Vecka 26 | Peterson laddar i Eastbourne

Eastbourne och Wimbledon. Det blir förstås fokus på grästennis de kommande veckorna. När det gäller svenskt deltagande i ITF-turneringar så uppdateras det efterhand när lottningarna kommer ut.

Johanna Larsson får sjundeseedade Kristyna Pliskovas lottning. Pliskova fick nämligen en plats i huvudturneringen efter att kvallottningen gjorts pga Bianca Andreescu dragit sig ur.

Larsson möter nu 204-rankade Isabella Shinikova. Hon har 1-6 på gräs i karriären och har aldrig vunnit någon kvalmatch i Wimbledon tidigare. Vinner Larsson denna så väntar antingen 173-rankade Ann Li eller 166-rankade Jana Cepelova. Seedad tänkbar kvalfinalmotståndare är Priscilla Hon.

WTA Eastbourne

Rebecca Peterson vann sin första match mot Aliaksandra Sasnovich.

Wimbledon

Det är kval det handlar om för dessa tre:

Mån: Elias Ymer – Ruben Bemelmans 3-6, 7-6, 4-6

Mån: Mikael Ymer – Aidan McHugh 6-4, 6-0
Ons: Mikael Ymer – Dustin Brown 7-6, 6-2
Tor: Mikael Ymer – Dennis Novak 6-7, 6-7, 6-4, 2-6

Tis: Johanna Larsson – Isabella Shinikova 3-6, 4-6

Huvudlottningen, för bla Rebecca Peterson, görs 28 juni.

Klart är också att Robert Lindstedt spelar med Tim Puetz. De båda genrepar ihop i Antalya. “Cutten” gick vid 160 i kombinerad ranking och listan avslöjar också att Elias Ymer och Andreas Siljeström, med totalt 290, också anmält sig.

Damernas “cutt” gick vid 165. Johanna Larsson och Kirsten Flipkens spelar förstås tillsammans. Rebecca Peterson spelar med Tamara Zidansek. Förstareserver är Cornelia Lister och Natela Dzalamidze.

Till kommande juniorturneringen väntar kval för Gustaf Ström och Kevin Chahoud.

Alla anmälningslistor finns här…

M25+H Arlon, Belgien

Med Markus Eriksson och Filip Bergevi.

M15 Alkmaar, Nederländerna

Med Karl Friberg och Gustaf Ström.

M15 Rochester, USA

Med Simon Freund.

M15 Harare, Zimbabwe

Med Simon Yitbarek, Markus Schultz och Niklas Johansson.

W15 Alkmaar, Nederländerna

Med Marina Yudanov.

W15 Madrid, Spanien

Med Jacqueline Cabaj Awad.

W15 Tabarka, Tunisien 

Med Fanny Östlund, Alexandra Viktorovitch och Louise Brunskog.

63 KOMMENTARER

 1. Intressant svenskfokus i veckan:

  * Kan Peterson ta sig till en åttondel mot evnetuellt Kerber. Har ju tidigare slagit Tsurenko och Gorges känns inte omöjlig heller. Kommer dessutom från en bra match mot Bencic och segern i söndags var på papperet meriternade trots vitryskans dåliga form.
  * Givetvis om bröderna Ymer kvalar in, Dustin Brown i en eventuell andraomgång för Mikael är tuff, han trivs ju bra på gräs.Elias är svår att få en känsla över för tillfället, men förhoppningsvis tog han med sig lite självförtroende från Lyon.
  * Vad kan Simon Yitbarek hitta på i Zimbabwe. Endast fem ATP-rankade spelare enligt acceptante list och Simon en av dem. Garanganga, Lock och Catarina är bra på den här nivån. Känns lite skralare annars på nivån i turneringen.
  * Fanny Östlund och Viktorovitch i Tunisien. Tar de med sig något från senaste hemmaturneringen i Ystad? Känns som de har bra chans att hävda sig med ett inte så särskilt skrämmande startfält.
  * I Danmarks J5:a är jag intresserad att se vad Strömberg kan göra som förstaseedad. Abboud tror jag har bra chanser med. På tjejsidan håller jag ett extra öga på Shasteen och Wikander. Var det inte Wikander som nyligen slog Milicevic eller har jag blandat ihop spelare?
  Rätt många svenskar med i övrigt, hoppas någon kan komma en bit. Synd att inte Adam Heionen eller Leticia Temirhanova kom till start, de låg också bra till kändes det som.
  * Chahoud verkar vara förstaseedad i Tjeckien och Milicevic eventuellt seedad med. Kul att se vad de kan hitta på. Inte tuffaste startfältet, men inte på något sätt dåligt heller.

