Vecka 21 | Kval till Franska Öppna och svenskor som letar form

Vi står inför en händelserik vecka. Kvalet till Franska Öppna startar på måndagen och samtidigt väntar en ödesvecka i Nürnberg för Johanna Larsson.

Kval till Franska Öppna

Som seedad går det att få en bra lottning i kvalet och det har Elias Ymer fått. Värste motståndaren blir han själv. Matteo Martineau fick ett wild card till kvalet och 20-åringen är rankad 448 och har än så länge bara varit och nosat på spel i challengers. Därefter antingen Dutra Silva eller Coppejans och ingen har rosat marknaden i år. Om möjligt är formen ännu sämre på övriga fyra som Elias kan få möta i eventuell kvalfinal.

190-rankade Roberto Marcora i första rundan för Mikael Ymer, som är i bra form. Enkelt motstånd också i nästa runda där förmodligen 261-rankade Tatlot slår grussvage Ito.

Kvalfinal? Ja, Laaksonen är i form och vann challengern i Rom förra veckan. Baldi och Arguello är grusspecialister, men även de bör Ymer ha bra chans mot.

Susanne Celik möter slovenskan Kaja Juvan, rankad 132. 18-åringen är under kraftig utveckling. Hon var med det slovenska laget som mötte Sverige i Fed Cup förra året. Jacqueline Cabaj Awad fick med sig fyra gem från det mötet. Om Juvan är lovande så vad ska man då säga om 15-åriga Cori Gauff? Amerikanskan är tvåa på juniorrankingen och vann Franska Öppna som junior redan ifjol.

WTA Nürnberg

Larssons självförtroende är borta med vinden efter ett år med enbart förluster, med undantaget för segermatchen mot Vera Lapko i öppningsrundan i Australian Open. Lapko gav upp matchen i andra set.

I förra veckan åkte Larsson på en ny blytung förlust då Ellen Perez, rankad 219, blev för svår i W100 Trnava. Perez var sedan chanslös i andra omgången mot 170-rankade Magdalena Frech och utan chans även i kvalet till Strasbourg där 269-rankade Marie Benoit vann i raka set. Det säger lite om Larssons nivå just nu.

Ifjol vann Larsson WTA-tävlingen i Nürnberg och har nu 280 poäng att försvara. Upprepar inte Larsson succén så lär det bli spel på ITF-touren framöver. Och lottningen är inte enkel.

Svetlana Kuznetsova, som missat en stor del av säsongen, är dock på väg tillbaka nu när grussäsongen är i gång och har fått ett wild card och möter Larsson.

Vinnaren där möter förmodligen andraseedade Katerina Siniakova i andra omgången.

Cornelia Lister är med i dubbelturneringen tillsammans med Renata Voracova.

WTA Strasbourg

Rebecca Peterson får sällan några bra lottningar och har tex mött Serena Williams både i Miami och nu senast i Rom. Williams har vunnit och sedan lämnat återbud till nästa omgång vid båda tillfällena.

Magda Linette, rankad 84, låter som en hyfsad lottning och här är det spel på söndagen som gäller. I eventuell andra omgång väntar troligen Caroline Garcia och Peterson behöver alltså återigen slå en högt rankad spelare (#22) för att få med sig mer än 30 rankingpoäng från Strasbourg.

W25 Goyang, Sydkorea

Med Jacqueline Cabaj Awad.

W15 Heraklion, Grekland

Med Fanny Östlund och Julita Saner.

W15 Tabarka, Tunisien

Med Louise Brunskog.

M15 Bukarest, Rumänien

Med Dragos Madaras.

M15 Tabarka, Tunisien

Med Filip Bergevi.

M15 Irpin, Ukraina

Med Karl Friberg samt Sam Taylor som kvalade in.

J5 Jönköping

ITF-tävlingar på hemmaplan, i dubbel bemärkelse för undertecknad som hoppas kunna se en del juniortennis här och i Värnamo kommande vecka.

81 KOMMENTARER

 1. Peterson vidare med 6-7 (0) 6-1 6-3. Siffermässigt så såg matchen bra ut, 70% av sina derbypoäng vunna och blev bara bruten en enda gång.

