Vecka 18 | Peterson och Larsson i Rabat

60

En genomgång av ITF-tävlingar kommer lite senare när kvalen är färdiga.

WTA Rabat, Marocko

Rebecca Peterson möter 80-rankade Viktorija Golubic. Schweiziskan är inte ofarlig, men här blir Peterson favorit. Men redan i andra omgången väntar en nyligen titelvinnare. Petra Martic vann Istanbul, Polona Hercog vann Lugano. Formen på topp med andra ord och Peterson måste komma upp i sin högsta nivå.

Johanna Larsson får möta ett wild card, men inte vem som helst. Förra topp 10-spelaren Timea Bacsinszky drogs med en mystisk handskada 2017, tvingades till operation och förlorade nio raka matcher efter comebacken. Det dröjde till september 2018 innan hon ens vann en match och därav föll hon rejält på rankingen. 2016 vann hon i Marocko och blir solklar favorit här mot Larsson som har en lång förlustsvit och utöver Fed Cup bara vunnit en match i år där motståndaren dessutom gav upp i andra set. Larsson deltar också i dubbel med Vivian Heisen, rankad 296 i dubbel och 439 i singel.

 

WTA Prag, Tjeckien

Med Cornelia Lister i dubbelturneringen med Renata Voracova.

 

ATP Challenger Bordeaux, Frankrike

En Challenger 110 där Mikael Ymer är 9-seedad. Han möter vinnaren mellan Roca Batalla och Hernandez-Fernadez i andra omgången. Dessutom spelar han dubbel med Elias Ymer. Elias går det tungt för. Han kvalade på lördagen till ATP-turneringen i Estoril och fick stryk av 214-rankade Joao Domingues.

Apropå Estoril så är Robert Lindstedt med där i par med Simone Bolelli.

 

W60 Les Franqueses del Valles, Spanien

Med Linnea Malmqvist i kvalet.

 

W25 Namangan, Uzbekistan

Jacqueline Cabaj Awad lottades mot förstaseedade Valeria Savinykh och Susanne Celik får möta en spelare från kvalet.

 

W25 Santa Margherita Di Pula, Italien

Med Mirjam Björklund.

 

M15 Las Palmas de Gran Canaria, Spanien

Med Christoffer Solberg.

Föregående artikelMattias Arvidsson om Klara Milicevic: ”Detta gör henne väldigt intressant”
Nästa artikelFyra svenskar får plats i NCAA-mästerskapet

60 KOMMENTARER

 1. Konstigt val av dubbelpartner för Larsson. Om Flipkens inte ville spela kanske Larsson skulle fokuserat på endast singel? Eller så är hon kanske tacksam för varje möjlighet till matchträning just nu?

 2. Man får inte spela singel i två olika turneringar under samma tävlingsvecka så Elias kunde inte hoppa in i singelturneringen i Bordeaux när han brände i kvalet i Estoril. Lite udda att man däremot kan spela singel och dubbel under samma tävlingsvecka i två olika tävlingar så att Elias kan åka till Bordeaux och spela dubbel med brorsan.

 3. Göransson med Reese i dubbeln i ATP Challenger Seoul ($108 320+H) och Siljeström i par med Novikov i dito i Savannah ($54 160+H).

  Malmqvist förlorade tyvärr klart i första omgången i kvalet i singel. Hoppas att hon är med i dubbeln också.

 4. Larsson ute från dubbeln med 4-6 4-6. Peterson däremot vänder första set från 2-5 till tiebreak vinst 7-6 (4)!

  • Det blev 7-6, 6-3 för Rebecca. Golubic hade 5-2 och egen serve i första set. Det var hon som satte Rebecca under press, hennes enhandsbackhand är bra men ofta inte lika stadig under en hel match. Misstagen blev fler ju längre matchen led och det kunde Rebecca ta vara på.

   Fast inte är det någon formtopp vi ser. Såg lätt stressat ut. Backhanden måste bli bättre, för vid det här laget vet motståndaren att forehanden är Rebeccas vapen. Det blev inledningsvis många misstag därifrån och även från forehanden, konstigt nog. Rebecca hade inte tålamodet och försökte med vinnare på alla tänkbara bollar när bollen väl hamnade på forehandssidan.