  • Apropå turneringen i Zimbabwe. Hur opinionen svänger är intressant. Plötsligt skulle alla vara mot ITF:s ändring och ställa sig på spelarnas sida. Jag trodde att ATP och WTA skulle vara mer måna om sitt värde, att inte vem som helst ska kunna kalla sig professionell för att man lättvindigt skaffat sig en ATP- eller WTA-poäng som merit. Det är väl få idrotter som har det så? Nu är vi tillbaka på en nivå där tex klubbens strängare i vissa turneringar kan gå in och få en hyfsad lottning och vinna en match och få ranking. Vad det inte det alla ville komma ifrån?

  • “Har ju tidigare slagit Tsurenko och Gorges känns inte omöjlig heller”

   Görges har, som en del andra spelare i turneringen, tydligen lämnat WO. Tsurenko möter istället Diyas. Bra för Peterson såklart.

   “Abboud tror jag har bra chanser med. På tjejsidan håller jag ett extra öga på Shasteen och Wikander. Var det inte Wikander som nyligen slog Milicevic eller har jag blandat ihop spelare?”

   Ja det var Wikander. Dock förlorade hon i nästa omgång i den turneringen och i första omgången i G4:an förra veckan (mot den japanska som är förstaseedad i veckans G5:a och som hon kan få möta i tredje omgången). Men innan sin långa skada tampades hon med Milicevic och Lövqvist om SM-finalerna i åldersklassen så hon har potential.

   Om de inte har skrivit fel så förlorade Abboud 1-6 1-6.

   • Rätt bra lottning för Viktorovitch i Tunisien. Fjärdeseedade Rosa har 12-60 i matcher i karriären och vid vinst där blir det en kvalspelare. Östlund bör ta sin första match, sedan kan det bli finalisten från förra veckans turnering.

    Yudanov fick en överkomlig lottning i första omg. i Holland, men desto svårare andra omg. Både Bayerlova och De Vroome är riktigt bra.

    JCA är seedad i Spanien och får en kvalspelare i första. Vinner hon så kan det bli #20 på ITF, hennes dubbelpartner, som Malmqvist slagit i år.

    • Östlund enkelt vidare. Men Viktorovitch förlorade trots klart bättre ITF-rankning än Rosa, som verkar ha fått sin seedning efter en förlust via WC i en 60k-tävling. 8 dubbelfel och 17 breakbollar mot sig.

 2. Bra kämpainsats av Elias mot bra motstånd men tyvärr förlust. Mikael och Torpegaard vidare. Mycket tuff lottning för Mikael mot Brown härnäst, vore en kul match att se.

  • PS. Jag noterar att Fokina åkte i första kvalomgången, lite överraskande med tanke på att han är f.d juniorWimbledon mästare. Nåja, nu kan han fokusera på en bra insats i Båstad

 3. Ser ut som att Wimbledon bara ger ut 4 av 7 möjliga WC till damdubbeln, vilket borde innebära att Cornelia Lister med partner är med i MD! Har isåfall nu minst 5 svenska deltaganden, en i singel (Peterson) och fyra i dubbel(Peterson, Larsson, Lindstedt samt Lister) Kan bli två till ifall Larsson och Ymer vinner kvalturneringarna. Måste ha varit ett tag sen vi hade mer än 7 platser totalt i MD väll? (Bara ATP/WTA singel/dubbel inräknat.)

  • Händer inget oförutsett blir det Grand Slam-debut för Lister. Hon och Dzalamidze är nu ovanför cut off-strecket, på rätt sida.

