Rebecca Peterson fick till en fullträff i Frankrike. Kan Johanna Larsson hitta på något den här veckan i Slovakien? På hemmaplan går den andra av tre futuretävlingar, nu i Kalmar. Damernas sista 15000-dollars går i Pixbo som också är ny arrangör.

$100,000 Trnava, Slovakien
Johanna Larsson är förstaseedad och får möta en spelare från kvalet i första omgången. I andra omgången kan det bli match mot 116-rankade Viktorija Golubic, en spelare som för ett år sedan var runt 50-strecket.

Rebecca Peterson är med i lottningen, möter Anna Blinkova.

Rebecca lämnade återbud till turneringen.

Tävlingar på hemmaplan

Kalmar (Sweden F2 Futures)

Det var 19 svenskar i lottningen i Karlskrona och 17 nu i Kalmar. Det blir fem “derbyn”, helsvenska möten.

Vilka har då kommit till sedan förra veckan? På nedre halvan är 407-rankade Baptiste Crepatte finalseedad. Ser vi till hans resultat ser vi också att många av rankingpoängen tagits i enklare turneringar i Zimbabwe, Kuwait och Tunisien. Hur som helst blir det nog en bra värdemätare för Filip Bergevi.

På nedre halvan finns också vinnaren i Karlskrona, förre collegespelaren Alexander Ritschard.

Markus Eriksson är förstaseedad återigen. Det bör bli mer än en kvartsfinal den här veckan. Tänkbar semimotståndare är tredjeseedade Fabrizio Ornago, rankad 432 och som var nere i Uganda och vann en future nyligen. Det var 26-åringens andra futuretitel i karriären. Det är inte heller här tal om någon blivande kanon.

Ytterligare tre fransmän finns på övre halvan, dock med klena meriter.

$15,000 Göteborg (Pixbo)

Inget snack om att 15-åriga danskan Clara Tauson är den mest intressanta av de utländska spelarna och vann ju i Näsbypark i november.

Övriga tävlingar

$25,000 Incheon, Sydkorea
Linnea Malmqvist är med i kvalet.

Brazil F4 Futures
Christian Lindell är förstaseedad, men har haft svårt att få till det.

Uganda F3 Futures
Niklas Johansson klarade kvalet och får nu möta förstaseedade Ivan Nedelko.

42 KOMMENTARER

 1. Malmqvist fick stryk med exakt samma siffror mot samma motståndare andra kvalet på raken… borde spela 15k istället.

  Det blev två jätteskrällar igår i Pixbo. Frida Bostrand slog komfortabelt förstaseedade britten, mycket bra gjort med tanke på att hon slagit Urzula Radwanska i år bland annat. Och att Hanna Axelsson enkelt slog slovakiskan som slog 8-seedade i förra tävlingen och sedan nästan även slog Helgesson.

  Hoppas Hennemann får bättre lottning den här veckan, hon är fortfarande den som hade klart mest breakbollar (den enda med ett övertag i det också) mot blivande vinnaren Ramailson.

  Småintressant juniortävling i Makedonien också där Milicevic (nog för tuff lottning), Yasar och Radenkovic spelar. Plus en Tennis Europe-tävling på hemmaplan, händer mycket den här veckan.

  • Andreas, en liten rättelse, juniortävlingen spelas i Montenegro inte Makedonien.
   Tror våra tjejer samt Leo löser det bra där nere.

 2. Leo Borg slog ut andraseedade ryssen Danilchenko i två raka. Stark, han är rankad 215 och två år äldre.

  • Mycket bra gjort även om ryssen har en lite “falsk” rankning (intjänad i turneringar som Paraguay, Kazakstan, Egypten..). Leo är tveklöst den med mest förväntningar på sig av de kommande killarna, hoppas han kan leva upp till det.

   • Ja, lyckas han axla det har han noga fina förutsättningar att kunna nå långt. Jag vet inte så mycket om Borg, Strömberg och Dahlberg rent spelmässigt osv. Men de är tre intressanta namn eftersom de börjat prestera redan som 03:or, säger en del om att det finns kapacitet likt Milicevic.
    De borde ju dessutom kunna sporra varandra rätt bra vilket är en viktig faktor. De känns rätt jämna just nu av det man kunnat följa i resultatväg, skulle dock vara intressant att ha sätt hur de spelar osv för att kunna få sig en bild av dem.Någon som har en känsla av vem av dessa tre som besitter störst potential, antar att det är svårt att säga nu dock?