   • Det jag gillade med Rebecca förra året var just hennes tålamod. Kändes som att hon kunde vänta och vänta tills rätt tillfälle kom. Ser lite stressat ut som du säger, men kan det vara brist på resultat som stressar henne? Rätta mig om jag har fel nu men tror inte hon har vunnit två matcher i rad ännu i år utöver en ITF (eller WTA125k?) för ett par månader sedan. Kan tänka mig att när man för första gången måste försvara så mycket poäng som Rebecka måste nu så kan det sätta sig mentalt när resultaten inte kommer. Tror absolut hon kan höja sin nivå ett par steg ?

   • Serven funkade inte alls, särskilt i första set. Det blev bättre tålamod i andra set i alla fall, det kommer vara nyckeln till att vinna matcher på grus. Att spela med mer marginal och invänta bra lägen.

    Men senast de möttes 2015 förlorade Peterson och det var ju ingen given vinstmatch. Bra gjort att vända underläget.

    Rebecca har inte vunnit två WTA-matcher i rad sedan US Open. Får hoppas det sker nu då.

    • Golubic, rankad 80, är den högst rankade som Peterson slagit i år. Men det är ett getingbo, WTA-touren, där alla slår alla. Märks även i toppen då det är unikt att inte någon vunnit två titlar i år hittills.

 5. Steg för steg för Rebecka. Enligt plan. Verkar ha ett väldigt positivt psyke. Också ödmjuk och jordnära. Sätter ett litet frågetecken för viljan att utveckla tekniken. Det måste få tid och plats för att nå långsiktiga högre resultat.

 6. När ska Ymers köra fler turneringar samtidigt? Bra för psyket hos killarna. Socialt.
  Tycker de verkar obalanserade mentalt för tillfället. Bra med dubbel tillsammans nu.
  Om inte det sociala fungerar, funkar inget annat, i längden…. tror jag.

 7. Bra pingisreportage i morgonstudion i morse. Viktigt med lite uppmärksamhet för våra racketsporter. En av nycklarna för bordtennisen har varit att få möjligheten att oftare möta de allra bästa (kineserna). Därför är jag övertygad om att våra bästa yngre juniorer är behov av så ofta som möjligt ta chansen att spela mot spelare från hela Världen. Att hänga på sommar- och vintertouren och sedan försöka ta steget till ATP blir nästan omöjligt. Jörgen Persson tränare för VM medaljören! Elias och Mikael kanske hade behövt Norman under ett par år?

  • Håller inte helt med. Jo, om en junior tokdominerar på SVT så måste de ut mot tuffare motstånd. Men ingen gör det så de får idag bra och tuffa matcher på sverigetouren mot varierat motstånd.

   Sen ska det kryddas då och då med ITF Juniors och kanske ITF M$15k

   Ska bli spännande att se Karlskrona nästa vecka. Tror att JHL och Chahoud har WC, tyvärr är Ström skadad.

   • På tal om pingis, Mattias Falck såg ut som hulken när han mötte asiaterna i semi och final. Sen visade sig att han bara var ”188cm”…..

    Kändes som 2m minst.

     • Och nu hörde jag att Chahoud är med på träningslägret innan Karlskrona. Tillsammans med Mackan, Samuelsson, Friberg, Hansson och JHL.

 8. nothing to win in doubles These week
  Lindstedt, Larsson, Lister all out
  Lindstedt the tough one, had one match Point
  could be his last season i think

 9. Lister förlorade överraskande dubbeln i första omgången i Prag mot lägre rankat par. Synd för poängen hade behövts inför kommande GS turneringar. Plus varje vecka med WTA dubbel är en missad chans att ta singelpoäng på ITF.

  Nästa vecka är det 80k ITF i Frankrike, hoppas hon kommer in i singelkvalet (18 ALT i skrivande stund)

   • Lister is now 8 in ALTs, as i assume the 2 SE s will fall out and 2 or 3 French woman out of qualies will get a WC Lister could be 3rd or 4th alternate
    but still Close and tough to get into qualies….

    • She’s ALT 6 now… she’s likely to get in actually. But she’s in Sweden playing a money tournament (Sommartouren) so will have to jet to France quickly if she gets in!

