Vecka 28 | Så blev lottningen till WTA 125 Båstad

Det blir fem svenskor som får spela singelturneringen i WTA125-tävlingen i Båstad. Johanna Larsson går in på sin ranking och övriga på wild card: Mirjam Björklund, Caijsa Hennemann, Cornelia Lister och Susanne Celik.

Det saknas stjärnor i startfältet och Sofia Arvidsson (tournament director) lyckades heller inte dela ut något wild card till två topp 50-spelare, som en 125-tävling får göra. Nu gick en sen plats istället till Susanne Celik.

Den 16-åriga Clara Tauson hade ju fått ett wc, men går in på sin nuvarande ranking. 368 är danskan rankad och det säger också en del om skillnaden mellan en riktig WTA-tävling och denna.

Men tävlingsmässigt gör det inte turneringen mindre intressant, även om det publikmässigt på sikt blir svårt att hålla konceptet vid liv. Den här gången slogs Båstad inte bara om spelarna med Wimbledon som går in på sin andra vecka. I Frankrike går en 100K-tävling (ITF) och i Tyskland en 60K-tävling. De har lockat en hel del spelare från mellaneuropa i skiktet under WTA-touren. Tuff konkurrens!

Seedade spelare:

 1. Sorana Cirstea (77). Hade ett väldigt svagt 2018, men har en semifinal i år i Nürnberg.
 2. Jil Teichmann (89). Schweiziskan fick sitt genombrott i år när hon vann sin första WTA-titel i Prag.
 3. Aiona Bolsova (92). Spanjorska som också fått sitt genombrott i år när hon gick till fjärde rundan i Franska Öppna.
 4. Mona Barthel (96). Vann i Båstad 2014 och var i final 2015. Hade en dipp 2016 och en ny svacka under 2019.
 5. Fiona Ferro (100). 21-årig fransyska under utveckling. Semifinalist i Lugano i år.
 6. Natalia Vikhlyantseva (105). Två WTA-kvartsfinaler i år. Var som 20-åring i final 2017 på gräs i s-Hertogenbosch.
 7. Elena Rybakina (109). Tävlar för Kazakstan. Var i EM-final (16-åringar) 2015 och har ett par bra resultat i år: kvartsfinal i Istanbul och semifinal i s-Hertogenbosch.
 8. Aleksandra Krunic (113). Var i kvartsfinal i Båstad 2017. Har varit rankad 57 som bäst i år, men har vunnit få matcher i år.

Johanna Larsson fick förstaseedade Cirstea. Rumänskan, som fick stryk av Rebecca Peterson i år i Australian Open, har 3-1 i inbördes.

Caijsa Hennemann åkte på en muskelbristning efter Franska Öppna men är tillbaka och får nu göra debut på centercourten i Båstad.

På övre halvan finns också danskan Clara Tauson och Lara Arruabarrena, som har hög kapacitet på grus men varit borta två månader.

Alison Bai, 391-rankad, var den sista att komma in i tävlingen.

Cornelia Lister möter 150-rankade Ekaterina Gorgodze från Georgien. Den här vänsterhänte spelaren har aldrig vunnit en WTA-match, men är stadig och 27-åringen har i princip aldrig varit bättre rankad än nu.

Susanne Celik hade nog inte väntat sig att få spela här och möter en spelare i Fiona Ferro som bör vara för bra.

Mirjam Björklund mot Anna Zaja, rankad 200, bör nog vara den bästa svenska chansen.

Sara Errani kom alltså med. Den tidigare världsemman är idag rankad 256. Ifjol åkte hon på två månaders avstängning för doping, som sedan förlängdes till tio månader.

Danka Kovinic vann W25 Ystad nyligen. Jana Cepelova har tidigare varit rankad 50 men är nu nere på 167.

Dubbel

Övriga tävlingar

ATP Challenger Braunschweig, Tyskland

Elias Ymer spelar challengern i Tyskland veckan innan ATP-turneringen i Båstad. Han är sjundeseedad och står över första omgången. I hans första match väntar vinnaren mellan Attila Balazs och Bernabe Zapata Miralles.

