Vecka 22 | Roland Garros och ITF Juniors i Värnamo

62

Under onsdagen försvann Rebecca Peterson och senare också Robert Lindstedt som tillsammans med Matkowski hade 6-4 i avgörande sets tiebreak, men som ändå förlorade.

Franska Öppna (uppdateras)

Singel

1R Rebecca Peterson – Su-Wei Hsieh [49] 6-4,6-3
2R Rebecca Peterson – Mihaela Buzarnescu [33] 1-6, 2-6

1R Johanna Larsson – Bethanie Mattek-Sand [205] 4-6, 3-6

1R Elias Ymer – Dudi Sela [104] 7-6, 6-3, 6-1
2R Elias Ymer – Fabio Fognini [18] 4-6, 1-6, 2-6

Dubbel

1R Robert Lindstedt/Marcin Maktowski – Mahut/Herbert 4-6, 6-3, 6-7

1R Johanna Larsson/Kiki Bertens – Kudermetova/Kudryavtseva 7-5, 6-2
2R Johanna Larsson/Kiki Bertens – Townsend/Voracova 6-4, 6-0

Genomgång av lottningarna finns  här.

Herrar

Bosnia & Herzegovina F3 Futures
Gustav Hansson är klar med college och framöver blir det futuretävlingar.

Damer

$25,000 Hua Hin
Jacqueline Cabaj Awad. Möter en kvalspelar i första omgången.

$15,000 Antalya
Anette Munozova.

Juniorer

Franska Öppna
Med Caijsa Hennemann. Huvudturneringen börjar på söndag, men kval pågår 31 maj och 1 juni.

Värnamo (SEB Outdoor Open) – Grade 4
Vanns i fjol av Caijsa Hennemann. Vad kan de svenska spelarna hitta på i år?

Astrid Bowl Charleroi, Belgien – Grade 1
Med Melis Yasar.

Föregående artikelRebecca Peterson och Elias Ymer vidare – Johanna Larsson utslagen
Nästa artikelRebecca Peterson efter förlusten: ”Hon spelade extremt stadigt i dag”

62 KOMMENTARER

 1. All iver att göra hemsidor hippa m mkt bilder gör att all viktig info i textform försvinner. Båstad o SO har gått i samma fälla. Vad är huvudanledningen att gå in där? Vem o var spelar, resultat, lottning.

  Rebecca vinner två matcher övriga ut direkt inkl dubbel. Det är mitt tips! ??

 2. Puuuh. Spelar jättebra fram till 5-1 sen nervös och utklassad fram till 5-4, sen båda nervösa och så tar hon det. Kom igen nu.

  • Hsieh har verkligen en okonventionell spelstil. Gillar hur Rebecca maler på med sin tunga forehand.4-3 i andra nu. Heja!
   För övrigt, gillar Roland Garros appen där man kan hitta spelschema och dragning ganska lätt.

 3. Första Grand Slam-vinsten. Fasen va gött :D. Nu kör vi.

  Jätteokonventionell spelstil ja, helt klart. Ser nonchalant ut. Men hon har ju varit världsetta i dubbel så jag tänkte att hon skulle spela med mycket stoppbollar, slice, volley och sånt lurt. Hjälpte inte 🙂

 4. Härligt Rebecca! Kul match att kolla på med både spänning och två väldigt olika spelstilar. Hsie hade verkligen ett ”vekt” spel, men riktigt fin boll- och spelkänsla, plus att hon ofta hade en flack och fin bollträff. Rebecca kändes rätt nervös (inte konstigt iofs…) men höll ihop det fint ändå. Lite coolt att hon har slagit ut nr 49 i världen i en GS och att det ändå känns som att hon har en växel till att lägga i om hon får till det!

  • Det var intressant att se hur Hsieh hanterade Rebeccas ”ballongforehand”. Normalt backar motståndaren långt och slår tillbaka en hög boll som Becca brukar kunna slå hårt på, men Hsieh tog den tidigt på uppstuds och slog antingen stoppboll eller en kortare flack boll utan längd som var jobbig att hantera. Smart, men kräver bollkänsla.