  Larsson/Flipkens ute från dubbeln med 6-3 7-5. Däremot vann Lindstedt/Ebden mot andraseedade i Schweiz med 6-3 7-6 (9). Larsson spelar första singelmatchen imorgon och Lister spelar också i Nürnberg, fast i dubbel.

 2. RG kval lottning ute: M Ymer börjar mot Marcora (Ita), E Ymer mot martineau (Fra).

  Damernas lottning, med S Celik, kommer imorgon.

  • Helt ok lottning för bröderna. Framför allt Elias lottning är nog bättre än genomsnittet. För att ta sig in i franska ska han slå Martineau som åtminstone enligt resultaten ska vara en svag spelare, sen en formsvag Dutra Silva eller Coppejans som inte gjort mycket av värde senaste året och aldrig varit högt rankad trots lång karriär. I kvalfinal Quinzi som verkar ha kapacitet men blandar och ger, Polmans som väl knappast är bra på grus, en svag fransos som rimligen inte når kvalfinal och Lacko som såvitt jag kan minnas är medioker på grus och knappast överlever så långt. Elias, Dutra Silva eller Quinzi borde ta platsen i Franska och skulle ge Elias åtminstone 25% att nå Franska.

   Mikael är i mycket bättre form men har samtidigt en svårare lottning som kunde varit betydligt värre. Marcora bör han slå även om italienaren vunnit skapligt många challengermatcher på grus i år. Tatlot är WC på gång uppåt men ska vara ännu enklare uppgift än Marcora och om Tatlot torskar så blir det nog än tacksammare då Ito inte är någon höjdare på grus och det nästan förvånar mig att han gör resan till Paris. I kvalfinal är det tuffa, Laaksonen i form eller duktige grus-Argentinaren Arguello som väl dock inte är i form. För tror inte Baldi eller Brands tar sig till finalen även om de har kapacitet. Ger Mikael tack vare form en bättre chans kvala in men bägge bröderna har goda chanser att ta sig in i Franska även om jag ger dem under 50% bägge två.

 3. Svensk Tennisratimg????

  Datorerna fått fnatt? Kollade seedningen i Taberg sommartout, helt galen. JHL och Oliver J som gåtr in i huvud i det senaste årets tourer har tappat 10 platser. Nu måste de kvala vilket ställer till det då de är få av juniorerna som går i “riktig skola”.

 4. CANCELLED. En allt vanligare syn på ITF:s hemsida. Inte mindre än 3 av de 14 planerade tävlingarna i veckan är inställda på herrsidan.

  • Jag har aldrig riktigt begripit hur tävlingarna kan gå ihop ekonomiskt. Publikmässigt verkar det vara helt tomt på lägsta nivå, vilket är begripligt förstås, så varken publikintäkter eller sponsorintäkter kan ge just några pengar. I Tunisien mm gissar jag på att man tänker sig att spelarnas hotellbokningar och andra merkostnader från att ha spelare på plats ska täcka kostnaderna samtidigt som hotellen får en viss synlighet bland tennisfans och eftersom de alltjämt har väldigt många turneringar i Tunisien och Turkiet så kanske detta förklarar det. Men i andra orter så krävs det väl att förbund eller motsvarande lägger pengar som investering i landets talanger och då är det inte konstigt att det är svårt att få ihop ett tillräckligt spelschema. Möjligen att ITF pytsar in pengar i turneringar i Uganda och liknande länder men knappast i övrigt.

   Men på något sätt lyckas man få ihop rätt många turneringar varje vecka trots att det är en del inställda så på något sätt fortsätter systemet snurra och gör att man kan fylla kalendern med hyfsat många turneringar för att ge spelare en chans att nå sin dröm om att kunna försörja sig på tennis för lär väl vara få av de som spelar regelbundet som inte har den drömmen som motivering till att fortsätta nöta på lägsta nivå hur hopplöst det än må vara.

   • Hotellbokningar, mat mm. I låglöneländer som Tunisien kan nog sådana här turneringar gå ihop sig.

 5. Elias föll i en dress som han måste hämtad i klädförrådet som TV-produktionen för Snobbar som Jobbar hade 1972…
  Såg inte hela matchen men verkar ha svårt att hålla ihop spelet när det gäller? Tappar nu lite poäng men även om han har lite poäng att försvara i Prostejov så har han hela sommaren på sig att samla poäng… Även om man undrar hur han tänker och om jakten på topp 100-positionen satt sig i huvudet?