M25 Qujing, Kina

Med Jonathan Mridha.

M25 Casinalbo, Italien

Med Christian Lindell

M15 Marburg, Tyskland

Med Filip Bergevi.

M15 Vilnius, Litauen

Med Karl Friberg.

W15 Cancun, Mexico

Med Linnea Malmqvist.

W15 Tabarka, Tunisien

Med Louise Brunskog.

Fler tävlingar kan tillkomma på listan.

47 KOMMENTARER

  • Gratis inträde varje dag. Låter lite desperat och vad tjänar de ens pengarna på? De hoppas väll på att matförsäljningen + sponsorer täcker kostnaderna men känns inte som någon långvarig lösning.

 1. Arrangören vill få sponsorer som ställer upp för två veckor. Tyvärr gissar jag att damturneringen inte existdrar i denna form om 2-3 år…

  • Har bara hittat på bet365 än så länge, tyvärr ger Google bara resultat på förra årets turnering :/ kan tänka mig på WTAtv eller vad damernas motsvarighet till tennistv är!

   • WTATV visar det men… upplösningen var 480 x 270 typ. Ofattbart att de inte ens har HD i alla sändningar, det är riktigt dåligt. Tror bara de har det i WTA250, men vi lever inte på 90-talet längre.

 2. Listers match precis slut. Såg den ej men följde via scoreboarden. Som så ofta när Lister spelar för man intrycket av att hon står emot bra mot högre rankat motstånd men att hon inte får med sig de viktiga poängen och i slutändan matcherna. Lister hade 6 breakbollar, vann inga, Gorgodze hade 5 och konverterade 3. Och det räckte för att det skulle bli en komfortabel 6-3 6-2 scoreboard.

  Jag har sett Lister säga i intervjuer att hon inte vill spela mer W15k, men jag tror att hon skulle må bra av det. Dels skulle hon få med sig viktiga rankingpoäng nu när W15k återigen ger WTA poäng, dels tror jag att hon skulle må bra av att vinna lite matcher och få sig lite självförtoende. Att gång på gång spela mot bättre motstånd och känna att man hänger med, men sen nästan aldrig vinna måste vara ganska demoraliserande…

  • Hon spelade väldigt bra i början av andra set och avgörande gemet. Lite för ojämn, skjuter för många UE. Men när hon får till träffen så smäller det verkligen. Tror om hon skulle träna upp sitt flås/rörlighet så skulle hon faktiskt ha haft en bättre chans att vinna.

   Anledningen till att hon inte spelar W15/25 är ju att hon inte kan få poäng i dubbeln från det. Att riskera att trilla ut från top 100 för att klättra på ITF rankingen är nog inget hon vill göra.

  • Uppenbart att Listers satsning är mot dubbeln och då funkar det inte att spela turneringar på en nivå som inte funkar för dubbeln. Har svårt tro att det ska vara värt att de veckor hon tar ledigt från dubbeln både dra på sig extra kostnader för resor samt avstå från en antagligen rätt värdefull träningsvecka.

  • This is his level. Around 100-200 ranking player at the moment. I dont really see any furthermore improvements in his game since last year when he improved his serve a lot. At the moment it doesnt pay off with his aggressive game plan and with that comes unforced errors. His uncomfort in front of the net doesnt help him either.

   • okay lets see if his Age can give improvements,lots of Players are getting better really with 25+
    so we will see
    but i understand what u say
    he is playing a lot of doubles now together with Siljeström, maybe that can help his volley skills

 3. Som väntat blev Holger Rune för svår för Chauod i Wimbledon.
  Den danske supertalangen kan nog gå långt i Wimbledon också.

 4. Sam Taylor (M25 i Kina) och Julita Saner (W15 i Rumänien) var enda svenskarna på ITF nivå som spelade klar sin match under måndagen och bägge vann. Mycket goda chanser att bägge vinner kvalfinalen dessutom då de är bättre rankade än motståndarna. Christoffer Solberg är tredje kvalaren den här veckan för svensk del. Han vann första och ligger under i andra i första kvalmatchen som bröts och återupptas tisdag. Även Solberg är bättre rankad än motståndarna och bör ha god chans att kvala in.

