Vecka 22 | Fullmatad tennisvecka att se fram emot

45

Vi har en intressant vecka framför oss men mängder av spännande matcher, inte minst i Paris.

Det pratas från en del håll om att det samarbetas för dåligt i svensk tennis, men i lördags fick vi se ett bra exempel på det motsatta. Caijsa Hennemann åkte tur och retur från Göteborg till Norrahammar för att träna två timmar med Klara Milicevic. Det gör mig varm i tennishjärtat att se hur våra unga tjejer pushar och stöttar varandra. Härligt exempel på lagarbete! Båda tjejerna har viktiga matcher i veckan.

Franska Öppna

Johanna Larsson besegrade Magdalena Rybarikova och lindrar därmed fallet på rankingen. I andra omgången väntar Garbine Muguruza.

Rebecca Peterson mot Yulia Putintseva går som tredje match på måndagen på bana 8.

Mikael Ymer mot Blaz Rola går på tisdag.

Dubbelturneringarna är också lottade. Robert Lindstedt i par med Marton Fucsovics möter Demoliner/Sharan.

Johanna Larsson och Kirsten Flipkens är 15-seedade och möter Adamczak/Moore från Australien.

Rebecca Peterson spelar med Oksana Kalashnikova och de möter ett WC-par i Droguet/Janicijevic.

Main draw i juniorturneringen startar på söndag och där är både Kevin Chahoud och Gustaf Ström inne. Caijsa Hennemann är precis utanför och lär behöva kvala med start på torsdag.

M25 Gyula, Ungern

Med Markus Eriksson och Jonathan Mridha.

M25+H Bacau, Rumänien

Med Christian Lindell och Dragos Madaras.

M15 Irpin, Ukraina

Med Karl Friberg.

W25 Hong Kong

Med Jacqueline Cabaj Awad.

W25 Incheon, Sydkorea

Med Susanne Celik.

W15 Heraklion, Grekland

Med Fanny Östlund och Julita Saner.

W15 Tabarka, Tunisien

Med Louise Brunskog.

J1 Charleroi-Marcinelle, Belgien

Med Kevin Chahoud och Klara Milicevic. Det blir ofta intressanta resultat här veckan innan Franska Öppna. Spelare som är med här och anmälda till kvalet i Paris kan nämligen spela till sig en plats i huvudturneringen i Paris. Om de går till kvartsfinal i Charleroi kan de få SE till Franska Öppna, eftersom de då missar kvalet.

J4 Värnamo

Nu höjs nivån ett par snäpp jämfört med förra veckan i Jönköping.

Föregående artikelLinus Carlsson Halldin och Agnes Mitteregger vinnare i Jönköping
Nästa artikelFranska Öppna: Peterson och Larsson försvann i andra omgången

45 KOMMENTARER

 1. När Elias Ymer kvalade in till Franska Öppna 2015 gjorde han det genom att slå spelare som Roberto Marcora och Blaz Rola. Som av en händelse är det också spelare som Mikael Ymer mött/möter 2019.

 2. Rebecca vidare =)

  Putintseva gjorde ett dåligt första set, missade alla stoppbollar och slog ut mycket. I andra ryckte hon upp sig, men Rebecca hade bra träff på bollen idag och rodde hem det. Då blir det Vekic i andra, det ska bli intressant.

 3. Trodde Stenberg skulle vinna sommartouren på hemmaplan men JHL tog sin 3e tourseger i karriären. Starkt!

  • Juniorer som vinner på hemmatouren. Det är det vi efterlyst i många år nog. Intressant att se vänsterhänte JHL (John Hallquist Lithen) som varierar sitt spel väldigt mycket. Lite ovanligt att se idag, kul! För övrigt verkar GLTK ha ett gott gäng i den här åldersgruppen 18-19 år som stöttar och pushar varandra. Det blir intressant att se den utvecklingen. Att över tre set ta ned vältränade Jonathan Stenberg är inte lätt.

   Julia Lövqvist är sedan ett par veckor tillbaka efter ett halvårs uppehåll och vilken lirare och repertoar! Hon har också förmågan, redan i ung ålder, att också variera sitt spel och växla tempo samtidigt som hon har distinkta grundslag att slå vinnare med. Verkar leta rätt racket, men hoppas att hon får vara hel och frisk framöver så kan det blir riktigt bra. Andra raka finalen på sommartouren.

   Ida Jarlskog är en av få (?) tjejer som använder slicen. Men den är effektiv för henne för det är väldigt många som inte riktigt greppar hur de ska hantera den och hamnar helt fel. Ida har kanske inte direkt dödande vapen, men med slicen och slaget efter vinns poängen ändå.

