Vecka 19 | Fokus på ITF-tävlingarna i Karlskrona

Markus Eriksson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Markus Eriksson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Hur mycket uppmärksamhet kommer årets första ITF Pro Circuit-tävlingar på svensk mark att få? Karlskrona står som värd för både en futuretävling och en 15 000-dollars.

Futuren inleds på måndagen, damernas ITF-tävling först på tisdag.

SweTennis lägger förstås krutet på dessa tävlingar, men först en titt på övriga tävlingar med svensk intresse. Med Johanna Larsson utslagen i Madrid-kvalet och Mikael Ymer i challengerkvalet i Aix en Provence återstår bland annat detta:

ATP Challenger Aix en Provence, Frankrike Länk link
Elias Ymer möter 203-rankade Benjamin Bonzi i en måndagsmatch. Båda är födda 1996. I en eventuell andra omgång väntar antingen Cameron Norrie eller Kenny de Schepper.

$100,000 Cagnes-Sur-Mer, Frankrike Länk link
Rebecca Peterson är åttondeseedad och har en bra väg till kvartsfinal. I första omgången väntar 209-rankade Amandine Hesse.

Karlskrona (Sweden F1 Futures)

Markus Eriksson har haft tuffare motstånd än så här. Tysken Louis Wessels är andraseedad, född 1998. Wessels har aldrig vunnit någon future, men varit i tre finaler. Den senaste var i januari i USA, men efter det kom en tyngre period och han har bland annat fått stryk av Filip Bergevi efter det.

På övre halvan känns också 16-årige finländaren Otto Virtanen intressant. Holländaren Colin van Beem, 26 år, har gjort många år på futurenivå men aldrig vunnit någon turnering och tävlar också väldigt ofta i lite enklare omgivningar. Nja, det borde vara bäddat för att rätt många svenskar på övre halvan kan gå en bit.

Inte heller på nedre halvan hittar vi några utländska namn som direkt prenumererar på finalplatser. Schweizaren Antoine Bellier har en koppling till Good to Great. Bellier var med i futuren i Jönköping i höstas och gjorde inget jätteintryck då.

Slovenen Mike Urbanija var och snuddade vid topp 500 för några år sedan, men i år har 28-åringen knappt lyckats kvala in till futuretävlingarna.

$15,000 Karlskrona

Till skillnad från herrtävlingen så finns det en del intressanta och utvecklingsbara spelare i damtävlingen som vi mycket väl kan få höra talas om i betydligt större sammanhang om några år. Det betyder också att svenskorna får väldigt svårt att nå längre än andra omgången eller kvartsfinal.

420-rankade Lisa Maviyenko vann tre 15K-tävlingar på grus förra året och 20 år gammal har hon en jämn utvecklingskurva uppåt. Förlusterna i år har kommit mot ofta klart bättre rankade spelarna. Hon möter en annan mycket intressant spelare i 19-åriga Raveena Kingsley. 763-rankad idag, men som 17-åring redan rankad 284. Tennis Channel plockade 2017 ut tio unga amerikanskor att följa och en av dessa var Kingsley. Det är säsongsdebut för amerikanskan.

På nedre halvan finns Francesca Jones Länk link, född 2000 och rankad 594 och har vunnit två 15K-tävlingar.  Hon är född med en mycket ovanlig åkomma (EED) som gör att hennes fötter och händer ser mycket annorlunda ut. Hon har bara tre tår på ena foten och på varje hand finns tre fingrar och en tumme.

Den som har varit bäst rankad i fältet är andraseedade Irina Ramialison, rankad 243 ett tag 2014. Hon har tagit elva ITF-titlar sedan 2009.

 

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.