   • Roligt! Hon har varit nära nu ett tag så kul att hon tar sig in. Nu får man hoppas på att Andre Göransson gör GS debut så småningom. Desto fler svenskar att följa desto roligare blir det 😄

 4. Three of the doubles wild cards are not used and the three next-in teams move into direct acceptance.

  58 MINELLA, Mandy (LUX) 96 116 & WATSON, Heather (GBR) 122 69 165 185 2
  59 DZALAMIDZE, Natela (RUS) – 90 & LISTER, Cornelia (SWE) 534 87 177 177
  60 BACSINSZKY, Timea (SUI) 97 85 & PERA, Bernarda (USA) 93 661 178 746

 5. Larsson right now is chanceless vs Shinikova ( a girl..Björklund easily crused away in FedCup in February)
  No…grasscourts and Jola….that will never be a great story…*sigh*
  she took a medical in 1st set…maybe..thats also a reason…

  • She lost but hopefully she can get healthy until next week for the doubles. Hopefully she can get far in the doubles draw with Flipkens and climb a few positions on the race to WTA finals. Think they’re 9th place at the moment and have good chances to qualify.

   • i fear Singles Story is over and out after 2019
    in doubles she can continue
    she is a good doubles Player since some or many years

    • I think she doesn’t have a big weapon in singles anymore. Before she was super consistent who could play somewhat aggressive. Now it feels like she has no real strategy sometimes. In doubles she plays a lot smarter than in singles imo. Also Bertens and Flipkens both are or have been really good singles players so that help too of course.

 6. Peterson laddar vidare. Seger mot Tsurenko efter vändning 2-5 i första set. 79 % förstaservar in. Kerber leder just nu mot Stosur och kan bli nästa motståndare. Riktigt lovande inför Wimbledon. Hade kunnat sluta annorlunda om hon fått Görges, förra årets Wimbledonsemifinalist.

  I Danmark är det två svenskar ch tre svenskor i tredje omgången. Wikander slipper möta japanskan hon förlorade mot förra veckan då hon avbröt matchen. Bolivianska istället.

  • Hoppas Peterson kan få en gynnsam lottning i Wimbledon och ta sig längre än andra omgången. Inga dåliga spelare hon slagit i Eastbourne, men det säger en del om vad hon själv har för nivå när allt klaffar.

 7. Rebecca vidare i Eastbourne, troligen Kerber i nästa, bra gjort!
  Tennisförbundet har gjort en riktig tavla när man valt Kungliga som spelplats för DC-matchen mot Israel. På grus (i Båstad eller någon annanstans) hade vi garanterat vunnit men nu släpper vi in Israel i matchen på deras favoritunderlag, mycket märkligt val. Är Hedsberg & Co så säkra på att vinna? Speciellt Israel är ett lag som man aldrig kan underskatta, högmod går före fall…..

  • PS. Måste vara säkerhetsmässiga orsaker till detta beslut. Men det går ju att lösa genom att lägga in grus i Kungliga, har tennisförbundet råd? D.S

 8. Gustaf Ström har de fortsatt tungt.
  Chanslös idag mot en spelare som aldrig vunnit en match i MD.
  Har varit skadad och verkar vara långt ifrån förra årets form.

 9. Med nuvarande poängsystem är Becca solklar etta i Sverige.
  501 poäng mot Mikael Ymers 365.
  Tappar tydligen mycket poäng när systemet görs om.
  Har dålig koll på det.

  • ATP och WTA har helt olika poängsystem, det går därför inte att ta Beccas WTA-poäng och jämföra med Mikaels ATP-poäng. Det jag gjorde var att göra om hennes WTA-poäng till ATP-poäng och fick då fram 306p innan denna veckan. Nu har hon hittills denna veckan tagit 45p och därför kommit upp till totalt 351p. Jag kanske tänker fel på något sätt, någon får gärna rätta mig i så fall.

 10. Imponerande av Mikael Ymer.
  Bergevi inkvalad och vidare från första omgången, men från M25+H i Arlon och inte M15 i Alkmaar.
  Nu börjar Peterson mot Kerber, liksom Lindstedt/Puetz.