    • Jag tror det är Borg, mycket på grund av att när man pratar potential och har Björn Borg som pappa så måste man ju säga att där finns rätt stor potential rent genetiskt, svårt att komma ifrån. Det är som Melwin Holm, har man Stefan Holm som pappa så finns automatiskt skyhög potential. Sen var Leo högst rankad av dem alla på Tennis Europe tror jag också, och leder även Edbergstipendiet.

     Bland tjejerna är det ju mer klart, det är utan tvekan Milicevic, även om det även där finns en trio (Lövkvist, Wikander) som står ut extra.

 3. Viktorovitch mot Helgesson och Lövqvist mot Munozova känns väldigt intressanta svenskmatcher. Vore kul om Hennemann möter JCA i andra omgången… Få se om JCA lyckas vinna en match. Hon har haft det tungt resultatmässigt i år. Ännu mer önsketänkande Yudanov mot Petrovic i andra omgången. Yudanov och Björklund är de svenskor som jag tror kan nå långt i turneringen.

  • Hennemann och JCA ska ju normalt vinna sina matcher och mötas, det vore en kul match! Som jag tror Hennemann kan ta.

   Antar även att Tauson och Ramailson möts i kvarten, få se hur det går där i så fall. Undrar om Barritza lyckas ladda om efter finalen, hon har två svåra juniorer att möta om hon ska nå kvarten.

   Kanske kan Björklund gå längre den här turneringen, Francati har 0-5 i matcher i år. Bör vara enklare än Barritza iaf.

   Yudanov har nog lite för tuff lottning.

 4. Kalmar, dag 1. Återigen en del anmärkningsvärda resultat. Att vissa spelare i turnering efter turnering är chanslösa mot 1000-rankade spelare, vad ska man säga?

  Vi pratar ändå om spelare som har hyfsad uppbackning och vi har akademier som fått enorm publicitet, men som sportsligt stampar på samma fläck eller till och med får spelare att gå bakåt. Vad händer?

  • Finns det någon av spelarna i herrturneringen som har potential att bli topp 100? De flesta är 23 eller uppåt och har aldrig varit topp 500 eller 7-800 för den delen. De är inte bättre än så där helt enkelt. Friberg är ung och Madaras, men de har inte direkt gjort lovande resultat på touren.

   När det gäller killarna kommer dessvärre Ymers att vara de enda eventuella topp 100-spelarna i många år framöver. Carl Söderlund var ju på gång ett tag men satsar väl på annat nu.

   • Jag vet inte, men det måste ju vara mentalt oerhört tufft att åka runt och aldrig få känna på någon framgång. 10-20 tävlingar utan att få med sig en endaste pinne.

    • Tufft. Och dyrt. Är det delvis så att de som satsar (på dyra tävlingsscheman och dyr uppbackning) internationellt är de som har resurser snarare än de som har störst talang? (Ibland kommer de hand i hand men långt ifrån alltid). Vad gör förbundet för att stödja juniorer och unga seniorer utan ekonomisk uppbackning från familj (och ev klubb och sponsorer)? Genuin fråga, bor ej i Sverige vet inte hur sånt fungerar)

     • Men det här är ett problem som ITF åtminstone är medvetna om, det är ju därför vi får mellantouren nästa år. Då kommer det bli billigare att tävla, fler lokala tävlingar.

      The new structure will have a localized character, reducing the expenses of both the players and the organizers.

      Transition Tour tournaments will have cheaper hosting requirements and they will last seven days, including the qualifications, with no requirement of hosting the tournament in three consecutive weeks. This will make the door open for the lower-ranked nations to get involved on the Pro Tour and offer an opportunity for local players to compete without too much traveling.

 5. Tyvärr så lägger det bästa av tidigt.
  92:orna var en bra årgång med Berta. Olin,Averfalk,Blomgren mfl
  Det är bara sverigeåttan Renard som krigar vidare.
  Bästa 93:an Lindmark har också lagt av.
  Hur ska man få de bästa att fortsätta?

  • Märkligt, om man är rankad 1000 idag eller bara har en transition rankning nästa år, vad är skillnaden? Man är fortfarande med i turneringar och spelar precis som vanligt och har lika stor chans som nu att slå sig in på topp 750 om man är tillräckligt bra för det?

   Det värsta i hennes brev var att turneringar inte betalar ut prispengar vilket är skandalöst. Men TT såg jag inga bra argument mot, hon ville inte skriva under en petition?

   Folk är rädda för det som är nytt, som vanligt. Återstår att se hur det funkar i praktiken. Om det funkar dåligt så kommer det att bytas ut så jag ser ingen fara i detta.