   Sen är det så kul att se att hon har en så bra serve. Hon har haft serveövertaget i alla fyra matcherna hittills. Får oftast några ess och direkt poäng på den när förstaserven går in.

   Buzarnescu nu. Hon förlorade mot henne på hardcourt i tre set för inte så länge sedan. Blir så klart tufft, men hon kan tvelöst ta det.

 5. Ja, bra med poäng i GS och WTA är ju extra generösa med poäng i tidiga rundor. Men ffa måste det kännas skönt för Rebecca att äntligen börja tjäna rejäla pengar – ca 700 tkr för en plats i andra rundan, jämfört med ca 500 tkr hittills för hela året som ändå varit riktigt bra.

 6. ”Värnamo (SEB Outdoor Open) – Grade 4
  Vanns i fjol av Caijsa Hennemann. Vad kan de svenska spelarna hitta på i år?”

  Lottningen ute nu. Killarna ska ju vinna, motståndet klent som vanligt och Grevelius – Chahoud är finaltippade. Tjejerna får det mycket svårare, bland annat bästa 2004:an Schnaider och en av de bästa 2003:orna Toth. 9-1 och 10-1 i matcher i år. Men några ska kunna gå långt och samla lite poäng i alla fall.

  • Ja, såg att Schnaider slagit många bra spelare i år, flera av dem topp 100, intressant om Milicevic kan få möta henne i kvarten samtidigt som det kanske sker på bekostnad av längre medverkan. Fast sånt motstånd som utvecklar mest i längden.

 7. Men nog håller väl pojkklsssen högre klass än tjejernas?
  8 bland världens 333 bästa mot 8 bland 511 bland tjejerna.
  Sebastian Grundvig är riktigt vass.

  • Ja, bättre bredd i alla fall. Eftersom Sveriges bästa juniorkillar är med så blir bredden högre och de svenska killarna favoriter. Det finns ett fåtal som kan hota, men de går i alla fall inte in som favoriter mot Grevelius och Chaoud. Grundvig har ju förlorat två gånger mot Ström i år och polacken har också förlorat mot Ström.

   För tjejerna däremot så gäller inte rankningen riktigt eftersom Toth och Schnaider precis har börjat spela (två-tre turneringar, nästan vunnit allt de spelat). De är topp 100-spelare egentligen. Schnaider slog nyligen Charaeva som var 25-rankad 2017 t.ex. Så skulle någon svensk tjej vinna så blir jag imponerad, medan jag ser de svenska killarna som favoriter.

   Det är några intressanta möten i första omgången bland tjejerna dock. Berlin har tappat i rankning och förstaseedade Haavisto är nog inte så glad över den lottningen. Berlin gjorde det ganska bra i 15k-turneringarna så jag hoppas hon tar den matchen.

   Lövkvist mot tredjeseedade Plazas är också intressant, nog har Lövkvist chans att vinna där då colombianskan samlat sina poäng i lättare tävlingar. Sen är det synd att Bostrand och Melki möts, två av våra bästa 2002:or, hade hellre sett dem mot varsitt utländskt motstånd.

   Och så är det två Grand Slam-matcher imorgon med svenskar. Kul när det händer mycket 🙂

 8. JCA hade god chans att skaffa några poäng mot 588-rankad kvalspelare i Thailand 25k, men 0-2 i set igen. 1-13 nu då, eller 0-7.

  Och ändå vann hon en sommartourtävling nyligen.

   • Ne, hon blev passerad framme vid nät, tog ut en boll ur fickan och dundraden den i nätet, sedan slår hon racket stenhårt i nätet. Fortsätter därefter att gapa och gorma och slänger och sparkar rack och allt. Ser inte bra ut.

     • Hon förlorade i slutändan , fast inte för att hon spelade dåligt utan för att Mattek-Sands spelade väldigt bra. Svår lottning. Hade hon tagit till vara på några upplägg i första set så hade det kunnat sluta annorlunda, antagligen det hon blev förbannad på. Såna som Peterson bara hade lagt undan.

 9. Mattek-Sands gjorde det bra. Men tyvärr är det Larssons dilemma med Grand Slams. Det är lite för ofta som man tyckt hon haft en bra chans, men sedan överraskande förlorat mot en motståndare som just då lyckats ha en bra dag. Det är nog tyvärr inte tillfälligheter.