 6. Lindell kvalar i den tuffa 25+H tävlingen i Tjeckien. Vann första match mot kapabla österrikaren Diarra och möter challengerspelaren Torebko i kvalfinal!!

  • Lindell lost vs Torebko after leading 6-2/3-2 with a break up…ouch..losing 3-6/2-10 in the end

   tough field….lindell has not that bad ranking and cannot even qualify…the Jerusalem challenger has not a much better Players field

 7. NCAA-mästerskapen: Jarlskog och Söderlund drog sig ur men Eriksson-Ziverts(EZ) kom in.
  EZ ut i första singelomgången, Rosenqvist vidare. Dubbeln börjar imorgon.

  • Rosenqvist 6-0 6-2 mot #WTA690 Valeriya Zeleva.

   “I’ve improved throughout my whole college career with how everything works, how to build up through the long season and get to the NCAAs at the end,” she said. “In today’s match I played pretty much the same to start. In the second set she made adjustments, but I adjusted back and had too many weapons for her.

   “I’m really excited for singles and doubles tomorrow.”

   Jarlskog är uppsatt på Tabergsdalens sommartour nu i veckan.

  • Note: Sophomore Ida Jarlskog was selected for the event but will not play as she returned home to compete in Sweden for the summer.

   Thats from Floridas own page

 8. Sam Taylor gjorde sin kanske bästa insats på ett par år när han slog ut förstaseedade i kvalet och dessutom slog den andra seedade på vägen mot huvudturneringen i Ukraina. Var anmäld till kvalet i bägge turneringarna i Sverige men spelade inte så kanske tecken på att han precis är åter från skada. Möter kvalspelare i första ronden så kanske kan ta en match till före Maxime Pauwels väntar som är sjundeseedad (med tanke på seedningen ingen jättejobbig lottning även om Pauwels gjort en del bra resultat i M15 genom åren). I samma turnering har Karl Friberg fått en helt ok lottning både i singel och i dubbel med Taylor.

  • I Uganda testade Pontus Hallgren för andra gången på touren (torsk mot Linus Frost på hemmaplan för två år sedan). Fick antagligen en helt ok lottning (ryssen vunnit en del matcher i tidigare två turneringar i Uganda dock) men torskade med 10-6 i supertiebreak i första ronden. Tävlingar som Uganda onekligen bra om man vill få rankingpoäng men måste ska vara väldigt dyrt att åka dit en vecka bara för det ändamålet.

 9. Idag spelar Lindell och Paulina Milosavljevic (bye i första kvalrundan och nu något sämre rankad i kvalfinalen) kval medan Friberg, Taylor, Julita Saner och Louise Brunskog spelar i första ronden i sina turneringar. Julita och Fanny Östlund spelar dessutom dubbel.

  Mer intressant är dock andra matcher. Mikael Ymer spelar sitt kval imorgon medan Susanne Celic börjar sitt kval mot Katja Juvan. Med tanke på Celics resultat i år är det svårt ha förhoppningar om ett bra kval men det ska i alla fall spelas om det. Juvan är antagligen en rätt ok lottning i alla fall. Johanna Larsson jagar ett trendbrott i Nurnberg mot Kuznetsova men är än svårare vara optimistisk där med tanke på hennes genomusla start på året. I damdubbeln har Lister/Voracova en svår öppningsmatch men med tanke på det resultat de presterat tillsammans så har de nog en bra chans till seger trots allt. Ett bra resultat i Nurnberg vore onekligen mycket värt för möjligheterna till spel i Grand Slam i sommar.

  • “Juvan är antagligen en rätt ok lottning i alla fall”

   Juvan är bland det svåraste hon kunde få om du frågar mig. Det blir stört omöjligt för Celik i dagsläget, men jag hoppas hon njuter av upplevelsen och jag ska titta på den via Eurosport Player. Även tufft för Juvan att kvala in då lottningen är stenhård med supertalangen Gauff och förstaseedade Pera.

   • Susie chanceless as no-one here, thanks for the Money, but she did a good Thing there just to try and Play, beeing back on great place to be for Tennis! Still hope she can turn her game around!