  Under tisdagen spelar, utöver kvalarna, Lindell, Bergevi och Linnea Malmqvist. Noterbart är att Linnea är förstaseedad tack vare sin WTA ranking i W15 turnering i Mexico (!) där hon dessutom spelar dubbel med vad jag antar är hennes syster. Lite förvånande att systern inte är med i singelkvalet som är glest befolkat. Kanske dags för Linneas första turneringsseger i singel på ITF nivå!?

  • Det finns några bra spelare med i Mexico, så inte bara för Linnea att åka och vinna. Men hon skulle behöva fler matcher, hon har inte vunnit mycket på sistone. Hon får en “förhållandevis” svår uppgift i första, amerikanskan gick långt i de två senaste tävlingarna i Mexico och i såna här tävlingar finns ganska många andra som är skönare att få som första match.

   På tal om få matcher så var det här Listers första singelmatch på tre veckor, och innan dess hade det gått 3 månader. Hon såg singeln som en bonus och uppvärmning inför dubbeln.

   • there a no easy matches and tournaments on the itf tour
    even a 1st seed does not guarantee you anything
    better expect a 1st round loss as a tournament win

    • Det finns såklart enkla enstaka matcher då det finns många på ITF-touren som knappast kan kallas professionella. Förra året spelade en 69-åring på touren, Gail Falkenberg. Det var visst några svenskar i 50-60-årsåldern som spelade i nån turnering på nån ö nyligen också. För att inte tala om de svenskar som åker till Nigerias 25k någon gång per år och hoppas på ett Nigerianskt WC i första omgången för 6-0 6-0.

     Kommer man till Mexico eller däromkring så kan man få ett par enkla matcher om man har tur, men att vinna hela turneringen är däremot inte helt enkelt.

   • Försökte förstås inte antyda att Linnea hade en enkel uppgift att vinna turneringen men är nog första gången som det på allvar känns möjligt. Speciellt som hon sällan spelar W15 turneringar och motståndet därför inte ens tillåter seedning.

 5. very crazy trip planning…from Linnea…15k in mexico and next week she is scheduled to Play a 25K in europe….and was canceled out of 15k mexico next week…

 6. Mridha and Taylor win their 1st rounds this morning!!! Taylor now vs TPE Yang…should be too tough
  but this is a 25K so great story

 7. Taylor tog sig till andra ronden i M25 och torskade där i tiebreak i första set mot förstaseedade Yang. Kanske kan det lossna för Sam? I sin debut på ITF touren för några år sedan var resultaten bättre än de varit senaste åren. Kvalsegrarna och vinsten i första ronden var mot beskedligt motstånd men viktigt att börja vinna de matcherna, speciellt som han torska i kvalet mot lågt rankad spelare i förra veckan.

  Mridha återigen till kvartsfinal. Mött motstånd han ska slå men likväl positivt speciellt som han är oseedad. Möter förra veckans segrare Fajing Sun nu vilket jag tror han vinner.

  Samtliga fyra svenskar som spelade ITF-singel igår vann för övrigt. Mridha, Taylor, Brunskog och Solberg.

 8. Mridha will have it really tough from now on
  next Opponent has won 2 25Ks and after it it would be again Yang.

  • Hon har varit i en semi i en 10k för länge sedan, men nog inte i någon 15k, så kan vara hennes bästa resultat.

