Vecka 21 | Rebecca Peterson och Elias Ymer i kvalet till Franska Öppna

Rebecca Peterson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Rebecca Peterson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

(Artikeln uppdateras efterhand)

Kval till Franska Öppna
Vem får Rebecca Peterson och Elias Ymer möta? Herrkvalet och lottningen gjordes på söndagskvällen.

Risk för underskattning, men i dagsläget ska Ymer klara av 239-rankade Nedovyesov. Andra omgången blir tuffare. Bagnis, rankad 197 idag, är bättre än så och var med i Båstad under två veckor förra året tex. Ojeda Lara har förbättrat sig rätt hastigt. Det var först ifjol som 25-åringen hade ranking tillräckligt bra för att komma in i challengers. Svårbedömt motstånd i eventuell kvalfinal där Arevalo från El Salvador är bäst rankad och vars mesta poäng är hämtade från Sydamerika.

Misaki Doi har dalat på rankingen och återfinns nu på plats 217. Det är en motståndare som borde passa Rebecca bra, för 159 cm korta Doi kommer att få bollarna i obekväm höjd. I en eventuell andra omgång väntar två spelare i bra form, men som mestadels håller till på ITF Pro Circuit.

Svårt att lista ut vem som blir finalmotståndare. Bonaventure är bäst rankad, 132, men det ser öppet ut.

WTA Nürnberg
Johanna Larsson möter 41-rankade Irina Begu. Det är 2-2 i inbördes och här blir rumänskan klar favorit.

Johanna Larsson spelar också dubbel och är tillsammans med Kirsten Flipkens finalseedade. Cornelia Lister är också med, ihop med Darija Jurak. Lottningen finns här.

Lund (Sweden F3)
14 svenskar med den här veckan. Det var 19 i Karlskrona och 17 i Kalmar. De bäst lämpade har fått wild card men varningsklockorna ringer – var finns ungdomarna? 22-årige Marius Ruzgas tillhör ju arrangörsklubben ATL Lund, men övrig wild card är det väl förbundet som ansvarar för?

Tre “derbyn”, så minst tre svenskar vidare till andra omgången med automatik. I Kalmar var det bara fem som gick till andra omgången. Hur många blir det i Lund?

- Annons -

26 KOMMENTARER

 1. Hoppas verkligen RP kan få en ok lottning och tar chansen. Väl i MD kan hon vinna någon match?!

  Vad gäller juniorrapporteringen så vet inte heller jag hur man skall värdera dessa resultat. Förstår på ett sätt att man jagar juniorvärldsranking men nog hade det varit mer intressant att se våra bästa juniorer i kvalet till Lund än att se en 44-åring spela kvalfinal?

  Återvänder till ett annat resonemang och håller med om att ingen svensk junior idag förmodligen är bra nog för att ta sig igenom ett futurekval!? Och inte så konstigt. Hur ofta har vi en pojkjunior i en Sommartourfinal?

  Iskallt på herrsidan är betyget efter två futures. Rent hus från semi och framåt räddar äran något…

  • Hoppas verkligen RP kan få en ok lottning och tar chansen. Väl i MD kan hon vinna någon match?!

   Med det spelet hon visade förra veckan eller i Acapulco så kan hon ta mer än så, det beror helt på lottningen. Men hon kan slå seedade spelare i MD helt klart, gäller bara att få “rätt” spelare. Först kvalet dock.

  • Yitbarek (2000) lirade final på sommartouren idag. Slog Adaktusson i semi men sen 2-6, 0-6 mot Brydolf i finalen.

   Juniorresultaten är intressant på så sätt att man kan jämföra juniorer med varandra och följa utvecklingen. Inte mer än så. Som sagt var. Det är mil till att vara 200 på juniorrankingen i världen och att ens nå en final på Sommartouren. Det måste man vara medveten om.