    • Celik – Huvan 42min 1-6, 0-6. Oftast för kort även när hon är aggressiv och när hon försökte växla tempo med höga bollar från din forehandsida. Hennes fotarbete kan förbättras och jag kan inte minnas om hon slog överhuvudtaget en backhand slice under matchen. Unforced errors i fel lägen. Susannes andraserve rena mumsbiten för juvan. Det skall inte vara möjligt att göra en stoppboll på en serveretur på denna nivå som Juvan lyckades med. Juvan stod mest i mitten på baslinjen o styrde. Lång uppförsbacke för Susanne. Hoppas hon fortsätter att kämpa.

     • Ja, det blev omöjligt att haussa upp den här matchen med tanke på den givna utgången. Det är ju inte riktigt samma spelare som 2016, tyvärr. Hoppas Celik hittar kontinuitet och orkar kämpa på.

     • Celik hann inte upp en enda stoppboll vad jag såg, sprang i stort sett inte på dem alls även när de var höga. Stor skillnad i fysisk form jämfört med när man såg henne i t.ex. Båstad.

      Det här var ändå en bättre match än när jag såg henne spela WTA125 i november, då gick allt i nät eller ut efter ett par bollar.

      Men ja det var ju givet på förhand, klasskillnaden är för stor idag för att det här skulle vara något annat än en transportmatch för Juvan. Men måste vara frustrerande att veta att man har spelat på liknande nivå som Juvan eller i närheten i alla fall tidigare och nu vara så långt ifrån med så mycket slit kvar om man vill komma tillbaka igen – och dessutom inte på grund av något fel hon gjort, utan okunniga läkare som opererat henne fel.

      Brunskog vidare i Tunisien.

   • Andreas: Du har antagligen rätt om det. Kollade mest bara på Juvans ranking som inte är nära direktplats i Franska just nu och att Juvan inte är något namn jag hört speciellt mycket om. Sannolikt var det väldigt få som Celik i nuvarande form kunde haft åtminstone en liten chans mot. Har en rejäl väg tillbaks till sin forma form tyvärr.

 10. Lindell ledde 6-2 3-2 mot Torebko men föll.
  Kollapsade totalt.
  Vann bara 9 av de avslutande 37 poängen.

 11. Friberg, Brunskog och Milosaljevic (inkvalad i Turkiet) dagens singelsegrare idag från svensk sida. Lindell, Taylor, Celik och Saner förlorare. I dubbel vann Saner och Östlund torskade.

 12. Värnamo.. Leo Borg utslagen direkt. Bara en oseedad kroat och tysk kvar, resten svenskar.

  Bland tjejerna är det ju kul att se Louise Wikander göra comeback på ITF. Innan hon blev skadad var hon bland våra bästa 03:or tillsammans med bland annat Milicevic och Lövqvist (som också nyligen har börjat tävla igen och gick till final i sommartouren förra veckan). Hoppas hon kan komma dit igen så småningom.

  Också intressant med June Björk som gör sin första ITF-tävling. Vår bästa 2005:a rankningsmässigt. Här slår hon sveriges just nu bäst rankade 2004.a Tilde Strömqvist, och hon gjorde även ett bra kval. Förra veckan vann hon TE-tävlingen i Falköping och veckan innan gick hon till final i Elite Hotels Next Gen som ett år ung.

   • What happened to Ross Weibull? He was 2014 in the U12s finals of the US Orange Bowl, the maybe best tournament in the world for U12s/U14s

    Now i see him as a WC at Jönköping with no ITF Ranking

    • As a youngster he won matches by never missing. Extremely good ball control. But no winners or offensive play at all.

     Then he was a late bloomer physically and for about 2 year now he has built up a new game with a lot more variety. So now he’s back in business. Won 0,3 in Mälarhöjden semis against Leo B

  • hmm this 2003 Boys year is going down since some months
   Borg, Dahlberg, Strömberg are getting losses losses losses
   Dahlberg and Strömberg played G3 at Tallinn but took 1st round losses

  • thats a weird win…JCA had 5 or 6 MPs in 2nd set….her 16year Opponent served 2 times for the match in 3rd set….this was a lucky one i would say….
   her korean Opponent is a talented Girl for sure as she is 136 ITF Juniors (like Milicevic and same birth year as well)
   next Opponent is a Taiwanese who played in last weeks final
   tough

 13. Friberg easlily beats Ivanov , who before beat Claudio Fortuna ( a player who played a tough league match on sunday for my club here in germany)

  • Yes! Larsson vinner äntligen en match! Och mot Kuznetsova dessutom! Ryskan är visserligen väldigt ojämn numera men har fortfarande en bra högsta nivå och är trots allt en fd Grand Slam vinnare.