  • Jag tror också det blir väldigt svårt att vrida tillbaka klockan när förändringen har satt sig och det eventuellt inte blev så bra. Många kommer garanterat ha lagt av. Ungefär som att fotbollen i Sverige skulle stänga ned seriesystem efter typ div 3 och låta resten spela i någon form av seriespel fast utan divisioner med upp- och nedflyttning. De bästa klarar sig och kommer säkert ta plats, men bredden kommer helt klart påverkas. Och på sikt tror jag många väljer en annan sport med större möjligheter.

 6. ITF gör ett feltänk tycker jag. Istället för att skjuta till mer pengar, så är syftet att få ned antalet aktiva. Det är rätt få idrotter som jobbar så. Men det kommer säkert att få bort en del avarter inom sporten, som tankningar och spelfusk. Men det egentliga syftet är att få bort “dreamers” som Jim Courier sade. Dvs spelare som passerat bäst-före-datum men som ändå åker omkring och spelare en eller två matcher per turnering och aldrig når längre än topp 1000. Det kan nog bli lite lättare för unga spelare.

  De ekonomiska aspekterna tror jag mindre på. För vem blir det billigare? Ingen. Det kommer inte bli fler tävlingar. Att arrangera en Transitionturnering innebär minst 15000 dollar i prissumma. Är det attraktivt att arrangera den typ av tävling? I Sverige kommer det inte att bli fler Transitionsturnering än vad det finns futuretävlingar idag.

  Det blir inte billigare för spelarna heller, tvärtom. De kostnadseffektivaste uppläggen har varit att åka ett par veckor till typ Antalya och spela turneringar. Ska du börja använda dina entrypoints till att försöka tävla om ATP- eller WTA-poäng så krävs det att du tar dig till semifinal i 25000-dollars och tävlingarna på den nivån, 25000-dollars, kommer att vara geografiskt lika utspridda som idag. Det blir alltså fler, längre och dyrare resor för att kunna plocka sin första rankingpoäng.

  För en publik: vad är vinsten med att ha två rankingsystem?

  • Haller med om att det kommer att bli ganska förvirrande for publiken, speciellt att hälla reda pa typ en talangfull 18 åring. Dom kan tex ligga 57a pa juniorrakningen, 345 pa TT rankingen och 826 pa ATP/WTA rankingen. Och hur ska dom prioritera vilka turneringar de ska spela? For sådana som Danmarks Tauson ar det säkert redan svart att prioritera mellan juniornivå, 15k niva (som hon absolut hor hemma pa) och att stanna hemma och trana/skolarbete. Nu laggs en ny niva pa med ett helt annat rankingsystem. Hmm….

   Om jag förstått saken ratt (och om jag orkat läsa igenom alla detaljer hade jag kanske vetat svaret själv men hoppas lat som jag ar att någon annan vet svaret) sa ar val iden att de ITF turneringar some blir kvar (25k uppat) kommer ha ganska manga platser reserverade for juniorer och TT spelare? Dvs, om du spelar bar pa junior och TT niva sa kommer du att ges chanser regelbundet pa ITF niva? Svårare dock for de vars ranking pa TT niva inte riktigt racker till ITF kval till exempel. Det kommer definitivt att bli svårare for dom som inte ligger stadigt bland top 500 att ta sig framåt, och kommer nog leda till att ännu fler spelare med ekonomiska resurser kommer leta sig till turneringar pa obskyra platser med relativt svaga startfält for att fa plats i ITF turneringar och jaga ‘latta’ poäng. Som Henrik sager – svart att se hur detta ska bli lättare eller billigare for spelare pa vag upp som vill slå igenom.

 7. Håller med Andreas om att TT verkar vettigt. Som jag ser det ÖKAR den möjligheten för de som är utanför topp-750 att satsa på tennis utan att dra på sig alltför stora kostnader. Därmed borde väl fler ha möjlighet att satsa än idag? Och om man är bra nog tar man sig in på topp-750 och kan börja tävla professionellt.

 8. Såg Henriks inlägg först nu. Bra argument måste jag säga, kanske måste ändra åsikt i frågan… 🙂

 9. Som jag ser det så kommer de spelarna med rankningspoäng att ha mer pengar att dela på eftersom de andra spelarna faller bort så det blir färre som konkurrerar om dem.

  Och de sämre spelarna, som aldrig hade tjänat pengar med det här systemet heller, får det lättare att vinna 15k-tävlingar eftersom målet är att spelarna med rankningspoäng inte ska delta i dessa tävlingar. I dagsläget åker de ut mot spelare rankade 300-500 eftersom de är för bra. Är du sedan bra nog så tar du dig upp till 750.

