Vecka 17 | Peterson och Larsson i Istanbul – viktiga poäng på spel

I april och maj har Rebecca Peterson har 251 poäng att försvara från grussäsongen förra året. Än värre är det för Johanna Larsson som har 365 poäng från ifjol där turneringssegern i Nürnberg står för merparten, 280 poäng. Rankingen kan förändras radikalt om inte formtoppen infinner sig.

Tittar vi på årsrankingen hittar vi Rebecca Peterson på plats 92, Johanna Larsson på plats 187.

Elias Ymer skulle ha spelat kvalet till ATP-turneringen i Budapest, men lämnade återbud. Där hade han dock bara beskedliga sex poäng att försvara från ifjol.

WTA Istanbul, Turkiet
Tre svenskor är på plats i Istanbul. Rebecca Peterson bör ju ta sin första match mot 234-rankade Pemra Özgen, som fick ett wild card till turneringen. Men redan i eventuell andra omgång kan Peterson råka på förstaseedade Carla Suarez Navarro. Den 27-rankade spanjorskan är dock inte i någon lysande form.
Peterson vann tresetare mot Özgen men föll i två raka set sedan mot 117-rankade Arruabarrena.

Johanna Larsson går in som underdog mot 72-rankade Margarita Gasparyan. Ryskan har bara gjort fyra tävlingar i år och inte tagit sig förbi andra rundan i någon av dem. Nu är det dock så att ryskan inte vunnit någon match på grus sedan 2015. Vinner Larsson väntar förmodligen andraseedade Mihaela Buzarnescu. Den 30-rankade rumänskan brukar plocka många av sina poäng på grus.
Larsson åkte på sin sjätte raka förlust efter tresetare mot Gasparyan.

Den tredje svenskan på plats är Cornelia Lister i dubbelturneringen och hon spelar tillsammans med Renata Voracova. Johanna Larsson är med Kirsten Flipkens andraseedade i dubbel.

ATP Challenger Francavilla, Italien
Efter finalen i Murcia är Mikael Ymer åttondeseedad i denna Challenger 80 på grus och står över första omgången. I den andra möter han Matteo Viola. På förhand känns det som att Ymer kan räcka långt även här.
Besegrade Viola (6-1, 6-2) och Pavel Kotov (0-6, 7-5, 7-5) innan det tog slut i kvartsfinalen mot förstaseedade Maximilian Marterer (4-6, 4-6).

M25+H Abuja, Nigeria
Simon Yitbarek och Markus Schultz i kvalet. Yitbarek samt Arvid Nordquist i main draw.
Nordquist förlorade i första omgången mot Lootsma. Yitbarek får ATP-poäng efter att ha tagit sig till semifinal. I samtliga tre matcher har motståndaren givit upp.

M15 Tabarka, Tunisien
Jeppe Johansson-Holm klarade kvalet.
Förlust i första omgången.

M15 Antalya, Turkiet
Marius Ruzgas klarade kvalet.
Vann en match, men åkte ut i andra omgången.

W25 Andijan, Uzbekistan
Susanne Celik använder sin skyddade WTA-ranking och även Jacqueline Cabaj Awad kom med på sin ITF-ranking.
Celik utslagen i första omgången. Cabaj Awad utslagen i andra rundan.

W15 Cairo, Egypten
Med Kajsa Rinaldo Persson. Therese Ekdahl med i kvalet på wild card, men föll direkt.
Rinaldo Persson utslagen i första omgången.

50 KOMMENTARER

 1. Varje match är nu viktig för svenskorna i WTA-tävlingarna. Någon som har koll på om Listers ranking kan räcka till GS-spel i sommar?

 2. Tung förlust för Schultz idag.
  Trots att han vann 11 bollar mer än motståndaren så blev det knapp förlust.
  Rinaldo-Persson i Egypten och Nordqvist i Nigeria är också med förutom de redan nämnda.

  • Håller tyvärr med. Ser att hon är anmäld till en ITF turnering i Frankrike i maj, visar iallafall på att hon förstår situationens allvar vilket man inte alltid fick intrycket av med Arvidsson (som när hon trillade ur topp 100 typ åkte över som ALT till kvalet i Miami och inte kom in istället för att spela ITF och få i sig matcher och WTA poäng)

 3. Yitbarek fortsätter att plocka poäng i 25+H, Nordquist pressade kompetente Lootsma i båda seten (4-6, 5-7), KRP hade 4-2 i avgörande set mot förstaseedad men förlorade tyvärr med 4-6 i lååång match, Ruzgas slog åttondeseedad och Johansson-Holm har tagit sin match till avgörande set.

