Vecka 19 | Fokus på ITF-tävlingarna i Karlskrona

Markus Eriksson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Markus Eriksson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Hur mycket uppmärksamhet kommer årets första ITF Pro Circuit-tävlingar på svensk mark att få? Karlskrona står som värd för både en futuretävling och en 15 000-dollars.

Futuren inleds på måndagen, damernas ITF-tävling först på tisdag.

SweTennis lägger förstås krutet på dessa tävlingar, men först en titt på övriga tävlingar med svensk intresse. Med Johanna Larsson utslagen i Madrid-kvalet och Mikael Ymer i challengerkvalet i Aix en Provence återstår bland annat detta:

ATP Challenger Aix en Provence, Frankrike Länk link
Elias Ymer möter 203-rankade Benjamin Bonzi i en måndagsmatch. Båda är födda 1996. I en eventuell andra omgång väntar antingen Cameron Norrie eller Kenny de Schepper.

$100,000 Cagnes-Sur-Mer, Frankrike Länk link
Rebecca Peterson är åttondeseedad och har en bra väg till kvartsfinal. I första omgången väntar 209-rankade Amandine Hesse.

Karlskrona (Sweden F1 Futures)

Markus Eriksson har haft tuffare motstånd än så här. Tysken Louis Wessels är andraseedad, född 1998. Wessels har aldrig vunnit någon future, men varit i tre finaler. Den senaste var i januari i USA, men efter det kom en tyngre period och han har bland annat fått stryk av Filip Bergevi efter det.

På övre halvan känns också 16-årige finländaren Otto Virtanen intressant. Holländaren Colin van Beem, 26 år, har gjort många år på futurenivå men aldrig vunnit någon turnering och tävlar också väldigt ofta i lite enklare omgivningar. Nja, det borde vara bäddat för att rätt många svenskar på övre halvan kan gå en bit.

Inte heller på nedre halvan hittar vi några utländska namn som direkt prenumererar på finalplatser. Schweizaren Antoine Bellier har en koppling till Good to Great. Bellier var med i futuren i Jönköping i höstas och gjorde inget jätteintryck då.

Slovenen Mike Urbanija var och snuddade vid topp 500 för några år sedan, men i år har 28-åringen knappt lyckats kvala in till futuretävlingarna.

$15,000 Karlskrona

Till skillnad från herrtävlingen så finns det en del intressanta och utvecklingsbara spelare i damtävlingen som vi mycket väl kan få höra talas om i betydligt större sammanhang om några år. Det betyder också att svenskorna får väldigt svårt att nå längre än andra omgången eller kvartsfinal.

420-rankade Lisa Maviyenko vann tre 15K-tävlingar på grus förra året och 20 år gammal har hon en jämn utvecklingskurva uppåt. Förlusterna i år har kommit mot ofta klart bättre rankade spelarna. Hon möter en annan mycket intressant spelare i 19-åriga Raveena Kingsley. 763-rankad idag, men som 17-åring redan rankad 284. Tennis Channel plockade 2017 ut tio unga amerikanskor att följa och en av dessa var Kingsley. Det är säsongsdebut för amerikanskan.

På nedre halvan finns Francesca Jones Länk link, född 2000 och rankad 594 och har vunnit två 15K-tävlingar.  Hon är född med en mycket ovanlig åkomma (EED) som gör att hennes fötter och händer ser mycket annorlunda ut. Hon har bara tre tår på ena foten och på varje hand finns tre fingrar och en tumme.

Den som har varit bäst rankad i fältet är andraseedade Irina Ramialison, rankad 243 ett tag 2014. Hon har tagit elva ITF-titlar sedan 2009.

 

 

- Annons -

27 KOMMENTARER

 1. Svagt internationellt startfält i herrtävlingen ja. Frågan är hur många svenskar som är i bra form nog för att nå långt.

  I damtävlingens kval har det skett två överraskningar idag. Den första att Lisa Zaar bara får 4 gem mot Vehilainen. Det känns nästan som att de har skrivit fel och det ska vara tvärtom för det ska inte kunna hända om hon är frisk och med den form hon visat på sistone. Mycket, mycket märkligt i så fall. Exempelvis slog Zaar rumänskan Keita i mars, medan Vehilainen bara fick tre gem i februari. Nä, känns kättekonstigt.

  Den andra överraskningen är att Louise Brunskog slog Norges fed cup-spelare Brune Olsen, som bland annat slog 450-rankad i Fed Cup nyligen och danskan Karen Barritza (fjärdeseedad i den här tävlingen) förra året. Ytterst oförväntat att Brunskog skulle ha den kapaciteten idag. Sen är det kul för Sydney Berlin att hon slog Agnes Gustafsson och lär kvala in. Mycket svårare för damerna dock, då de internationella motståndarna håller högre klass.