   • Förvisso har vi önskat juniorer vinna på Sverigetouren men då tänkt mer på de lovande 03orna.

    Att en sistaårs junior som JHL vinner är kanske inte så anmärkningsvärt.

    Nu har ju 03orna fullt upp med småländska itf så de kan inte mäta sig på touren.

 4. J4 i värnamo drar igång på allvar nu. Bästa 02 o 03 vi har är med. Toppjuniorerna dock Ström, Chahoud och JHL laddar för Paris eller vinner sommartourer.

  Trodde på Heinonen i Jkpg men hade fel men repriserar mitt tips ändå, Heinonen. Han har en grym högsta nivå och så är det vackert med enhandsbackhand

 5. Klara Milicevic svarade för en skräll i J1 Charleroi genom att slå 3-seedade och 34-rankade Reasco Gonzalez med 7-5, 6-3. Kul! Klara till tredje omgången.

  • 16-åringen från Ecuador var för ett par veckor sedan i final i G1 i Italien så måste rimligen vara en riktigt vass skalp.

   • Det är ju en superskalp! Särskilt med tanke på vilken form Gonzalez haft under maj. 34-rankad, men 16 på årsrankningen. Se på vilka hon har slagit; Custic, Tkacheva, Pachkaleva, Charaeva, utklassade Nahimana som veckan efter gick till final i GA-tävlingen i Milano där Clara Tauson åkte ut i första omgången. Listan kan göras lång. Grymt gjort och underbart med en spelare som har potential att slå såna motståndare fastän de är ett år äldre.

    ”Julia Lövqvist är sedan ett par veckor tillbaka efter ett halvårs uppehåll och vilken lirare och repertoar”

    Kul att höra dina intryck, innan uppehållet var hon ju jämn med just Milicevic, hade nästan ett litet övertag på henne. Mycket spännande åldersklass. Blir intressant att se hur det går för henne nu i Uppsalas sommartour.

 6. Blytung förlust för Celik mot Lumsden med 5-7 i avgörande set.
  Dock hennes klart bästa insats i år.
  Synd att hon inte kunde vinna.
  Hade betytt mycket för självförtroendet.

 7. Malmqvist har också kvalat in i W25 i Spanien och kämpar mot högt rankade och tredjeseedade (dock tveksam form även om hon just kommer från Roland Garros och rimligen borde vara toppad) Rodionova. Inne i avgörande set.

 8. Ett antal förluster på högre nivå – Larsson, Lindstedt (dubbel) – båda Paris – Malmqvist och Celik – båda W25 – samt Saner (W15)

  Ett antal vinster på högre och lägre nivå – Lindell, Madaras och Eriksson (M25+/M25) och Friberg och Östlund (M15/W15).

  En normal dag men hade kunnat bli ännu roligare utdelning med Malmqvist, Celik och Lindstedt. Nu hoppas vi på Peterson.

 9. Även Rebecca föll i tresetare.
  Verkligen tufft då svenskarna förlorat samtliga tresetare denna veckan.
  Ruud-federer i tredje omgången.
  Vilken match det blir.

  • När och om Rebecca kan spela som i första set under en hel match så kommer hon bli riktigt bra. Men än så länge är hon för ojämn i säkerheten. Hon behöver få vinna en turnering eller nåt så hon kan känna sig mer trygg när det drar ihop sig mot de bästa, för hon har mer kapacitet än vad resultaten visar i år.

 10. Från RG’s hemsida:
  “It’s going to be a fun one!” says fifth seed Zverev, of his second round battle with 20-year Mikael Ymer, the superbly elastic athlete who’s tipped to outdo his elder brother Elias and become the man who can relight the old fire in Swedish men’s tennis.
  Yet it could prove anything but ‘fun’ for Zverev if he gets embroiled in yet another five-set war of attrition – four of his last five matches at Roland-Garros have gone the full sapping distance, including his four-hour opener against John Millman that at one point reduced the 22-year-old to a racquet-smashing outburst of frustration.
  “It’s been a few not easy weeks, easy months for me, personally,” Zverev said afterwards. “So I just reminded myself that I’m still one of the best tennis players in the world.”
  Could Ymer feel the backlash from the ATP Finals champ?

  Imorgon c:a kl 13 smäller det. Zverev storfavorit på bettingsidorna

 11. 19 svenskar vidare till andra omgången i Värnamo.
  Hoppas kunna vara på plats lite senare i veckan för lite livetennis.

 12. Hennemann till kvalfinal i alla fall. Synd att de inte sänder kvalet.

  I Värnamo 5 av 8 tjejer och killar till kvarten.