  • Spontant känns det som att WC i Nigeria inte varit någon höjdare för spelare av Nordquist nivå. Kvalet har hållit väldigt låg nivå och gett bra poäng för de som kvalat in. Samtidigt finns det ingen garanti för att man tar sig igenom kvalet så kanske trots allt klokt att ta emot ett WC om man erbjuds ett. Men ger väl 0 poäng om man förlorar direkt om jag fattat det rätt. För Schultz, Nordquist och Vejnovic har Nigeriaturneringarna varit ytterst viktiga för att få möjlighet att spela på andra ställen också då de gett värdefulla rankingpoäng. Givetvis även värdefullt för Yitbarek men han hade redan före Nigeria tillräckligt med poäng för att komma in i om inte alla så åtminstone de flesta M15 kvalen vilket gör det möjligt att jobba sig uppåt i turneringscirkusen. Schultz, Nordquist och Vejnovic har varit anmälda i många kval tidigare i år men Nigeria var första gången för Nordquist och Vejnovic som deras ranking räckte för kval utan att hoppas på sena återbud. Schultz däremot tog en mindre risk då han åtminstone i första turneringen han spelade inte var med i kvalet först men med tanke på att inget kval var fullt var den rätt liten.

 4. Lara Arruabarrena slog Rebecca Peterson med 6-3, 6-2. Roligare däremot för Cornelia Lister som ihop med Voracova just slog ut Bara/Buzarnescu efter 10-7 i matchtiebreaket.

  • Kollade lite i avgörande tiebreaket och måste bara säga att Lister/Voracova ser ut som ett starkt dubbelpar. Tror absolut de kan ligga runt 50 strecket vid slutet av året, om inte bättre! Roligt för Cornelia att hon hittat en långvarig dubbelpartner, tidigare har hon bytat nästan varje vecka vilket försvårar klättring på rankingen samt att ha en dubbelpartner till GS. Hoppas de kommer in i en grandslam tillsammans snart! 😀

  • Rebecca missade för mycket, ville gärna avgöra för snabbt. Men det var tydligt en grusspecialist mot mer av en hardcourtspelare. På hardcourt vinner hon mer på snabba slag och servar. Rebecca tog in sin tränare/pappa två gånger och han sa samma sak – ha mer tålamod och spela längre bollar.

   • Kändes som att matchen avgjordes i Rebeccas racket. Antingen en riktigt fin vinnare eller så var den ute en bra bit. Tyvärr var det för mycket av det andra. Tycker också att hardcourt passar henne bättre, hon får ibland lite problem att avgöra poängen på grus.

     • Hej! Kollar genom Bet365, la in 50 kronor (eller liknande) i början av året och så får man se livestream av de flesta WTA och ATP turneringar. Fungerar bra på mobil men man får bara en liten ruta på datorn.

     • Erik, du kan köpa WTA TV också. Det kostar väl en 600 kr för ett helt år och så får du tillgång till alla WTA-matcher (nästan, ett fåtal turneringar är inte med, samt GS). De flesta i HD + helskärm. Rekommenderas.

 5. Intressant score mellan M Ymer och Kotov; förlora första 0-6 och sedan ha styrkan att ta kommande 5-7, 5-7. Skönt, inte minst när Christian har haft rätt i sin tidigare reflektion att det inte är en majoritet svenska segrar i jämna matcher. Nästa match kvartsfinal.

   • Jag såg matchen. Ryssen spelade bra i första set medan Ymer såg seg ut och slog bort en del bollar. Bland annat så vann ryssen alla bollar som han slog en stoppboll i.

    I andra set spelade Ymer upp sig och hade mer tålamod i bollarna. Jag minns att jag tänkte “liket lever” efter ett par game i det andra setet. Det var tydligt att Mikaels taktik var att bomba ryssens backhand och i andra set hade han som sagt mer tålamod, vilket gjorde att denna taktik fick sin avsedda effekt: ryssen slog bort sig mer.

    I tredje var Ymer klart bättre än ryssen och borde ha avgjort tidigare om han hade haft en bättre serve. Sett till denna match så behöver Mikael komplettera varje träningspass med att serva en kundvagn full med bollar. Det ser inte speciellt tryggt ut när Mikael ska serva.

    I sin helhet så var det en bra match för Mikael. Han behöll lugnet matchen igenom, vilket säkerligen möjliggjorde hans come-back efter första set. Uppträndandet påminde lite om hur han var i turneringen på Nya Kaledonien, som han vann. Det negativa var hans sever tycker jag.

    Detta är en glad amatörs åsikt, naturligtvis. Andra kanske såg en annan match.

