Vecka 16 | ITF-spel för svenskarna

Bakom Mikael Ymers final förra veckan så var kanske kvartsfinalen för Simon Yitbarek i Nigerias 25000-dollars det mest positiva.

Yitbarek föll mot Sadio Doumbia som vann hela turneringen. De kör en ny vecka på samma plats.

Det är även Fed Cup-vecka med bland annat semifinalerna (Frankrike-Rumänien och Australien-Vitryssland) till helgen. Det är gruppspel i de lägre divisionerna också.

I Kosovos lag i Grupp III hittar vi Donika Bashota. Den Ulricehamnsfostrade Bashota är tillbaka i Sverige efter fyra år på college och är sedan 1 mars tränare i Lidköpings TK.

Här hemma rullar JSM vidare i Göteborg (14/16).

Herrar

M25 Santa Margherita Di Pula, Italien
Med Christian Lindell. Dragos Madaras utslagen i kvalet.
Lindell vann turneringen.

M25+H Abuja, Nigeria
I kvalet: Markus Schultz, Arvid Nordquist, Simon Yitbarek och Marko Vejnovic. Yitbarek och Vejnovic vidare till huvudturneringen.
Yitbarek och Vejnovic förlorade båda i första omgången.

M15 Tabarka, Tunisien
Med Linus Frost, Simon Freund och Filip Bergevi. Jeppe Johansson-Holm utslagen i kvalet.
Frost, Bergevi och Freund – alla utslagna efter klara förluster i första omgången.

M15 Antalya, Turkiet
Med Karl Friberg och Nikola Slavic. Sam Taylor, Marius Ruzgas och Oliver Andersson – samtliga förlorare i kvalet.
Friberg till kvartsfinal. Slavic utslagen i andra omgången.

Damer

W15 Cairo, Egypten
Med Julita Saner.
Tog sig till andra omgången.

Juniorer

J2 Istres, Frankrike
Med Gustaf Ström.
Föll i sin första match.

J2 Florens, Frankrike
Med Caijsa Hennemann som förstaseedad.
Förlorade i sin andra match, men segrade i dubbelturneringen.

41 KOMMENTARER

 1. Om några veckor har förbundet årsmöte. Ännu ingen årsredovisning där det går att se hur mycket (eller lite) sponsorintäkter förbundet har. Firma Sjö/Wallén har väl suttit i 3 år nu?!
  Upp till bevis!

 2. Frost 1-6/0-6
  he is the luckiest guy on the atp Rankings to have a ranking….
  but well at least he is tryin to give his career a Chance! Good doubles win last week!

 3. Gustav Ström utslagen direkt. Det är nionde raka turneringen han inte når förbi andra omgången. Hans dubbelinsatser under samma period har däremot varit mycket lyckade.

  Hennemann spelar i Italien.

  Intressant med Bashota. Såg även att Hietaranta var med i Finland, dock inte Oorpana. Dags för Milicevic i Sverige nästa gång då 😉

  Norges lag ser starkt ut för den divisionen.

  • Norge even will not out of their division i fear…montenegro is in their group…with a top200 player

   Gustaf Strom has a tough time now…he will play RG i think…but…

   • Norge vidare till final. Varken Montenegro eller Norge körde med sin etta och då hade Norge bäst bredd. Egypten i finalen känns som klart lättare motstånd. Även Finland till final i en klart lättare grupp.

    • Eller klart lättare är nog inte Egypten, Samir är bra nu. Fast Kovinic hade varit bättre. Men bakom Samir är det tunnare, medan Norge känns mer jämnt.

 4. Dagar blir till veckor som blir till månader och år. Kommer det en vändning för Svensk Tennis? Har den kommit eller blir det sämre?

  80- och 90-talets framgångar är old history nu men en bit in på 2000-talet fanns det en del positivt att tala om. Semifinal i Davis Cup 2007. 2009 var Berta juniorvärldsetta. P18-laget vann EM. Fed Cup-laget var bland de 16 bästa lagen nåra år efter 2012-13… Och såväl Sofia Arvidsson som Johanna Larsson har tagit WTA-titlar. Men sen?

  Rebecca Peterson och Johanna Larsson är topp 100 idag men båda har en utmanande tid framför sig i vår och kan få tresiffrig ranking inom kort. Är det då första gången sedan datarankingarna infördes på 1970-talet Sverige inte har en singelspelare alls på topp 100? Jag tror det!

  Mikael Ymer verkar ha mognat och får resultaten med sig och kanske är på rätt väg. Men steget han skall ta nu är tufft, broder Elias vet. En topp 100-placering för någon av dem är möjlig inom kort men lika stor chans/risk är det att Sverige vid årets slut bara har två spelare med ATP-ranking i singel.