  De yngre bra spelarna får det lättare att lyckas som seniorer tack vare fler wildcards.

  Men blir intressant att se hur det fungerar. Jag tror inte direkt att spelare som har vigt 15-20 år av sitt liv bara lägger av för att de inte har någon rankningspoäng. Tror de på sig själva så fortsätter de. Hur det än blir så kan det justeras innan någon större skada är skedd.

  Bästa hade väl varit att skjuta in mer pengar men… kanske sänka de löjliga prissummorna i de största tävlingarna.

  För publiken kommer det inte spela någon roll, för de bryr sig inte om spelare rankade 750.

 10. Svenska killarna förlorade 7 av 7 mot de utländska spelarna, inte dåligt.

  Björklund verkar vara i bra form, 6-0 6-0 mot Kuczer. Ska hon göra en Peterson? Petrovic lika dålig åt andra hållet, men fanns aldrig någon chans att hon skulle slå Rame.

 11. Fem svenska herrar till andra omg i future 2. Alla vann svenskmatcher. Når någon kvartsfinal?

  Samtidigt som damerna nu har två topp 100-spelare och en del intressant där bakom börjar jag bli uppriktigt orolig för svensk herrtennis. “Vad händer” är verkligen en berättigad fråga!

  Det ser onekligen inte ljust ut och att börja drömma om att det kommer en bra kull med 03 är inte relevant. Om någon av dem var mogen att vinna en sommartourtävling eller än hellre ta för sig i ett futurekval – skulle jag kunna ändra mig men juniorerna gör bäst att utvecklas i fred innan vi haussar dem i proffssammanhang… Nej, frågan är hur standarden egentligen är på det 20-tal spelare som har en ATP-ranking och som satsar seriöst. Det kanske bara är tio som skall räknad dit förresten? Och DET är ett jäkligt allvarligt problem. SvTF:s satsning på fler ITF-tävlingar för ett år sen skulle ge fler chansen att ta sig fram som proffs och hitta de viktiga första poängen men så har det inte riktigt blivit? Man kan gå tillbaka både 10-15-20-25 och 30 år för att inse att vi hade fler listade ATP-spelare – med eller utan ITF-tävlingar i Sverige.

  Jag ser ett rejält problem i att den svenska nationella herrtennisen är så ofantligt smal. Utan att behöva kriga sig igenom tuffa matcher på hemmaplan kommer man ut på ITF-touren utan att ha så stora chanser. Kanske läge att fundera på om pengarna som satsas – satsas på rätt nivå och på rätt sätt?

  Sen kan vi diskutera massa olika utmaningar som träningsmetoder, förbundsatsningar, mer eller mindre begåvade tränare etc men helt klart är att vi inte får med oss tillräckligt många upp igenom de äldre junioråren. Jag är fullständigt allergisk mot bortförklaringar som att det saknas “resurser” i form av träningsmöjligheter eller ekonomi. Det är nonsens.

  Frågan är om SvTF:s ansvariga delar min oro och har några tankar om en lösning?

  • “Utan att behöva kriga sig igenom tuffa matcher på hemmaplan kommer man ut på ITF-touren utan att ha så stora chanser. ”

   Den meningen sammanfattar väl vad det handlar om. Det vi ser nu är den bristande konkurrensen spelarna emellan, redan från 15-16 år och framåt. Det har i många årskullar varit solklart vilka som varit etta och tvåa och det är inte bra för någon. Det skapar en skev självbild.

  • Jag haller med om resursfrågan. Tjeckien har ungefär lika manga invånare som Sverige men ar betydligt fattigare ekonomiskt. Hur manga tennianlaggningar de har vet jag inte men kan inte tro att de skulle ha manga fler an Sverige. Sa var galler ‘resurser’ ar Sverige nog resursstarkare. Pa damsidan har de just nu (med svenska motsvarigheterna inom parantes) topp10: 2(0). top100: 7(2). top200: 11(2). topp400 19(3). Pa herrsidan har man Berdych som en absolut toppspelare och ytterligare 7 spelare topp 400 (Sverige har 3).

   Precis vad den tjeckiska modellen ar vet jag inte. Kanske handlar det om bra juniortränare, bra konkurrens pa hemmaplan, bättre träningsvilja (…) härdare pannben och vinnarskallar. Men det handlar iallafall inte om resurser.

   • En grej med Sverige är ju att vi är så bra i många olika sporter trots vår knappa befolkning. Balanserat mot invånare ligger vi trea i världen. Så det finns stor konkurrens för tennis i Sverige, där barn ofta väljer annat.

    http://www.greatestsportingnation.com/

    Den stora frågan är hur vi tappade den dominans vi hade, intresset bara dog. Men det lär vara svårt att hitta en formel för att bli bra igen.