  • Jättebra! Håller tummarna att deras ranking ska räcka till Roland Garros och Wimbledon. Nästa match blir dock tuff då det väl blir Babos/Mladenovic, ett av världens bästa dubbelpar.

   • Det börjar närma sig men man vet aldrig till 100% när det gäller dubbel, då singelspelare och WC brukar knipa sista platserna. Får se hur det går i kvarten samt i singelspelet för dem. Timea drog sig ur kvalfinalen (innan hon kom med i MD genom LL) så man vet aldrig hur hon känner sig. Dessutom om de tar sig till semi i singel så kan det hända att de skippar dubbel och satsar fullt ut på singeln denna vecka. Om det blir dem i semi mot Lister så har jag något att se fram emot på lördag! Tror de har en bra chans om man dömer från kvarten idag. 🙂

 6. Yitbarek till ny kvartsfinal i Nigeria.
  En seger till och han får 1 Atppoäng.
  Kanske kan det gå.
  Möter Doumbia som han föll mot för 2 veckor sedan.

 7. Hennemann out:(

  Lister i fear Needs the title in Istanbul to have any chances for RG…
  anyway this tournament is giving her good Points for the whole season

  • Last team that got into Australian open had a combined ranking of 130, so it’s still a bit off before they can guarantee a direct place. Wimbledon had qualifiers last year so we can expect it to be the same this year. In my opinion singles players shouldn’t get accepted in doubles based on their singles ranking. Unfair to the doubles players, they don’t get accepted to the singles MD based on their their doubles ranking so why should singles players take their doubles spots also? Lister could play with Larsson (maybe Peterson if they could mix singles and doubles ranking, not sure how it works), but I doubt that will happen.

   • Känns rimligt att singelspelare i viss utsträckning ska kunna komma in i dubbelturneringar men att likställa singelrankingen med dubbelrankingen för acceptance är något jag aldrig begripit mig på. I Grand Slam tycker jag det rimligaste hade varit att man allokerar 50 platser baserat på dubbelranking, 4 till WC och 8 till de med bäst singelranking av de som inte kvalat in på dubbelranking. Det skulle då innebära att två spelare som är topp 100 får spela dubbeln. Det som händer nu är att singelspelare joinar dubbeln eftersom de ändå är på plats, det ger gratispengar (rätt begränsade jämfört med singelspelet men ändå) och det kan vara bra träning då det är betydligt glesare med matcher i singeln i GS. Nu är det antagligen en del med bra singelranking som gör det bra trots allt men måste ju sluta med en hel del riktigt svaga dubbelpar samtidigt som de trots allt gör sitt bästa för att hålla dubbeln i liv i ATP turneringar och challengers inte får spela fastän de hjälper till att de turneringarna överhuvudtaget får någon vettig kvalitet.

    • Håller med! Men tycker också att dubbeln borde tas på mer allvar än ett betalt träningspass. Singelspelare borde få chans att komma in i dubbel men om de bara går med i turneringen för att få in ett extra träningspass innan sin singel så tycker jag att en riktig (top 100 på rankingen menar jag nu) dubbelspelare ska få spela istället. Dubbelspelare tjänar mindre än kvalspelare i WTA/ATP fram till kvartsfinal (exempelvis Istanbul WTA och Budapest ATP) och så får de se sin grandslam plats tagen av singelspelare. Skulle kunna göra en kvalturnering med singelspelare i dubbel där kanske 4 lag (eller fler) kommer in i MD. Tycker bara synd om dubbelspelare, de tjänar inte i närheten lika bra som singelspelare och när de har sin bästa chans att få en rejäl lön i GS så får de inte ens plats pga singelspelare. Älskar att kolla på dubbeltennis men den kommer tyvärr nog bli mer och mer bort prioriterad av de utanför top 60-70 då man inte tjänar tillräckligt på det.

     • Mest absurt är det med tanke på att singelspelarna redan får en jättelik del av prispengarna så det vore inte mer än rätt att bättre dubbelspelare fick chansen att få lite mer av kakan genom sin rättfärdiga plats i dubbelturneringarna i GS.

 8. it is the best of your Rankings rule…you get entry with your better ranking, Singles or doubles. I think with Peterssons Singles ranking maybe..but combined ranking would be stillt only 150 or so…thats Close…
  it is unfair for the doubles Players for sure…at Barcelona ATP500 (i was there the last 2 days live) …a double like MacLachlan/Struff did not get into the tournament…both or Top35 in doubles..this is so silly..cause Thiem, Schwartzman, nishikori all played doubles….