  Tränare finns, banor finns i massor (för alla som inte har 08-perspektiv och tänker september till april), tradition finns – men vad är problemet? Jag tror inte ett uns på att det är fel människor i förbundets styrelse eller att förbundet inte har pengar. Jag tror det handlar om andra saker – tex att alla är övertygade om att de har svaret?

 5. On a tough singles week, I am happy to note respectful doubles victories for Yitbarek, Schultz and Freund in their respective first rounds. Please continue that streak tonight Göransson.

 6. Yitbarek chanceless
  Friberg going down
  only Saner took her Chance vs WC
  just a in-between-week with nothing special

   • Stora testet är i andra omgången. Inget omöjligt motstånd, men Friberg har än i år inte klarat andra omgången i någon turnering.

    Bergevi har en 15K-titel i år, men har samtidigt i övriga turneringar inte klarat sig förbi andra omgången. Märkligt facit.

    Oerhört svårt att ta sig någonstans på rankingen under rådande förutsättningar.

 7. Good for Friberg!
  Freund and also Bergevi no chance…i fear bergevi has no chances for ATP Challenger in near future

 8. Mycket bra vinst för Friberg, vänder 2-5 till 7-5 i avgörande mot en bra tysk. Bergevi är tyvärr ingen bra grusspelare, han har tillbringat 4 år i college enbart på hardcourt. Förhoppningsvis kan han bli bättre ju längre grussäsongen pågår.

 9. Funny Nikola Slavic, earned his first ITF Points today, with a hardfought win over an ukrainian Player who is Top30 at ITF Juniors (this guy has lost end of march a G1 Final vs Alcaraz Garfia 4-6/4-6 only….how in the world Slavic could win this one today?)

  • What do mean first ITF points?! Nikola is a great player and has shown his skills multiple times so his win doesn’t surprise me at all. He deserves it

   • Saner and Slavic chanceless today.
    oh sorry i see Slavic had already 4 ITF Points
    i meant first Main Draw win at this level!

 10. Ännu en 3-timmars match, ännu en tysk, ännu en vinst. Jag pratar om Friberg som möter ytterligare en kvalspelare i kvarten. Förhoppningsvis får han inte fira påsk med familjen.

 11. Friberg is a tough out this week 🙂
  This Guttau is an upcoming german talent, he won the german indoor U18-Championship last Autumn, also he had never a good itf junior ranking. But sometimes this junior rankings are not so worthful for the pros..

 12. Var och tittade på Allgurin vs Lister på Rebound Ace Open (Vintertouren). Första gången jag såg någon av dem live. Några lekmansreflektioner:

  – båda har väldigt bra förstaserve när dom sitter, framförallt Lister
  – Listers backhand och volley är också giftiga. Forehanden ibland bra men ofta för kort och utan tryck
  – Allgurin har förr varit rätt tunn men såg nu väldigt vältränad ut. Starka ben och axlar. Hoppas det ska hjälpa henne att hålla sig skadefri.
  – båda spelarna uppförde sig exemplariskt, inget skrikande eller utbrott till skillnad från spelare på andra banor (I’m looking at you Viktorovitch…)

  Som vanligt när man ser tennis live slogs jag av hur snabbt det går. Dock svårt att säga hur det här matchtempot hade stått sig internationellt.

  Har aldrig tittat på Vintertour förut live. Förvånades av avsaknaden av umpire och publik. Inga juniorer eller klubbspelare som intresserar sig för att kolla tennis en skärtorsdag? Vad jag kunde se var det 8-10 stycken som såg matchen, inklusive Allgurins familj.

  • Intressanta reflektioner och jag gillar att folk tittar på sommar- och vintertourerna. Svensk tennis behöver mer av den varan. Bra tillfälle att se “våra” spelare tävla mot varandra och för mig säger det mer än vem som är bäst rankad på tex ITF-rankingen.

  • Helt rätt.
   Tennisjuniorer (efter att ha blivit utslagna) och föräldrar borde se finaldagen ihop med tränare och kanske i samförstånd inse att det är en bit kvar. Precis som andra påpekat – de inhemska tourerna är en bra värdemätare. Utan framgångar där är proffsdrömmarna just bara drömmar!

 13. Lindell enkelt till kvartsfinal i Italien.
  Tredje raka kvartsfinalen.
  Verkar vara i bra form.
  Kanske kan vinna någon match till.

  • Alltså jag är riktigt imponerad över Petrovic dubbelinsatser i år. Hon har spelat sex turneringar i år och gått till final i ALLA. Ruggigt bra. Kolodynska/Dimitruk som de nu slog är inte dåliga heller, Dimitruk har 50-12 i dubbel på juniortouren.