 11. great win for Mikael’!Especially here in Germany a lot of People trusted Brown to qualify for the main draw and to win 1 or 2 rounds there!

  • Roligt att höra neutrala kommentatorer i Mikael Ymers match som visades i Wimbledon appen. Det var tydligen första gången ena såg Mikael spela. Han berömde Mikael att han har nästan allt förutom serven. En spelare att hålla ögonen på.

   Härligt första set med Rebecca!
   Spännande fortsättning i Wimbledon med dom båda!

 12. Rebecca ute mot Kerber. Spelade bra i första set och hade två setbollar vid 5-4. Tyvärr tappade hon mycket efter det och förlorade med 7-6 6-0. Ändå imponerande med tanke på att Kerber har vunnit Wimbledon och detta är ett av hennes starkaste underlag.

  • Mycket bra match av Rebecca!! Kerber är regerande Wimbledonmästarinna, slog Serena i finalen. Kanske matchen slutat annorlunda om Becca fått med sig första set?

   • Tror att om hon vann första set så skulle hon kunnat spelat mer avslappnat i andra för att vila upp sig lite, såg rätt så trött ut och det är fullt förståeligt när Kerber får tillbaka nästan allting.

 13. Petersson finally chanceless vs Kerber
  6-7/0-6
  but rebecca was the better player in 1set
  served brilliantly…had 2 setpoints at 5-4
  after losing that tough 1st set..match was over…

  still a good tournament for her in a good strong draw

  • Ja om hon kan spela så jämnt med regerande Wimbledonmästarinnan så… I andra set såg man att hon tyckte det skulle bli en övermäktig uppgift, det var inte samma koncentration och bollarna flög ut.

   Milecevic ut direkt, dock såg jag Kraus som favorit där. Chahoud vidare.

   JCA och Yudanov enkelt vidare. Brunskog borta.

   Wikander, Strömberg och Jan Simonsson till kvarten i Danmark.

 14. Intressant match mellan Ymer och Novak. Kvalar Ymer in och klarar det här så är det en klart större bedrift en i Franska Öppna. Han slipper vara favorit idag med och då brukar Ymer vara som bäst.

  Tror man håller tummarna i Båstad också. För första gången på väldigt länge känns det som att vi kan ha ett hemmahopp som kan nå en bra bit in i turneringen i Båstad.

  • Novak too good. Även Elias banemän Moutet och Bemelmans kvalade in.
   Vad ska man då ha för förhoppningar inför Båstad? Åtminstone en kvartsfinal för antingen Elias eller Mikael tycker jag är rimligt. Vore kul om någon av dem får möta Ruud i en nordisk batalj eller om Elias och Mikael får mötas för första gången på proffstouren.

 15. Synd att man inte kan kolla på Ymers match. Starkt sätt att öppna tredje och ta ledning med 3-0 efter 2 jämna tiebreak förluster. Kanske kan klara av att vända detta =)

 16. Ymer should be in the top4 or so for a Lucky Loser draw, but i do not know if there is someone pulling out of wimbledon this year.

 17. Leo Borg har fått ett WC till kvalet i Wimbledon.
  Misstänkte nästan det när jag såg att han var anmäld.

 18. Ett par fina segrar på ITF för damerna idag. Östlunds stabila 2-0 mot förra veckans finalist Ganga och Yudanovs klara seger mot Bayerlova. Tjekiskan var ändå i semifinal i en 25:a i sin förra turnering. Men kanske tog matchen mot De Vroome i första omgången ut sin rätt, den pågick i över 4 timmar. Yudanov är ju regerande mästare i både single och dubbel i denna turnering.

  Rosa, som Viktorovitch förlorade mot, hade ingen chans i nästa match mot kvalspelaren Taborda, som nu blir Östlunds motståndare. Östlund/Viktorovitch och Yudanov är alla i semi i dubbel dessutom.

  JCA spelar just nu, 1-1 2-2 mot sin dubbelpartner.