  • Facit i RG.
   Ut i omgång 1: 2012, 2015, 2018
   Ut i omgång 2: 2010, 2011, 2013, 2016, 2017
   Ut i omgång 3: 2014

   • Ändå ett rätt bra facit för en spelare som ligger kring plats 50-100 att gå vidare från första rundan 6 av 9 gånger i en GS.

 10. Såg också Johannas match och tycker det var klasskillnad. Johanna gjorde det iofs bra i sina egna servegem (höll serve 7 av 9 gånger), men hon hade stora problem när bollen kom i spel på andraserven. Mattek-Sands hade mycket större eget spel och slog mängder av vinnare utan att missa särskilt mycket mer än Johanna. Johanna kämpade bra men har ett begränsat register och missade lite för mycket med tanke på hur få vinnare hon slår.

  Nu får vi hoppas på Rebecca som ju är den som har den riktigt stora potentialen av de två.

 11. Yes, Ymer vinner första! Sela ledde med 5-2 och var den bättre spelaren med sitt bollsnåla och luriga spel, men Ymer höjde sig och lyckades vända. Viktigt att Ymer behåller koncentrationen i början på andra nu!

 12. Tur att han tog första set där annars kunde det gått annorlunda. Men ja, bra lottning fick han.

  Ganska många svenskar på plats ändå, undrar var de var när Peterson spelade, tror bara hon hade familjen med sig.

   • Ja, Lövkvist skulle förstås vara högre rankad om hon spelade mer och colombianskan ska inte vara så högt rankad, men samtidigt så hade 43-rankade Corado rejäla problem med henne i en match i år, så lite meriterande är det ändå av 2003:an Lövkvist.

    Få se vad hon kan göra mot Toth nu. Lövkvist har ju slagit högt rankade spelare på Tennis Europe (där Toth var sjätterankad) så helt borta bör hon inte vara, även om hon inte är favorit. Toth slog Wikander på TE-tiden i två raka. En Lisa Zaar i form skulle vara favorit mot Toth, men hon har inte imponerat sedan de svenska 15k-tävlingarna, hoppas hon hittat tillbaka den här veckan.

    Haavisto verkar ha blivit skadad/sjuk eller så gav hon bara upp. Få se om hon spelar dubbeln.

    Nu hoppas jag Bostrand tar Elde och att Carlsten är i form. Någon måste ju försöka på Schnaider om inte Milicevic lyckas.

 13. Otroligt kul med Ymer. Trist med Johanna dock… Alla dessa avbrott var inte direkt till Johannas fördel kändes som.
  Ymer hade 46 unforced errors, ett färre än Sela. 40-22 winners dock.
  Utvecklar Ymer sitt volleyspel kanske han vågar gå fram på nät mer istället för att backa i många lägen han får genom sitt tunga grundspel.

 14. Klasskillnad i första set, Buzarnescu spelar mycket bra, medan Peterson gör det lätt för henne genom att antingen inte sätta prss eller missa för mycket. Blir tufft detta.

  • Dålig dag på jobbet. Inte det normala risktagandet med bredd eller djup i bollarna för då gick de oftast ut. Buzarnescu spelade samtidigt väldigt bra. Borde testat fler ballongbollar då de verkade lyckade, måste ju försöka bryta mönstret på nåt sätt när inget funkar. Brukar vara jämnare när de möts.

   Nåväl, hon kanske var lite nöjd, är ju en bra insats överlag. Bara att fortsätta så här, hon har sju år på sig att komma upp i Buzarnescus nivå.

 15. Synd Rebecca… Buzarnescu gjorde henne dålig. Får komma igen i Wimbledon. Ska bli roligt att följa henne. Hon är anmäld till Bol i Kroatien nästa vecka.

 16. Kul att se bredden bland tjejerna, de lägre rankade tar för sig.

  Erzoz, som gjorde ett bra kval, slår Agnes Gustafsson.
  Valentinsson slår Carlsten (skadad/sjuk iofs)
  Leth slår Storkåås
  Ström slår Reinertsen, mycket bra av 2003:an Ström med tanke på att norskan var i semi i Kramfors och då slog Radenkovic.