   Hoppas detta ger Larsson lite självförtroende inför resten av grussäsongen oavsett hur det går i nästa match.

 14. very nice win for JoLa. Maybe some confidence for the upcoming matches!
  Siniakova later is tough..but at the Moment every Opponent is tough so…

 15. Lister/Voracova förlorar första set 2-6, 24-28 i bollar. Spelar inte tillräckligt bra i de viktiga poängen med dubbelfel m.m. Annars riktigt jämt där!

  • Lister/Voracova brände precis 3 breakbollar i fjärde gemet i andra set… Det är väldigt positivt att de håller spelmässigt mot ett så pass bra dubbelpar, men man vinner inga matcher om man inte lyckas knyta ihop säcken och vinna gem. Minns också hur dom tappade 5-2 ledning i andra setet i finalen förra veckan…

   • Började kolla vid 5-2 läget i den matchen, kändes lite som att det var mitt fel att matchen gick som den gick.😂 Känns som att Voracova är lite svag i serven. Kommer ihåg finalen till 125K:an de spelade i Mexico där hon sköt 4 dubbelfel i rad när de hade ledning i första set för att sedan helt tappa sitt momentum. Kanske de borde spela som Hingis/Mirza gjorde, Voracova vid nät och Cornelia baslinje?

 16. Madaras fick storstryk igen.
  Det är nog bara att konstatera att de svenska tävlingarna inte höll någon högre klass.
  Förutom finalplatsen i Kalmar så här han varit helt chanslös på sistone.

 17. travel reasons? or just not good enough??? i was wondering how Mackan could win 2 tournaments in a row 😀

  • Tror att resan spelade in men konkurrensen är tuffare utomlands.
   Nästa vecka spelar både Lindell och Madaras 25+H i Rumänien, låt se hur det går.
   Lindell kan gå långt men Madaras får godkänt om han kvalar in.
   Madaras är ju lite landsförrädare i Rumänien och speciellt de rumänska spelarna vill gärna slå honom, killen han fick stryk av har slagit honom också tidigare.

 18. Östlund vidare.

  Peterson hade inte så mycket att sätta emot Garcia. Fick en usel start där Garcia satte allt, kanske var fransyskan uppvärmd efter att ha spelat 40 minuter match några timmar innan. Garcia vann mycket mer på sin serve.

  Rebecca gör det bra mot topp 50-100 men frågan är vad som behöver hända för att hon ska slå de bästa spelarna. Tar man en spelare som Kiki Bertens så blev hon inte topp 10 förrän förra året och det är väl i den åldern (26-28) som man ska vara som bäst. Rebecca är 24 och har ju dessutom missat tid pga skada, så det finns ganska gott om tid att utvecklas och slå även de riktigt bra.

 19. Ser på RG’s hemsida att man kallar Rebecca Marino för ‘Comeback Kid’ när hon vände 0-1 i set och räddade 2 matchbollar i avgörande.
  Vad ska man då kalla Mikael Ymer för? Ligger under set+dubbelbreak, räddar 5 matchbollar, vänder och vinner. Jag föreslår ‘Super Comeback Kid’!! Vilken härlig spelare vi har som representerar Sverige, GO Mikael !!!

  • Det med Marino har nog mer att göra med att hon lade av 2013 och gjorde comeback 2018 och nu är tillbaka och spelar GS.

   “What makes my professional tennis timeline complicated is that I’ve come out of retirement after five years away from the sport. Just call me the comeback kid, I guess.”

   https://www.cbc.ca/playersvoice/entry/on-the-court-or-in-a-boat-big-comebacks-run-in-the-family

   Jag såg bara Ymers match från tiebreaket i andra set och tyckte att motståndaren såg väldigt loj ut, märklig spelstil där han knappt rörde på sig och gick för att döda med stenhårda slag. Sprang inte på stoppbollarna som Ymer gjorde. Så det var uppenbart för mig att Ymer skulle vinna tredje set, men visste inte om hur illa han låg till dessförinnan, där ser man.