  • Tycker ändå hon ska vara nöjd med de här två turneringarna på 25k-nivå. 1-2 i matcher och förlusterna var efter jämna matcher mot första- och andraseedade. Otur med lottningen. Och nu får ju Celik möta 1:an om hon vinner sin första. Och Björklund fick andraseedade. Skitlottningar.

   Dock kan en Björklund i form slå i stort sett alla på den här nivån så jag blir inte förvånad om hon vinner.

  • This result really surprised me. She played very well last week and now lost to a qualifier… And she has wasted two SRs on these tournaments in Uzbekistan…

 10. NCAA-mästerskapet för lag står för dörren, 64 herrlag och 64 damlag.

  På herrsidan har 5 svensklag kvalificerat sig:
  Virginia med Söderlund är seedad 5.
  Arizona med Eriksson-Ziverts&Malbasic
  San Diego med Gamerov&Norfeldt
  Utah med Gavelin
  VCU med Norén, Petrovic&Möbius

  På damsidan har 2 svensklag kvalificerat sig:
  California med Rosenqvist
  Florida med Jarlskog

  De 8 bästa lagen på både herr och dam kommer att samlas i Florida 17-19/5 för att göra upp om titeln. Realistiskt är det bara Virginia(herr) som har god chans att nå dit men Arizona(herr), San Diego(herr), California(dam) och Florida(dam) kan överraska.

   • Sydney Berlin began to play at #6 at midseason and continued to play after it
    she not played much in the beginning
    i expect her to play also in ncaas regularly at #6

 11. Celik är en fantastisk profil och tennisspelare. Trots alla bakslag har hon krigat sig tillbaka och bara det är världsklass. Hur många hade orkat det?
  ”she has wasted two Rs on these tournaments in Uzebekistan” ??
  Skulle alla turneringar man spelar och förlorar i första omgången inte vara värda något? Har man den synen på idrott skall man nog fokusera på något annat i livet. Jag tror att dessa 2 veckorna har varit hur värdefulla som helst för Celik. Nu vet hon säkert ännu mer var hon står någonstans och behöver förbättra. Vägen till målet kanske känns lite längre just nu, men kartan kanske har fått en annan skala, som kommer underlätta det för henne närmaste tiden.

  • Rickard, du har rætt i mycket av det du sæger. Det var en chansning av Celik att gå upp från 15k (dær hon inte behøver SR) till 25k (dær hon behøver anvaænda sina begrænsade SR innan hon måste komma in i turneringar helt på nuvarande ranking). Hon behøver WTA poæng før att slippa gå den långa vægen via ITF rankingen (som Bjørklund gjort) før att få spela 25k eller større regelbundet så det ær viktigt att hon tar dom chanserna. Så visst var det slarvigt att skriva ’wasted two SRs’, men situationen kvarstår, hon har nu två SRs mindre æn vad hon hade innan hon åkte till Uzbekistan och hon får bara två WTA poæng med sig hem.

   Håller før øvrigt med om att hon ær en fantastisk profil och om hon får vara skadefri tror jag definitivt att hon kan jobba sig in på topp 200 igen

 12. Björklund besegrade #217 Zimmerman i två raka. Inte särskilt förvånad, hon har visat att hon kan slå spelare på de här nivåerna. Gäller bara att göra det konsekvent. Victoria Kan nu, oförutsägbar spelare.

  Maria Petrovic till kvarten i en G3:a, tufft mot Kolodynska nu. Blir intressant att se hur det går i dubbeln med Hietaranta.

  Och där tar Rebecca första set.

 13. NCAA-mästerskapet i singel och dubbel börjar direkt efter lagmästerskapet.
  Följande svenskar är kvalificerade:

  Herrsingel:
  Carl Söderlund är seedad 3
  (Jonas Eriksson-Ziverts är alternate)

  Herrdubbel:
  Joel Gamerov är oseedad

  Damsingel:
  Ida Jarlskog är seedad 9-16
  Julia Rosenqvist är oseedad

  Damdubbel:
  Julia Rosenqvist är oseedad

 14. Niklas Johansson och Christoffer Solberg vidare till andra omgången.
  De spelar i Ghana resp Gran Canaria.

 15. Rebecca till första WTA kvartsfinalen med 6-1 i avgörande set mot Polona Hercog! Möter fjärde seedade Tomljanovic, ingen omöjlig match men kommer inte bli enkelt.