   • Brunskog torskade i semifinal 2013 i 10k i Antalya vilket är hennes bästa resulat före veckans turnering. Före det långa tävlingsuppehållet så nådde Louise ytterligare två kvartsfinaler i 10k. Idag tog hon seger i sin femte W15 kvartsfinal (alla spelade från november ifjol). Louise har endast kvalat in i en W25 (2013 i Ystad). Där torskade hon i andra ronden. Vid 26 års ålder så är hon på väg uppåt genom framför allt idogt spel i Tabarka (Tunisien). Tar sig in på topp 300 på ITF rankingen efter dagens seger. Lyckas hon vinna klättrar hon in nära topp 150 och passerar Fanny Östlund. Bör ha god chans vinna semifinalen då tjejen hon möter aldrig nått förbi R16 och dessutom torskade mot Brunskog i Tabarka i Maj. En av övriga tre kvalspelare (bara Brunskog kvar som inte kvalade !?) ser desto svårare ut då hon vunnit W15 senaste året.

 9. Lindell är igång igen, i kvarten efter 3 timmar mot challengerspelare. Ska spela kvarten senare idag i en 25:a som håller challengerklass.

 10. Bra turnering av Emma Shasteen i G4 i Holland, semifinal imorgon efter ett par meriterande segrar. Bra form inför EM.

  Izabelle Persson i dubbelfinal i en G4 i Belgien imorgon också.

 11. Lindstedt/ostapenko i Wimbledon final! Skulle faktiskt ha varit interessant ifall de skapade en mixed doubles tour. Skulle såklart vara svårt att hålla igång men interessant som sagt

  • Håller med. De kunde ju köra mixed typ i Miami och indian Wells när danerna och herrarna båda spelar där. Och kanske nån turnering till,

 12. Malmkvist till semi, nu möter hon den jag sett som förmodligen det största hotet, Carle. Tidigare topp 10-junior som spelade ungdoms-OS förra året och har tre 15k under bältet.

 13. Jag har har inte hittat någon information att någon kanal kommer visa Båstads ATP förutom Kanal 9 under de sista två dagarna. Har jag missat något?
  Skulle vara kul att se från första omgången som man gjort de senaste somrarna.

  • Brunskogs motståndare i finalen spelar nu avgörande set + att de även ska spela dubbelfinal senare idag.
   Kan kanske vara en fördel för Brunskog?

  • Stark turnering av Brunskog. Möter en på papperet rätt stark motståndare trots att hon kvalade sig in i turneringen (måste rimligen haft ranking för att slippa kval om hon anmält sig i tid men inte dubbelkollat det). Lizarazo har tre finaler i W15 senaste året och rentav en seger. Varit så bra som 335 på WTA rankingen så måste helt klart ses som klar favorit även om hennes turneringsseger senaste året knappast var i tuffaste motstånd (Trinidad och Tobago).

 14. Även Linnea till final, bra seger! Nu möter hon en collegespelare som inte spelat mycket på touren. Men hon har ju gått till final här och spelade jämnt med Govortsova förra året.

  Kul med Malmkvist och Brunskog i final samma vecka, även Lindell för den delen.

 15. JHL fick WC till Båstadkvalet när Eriksson kom in som Alternate. Söderlund hade maximalt oflyt i lottningen, får möta Carreno-Busta.

 16. Årets ITF poäng efter denna veckan.
  1 Marcus Eriksson 504
  2 Christian Lindell 487
  3 Miriam Björklund 346
  4 Jonathan Mridha 193
  5 Marina Yudanov 176
  6 Dragos Madaras 145
  7 Filip Bergevi 145
  8 Fanny Östlund 137
  9 Simon Freund 130
  10 Simon Yitbarek 124
  Ganska klar herrdominans med samma poängsystem.

 17. Min ‘ATP-lista’ ser Brunskog och Malmqvist som nya medlemmar:
  1) Peterson 380p, 2) M Ymer 373p, 3) E Ymer 211p, 4) Larsson 155p, 5) Björklund 78p, 6) Lindell 62p, 7) Eriksson 61p, 8) Mridha 24p, 9) Yudanov 22p, 10) Cabaj-Awad & Östlund 20p, 12) Bergevi 19p, 13) Madaras 16p, 14) Freund, Friberg & Malmqvist 15p, 17) Brunskog 14p, 18) Henneman & Yitbarek 12p.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.

Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

Östlund var i final i singel och vann dubbeln i Djursholm.