 14. Tittar mycket på Sverigetouren, framförallt för att se och förstå juniorernas nivå. De som inte åker jorden runt för itf poäng måste bedömas efter hur de spelar och inte deras itf ranking.

  Gltks mästare i lag sm för juniorer ser intressanta ut. Vanliga gymnasiekillar som står upp emot akademispelarna men även seniorerna. Oliver J har utvecklats enormt det senaste, kanske sveriges känsligaste volley. JHL har tagit tunga skalper det senaste året, även om han gjorde en plattmatch i Malmö i veckan. Men inför grussäsongen går han upp till 300g rack!!!! (Yes, han har tydligen spelat med 280 för att undvika skador)
  Som svensk mästare har han WC till $15,000 i Kramfors i maj. Intressant.

 15. Det måste vara julafton varje dag för juniorerna att spela vinter- och sommartour. Tennis handlar till slut att kunna leverera under press, och i de tävlingarna existerar noll press för våra juniorer. Därför är det så mycket mer imponerande att Christian och denna vecka Cornelia ganska enkelt spelar till sig vinsten igen trots allt att förlora. De flesta spelar sin bästa tennis utan press. De som gör det med press står till slut kommer så mycket längre. JHL & Co skulle ha vunnit ett par ITF Junior Grade 5 förra året och sedan låtit den försvara titlarna i år…..det hade varit så mycket nyttigare. I 10-15 år har svenska spelare letat efter lätta poäng och matcher utan press……och vi alla har facit!

 16. Är det kanske så att tävlingsplaneringen och upplägget kring tävlande och träning är det som brister i svensk tennis?
  Två saker kan vi konstatera.
  1. många unga har en konstig planering och väljer tävlingar och matcher på ett märkligt sätt
  2. tränare och klubbar har tappat greppet och styr detta mycket sämre och sämre förvarje år som går…

  12-åringar som inte spelat en klubbmatch eller ett RM har tävlat i Slovenien. 14-åringar som spelar JSM har aldrig mött en senior. 16-åringar spelar EM men har aldrig bokat en bana själva eller spelat ett kval på sommartouren. 18-åringar spelar inte ITF junior utan tror på proffsspel utan att ha spelat i klubbens a-lag eller varit i en final på sommartouren. Vi kan fortsätta hur länge som helst men börja fundera!

  • Verkligen bra, 6-1 6-2 mot de två som är i final i singeln i en G3. Kan vara något att bygga vidare på.

   Men här ser man hur stor skillnad det är på singel och dubbel också. De överlevde inte andra omgången i singel, men dominerar i dubbel. Strategiskt som en annan sport.

 17. Angående Milicevis upplägg, hon är uppsatt i 15k i Pixbo i maj och även i en G2:a i Österrike veckan efter. Även Ellen Allgurin, Julia Lövqvist, Anna Leijon (WC), collegespelarna Ida Jarlskog och Molly Helgesson mfl är uppsatta i Pixbo just nu.

  Nästa vecka använder Celik tydligen sin skyddade rankning för att bli förstaseedad i Uzbekistan 25k. Även JCA går in på sin ITF-rankning.

  • Bra jobbat! Undrar dock varför de får så otroligt lite atp poäng (3 eller något sånt) för itf25 på herrsidan. Damerna får ju hela 50 poäng när de vinner en på samma nivå. Förstår att atp försöker dra sig ifrån ITF mer och mer med minskade möjligheter till atp poäng men man fick inte i närheten lika mycket poäng förra året heller..

   • Det är helt rätt för det är relativt mycket svårare att vinna damernas 25k pga högre klass. Förstarankade i Lindells turnering i Italien var 380-rankad, han hade varit en kvalspelare med den rankningen i damernas 25:a i Italien.

    Hennemann vann dubbeln, så blir några poäng in på kontot.

    Alice Widell har överraskat och gått till final i FS16 SM. Mot Milicevic.

 18. Glad Påsk till Henrik och alla SweTennis nördar!!
  Lindell har återuppstått på tredje dagen och får därmed 3 ATP-poäng, ny Sverige-fyra på rankingen, starkt jobbat!!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 29 | Så blev lottningen till Swedish Open

Mikael Ymer har en bra chans att gå vidare i Swedish Open, medan Elias Ymer lär få det svårare.

Junior fick wild card till kvalet i Båstad

John Hallquist Lithen får chansen.

117-rankade Doi vann första WTA125-tävlingen i Båstad

Är WTA125 rätt nivå för Båstad?

Svensk tennis behöver WTA-tävling i Båstad

Första dagens spel är över i Båstad. Hur en WTA125-tävling sedan ska summeras är en senare fråga, men nog är det viktigt för våra...