 2. Fasen vad Ymer spelar dåligt, han blir ju utklassad! Nedovyesov är inte dålig förstås men han behöver i stort sett bara vänta på att Ymer ska slå bort sig. Inget tryck, ingen variation och ingen säkerhet, dålig kombo…

  Hoppas hoppas han kan vända trots allt. Aldrig för sent i tennis!

 3. Ymer tar andra, fasen vad gött! Fram till 3-4 i andra set med break upp dominerade Nedovyesov totalt medan Ymer verkade tagen av stundens allvar. Men därifrån slutade Ymer sprida bollarna utanför banan och lyckades samtidigt växla tempo oftare med bibehållen säkerhet. Tredje set känns som en öppen affär, även om Ymer borde ha mentalt överläge. Bara han inte slarvar bort sitt förra servegem nu som han gör ibland…

 4. Fasen vad gött, utklassning i avgörande! Från 0-30 i öppningsgemet på avgörande set så spelade Ymer som han brukar göra en bra dag på challengertouren. Samtidigt vek kazaken ner sig i avgörande efter att han missat att stänga matchen i andra set.

  Fram till 3-4 i andra set spelade Ymer krampaktigt och riktigt uselt. Tror precis som Henrik att det var nervositet. De verkade släppa delvis en bit in i första set men då fick kazaken med sig alla jämna gem.

  Kul att han är vidare! Tror han kommer vara med bättre från start i nästa match och det kommer nog krävas också.

 5. Johanna Larsson verkar vilja ha tillbaka sin position som Sverigeetta. Vann tämligen överlägset mot McHale.

 6. Johanna Larsson är en fighter ut i fingerspetsarna. Man ska aldrig räkna bort henne.

  Vore episkt om Cornelia Lister och Darija Jurak vinner kvartsfinalen över Kerkhove/Marozava. Då kliver även Lister upp på topp 100!

  Det här är alltså året då tävlingsmöjligheterna på hemmaplan stryps och där en sedvanlig 25000-dollars, den nästa lägsta nivån, kallas satsning.

   • Tyvär inte. Jurak spelar med en annan (bättre rankad) partner i RG. Dock verkar planerar Lister och Jurak att spela WTA125k i Bol andra RG veckan (antar att de får stryka sig ifall Jurak är kvar i RG då)

 7. 6-3 6-0 på under en timme.. Peterson har fått med sig spelet från förrförra veckan. Skönt att möta en motståndare som man vet inte komme göra något annat än att slå tillbaka bollen utan några vidare vinklar. Inga stoppbollar, ingen slice, inga farliga servar. Peterson har lärt sig den hårda vägen att slå långa bollar med vinkel och nära linjerna, vilket är vad som krävs för att spela på den högsta nivån. Kändes som Becca lekte i sista gemet och slog tillbaka enklare raka bollar för att få spela mer eller låta Doi få ett gem, men gick inte.

  Svårt att se att någon skulle slå henne i kvalet med det spelet. Hoppas Ymer tar sin match sen också.

 8. Har precis sett forsta set i Petersons match mot Di Lorenzo. Peterson vann 6-2 mot en spelare med bra, harda grundslag. Peterson ar egentligen inte bättre, men smartare, tålmodigare och mer fokuserad. Vann ett par harda 40-40 game. En fröjd att se när hon spelar sa har, definitivt en topp-50 spelare pa grus.

  • “Peterson ar egentligen inte bättre”

   Jag tycker absolut att hon är bättre eftersom hon hela tiden är den som gör någonting med bollen och får övertaget i bollduellerna tack vare att hon slår närmare linjerna och med mer djup, och har bättre servar. Di Lorenzo koncentrerade sig på att få tillbaka bollarna, hårt ja, men oftast inte som något hot.