  Därmed är 12 av 16 vidare från första omg. svenskor.
  För killarna 11 av 16. Fast där var det bara 7 utländska jämfört med 11 bland tjejerna. 2-5 mot utländskt jämfört med 7-4.

  • Ersoz/Bostrand slår Milicevic/Radenkovic, enkelt? Didn’t see that coming. 7 av 8 är svenskor, lär bli svensk seger i tjejdubbel iaf 🙂

  • Spelare hon redan mött alltså. Viller Möller tappade hon ju bara ett gem mot senast så normalt blir det vinst där. Avanaseyan (antar det blir hon om hon vinner) slog hon 7-5 7-5 senast men det var stentufft och Avanaseyan vann två G2-tävlingar sedan dess på raken, medan Hennemann kommer från en dålig Göteborgs-ITF.

   Känns som 50/50, dagsform och nervositet avgör. Får tro på Hennemann, svensk som man är, men då måste hon spela på topp.

   • Blir spännande att följa, däremot har ja inte sätt Hennemann uppskriven på någon acceptance list över kommande större ITF Juniors, bland några i Tyskland. Ser henne inte uppskriven alls under juni. Kanske spelar 25000:orna i Sverige istället? De listorna har emellertid inte kommit ut ännu

    • Åkte ut i två raka. Göteborgsformen fortsätter. Måste kännas mycket tungt för henne. Viller Möller är en spelare som tagit sina poäng i Afrika och som Hennemann normalt inte har några problem alls med. Men resultatet i Göteborg var väldigt förbryllande, där hon förlorade mot en spelare hon egentligen skulle utklassa. Och nu samma sak.

     Efter att ha gått spikrakt uppåt sedan EM-finalen kanske det nu väntar hårdare tider för Hennemann som har hamnat i en riktigt oläglig svacka.

     • Bara jobba sig ur den svackan, ändå nödvändigt på länre sikt att man får lite motgångar, blir intressant att se henne framöver, hittar dock inte var hon ska spela, men kanske skriver det på hemsidan.
      Intressanta kvartar i Värnamo på flicksidan, hade gärna sätt någon av 03 killarna nå kvarten med, men bara Isac som nådde andra omgången. Ström fick några game mot ryskan, så Milicevic hoppas jag ska kunna bjuda på motstånd.

 17. ”Intressanta kvartar i Värnamo på flicksidan”

  Berlin visar fin form som krossar Hussain, ändå en rätt okej spelare. Kul att det är såpass många svenskar som kan gå till kvarten i G4 nu, även utan de bästa och många andra som inte är med. Hoppas bara Bostrand slår Elde. Om man bara ser till att Elde tappade 9 gem mot Mårtensson och Bostrand ynka två mot samma spelare i sin senaste turnering så talar ju det för Bostrand.

  Ja vi får hoppas Zaar och Milicevic kan göra något mot Toth/Schnaider.

  Polacken ute på killsidan. Då är dansken enda hotet kvar.

  • Det satt hårt inne, men seger för Bostrand! Då är 6 av 8 tjejer i kvartsfinal, mycket bra gjort. Det är bara just de två, Toth och Schnaider =P. Om de inte vore med…

 18. Sag precis entry list till ITF 25k Ystad (damer) – tyvar ingen Celik, comebacken dröjer verkar det som. Heller ingen Peterson eller Lister vilket ar ett sundhetstecken – dom ar pa en annan niva nu (Lister iallafall i dubbel). Dock manga svenska juniorer anmälda, sa kvalet lär bli fullt iallafall.

 19. Jag kan tycka att det är onödig resultatfixering på unga spelare. Kom ihåg att de läser det här också. Det handlar framförallt om att utvecklas över tid och att hantera förluster är ett sätt att komma vidare. Större än så är inte en enskild match och det är helt onödigt att börja snacka om bakslag och formsvacka.

