for att ge sig själv chansen att bli topp 100 spelare.

  • Det är synd att så många spelar på damsidan har fallit bort i år jämfört med förra året. Två gick till college, två av topp 10 har inte ens spelat ännu, och Allgurin blev skadad as usual.

   Då finns det inte så mycket kvar att välja bland. Östlund är ju faktiskt bara 20 trots att det känns som hon har spelat i evigheter. Hon har en hög högstanivå, men når den för sällan. Björklund har mest potential efter Lister imo. På herrsidan tycker jag inte det är någon under Ymer i de åldrarna som är jätteintressant.

   Så ja, därför blir ju juniorerna extra intressanta och på tal om det så vann Hennemann sin första match i Bulgariens G2:a efter vinst mot Zelic, som är 11:e bäst rankade spelare i turneringen. Inte den lättaste lottningen när man själv är 8:e-seedad. Men jag väntar bara på att Hennemann ska få sitt genombrott på den här nivån.

   Yasar har en kvalspelare och vi får väl hoppas hon tar den. Alla killar åkte i kvalet.

   • Haller med. Problemet med tex Ostlund och Cabaj Awad ar att de har bra hogsta niva och vinner 15k tävlingar ibland (Cabaj Awad alltid i Egypten) och sen förlorar de mot nan rankad 800-900 direkt efter. Och deras niva verkar inte höjas, kanns som att Cabaj Awad varit pa samma ojamna niva i typ 4 ar och Ostlund i 2 ar ungefär. Man ser liksom inget kurva som pekar uppat. Trodde lite pa Malmqvist ett tag när hon började plocka poäng som 17aring och hade en spännande satsning i Tyskland, men hon har också fastnat pa att vinna strömatcher i Tunisien och Egypten utan någon tydlig kurva uppat.

    Bjorklund/Jarlskog/Rosenqvist ar val de intressantaste bland dom unga seniorerna, men Björklund vann 15k ITF redan förra sommaren, blandar nu att vinna nan match har och dar i 15k tävlingar med att aka ut i kval i 25k – var ar utvecklingen? Och har Jarlskog/Rosenqvist lagt proffssatsningen pa is till efter college?

    Dom generationer som ar allra intressantast bland damjuniorerna ar egentligen 2002/2003 dar det verkar finnas manga bra, men nu kommer det jobbiga – att ga från JSM medaljör till att bli proffs.

    I ovrigt tror jag fortfarande att om hon blir frisk och hel pa riktigt sa kan Allgurin fortfarande bli en grym spelare. Hon har verkligen grundmaterialet.

    (Avslutningsvis, har Rinaldo Persson lagt av?)

    • Vi kommer ner till ett väldigt litet antal om vi ser vilka spelare som har uthålligheten att lyckas, både det egna inre drivet och en bra uppbackning utifrån. Det sistnämnda är väl det problem som är svårast att åtgärda. Det är få som vill gå in med ekonomiska muskler i svensk tennis.

     Jag tror att spelare som Fanny Östlund och Mirjam Björklund kan ta ett steg och etablera sig på nästa nivå, 25000-dollars. Men det kan ta sin tid, men båda är fortfarande unga och utvecklingsbara. Sen får vi se vilken utveckling Julia Rosenqvist och Ida Jarlskog får i USA.

     På herrsidan ser det oerhört tunt ut. Lite som jag befarat. Hårdare konkurrens också, och med tanke på att det inte funnits mycket till spets en på hemmaplan så är oddsen små att lyckas internationellt.

 4. ”Björklund vann 15k ITF redan förra sommaren, blandar nu att vinna nan match har och dar i 15k tävlingar med att aka ut i kval i 25k – var ar utvecklingen?”

  Men för att vara ärlig mot Björklund så har hon faktiskt haft svåra lottningar. Bortsett från Jespersen som hon åkte mot senast så är det ju inga direkta plumpar i protokollet i de sju tävlingar hon spelat i år och hon har dessutom tagit några fina vinster också. För det allra mesta har det tagit stopp mot spelare runt 300 eller som bör vara där någonstans och hon har ju inte direkt blivit utklassad. När man pratar om 19-åringar så måste man ha stort tålamod, men om vi pratar utveckling så tog hon tre gem mot Gonzales senast de möttes och nu 7. Hon lär definitivt ta nästa steg någon gång, frågan är bara när, och då kan det gå fort.