  • De har mötts ett antal gånger tidigare på väg uppåt i rankningssystemet, 1-3 i matcher, dock en på gräs.

   1-2 på hardcourt, där Rebecca vann senaste gången. Grus har de aldrig mötts. Har sett ett par av deras matcher, det blir nog jämnt.

 16. Ymers, Göransson/Reese, Siljeström/Novikov och Malmqvist – alla vidare från första omgången i dubbel.

  • Intressant, visste inte att Rosenholm fortfarande spelar tävlingstennis. Bra match av Mackan mot bra motstånd.

 17. Ny seger för Mikael nyss?. Kollade bara sista gamet men man slås av hur defensiv han är. Han spelat närmast kameran och är så långt bakom baslinjen att han försvinner ur bilden med jämna mellanrum.
  Kollar snabbt på statsen och 12/14 räddade breakbollar indikerar att han får slita oerhört för sina servegame.

  Kul att han förhoppningsvis är på väg upp mot topp 100 men det är ett rätt tråkigt spel att titta på. Frågan är ju om han kan/vill skruva på det för att bli mer offensiv och om det är rätt väg att gå?

  Kul med framgångar i alla fall…

  Finns det någon möjlighet att komma med i kvalet Roland Garros?

  • Anders: https://www.menstennisforums.com/6584-roland-garros/962404-roland-garros-qualifying-entry-list.html. En site där du kan kolla upp alla entry lists på ATP, GS och Challenger nivå, dock inte för dubbel. ITF har entry lists för övriga turneringar och tror det finns ett annat forum som har för WTA.

   Mikael Ymer är rankad 169 på rankingen för RG kvalet och tog sig en med mycket bred marginal och gör sitt första GS kval. Elias Ymer förstås även han med i kvalet då han rentav var nära en plats i main draw.

   • Tack Fredde!
    Var för lat för att kolla upp det själv och visste att SweTennis experter hade koll?. Då hoppas vi på ett framgångsrikt kval för Mikael men jag är tyvärr lite tveksam att gnetspelet räcker.

 18. i think Mikael is using his great running skills, especially on clay
  but he Needs to improve his stroke skills also ….i saw a Little bit of the match, he did let Lenz Play too much in think. But in fact he won so…tomorrow probably vs Mannarino..this is not a challenger match this is ATP LEVEL!!!

  • If Mannarino reaches his normal standard it will be a very difficult task. Many players though have problems to motivate themselves enough to do well in challengers and even if Mannarino has a rather good record in challengers he might have a dip that simplifies it a lot for Ymer.

  • Mannarino ATP 56, om vinst där Tsonga ATP 101, om vinst där Pouille ATP 32. Alla dessa 3 är toppmotstånd för Mikael. Vi vet alla vad Tsonga kan, f.d topp-10 spelare i många år. Pouille var i Australian Open semi i år och Mannarino är sedan flera år etablerad topp-100 spelare.

 19. Såg Ymers sista set i dubbel. Tyckte Elias kroppspråk visar en tendens att han inte trivs ute på tennisbanan. I några bollar hann Mikael knappt ta position innan Elias servade. Missade bollar och dåligt tålamod. Hoppas han vänder snart.

 20. Rebecca fick det tufft, Tomljanovic spelade bra. Andra set var jämnare, där kunde hon ha kunnat ta det.

  Men Björklund till kvarten efter stenhård match mot Kan (tidigare runt #150, haft en del problem med skador. Hade tidigare Söderling som favoritspelare ;)). Chiara Scholl känns ändå överkomligt. Tror Björklund kommer klättra en hel del på rankningen i år.

  Johanna Larsson å andra sidan lär väl åka ur topp 100 nästa vecka.

 21. Ymer just led 7-5/5-2 just to throw it away….impossible headache….tennis on this level between ATP50 and ATP250 is just mental…the players have the same standards…

 22. Ymer did it ! Broke Mannarino for the match to win 7:5/7:5
  very big win!!! Also i not know how motivated Mannarino was..but he played well in my eyes he is not a claycourter for sure, and i ve to say he is on the Qualies List for Madrid that begins tomorrow…so….

 23. Vad bra Mikael Ymer var i sin match. Vilket försvarsspel han har och bra kontringar. Imponerande.

  Kul med Mirjam Björklund också. Vad skoj!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här