  Linnea Malmkvist är i Sydkorea och spelar en 25:a. Hon är i kvalfinal efter seger mot nån okänd sydkorean i en jämn match. Har bra lottning i kvalfinalen men verkar inte vara i form.

 2. Och roligt att tennis.se uppmärksammar att tävlingen är igång… Allvarligt? Räknas inte kvalet? Det är väl SVTF:s största satsning, ITF -tävlingarna? Finns det då inte mer att säga? Om vi själva internt skiter i våra egna stora tävlingar – hur o varför skall någon annan bry sig? Oförsvarligt och upp till bevis kommande veckor!

 3. Lottningen till damerna ute.

  Tråkig lottning för Hennemann och Viktorovitch som möter varandra. Vinnaren möter andraseedade och 534-rankade Ramailson. Hade hellre sett dem möta andra.

  Filip mot Helgesson är en lite intressant match, båda unga spelare runt topp 1000 som närmar sig topp 10-placering i Sverige.

  Sandra Örtevall fick en av de enklaste av de internationella motståndarna, den chansen bör hon ta. I övrigt lite intressanta svenskdanskmatcher mellan Munozova – Helmi och Yudanov – Barritza.

  Finns bara en seedad svenska (Björklund) och motståndet är rätt bra, så det blir tufft att ta hem det för de mestadels unga svenskorna.

 4. Bedrövlig start för herrarna.
  Trots överkomligt motstånd så var de helt chanslösa idag.
  Ingen var i närheten att ta ett set ens.
  Hoppas det går bättre imorgon och att någon kan överraska.

  • Enda resultat som jag tycker sticker ut är att André Göransson var chanslös mot Ritschard. Båda med bakgrund från college och lika gamla, ungefär samma meriter med fördel Göransson kanske. Det borde ha varit jämnare än det var. Bet365 hade Göransson som knapp favorit.

 5. Alltid intressant med såna här tävlingar för att se var de yngre står ungefär. Lövkvist tog 44 bollar mot en spelare som var topp 500 förra året, det är ändå rätt bra för en som nyss fyllt 15 år. Yasar gav jag en 35 % chans att vinna sin match och hon stod ju upp bra, men hon har inte vunnit mycket på juniortouren i år och då går det som väntat i såna här jämna matcher. Hade hon tagit andra set tror jag hon hade vunnit för hon hämtade upp underläge i andra. Örtevall tog inte chansen.

  Snart dags för Becca, man kan kolla här: http://live.itftennis.com/en/live-streams/

 6. Vad ska man säga, Peterson såg självsäker ut när hon totalt körde över 200-rankade Hesse med 6-0 6-0 precis.

 7. 146-rankade Korpatch bjöd på svårare motstånd och tog tre gem. Korpatch var i kvarten i Lugano WTA i april och vann en match i Prag WTA förra veckan mot just tredjeseedade Dodin som Becca kan få möta i nästa match.

  Det ser väldigt bra ut, hon spelar fantastiskt just nu. Kul att de visar matcherna också.

 8. 42 poäng spelade i Filips första servegame mot Holgersson. Helt otroligt!

  2 av 8 svenskar vidare bland herrarna i R16. Hade räknat med Appelgren och Simonsson också. Tyvärr. Virtanen känns intressant.

  • Ja det var ett otroligt gem. När det stod 2-0 hade det gått 31 minuter, Helgesson sumpade 10 breakbollar i det gemet!!

   Det lustiga är att Filip som vann gemet sedan förlorade nästa gem med 40-0 =D

 9. Att Elias Ymer spelar som bäst när Robin Söderling är med stämmer nästan alltid. Riktigt trevligt att se matchen mot Cameron Norrie idag. Bra inställning, väl genomförd match och framförallt roligt att se variationen i spelet. Snyggt!

 10. Lister fick stryk i dubbel.. såg inte upprinnelsen till händelsen, men hon kallade in huvuddomaren och argumenterade väl och länge om något domslut. Bollen därefter var hon fortfarande arg och motståndaren slog den i stort sett på henne så hon fick akta sig. Måste kunna släppa domslut på de högre nivåerna.

  Såg även lite Peterson i dubbel, hon är bra på nät i singel, men märks att hon inte är en dubbelspelare. Verkar bollskygg när motståndarna gör volley vid nätet och hon själv är vid nät och aktar sig bara.