 20. Vilken vändning av Mikael Ymer!!! 3-6, 2-5 och flera matchbollar emot sig. Han missade onödigt mycket från 2-3 i andra set till 2-5. Såg stressad ut. Sen gav han bort ett rack till publiken och det verkade få honom på positivare tankar. Spelade lugnt och metodiskt och mindre på Tatlots forehand. Mikaels utveckling mentalt överraskar mig. Never give Up! Och framförallt fokuserad på uppgiften och ingenting annat som han brukade göra när det går motigt. Efter matchen tog han tid och skrev autografer och tog kort med barnen.
  Vad skoj!

  • Jobbade Nielsen med Ymer? Nielsen verkar för övrigt fokusera helt på dubbel numera, ett bra beslut. Stiger som en raket på rankingen

 21. Nielsen hjälpten honom lite en persiod vid sidan om sin egen dubbelsatsning, men vet inte om de avslutat när det gått bättre för Frederic

 22. Mikael Ymer has great fighting attitudes for sure!!!

  JoLa played a good one vs Siniakova
  but now she is out and will fall to 170 next monday….

  Lindstedt with a walkover into semis now! Good for him!

 23. tough one for JCA right now..led 5-3 & 6:5 but now losing 6-7 the 1st set
  damn tough Tennis scoring system

   • She won by retirement in the end 💪🏼 Always a sad way for a match to end but great for JCA to make the quarters 😄

    • Mm, sant, men hon såg till att hålla i matchen, pressa i första set och vinna andra, så att hon gav sig chansen att vinna på retirement. Starkt Jacqueline, gläds också.

 24. big big fight for JCA ! And deserved for sure to win this one!

  Holmgren is a very nice guy, ive met him last year in germany.

 25. Både JCA och Östlund till kvartsfinal och bägge ser ut att ha bra chanser i kvarten. JCA möter Jennifer Elie som vid 32 års ålder åstadkommit väldigt lite med bästa ranking strax utanför 200 men trots flitigt tävlande åtminstone i år gnetat på huvudsakligen längre ner i rankingarna. Kan knappast hoppas på mycket svagare motstånd på papperet i kvartsfinal i W25. Fanny Östlund får antingen en kvalspelare (som presterat skapligt på slutet med bl.a. seger mot Celik) eller Noa Liauw A Fong som i 19 W15 turneringar senaste året endast tagit sig till kvartsfinal vid fyra tillfällen. Vid två av dessa vann hon mycket svaga turneringar i Djibouti. Mer imponerande är hennes kvartsfinal i en av de två spelade W25 turneringarna i år dock så kanske ändå ingen enkel motståndare om det blir nästa motståndare.

  Karl Friberg torskade mot Yevseyev medan Brunskog har visst grepp mot 8:e seedade i Turkiet.

  • Brunskog mötte ju Vangelova som hon slog 6-2 6-0 nyligen. Och nu blir det Gatica igen som hon åkte mot förra veckan. Samma spelare hela tiden =P

   Östlund mötte en ryska i Maria Petrovic ålder som var i final förra veckan i Heraklion och även i november i final. Hon kanske hade tur där att motståndaren inte var 100 %.

   Tjejerna behöver gå längre än till kvartsfinal varje vecka för att komma någonvart på rankningen dock.

   I jönköping blir det helsvenska semifinaler på tjejsidan (Wikander retired =/), medan en kroat återstår bland killarna. Svensk dominans på pallplatserna i denna G5:a, vilket var väntat då man hade nästan alla seedningsplatser.

   • Helt klart behövs det mer än kvartsfinal i M15/W15, speciellt om man redan passerat 20 år. Ska man ha en möjlighet att försörja sig på tennisen vilket måste vara det lägsta målet man har så måste man rentav börja vinna turneringar på nivån för att likt Mirjam Björklund ta sig upp en nivå.