    • Bra poang. Bland individuella sporter finns det val bara golfen som konkurrerar med tennisen dock om att man ska kunna tjäna pengar och ev. försörja sig själv? Och den ar hyfsat lattilganglig (även mindre orter brukar ha en tennisbana, ett racket och bollar behöver inte kosta jättemycket etc) – sa lite märkligt att sa fa idrottstalanger isåfall väljer just tennis framfor andra sporter. Men men…

 12. Kommer någon Svensk ta sig till kvartsfinal i Kalmar?
  Det är endast Bigmac som har möjligheten.
  Övriga ska inte ha en chans.
  Kan bli så att vi bollar i Kalmar.
  Ingen seger mot utländskt motstånd.

 13. Förstaseedade Cabaj Awad förlorade precis mot en engelska rankad 1095 (har aldrig varit rankad topp 1000)… Någonting ar uppenbarligen fel, antingen fysiskt eller mentalt. Hela aret har varit katastrofalt. Kanske dags for ett längre break och en restart?

  I skrivande stund har bara en svenska (Björklund) slagit internationellt motstånd. Det frestar pa nerverna att vara svenskt tennisfan… Far hoppas att Björklund gar riktigt långt denna vecka och att Yudanov och Heinemann vinner i eftermiddag och att Larsson/Lister far till det i Trnava.

  • JCA har 1-12 i matcher nu. Hon avslutade 2017 på sin högsta rankning och på ett bra sätt. Det är helt sjukt vad som har hänt med henne, men hennes självförtroende nu är ju under botten. Brittiskan hon förlorade mot losade mot en 600-juniorrankad finska i förra turneringen…. otroligt.

   Maria Yudanov tappade sanslöst nog ett överläge med 5-0 i andra set till 5-7?! Kommer hon tillbaka från det? Känns inte så.

   Larsson var också nära att få stryk i första men lyckades vända och ta tiebreaket… junioren hon möter är förvisso väldigt bra.

   • Yudanov lyckades reda ut det men vad hände dar egentligen (andra set)? Larsson har förlorat andra set och det ar jämt i tredje. Kanske har Larssons självförtroende också fatt sig ett par tornar?

    • Ja, mycket starkt av Yudanov, de flesta hade gett upp där. Och bra att Larsson vann.

     Men Hennemann… hon slår inte en spelare som aldrig haft rankning på egen hemmaplan, alltså Göteborg? Fattar ingenting, blir intressant att läsa bloggen sen. Tauson krossade ju en högre rankad spelare. Hon är bättre, men SÅ stor skillnad kan det inte vara mellan Tauson och Caijsa.

     Istället för helsvenskt möte blir det nu helbrittiskt överst i lottningen. Mycket märkligt.

     Borg också utslagen mot tusenrankad junior =/.

     • Såg andra och tredje set. Kom enligt tränaren inte alls upp i nivå och det är bara att hålla med. Mötte en motståndare som spelade lite oortodoxt med mycket slice och stoppbollar. Försvarade sig och Cajsa slog bort sig.
      Hon ser bra ut tekniskt och hade ett bra temperament trots att inte spelet stämde. Skall bli kul att följa henne framöver.

 14. Kul iallafall att Ström och Chaoud är i kvarten i en grade 2 i Österike.
  Kan kanske nå semi som ger 60 poäng.

 15. Äntligen verkar Kajsa Ronaldo Persson efter 8 månader skada vara tillbaka i träning.
  Har flyttat till Fair Play och tränar på deras akademi.
  Finns att läsa i Smålandsposten.

  • “Ronaldo” hade varit ett grymt namn 😀

   Kul att höra, goda nyheter! Hela året förstörs av dessa skador på alla våra topp 10-spelare.

 16. Fasen, Björklund hade ju matchboll… hoppas hon tar det ändå.

  Mycket negativt, men det är ändå några svenska framgångar den här veckan. Yasar i final i sin G4.a. Hon behöver vinna lite matcher så det är bra. Leo Borg vann dubbeln i samma tävling. Gustav Ström dominerar ju i G2, körde över 50-rankade idag totalt. Kan mycket väl vinna så som han verkar spela. Och i Benders Cup i Tennis Europe är det fullständig svensk dominans med helsvenska finaler i alla fyra grenar, även om motståndet var överkomligt.

  Sen att larsson gick till kvarten vet jag inte om man kan räkna som en framgång, hon var trots allt förstaseedad.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.