Vecka 21 | Kval till Franska Öppna och svenskor som letar form

Vi står inför en händelserik vecka. Kvalet till Franska Öppna startar på måndagen och samtidigt väntar en ödesvecka i Nürnberg för Johanna Larsson.

Kval till Franska Öppna

Som seedad går det att få en bra lottning i kvalet och det har Elias Ymer fått. Värste motståndaren blir han själv. Matteo Martineau fick ett wild card till kvalet och 20-åringen är rankad 448 och har än så länge bara varit och nosat på spel i challengers. Därefter antingen Dutra Silva eller Coppejans och ingen har rosat marknaden i år. Om möjligt är formen ännu sämre på övriga fyra som Elias kan få möta i eventuell kvalfinal.

190-rankade Roberto Marcora i första rundan för Mikael Ymer, som är i bra form. Enkelt motstånd också i nästa runda där förmodligen 261-rankade Tatlot slår grussvage Ito.

Kvalfinal? Ja, Laaksonen är i form och vann challengern i Rom förra veckan. Baldi och Arguello är grusspecialister, men även de bör Ymer ha bra chans mot.

Susanne Celik möter slovenskan Kaja Juvan, rankad 132. 18-åringen är under kraftig utveckling. Hon var med det slovenska laget som mötte Sverige i Fed Cup förra året. Jacqueline Cabaj Awad fick med sig fyra gem från det mötet. Om Juvan är lovande så vad ska man då säga om 15-åriga Cori Gauff? Amerikanskan är tvåa på juniorrankingen och vann Franska Öppna som junior redan ifjol.

WTA Nürnberg

Larssons självförtroende är borta med vinden efter ett år med enbart förluster, med undantaget för segermatchen mot Vera Lapko i öppningsrundan i Australian Open. Lapko gav upp matchen i andra set.

I förra veckan åkte Larsson på en ny blytung förlust då Ellen Perez, rankad 219, blev för svår i W100 Trnava. Perez var sedan chanslös i andra omgången mot 170-rankade Magdalena Frech och utan chans även i kvalet till Strasbourg där 269-rankade Marie Benoit vann i raka set. Det säger lite om Larssons nivå just nu.

Ifjol vann Larsson WTA-tävlingen i Nürnberg och har nu 280 poäng att försvara. Upprepar inte Larsson succén så lär det bli spel på ITF-touren framöver. Och lottningen är inte enkel.

Svetlana Kuznetsova, som missat en stor del av säsongen, är dock på väg tillbaka nu när grussäsongen är i gång och har fått ett wild card och möter Larsson.

Vinnaren där möter förmodligen andraseedade Katerina Siniakova i andra omgången.

Cornelia Lister är med i dubbelturneringen tillsammans med Renata Voracova.

WTA Strasbourg

Rebecca Peterson får sällan några bra lottningar och har tex mött Serena Williams både i Miami och nu senast i Rom. Williams har vunnit och sedan lämnat återbud till nästa omgång vid båda tillfällena.

Magda Linette, rankad 84, låter som en hyfsad lottning och här är det spel på söndagen som gäller. I eventuell andra omgång väntar troligen Caroline Garcia och Peterson behöver alltså återigen slå en högt rankad spelare (#22) för att få med sig mer än 30 rankingpoäng från Strasbourg.

W25 Goyang, Sydkorea

Med Jacqueline Cabaj Awad.

W15 Heraklion, Grekland

Med Fanny Östlund och Julita Saner.

W15 Tabarka, Tunisien

Med Louise Brunskog.

M15 Bukarest, Rumänien

Med Dragos Madaras.

M15 Tabarka, Tunisien

Med Filip Bergevi.

M15 Irpin, Ukraina

Med Karl Friberg samt Sam Taylor som kvalade in.

J5 Jönköping

ITF-tävlingar på hemmaplan, i dubbel bemärkelse för undertecknad som hoppas kunna se en del juniortennis här och i Värnamo kommande vecka.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.