    Det har varit mycket kritik mot nya rankingen men jag måste erkänna att jag tycker det är ett bra försök att göra om systemet och verkligen få en mer tydlig gradvis stegring uppåt. Det jag ogillar är att man tillåts spela så mycket turneringar på lägsta nivån, både för att det gör det alltför kostsamt för många spelare att ta sig vidare till nästa nivå och för att spelare kan få en oförtjänt bra ranking enbart för att man spelar mycket turneringar. T.ex. Vangelova som Brunskog slog idag har spelat 26 turneringar som del av sin ITF ranking och endast tagit poäng i 15 av dessa och endast vid tre tillfällen nått kvarten eller bättre (två finaler ger rejäl push i rankingen). Det är klart att få turneringar gör rankingen väldigt instabil då man genom några usla lottningar och dåliga dagar kan drabbas rejält men måste vara klart bättre straffa de med otur i så fall än att man ska kunna nöta sig till en bra ranking till rejäl kostnad. Rankingen blir i alla fall inte rättvisande av att spelarnas aktivitet är så varierad. Att justera rankingen för antal turneringar man spelat känns som ett mycket uselt sätt att hantera detta så det alternativet känns iskallt.

    För som jag upplevde det var ett starkt argument för nya systemet att man skulle bli av med ett allt för stort problem pga jättelika reskostnader för spelare på lägsta nivån. Till nyligen var det ett jättestort problem att få spela för de som hade väldigt få ITF poäng eller enbart nationell ranking men det problemet löstes med 32 lottningar i de flesta kvalen och det var i alla fall en bra lösning på det problemet men tycker att man även ska rikta in sig på turneringsfrekvensen. Max 16 turneringar under 12 månaders period och resultat från bästa 10 turneringarna skulle kunna vara en rimlig förändring alternativt att rentav begränsa hur många turneringar man får göra under tremånaders period eller liknande.

 26. Kan Mikael Ymer kvala in i sitt första GS-kval?
  Klockan 10 imorgon bitti smäller det, Laaksonen är favorit på bettingsidorna.

 27. Cabaj-Awad var utan chans mot sin dubbelpartner.
  Trodde hon skulle ha en chans men det gick inte.
  Bra turnering ändå.
  Next upp Hongkong.

  • Just nu är enligt prognoserna Mikael några poäng före Elias efter Roland garros. Elias är uppskriven i Poznan Challenger (andra veckan av Roland garros) där han kan knipa lite poäng. Återstår att se om han ska med i Vicenza Challenger veckan som kommer nu. Han är inte uppskriven där iallafall men kan ju få ett WC.

   • Mikael måste vinna mot Rola för att gå förbi Elias.
    Det skiljer 110 poäng just nu.
    Elias tappar 70 poäng och Mikael får 35 poäng om han förlorar i första omgången.

 28. Riktigt kul med Mikael, hoppas han får en ok lottning.

  Brunskog skadad/sjuk. Att Östlund utklassade Duca, som slog Celik 6-2 6-0, säger ganska mycket om hur Celiks chanser att slå Juvan i RG i praktiken var 0. Juvan som nu har 4-2 i avgörande kvalfinal mot Pera som vann enkelt mot Lister.

  Jönköping, kul med 2004:an Mitteregger i final. Men Klara Nelander är den stora överraskningen för mig (även final i dubbel). Snittar på knappt tre gem tappade per match. Hennes bästa ITF-resultat innan detta var 2:omg i G4.

 29. Har kollat in Mikaels lottning, se bra ut. Kvalspelaren Rola i första, därefter 5:e seedade Zverev i andra. Kommer ihåg första gången Mikael fick WC i Stockholm Open, då pressade han Zverev till tiebreak i skilje. Skulle han ta sig förbi Zverev är 4:e omgång fullt möjlig, där väntar troligtvis Fognini.

  • Dessutom är Zverev inte heller känd för att göra sitt bästa i slam-turneringar, så förhoppningsvis fortsätter den trenden mot Mikael! 🙂

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 35 | Nu inleds US Open

Ännu en Grand Slam väntar och som vanligt hoppas man: får svensk tennis ett lyft nu? Vi entusiaster är säkerligen tillfreds om vi får se...

Peterson får möta Puig i US Open

Johanna Larsson och Mikael Ymer spelar kvalfinaler fredag kväll.

Vecka 34 | Koll på ITF-tennisen

Här spelar svenskarna.

Så blev lottningarna till kvalen i US Open

Mikael Ymer, Elias Ymer, Johanna Larsson och Susanne Celik i kvalet.

Vecka 33 | Här spelar svenskarna denna vecka

Rebecca Peterson möter Johanna Konta i Cincinnati.