  ”Och har Jarlskog/Rosenqvist lagt proffssatsningen pa is till efter college?”

  Det ser så ut. Jag håller koll på deras resultat i alla fall. Går ganska bra för dem. Jag trodde för övrigt också på Malmkvist ett tag, men med årens resultat så ser det allt annat än lovande ut. Även där kan det ju hända saker dock, utvecklingen är sällan spikrak. Undrar också angående KRP, skulle vara bra om någon kunde reda ut det.

  ”Dom generationer som ar allra intressantast bland damjuniorerna ar egentligen 2002/2003 dar det verkar finnas manga bra”

  Jag tycker det finns nån eller ett par för varje generation 2000 och nedåt som har potential, mest intressanta imo är Hennemann och Milicevic, men det finns många andra bubblare.

  • Häpp, Yasar åkte ut i två raka mot 600-rankad. Senaste bra turneringen för hennes del var i november förra året.

   Ingen lätt motståndare för Hennemann nu, en tjeck som tagit flera topp 100-skalper. Men skulle hon vinna den blir det åtmintsone inte andraseedade rumänskan för hon åkte ut.

   • Hennemann till kvarten efter tufft andraset (8-6 i tiebreak) mot tjeckiskan. Starkt gjort mot en svår motståndare. Kan hon ta sig förbi kvarten och nå sin första G2-semi nu månntro, finns ju alla förutsättningar med andraseedade ur leken.

    • Ja kan bli först G2-semin på grus, var annars i semi i G2:an i Litauen tidigare i år. I den turneringen var däremot första omgången och eventuellt andra med lite enklare än vad dessa två första omgångar varit skall sägas, så går hon till semi här värderas den högre tycker jag.
     Bra seger idag, var som du säger ingen lätt motståndare.

     • Skulle vara kul att se henne spela ITF tävlingen i Göteborg i mitten av maj, eller någon av de andra svenska turneringarna som kommer däromkring. Spelade hyfsat jämnt mot en tyska senast som vunnit några ITF-tävlingar tror jag. Många av dem hon tävlar mot på juniortouren har ju lite resultat från ITF, tror Hennemann absolut kan ta några matcher där med rätt lottningar

 5. Just det, Litauen var hon ju i semi. Nu blir det en ryska som fick två gem mot Zelic nyligen (som ju Caijsa slog i första omg.). Men hon har slagit topp 100-spelare och är bara några rankningsplatser lägre så ska ju inte underskattas för det.

  Rumänska kvalspelaren som Yasar förlorade mot krossade seedade Falkowska i nästa match, lite intressant.

  När det gäller ITF, Morvayova, som för några veckor sedan fick stryk mot just Lavickova som Caijsa slog idag, är i kvarten i en turnering nu och 900-rankad på ITF. Det råder inget tvivel om att Caijsa hade vunnit matcher där, frågan är hur högt rankad hon hade varit om hon spelade idag.

  Men först får vi se hur långt hon kan gå i juniorerna. Instämmer dock att det vore kul att se henne i Svenska ITF-tävlingar och det lär säkert hända också. Skulle också vara intressant att se hur hon står sig idag mot våra seniortjejer. Vet att hon tog set mot Yudanova och pressade henne i nån turnering, men det var längesen nu.

  Däremot tittade jag framåt lite och tycker inte det är särskilt hög aktivitet bland juniorerna. För få som tävlar tyvärr, alla bara stryker sig. Milicevic skulle väl vara med i några turneringar snart, men ser inte henne uppställd i alla fall. Hennemann är den som tävlar flitigast internationellt, för övriga verkar det som att de nordiska turneringarna är det enda säkra tävlingstillfället, samtidigt som danskor, norskor och finländskor reser till exotiska länder och plockar enkla poäng.

  • Får hoppas aktiviteten höjer sig under sommaren åtminstone. Lär väl göra det tycker man, vill se 03-killarna med mera.
   Ja det känns som hon kan hota en hel del där och var det ett bra tag sedan hon tog set mot Yudanov så lär inte gapet blivit större sen dess!

 6. Med start nästa vecka spelar Markus Eriksson 25:or i Nigeria. Stora poängmöjligheter som seedad.Sverigetvåa trots allt!

  Seniorsidan är som sagt tunn men hur ser det egentligen ut bland juniorerna? Vilken nivå håller en topp 10 spelare i P16 tex?