  • People tend to think that just because you are really good in singles means that you are really good at doubles too. Truth is that we should treat it as two different sports and not let singles players get a free card in to tournaments in doubles. I agree it’s silly, doubles players are still very talented players but they get treated like a second class member where they aren’t prioritized at all..

   • Benjamin: Vore ju lika bra de la ner dubbeln om de inte värderar den som att ge singelspelare som struntar i dubbeln en räkmacka. På 80-talet kändes det som att dubbeln fortfarande värderades högt men sen dess, och framför allt sen de började ge acceptance på singelrankingen, känns det som dubbeln sjunkit enormt i status även om det alltjämt finns starka singelspelare som presterar i både singel och dubbel.

 9. Yitbarek 1 ATP-poäng tack vare 3 motståndare som givit upp, bra spelare har flyt.
  Inget snack om att Simon har gått framåt, han har nu slagit spelare som Lootsma (i semi denna vecka), Doumbia och Draper. Han har också plockat 106 ITF-poäng vilket bara Lindell, Eriksson och Bergevi har gjort bättre bland svenskarna.

  • Blivit en bra utdelning i ranking för Yitbarek från resan till Nigeria. Efter dagens poäng så kommer han in i alla M15 turneringar och den räcker även till de flesta M25 turneringarna. Inte ens en seger i Nigeria lär hjälpa för att få ihop en ATP ranking som duger för challengers däremot utan för att ta sig in där så är nog en topp 50 plats på ITF rankingen snabbaste vägen. Ett rejält steg dock till challengernivå så lär oavsett vara gynnsammast att nöta ITF turneringar. Yitbareks ITF ranking får ett rejält boost men inte ens en seger i Nigeria ger en topp 200 ranking när poängen lagts till hans ranking så en bra bit kvar till nästa nivå.

 10. Relativt väntad förlust för Lill-Ymer men ok vecka. Nu bara Yitbarek kvar, eller hur? Dock intressant i sig. Visst, Doumbia bröt i dag men då hade Yitbarek redan tagit första set och skaffat break i andra så en stark seger mot tufft motstånd.

  • Som jag kommenterade ovan, Mikael behöver lära sig att serva. Det ser onaturligt ut det han gör nu. Den sk “Edbergstilen” där han tar ett steg under själva uppkastet ser påtvingat ut. Han har inte tajmingen för att serva så. Det borde vara så mycket enklare för honom att serva som t.ex. Sampras. På det sättet skulle han slippa fokusera på att tajma steget i uppkastet och bara fokusera på att hämta kraft från benen.

   I mitt tycke var det just serven som hindrade honom från att ta andra set (såg inte första set). Mikael har potential till att nå topp 50, men han måste styra upp serven. Spelsinnet finns där, det syns på lång väg.

 11. Edberg utvecklade sin servestil för att snabbare hinna fram till nät. Men vad är fördelen för Micke att serva på det sättet och sen behöva ta ett steg tillbaka för att stå på baslinjen?

 12. Simon, bra poäng. Ytterligare en anledning till varför Mikael bör avstå att använda Edbergstilen. Det är extra komplicerat och om man inte har det naturligt i sig så tycker jag att man ska avstå.

  I Mikaels fall tycker jag (men jag är en glad amatör) att han har ett för kort uppkast, vilket gör att steget blir stressat. Ibland är det så stressat att han ser ut som en motionär som försöker härma sin idol Edberg, inget illa menat. Ska han ha ett lågt uppkast så bör han ta steget tidigare, så att han hinner ner djupare i knäböjningen och på så sätt få mer kraft.

  Men å andra sidan tycker inte jag att Mikaels serve saknar kraft. Den saknar jämnhet. Den är för närvarande inte tillräckligt robust, vilket leder till att han inte mäktar med att serva hem set och/eller matcher ibland.

  Om han tar bort steget så kommer han att minimera antalet moment som måste uppfyllas när han servar, vilket på sikt (säg en 500 kundvagnar med bollar) troligtvis gör hans serve mer pålitlig.

 13. Intressant med Elias… Åker ut i kvalet i estoril o nu anmäld till dubbeln i Bordeaux med brorsan. Snabba puckar.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 29 | Så blev lottningen till Swedish Open

Mikael Ymer har en bra chans att gå vidare i Swedish Open, medan Elias Ymer lär få det svårare.

Junior fick wild card till kvalet i Båstad

John Hallquist Lithen får chansen.

117-rankade Doi vann första WTA125-tävlingen i Båstad

Är WTA125 rätt nivå för Båstad?

Svensk tennis behöver WTA-tävling i Båstad

Första dagens spel är över i Båstad. Hur en WTA125-tävling sedan ska summeras är en senare fråga, men nog är det viktigt för våra...