   I första set var det så. I andra set kom den gamla Rebecca tillbaka, mängder av enkla missar. Hon fick helt plötsligt inte in några slag när hon gick för det och fick börja spela säkrare, så det var riktigt skönt och passande att sätta tre serveess i sitt sista servegem, speciellt som hon låg under 0-30 och motståndaren hade fansen på läktaren. Tror Rebecca var påverkad av värmen och att det blev så långa gem (inte ett enda 40-0 vad jag minns, mycket sällan 40-15). Påminde lite om matchen mot Larsson. Kanske kör Becca slut på sig med sitt spel så att det inte håller för tre set.

   • Du har ratt, slarvigt utryckt av mig. Bollplacering, spelplan etc ar givetvis en del av hur bra man ar. Menade mest att hennes grundslag i sig inte var bättre, amerikanskan hade ocksa en vass forehand som hon kunde avgöra bollar med när hon kom i överläge. Men givetvis var RP bättre i forsta set pga av sitt spelsinne, bollplacering och servar.

 9. Nu går det bra kan man säga. Peterson och Ymer i kvalfinal. Larsson i semi, Lister vidare i dubbel (topp 100?) och lär väl säkert möta Larsson som tog första set i sin dubbelkvart. Hakuna Matata.

 10. Okej, Peterson är för nervös. Räcker att motståndaren får in bollen på banan så kommer en miss efter 2-4 slag. Det här kommer aldrig att gå om hon inte lyckas samla sig. Vore väldigt tråkigt med den form hon egentligen har.

  Synd för hon hade vunnit 12 raka bollar fram till 3-1. Sen började det.

 11. Håller med om att Rebecca ser nervös ut och spelar klart under sin bästa nivå Andreas. Samtidigt har motståndaren ett lurigt spel som passar Rebecca rätt illa med en flack backhand med bra tryck som ger en låg snabb studs, plus fina stoppbollar som Rebecca inte ens försöker springa på.

  Tror åndå på vändning och seger, det ska vara klasskillnad om Rebecca kommer upp i normal standard!

  • Puh, hon skärpte till sig. Bonaventure är den sämsta motståndaren hon mötte i kvalet imo, missade kopiöst mycket och hade dålig attityd. Vet inte om det är nerver eller om hon brukar missa så mycket, men Becca fick set två och tre nästan gratis. 25 minuter vardera för att motståndaren slog ut och i nät efter en eller två bollar. Peterson spelade smart och slog bara tillbaka bollen när hon insåg att hon var för nervös för att slå sina vanliga slag. Passande regnuppehåll får man säga.

   Ska det bli Sharapova i första omg. nu månntro ;)? Vad kul med tre svenskar i GS.

   “plus fina stoppbollar som Rebecca inte ens försöker springa på.”

   Haha, ja, men hon gjorde bara två-tre stycken på hela matchen så det var inget hot. De var bra lagda dock så det gick inte att hinna upp.

 12. Riktigt kul med både Rebecca och Elias vidare från kvalet! Tror mer på Rebecca i huvudtävlingen men vore kul om Elias kunde vinna sin första Grand Slam-match!

  Håller med Andreas om att belgiskan spelade dåligt i andra och tredje set, men Rebecca spelade också bättre undan för undan.

 13. Dudi Sela är lurig och bollsnål. Tror det blir svårt för Elias men han är inte chanslös förstås.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Debut i Franska Öppna väntar för Mikael Ymer

Får möta 188-rankade kvalspelaren Blaz Rola.

Franska Öppna: Detta väntar Peterson och Larsson

Peterson möter Putintseva och Larsson ställs mot Rybarikova.

ITF-rankingen skrotas – men inte helt och hållet

Fler spelare får chansen till ATP- och WTA-ranking.

Rankingrapporten: Här är spelarna som går bra i skymundan

Mirjam Björklund och André Göransson positiva exempel.

Vecka 21 | Kval till Franska Öppna och svenskor som letar form

Bröderna Ymer i Pariskvalet. Peterson spelar i Strasbourg och Larsson i Nürnberg.