  Hennemann krossade Viktorovitch, inget snack om vem som är bäst numera. 47 % förstaservar in håller ju inte för Alexandra. Andraseedade Ramailson blir ett intressant test. Fransyskan förlorade nyligen mot Radisic som är 22.a på jr-rankningen så det skulle möjligen kunna gå vägen även om hon förstås inte är favorit.

  Björklund hade ännu sämre förstaprocentsserve..34 %. Sjukt dåligt. Men frågan är om hon testade lite för motståndet var så mycket sämre än henne. Om inte så är det oroande.

  Synd att Yudanov inte vann, var bara några bollar ifrån.

  Två killar vidare till kvarten och det är väl nästan max det man kan hoppas på bland tjejerna också.

  • Känns som Björklund o Helgesson har stora chanser att ta sig vidare medan Hennemann och Saner är underdogs. Intressant med Big Mac mot Virtanen… Vinner Virtanen kanske han flyter på och vinner hela turneringen… Intressant spelare att följa. Tror på Bergevi också… Vann senaste mötet mot Wessels som Henrik skrev.:-)

   • Helgesson har egentligen inte gjort några bra resultat i år, hon vann över en 678-rankad ungerska och pressade Topalova, det är väl de två matcherna. Motståndaren är är väl i en liknande situation, hon har pressat en bra junior (Cantos Siemers) och nu slagit en seedad spelare som också är rankad runt den som Molly slog. I övrigt kassa resultat. Känns som det är lite 50/50. Fick stryk mot Filip för två år sedan, ironiskt nog.

    Jag tror nästan mer på Hennemann faktiskt. Men Ramailson är ojämn, svårt att veta var man har henne. Hon har inte överlevt andra omgången de tre senaste turneringarna (15k) så det får gärna fortsätta.

    Björklunds motståndare ska inte underskattas, hon var i semifinal i Helsingborgs 25k (stryk mot Celik) för två år sedan. Spelar inte så ofta dock och verkar sämre nu.

    Saner känns ju inte som hon ska kunna göra något mot Helgo direkt. Trodde inte ens hon skulle slå Brunskog.

    • Sag också lite av Listers match. Kändes som hon var den klart bättre pa hennes sida nätet. Hennes forehand kändes också bättre an vad man ar van vid att se.

     Vad galler Karlskrona… Dom basta ar inte med (Ymers, Larsson, Peterson och Lister) men att standarden bakom dessa far ju en att undra om Sverige verkligen behöver WTA och ATP turneringar. Visst, stora tävlingar inspirerar unga spelare och ger möjlighet till spel pa hog niva for dom som far WC, men om spelarna bakom dom basta knappt klarar att slå utlanskt motstånd i 1a och 2a omgången pa 15k niva pa hemmaplan vad ar da poängen med att ge dom WTA/ATP WC? Björklund 2017 och Lister 2016 motbevisar min poäng, men om man inte kan slå någon rankad 600-1000, ar chanserna inte stora att man slår någon rankad topp-100…. Far hoppas pa kvalitet framfor kvantitet, Eriksson och Björklund kan nog ga långt i veckan om spelet sitter

     • Båstad WTA var ju mest just för de bättre spelarna som Larsson och Peterson. Tänk dig att Peterson nu håller på att komma fram och så tar de bort den turneringen som Larsson och Arvidsson har fått njuta av i så många år. Den enda damturneringen som sänts på TV och den enda turneringen där de egentligen kan synas och svensk publik kan heja på dem i större grad.

      Jag tycker synd om Susanne Celik som på sitt instagram har lagt upp bilder med minnen på när hon spelade Båstad inför hemmapubliken med orden “Snart är jag där igen”. En stor morot för henne säkerligen, och så tar de bara bort den.

      Det har aldrig varit tanken att de yngre spelarna ska gå långt i Båstad, bara ett sätt att få känna på det. Sen gör vissa det bra ändå. Men det är ju för de bättre spelarna som det är en käftsmäll, för dem är det förmodligen höjdpunkten på året.

      Sen är det föga förvånande att inte så många är kvar i ITF Karlskrona bland tjejerna.Trots allt så var bara en enda av de tio högst rankade med. Normalt hade alla under Lister varit med förutom Malmkvist som av någon anledning aldrig spelar i Sverige, men det är helt osannolika skadebekymmer i år.

      Tänk dig om alla hade varit friska istället och om Jarlskog och Rosenkvist inte stack till college, då hade vi haft fler svenskor än utländska spelare kvar nu. Men men.

 11. Björklund imponerar och kul för Molly som äntligen når sin första ITF-kvartsfinal.

  Hennemann var 13 bollar sämre. 10 års skillnad mellan spelarna så om hon förbättrar sig med drygt en boll per år… Men hon måste utnyttja breakbollarna bättre, 3/12 mot motståndarens 6/10 var avgörande. Bra erfarenhet i alla fall, hon är inte så långt ifrån.