  Noterar även att Menendez Thomasson är i kvartsfinal i en juniortävling i Kuba, medan Strömberg är i semi i Danmark och Chahoud i kvarten i Tjeckien.

 19. Får nästan ångest när jag läser kommentarer om Leo Borg. Vilka förväntningar och förhoppningar det är på honom.

  • De är orimliga i nuläget. Om han kvalar in till Wimbledon är det väldigt bra gjort.

   JCA till kvartsfinal.

  • Men för oss lite insatta vet hur tufft han kommer få det. Inte stor chans att kvala in. Leo varit så gott som chanslös mot de bästa svenska juniorerna. Men hoppas så klart på det bästa. Men gräs…

   • Kul för Leo, men frågan är om det långsiktigt är så klokt. Han hade andra planer fram till EM tillsammans med team och landslag, som nu går i stöpet.

 20. Såg Leo Borg i Värnamo.
  Har ett stort spel.
  Kan han minska felprocenten kan han bli bra.
  Att de skriver att han är en supertalang är att sätta väldigt stor press på honom.

 21. Schnur, Rosol, Fratangelo och Ymer. Det är den inbördes ordningen om och när platser som LL delas ut i Wimbledon.

 22. Östlund och Yudanov (trots 14 dubbelfel) till semifinal, JCA ute. Strömberg till final och Chahoud till semi.

  Peterson möter Wickmayer, sen eventuellt Garcia som hon förlorade mot nyligen.

 23. Larsson/flipkens mot bencic/kuzmova vilket kan vara riktigt tufft beroende på hur bencic spelar.

  Lister/Dzalamidze möter sjätteseedade mertens/sabalenka som slog Peterson i franska öppna. Kommer bli en riktigt tuff uppgift, särkilt då Cornelia och Natalia inte spelat tillsammans förut vad jag kan minnas.

  Peterson/Zidansek mot buzarnescu/olaru där Rebecca borde vars favorittippad. Buzarnescu spelade väldigt bra ifjol men efter sin skada så har hon inte spelar på samma nivå.

  Lindstedt/Puetz mot amerikanerna Querrey/Kudla. Querrey har varit en väldigt bra singelspelare men har tappat på rankingen de senaste två åren. Kudla och Puetz har jag inte bra koll på men kan tänka mig att det kan bli jämt ifall alla spelar sitt bästa.

 24. Intressant blir det att jämföra WTA125 Båstad med Bol. Ungefär samma förutsättningar, Bol gick igång andra veckan under Franska Öppna.

  Av de 26 som gick in på ranking och anmälde sig till Bol, lämnade sedan 10 återbud. Ändå var i alla fall alla seedade topp 100-spelare.

  Båstads förutsättningar är annorlunda. Det kräver ett underlagsbyte för de flesta, från gräs till grus. Och många skippar grusturneringarna helt under juli och fokuserar på hardcourtsäsongen på andra sidan Atlanten.

  Klokt val av Rebecca att skippa Båstad. Fattar överhuvudtaget inte att det blir någon nyhet alls. Uppehållet är nödvändigt för att kunna komma stark till Nordamerika. Och vad en del tycks glömma är att Båstad är motsvarigheten till en challenger. För att Rebecca överhuvudtaget skulle rankingmässigt tjäna poäng krävdes minst en semi i Båstad.

  • Vet inte varför Rebecca skulle spela Båstad? Hon spelar ju Wimbledon och siktar naturligtvis på att spela andra veckan där. En tredje omgång mot Wozniacki vore kul……, vinst där och vips är hon i andra veckan.

 25. Yudanov och Östlund till final. Deras motståndare i finalen ser betydligt beskedligare ut än den de slog i semifinalen så goda chanser till turneringssegrar. I USA har Freund för första gången nått semifinal i ITF turnering. Kirchheimer är ingen lätt motståndare men heller ingen omöjlighet då han alltjämt saknar turneringsseger på touren.

 26. Dubbeltitel i M25+ för Mackan och dubbeltitel även för Östlund/Viktorovitch. Hoppas att det ger mersmak för morgondagens singelfinaler.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.