  Och hur tränas det egentligen? Har det blivit fult o farligt att köra hårt? Ser MM på svt o klipp från andra sporters träning, när såg vi en tennisspelare få blodsmak senast?

 7. Tre veckor i Nigeria. På hardcourt. Att en spelare som gjort sina bästa resultat på grus gör det valet känns sådär eller?

 8. Hennemann i semi efter tredje 2-0-vinsten :). +30 poäng inkasserade och upp 12 platser preliminärt, därmed är hon första topp 100-spelaren sedan Björklund och gänget.

  För att återkoppla till ITF, den ryska hon besegrade slog 600-rankade Palkina med 6-2 6-0 förra månaden (en spelare som Lister samma månad tappade set mot) och tog set mot 390-rankade Leykina för ett halvår sedan. Så det står ju klart att Hennemann kan tävla på den nivån redan nu utan problem.

  Nu blir det 60-rankade Stara. Svårt för hon ser stark ut, men hon har också förlorat mot spelare som Hennemann slagit, bland annat både Zelic och Lavickova, så det är klart att det bör finnas ganska goda chanser ändå. Kanske kan spela mer avslappnat också utan favorittryck.

 9. Hennemann i final. Andreas är bättre än mig på att jämföra spelarna på den här nivån, men Caijsa har egenskaper som få. Vinner och krånglar sig ur knepiga matchsituationer gång efter gång. Och det i ett läge där pressen på henne är stor och det är henne som de andra vill slå plus jakten på poäng för att ta sig till Franska Öppna som borde vara rätt pressande och stressande.

   • Beviset på att hon har riktigt hög kapacitet tyckte jag kom under EM då hon krossade spelare som Oorpana, Heath och Cocciaretto (nu 15-rankad) och även i lagtävlingen efteråt. Sedan blev hon ju skadad en längre tid (eller hon var skadad redan under EM tom), hade hon spelat under den tiden hade hon varit topp 100 för länge sedan. Nu blir hon 82:a preliminärt med finalen, franska öppna hägrar. När hon är i form och på rätt underlag så har hon kapacitet att slå nästan vem som helst, känner jag.

    Trots att hon tappade set mot Stara så kändes det här som den enklaste segern hittills eftersom båda setsegrarna var så klara. Jämfört med förra matchen mot ryskan där hon låg under med 1-4 och 3-5 och hade två setbollar mot sig, och sedan andra set låg under med 2-5, men på något märkligt sätt ändå lyckades vinna som hon så ofta gör, så var ju det här en promenad i parken.

    Nu är frågan hur det går i finalen, ett bulgariskt Wild Card har ju lyckats ta sig dit. Svårt att veta hur hon ligger till egentligen, men det är väldigt imponerande att både slå förstaseedade och mosa Frayman med 6-2 6-0, dvs en spelare som Hennemann fick stryk mot i två raka under EM exempelvis. Båda spelar sina första finaler på nivån, vem är minst nervös? Hade ju vart grymt kul med en seger här.

    Grevelius i final i Israel också efter seger mot orankad 14-årig israelit i semi… men ja han är ju där för att hämta poäng.

    • Visste att hon gick långt i EM då, men aldrig vetat vilka spelare hon slog då. Det där lät ju ännu mer lovande : )
     Intressant final, känns som Dimitrova kan komma med ett jävla flow, samtidigt som det kan knyta sig när det skall avgöras. Svårt att få en direkt känsla när man inte sätt själva matcherna. Hoppas hon tar det och hoppas hon kan rida vidare på nästa vecka med det här spelet, inte konstigt om det blir en reaktion heller efter karriärens bästa på touren.
     Finns potential att bli ett roligt Franska.

     Ser också fram emot Elias gruspremiär som väl ska gå av stepeln i Tunisien nästa vecka. Grus är väl fortfarande favoritunderlaget antar jag. Resultatmässigt helt klart.

     • Hon slog i EM:s lagtävling även Mansouri, 46:a (30 som bäst tidigare i år), som i november var i final i en 15k, och Rogozinska Dzik 66 (50).

      I singeltävlingen fick hon bara stryk i finalen mot superlöftet Chwalinska och då pressade hon henne till tiebreak i första. Detta fastän hon hade ont i handleden under hela turneringen.

      Så hon har jättehög potential och ska absolut in i topp 50.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här