 13. ”Det är ju en superskalp! Särskilt med tanke på vilken form Gonzalez haft under maj. 34-rankad, men 16 på årsrankingen”

  Klara M är ett superlöfte och segern mot Gonzales var riktigt bra gjort om de möttes på grus. På inomhus hardcourt är dock Gonzales en av de sämre spelarna på touren. Kan t o m vara så att hon aldrig tidigare spelat på hardcourt inomhus. På hardcourt utomhus har hon egentligen bara gjort resultat att prata om från Grade 5.

  Bara så vi fortfarande är ödmjuka gällande Klara och inte har för stora förväntningar eller krav efter vinsten.
  Klara kommer att bli riktigt riktigt bra, men vinsten mot Gonzales var inte någon riktig ”superskalp”

   • Jaha, då var det grus rakt igenom, vart kom hardcourttankarna ifrån?

    Gonzales förlorade för övrigt direkt i kvalet till franska.

  • Ja det är klart att underlag kan spela in, att slå Tomas Muster på gräs och grus var två helt olika saker. Men det som står är att turneringen går på grus, så det är det jag utgick ifrån. Har du annan info så får du gärna dela med dig.

   Jag kan vara öppen för att insatser värderas olika beroende på underlag, men faktum är att Gonzales inte har gjort några större resultat på grus heller före i år. Det är nu i år och speciellt de senaste månaderna som hon har plockat sina poäng. Utvecklingen kan gå snabbt runt den här tiden, så det återstår att se hur hon presterar på hardcourt, om nu matchen spelades där.

   När det gäller ödmjukhet tycker jag inte det är fullt så ödmjukt att bagatellisera en seger mot en topp 50-spelare genom att kalla motståndaren för ”en av de sämre spelarna på touren” på hardcourt. Touren består av tusentals spelare och hon är garanterat inte bland de sämre oavsett.

   När det gäller krav så ställer jag inga, det är deras liv att leva. Jag har såklart förväntningar som alla tennisfans har på ett, som du säger, ”superlöfte”. Men förväntningar är något man måste lära sig leva med om man vill bli elitidrottare.

   Avslutningsvis säger du att Klara ”kommer” att bli ”riktigt, riktigt bra”. Jag anser att vi ska försöka leva i nuet och reagera på de resultat som görs idag och inte sätta onödig press på framtida prestationer. Hon ”kan” bli riktigt, riktigt bra, men ingen av oss kan förutspå framtiden, hur sannolikt det än må vara. Låt oss heja fram dem med positiva inlägg idag och sen får vi se vad som händer därefter.

 14. Gustafsson ,Borg till semi på pojksidan och Petrovic.Erzos och Ström på flicksidan i Värnamo.
  Kan vi hoppas på någon Svensk vinnare?

 15. Tyvärr förlust till Hennemann i jämn match i kvalfinalen.

  Dock seger igen för Mackan emot Sverigebekantingen Heyman efter avgörande tiebreak och Larsson/Flipkens enkelt vidare till tredje omgången.

 16. Madaras vidare till semi i M25+H Bacau och inkasserar en ATP-poäng? Intressant, han har känts lite bortglömd under en period…

  Mackan har chansen att nå en 25-final idag. Vore kul att få upp honom ett snäpp på rankingen igen.

 17. Leo Borg mot Carl Gustafsson i final.
  Borg har en hög högsta nivå men missar väldigt mycket emellanåt.
  Helt klart en stor talang.
  Imponerande också av Gustafsson att vända mot en bra spelare.

  • Kul med svensk dominans i de här två turneringarna på hemmaplan, både på G5 och G4-nivå. Får hoppas på svensk seger även i tjejklassen. Mitteregger vann en titel även den här veckan, i dubbel med Ida Johansson. Inte dåligt att slå två år äldre Petrovic/Ersoz som nyligen vann en G3:a tillsammans.

   I Uppsala sommartour gör Julia Lövqvist och Sara Dahlström upp om finalplatsen mot Östlund. Två lovande spelare som jag gärna ser friska och hela framöver.

 18. Hennemann kom med till Franska som lucky loser, kul! Då är alla tre svenskar med i huvudturneringen.

 19. Hennemann tog chansen. Hon gjorde många unforced errors, men Tikhonova gjorde ännu fler och det kunde hon utnyttja. Bara att köra nu.

  Vet inte om hon är med i dubbel då jag läste på bloggen att hennes tänkta dubbelpartner dumpade henne via sms för att hon inte kvalade in i singel, schysst.

  • Jämngammal med Rune som är 7e seedad i Paris.

   Synd att JHL var mentalt slut och förlorade mot Daniel S i semin. Hade varit kul att honom mot Elmer.

   Nu i veckan spelar Elmer i Näsbypark och JHL i Lund.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här