 12. Riktigt kul för Bergevi att han sticker fram nosen. Hoppas han dels kan ta det mins ett steg till denna vecka + följa upp med bra resultat de kommande så att han flyttar fram sina positioner på rankingen. Kanske är college i USA en gångbar väg. Dags att det kommer fram en svensk från det hållet? I dubbel borde Bergevi ha en fin chans att etablera sig som en challengerspelare? Kanske i singel också?

  Trist med Eriksson. Som topp 300-spelare och hemmaplan vill man se honom vinna två av tre ITF:er på våren i Sverige?

 13. Filip Bergevi har ju en på tok för dålig ranking sett till hans kapacitet. Han kommer avancera, ska vi säga runt 600 innan årets slut? Louis Wessels var en jätte, 201 cm officiellt, och rörde sig därefter.

  Att 16-årige Otto Virtanen nu i tur och ordning slagit ut Fred Simonsson och Markus Eriksson, betyder det att Finland har ett jättelöfte på gång? Kanske, han har en vass, lite svårläst forehand. Men det säger nog tyvärr också en del om formen på de DC-aktuella svenskarna.

  Hennemann hängde med bra i matchen mot Ramialison. Fransyskan väldigt kort och det hon inte har i slagstyrka kompenserar hon med att hon tar bollen väldigt tidigt. Nu missade Ramialison väldigt lite och tog vara på i princip alla korta bollar från Hennemann.

  Björklunds seger såg aldrig ut att vara i fara. Eidukonyte fick behandling två gånger.

  • Hennemann tyckte inte att hon spelade bra på bloggen, men som vanligt lär hon ta lärdom av förlusten.

   Sen tycker jag det är rätt vasst att de slår Björklund och amerikanskan i dubbeln. Nu får man ladda för Peterson, Seguel såg ut som en knepig motståndare av det jag såg mot Dodin (smart och varierat spel).

 14. Framgångslös 15k-turnering på hemmaplan, men det var ju lite väntat. Nån av Björklund och Yudanov borde ha slagit Barritza dock. Intressant att Ramailson bara tappade ett gem mot Helgö, medan Hennemann tog sex, och tre breakbollar vs Hennemanns 12.

  Däremot tuffar ju Peterson-tåget vidare. Det blir svårare och svårare (6-3 6-4) men hon spelar bra alltså. Till och med några stoppbollar i första set, dock var Seguel mycket bättre på dem. Undrar om det blir Jaboeur i semi, i så fall en match mellan två spelare som tilldelats WTA-stipendiet för lovande unga spelare två år på raken.

  Bergevi lämnade tydligen WO.

 15. Johanna Larsson tappar 17 platser på senaste rankningen i nuläget. Peterson just nu 6 platser upp. Det skiljer nu bara 11 platser mellan dem, otroligt nog.

  Jaboeur kan bli tufft, hon har krossat sina motståndare precis som Peterson. Om Becca vinner turneringen, kan hon gå förbi Larsson redan nu?

 16. Jösses vad Becca imponerar nu. 6-2 6-3 mot en spelare som tappat 10 gem TOTALT på tre matcher innan dess, i en planhalva med bland annat 59.e-rankade Witthoeft. Jobbigt att möta en spelare som kan lägga stoppbollar varifrån som helst typ.

  Men nu är vi äntligen där, Peterson är topp 100! Tja, om tidigare världsnian Petkovic vinner nästa match nu i samma turnering så blir hon 101, men ändå 😉 Vinner hon turneringen så går hon förbi Larsson och upp på 95:e plats. Hon har aldrig vunnit en 100k så det hade vart hennes största seger hittills.

  Jag gillar verkligen hur lugn hon alltid är, motståndarna blir irriterade och tappar humöret, men Peterson tjafsar aldrig om domslut utan kör vidare på nästa boll. Den här formen kommer väldigt lägligt inför Franska mästerskapen. En bra lottning där så.. Först ska hon och Larsson spela 100k i Slovakien dock.

  Intressant i Karlskrona att Jones bara hade 4 breakbollar mot Ramailson. Hennemann är den som pressat henne mest av alla hittills.

  Hoppas Elias också går till final, det blåser varma vindar just nu.

 17. Håller med Andreas, riktigt kul med Rebecca nu! Såg delar av matchen idag och tyckte att motståndaren var bra med både bra serve, klipp i forehand och riktigt bra stoppbollar. Imponerande att slå henne såpass klart!

  Bara att konstatera att Rebecca är vår bästa damspelare från nu och sannolikt många år framöver.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste nytt