  Att Viller Möller vid förra mötet med Hennemann tog ett gem säger ju inget om styrkeförhållanden över tid, mer än över en match. Här handlar det om att skaffa sig erfarenheter och att danskan kvalat in till Australian Open i år var en fördel. Ett eller ett par resultat, såväl vinster som förluster som 16-17-åring, betyder inte att all framtid är utstakad. Det händer så otroligt mycket i utveckling i den här åldern, både fysiskt och psykiskt och spelmässigt, att det är svårt att logiskt resonera sig fram till hur en match kommer att sluta.

  • ”Ett eller ett par resultat, såväl vinster som förluster som 16-17-åring, betyder inte att all framtid är utstakad”

   Det är ingen som har påstått det. Jag analyserar nuet, jag pratar inte om hela hennes framtid, som är lysande. Jag har öst beröm över Hennemann i flera år, men du är rädd att hon ska ta illa vid sig för att jag använder ordet svacka?

   Ska vi behandla alla på samma sätt så bör vi ju även sluta påstå att killarna inte har någon framtid och sluta kritisera dem som många har gjort, för de läser väl också här? Om vi slutar vara ”resultatfixerade” när det är positiva resultat också, så finns det inte särskilt mycket kvar att diskutera eftersom vi allt som oftast inte kan se matcherna, så vi kan inte diskutera själva spelet.

   Kritik och analyser måste man lära sig att hantera. Man måste kunna lära sig att ta både positiv och negativ kritik, och ju tidigare man lär sig det, desto bättre i dagens bettingklimat med idioter som går till personangrepp. Precis som man kommer vidare av att lära sig hantera förluster måste man kunna ta att någon man inte känner använder ordet svacka på ett forum. Hennes egen pappa säger ju till och med att spelet var på en låg nivå i GBG och att han hoppades att hon skulle hitta tillbaka till sitt normala grusspel. Det här var inte hennes normala grusspel för då hade hon vunnit och det är bara ett konstaterande. Jag lider med henne för stunden, men inte särskilt länge, för jag vet att hon har en ljusare sportframtid än många andra.

   ”Det händer så otroligt mycket i utveckling i den här åldern, både fysiskt och psykiskt och spelmässigt, att det är svårt att logiskt resonera sig fram till hur en match kommer att sluta.”

   Precis som du själv sa nyligen, att det är omöjligt att förutspå vinnaren av RG på damsidan i år, så är det snarare svårare ju äldre de blir eftersom skillnaderna då inte är lika stora som när de är yngre. Det är enklare att logiskt resonera sig fram till resultat när de är yngre, att inget är 100 % säkert är en annan femma.

   ”Att Viller Möller vid förra mötet med Hennemann tog ett gem säger ju inget om styrkeförhållanden över tid, mer än över en match”

   Det är bara en av faktorerna jag räknade in. Det finns ett poäng- och rankningssystem som visar att Hennemann normalt är starkare över tid. Sen kan allt hända i en enskild match.

  • Tycker inte det finns någon resultarfixering i de diskussioner jag haft med vissa här inne. Jag själv står inte för den bilden och känner inte att andra här gör det heller.
   Tycker inte heller man ska haka upp sig på enstaka resultat i så unga åldrar. Tvärtom är det bara något som kan vändas till något positivt och som man utvecklas av. Så det du skriver om angående resultat i sig på den nivån delar jag.
   Sedan när det är ett forum tycker jag man ska kunna få skriva om vad tror och hoppas på. Det är inte att vara resultatfixerad. Det är en glädje till sporten.

   • Självklart får man tycka och tänka vad man vill. Det är inte det jag är ute efter. Min åsikt här är bara en av alla andra.

 20. Det är jättekul att se när det går bra för svenska spelare, men att vi diskuterar enstaka juniorresultat är också ett resultat av att vi har så få aktiva seniorer av klass.

  Ser man inte skillnad på juniorer och seniorer är det svårt att föra en diskussion. Vi vet ju idag att en sådan enkel sak som att en spelare född tidigt på året har större chans att lyckas än någon som är född sent på året.
  https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Januaribarn-mer-framgangsrika/

  En spelare som är 150 cm och ett sugrör ena året, kan ett eller två år senare vara ett muskelpaket och 180 cm lång. Med allt vad det innebär. Och vice versa. En spelare som är tidig i fysisk utveckling har oftast ett övertag tidiga år. Det är en anledning till att resultatjämförelser bakåt i tiden kan bli irrelevanta om man inte har hela bilden klar för sig. Det är väl snarare tvärtom att det är betydligt lättare att jämföra seniorresultat med varandra? I junioråldern kan det också skilja väldigt mycket på i vilken fas spelaren är i, tex om man är i en period där fysiken byggs upp och där matchspel kan bli lidande. Och för en spelare är det inte bra att bli resultatfixerad och börja prioritera resultatjakt och lägga ”jobbigare” träning åt sidan.

  Jag är inte ute efter att skydda enskilda spelare, men ibland dras lite väl långtgående slutsatser om hur en match ”borde” sluta. Att kalla en eller två förluster i en ITF-tävling för seniorer när man är i en uppbyggnadsfas och tung fysperiod för svacka, det är det inte i mina ögon. Jag var själv där, på samma bänk som Peter Hennemann 🙂

  • Och ja, jag tycker också resultat är intressant och värda att diskutera. Men en enstaka match som slutar 6-1, 6-0 och en annan mot samma motståndare som blir betydligt jämnare, säger mig en sak: något extraordinärt hände i den första matchen.

 21. Förr i tiden kunde juniorerna utmana seniorer på att vara extremt bollsnåla ha bra flås och orka nöta på hur länge som helst. Idag är de flesta klena, slår på ett korkat sätt bort sig och går ner sig när deras eget spel inte funkar. Dessutom har de ännu sämre spelförståelse än tidigare.

  Orsakerna är flera – men givna. Samtidigt är det ingen tränare, klubb eller ansvarig som vågar eller orkar ta i det. Eller ännu värre – förstår inte?

  • Vad anser du orsakerna vara? Jag har mest observerat att svenska spelare (inte bara juniorer) ofta förlorar 3-setare och att de ofta är skadade vilket får mig att tro att de inte är lika bra tränade som spelare från andra länder. Har också fått intrycket av att vissa inte är tillräckligt tuffa mentalt, dels för att de viker ner sig, dels för att de (vissa, långt ifrån all) visar dåligt humor pa banan. Men jag kan ha helt fel, bor ej i Sverige och är ej del av ’tennis-Sverige’. Skulle därför vara intressant att höra vilka de ’givna’ orsakerna egentligen är – är uppriktigt intresserad.

 22. Buzarnescu slår ut Svitolina med 6-2 7-5, som Peterson sa spelade hon nog jävligt bra. Tycker Peterson också analyserar framtiden på ett klokt sätt, att hon inte tänker gräva ner sig för den där förlusten utan köra på. Har ju en fin form och ingen anledning att gräva ner sig då, Buzarnescu som var bra.
  Intressant att följa 125 k nästa vecka, men hittar sällan draw listorna till dessa turneringar, brukar ibland ligga uppe på ATP appen, så kanske dyker upp där under helgen förhoppningsvis.
  Även intressant att se hur Elias spinner vidare nu i Prostevoj och veckan därpå i Lyon.
  Juniormässigt väntar några intressanta tävlingar i Danmark, men det är en bit in i juni först, där många svenskar spelar.

  • Peterson har dragit sig ur Bols 125k nästa vecka. Larsson fortfarande pa anmälningslistan, men kommer sa klart att dra sig ur om hon ar kvar i dubbeln pa RG.

  • Gustav Hansson kom ju med i det där programmet för collegespelare som skulle göra övergången till proffslivet lättare. Intressant att följa honom.

 23. De givna orsakerna är förstås många och det är en komplex förklaring som kräver ett större utrymme än här, eller inte?

  En klok man sammanfattade det ganska väl för redan 20 år sedan. ”Dagens juniorer tränar för mycket, tävlar för mycket – men spelar för lite…”

  Tillägget eller ändringen skulle idag kunna vara ”tävlar för lite” men jag tror också att definitionen på träna och tävla är väldigt felvridna idag bland barn, föräldrar och tränare.

 24. Hansson fick bara 3 game i semifinalen.
  Kan bli tufft även för honom att nå topp 750 vid årets slut.
  Just nu 3 herrar och 3 damer som är klara för spel på touren nästa år.
  Vi får se om någon mer klarar det.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här