Vecka 29 | Flera svenskar gör comeback

Utöver ATP-turneringen i Båstad har vi Rebecca Peterson och Johanna Larsson i spel i WTA-turneringar i Bukarest och Gstaad. Dessutom hittar vi flera comebackande svenskar.

I genomgången här redovisas lottningarna i huvudturneringarna. Vi hoppas kunna fylla på med fler namn redan under måndagen.

Carl Söderlund har inte spelat någon ITF-turnering sedan november 2017 men är nu med och kvalar i Iowa City. Söderlund är idag rankad 1544 efter att ha varit 387 som bäst 2017.

Susanne Celik fortsätter sin comeback med kval i Pärnu i Estland. Och så hittar vi Kajsa Rinaldo Persson i lottningen i franska Dijon. Kajsa har varit borta i tio månader pga skada.

Herrar

ATP Båstad
Mikael Ymer mot Denis Istomin och Elias Ymer mot Thiago Monteiro. Dessutom svenskt i dubbelturneringen.

Estonia F1
15000-dollars. Karl Friberg, Dragos Madaras och Lucas Renard. Ytterligare ett par svenskar i kvalet.

Damer

WTA Gstaad
Johanna Larsson är faktiskt andraseedad i Schweiz. En turnering utan de bästa, men som håller en jämn kvalitet. Larsson möter ett wild card i första omgången, Leonie Küng. 17-åringen var i final i Wimbledon förra veckan och är rankad 417.

Larsson var i kvartsfinal ifjol i Gstaad mot Kiki Bertens. De båda vann dubbelturneringen. Bertens är inte med i år och Larssons nya partner är istället Eugenie Bouchard.

WTA Bukarest
Rebecca Peterson på nedre halvan och inleder mot Tamara Zidansek. Vid vinst där väntar förmodligen andraseedade Mihaela Buzarnescu. Turneringen har spelats fyra gånger och vid tre tillfällen har en rumänska fått lyfta trofén.

Cornelia Lister var med i kvalet, men förlorade i första omgången. Lister är med i dubbelturneringen och har vid sin sida Georgina Garica-Lopez [115]. De möter Dzalamidze/Soylu i första omgången.

$25,000+H Figueira Da Foz
Turnering i Portugal på hard. Jacqueline Cabaj Awad möter ett wild card, Ines Murta.

$15,000 Bryssel
Grusturnering i Belgien. Ida Jarlskog och Mirjam Björklund möts i första omgången.

15,000 Dijon
Turnering i Frankrike på hard. Kajsa Rinaldo Persson gör comeback här. Kajsa har fallit ned till plats 976 på rankingen efter långt skadeuppehåll och gör sin första ITF-turnering sedan hon var i Australien i september förra året. Hon möter fjärdeseedade Andrea Renee Villareal.

- Annons -

40 KOMMENTARER

 1. Om förra veckan var bländande ljus börjar den här veckan becksvart. Peterson utslagen efter en horribel match, 5-5 40-0 egen serve i första, sedan gummiarm resten av matchen och inget mer vunnet gem, en enda vunnen boll i motståndarens serve i andra set. Dubbelfel och transportbollar långt utanför.

  Filip utslagen, Rinaldo Persson utslagen utan större chans, och att Celik skulle förlora mot en orankad junior med 4-8 i kvalmatcher senaste året fanns inte på min karta. Hon har mycket längre kvar än jag hoppades.

  • Lite ljus är det ju. Jacquline Nylander Altelius, Mikael Nylanders dotter, vann sin kvalfinal i Pärnu. 🙂
   Linnea Malmqvist vann första set i sin kvalfinal i Portugal nu… Få se om hon kan joina JCA i Main draw.

    • Ja.. två fina vinster i kvalet för Linnea som blandar och ger. JCA fick en bra lottning i wild cardet Murta som hon med förra årets form skulle ha slått iaf.

     Även Yudanov fick en överkomlig lottning i Tyskland, kvalspelaren Kennel som inte gjort några bra resultat på länge.

     Väldigt synd att Jarlskog/Björklund möts, de hade båda gått långt annars.

 2. Håller Brenda Njuki, Ellen Allgurin eller Hilda Melander på fortfarande eller har de lagt ned sina satsningar? Inte spelat på länge men kan förstås också vara skador som ställer till det. Annars tre tjejer med åtminstone topp 500 kapacitet, vilket dock är en tröstlös nivå då det bara innebär utgifter och vägen är lång till att man kan leva på tennisen. På damsidan måste man väl spela åtminstone en GS om året för att få det att gå någorlunda ihop …

  • Melander har nog lagt ner helt, hon spelar inte ens sommarotur tävlingar längre. Njuki har varit anmäld till ITF tävlingar nu i sommar men dragit sig ur, kanske siktar hon pa comeback? Allgurin verkar trana for fullt baserat pa hennes sociala medier sa utgår från att en comeback kommer förr eller senare.

   • Jag tyckte jag såg Njuki uppsatt på en tävling framöver, minns inte att jag sett henne innan, så kanske där comebacken kommer.

 3. Kul att Micke fick vinna en match till i båstad! 20 poäng är till stor hjälp för att snart kunna komma in i mail draw på de lättare chellengerturneringarna och slippa kval varje vecka. Istomin gjorde en rätt slät figur, men från mitten av första set spelade Micke bra!

  Trist med ännu en torsk för Elias. Förra veckan var Londero riktigt bra så inte mycket att göra åt där, men nu var Elias riktigt dålig. Monteiro behövde inte göra något annat än vänta på mängder av unforced från Elias som återigen ser så vilsen ut som han gjorde innan Söderling kom in som tränare. Nu kommer nog Elias börja dala i ranking, han känns kraftigt överrankad just nu.

  Kommer bröderna konvergera kring plats 200 inom ett halvår?

 4. Björklund vann enkelt mot Jarlskog.
  Trodde Jarlskog skulle vinna den matchen
  Då hon visat bättre form.
  JCA vann också och tog 6 poäng.

  • Björklund var ju i semi i Båstad, en 25k. Sen kvartsfinal i 15k och åkte mot vinnaren. Plus finalen i Göteborg i maj. Har superbra form ju. Jarlskog har gått till final x 2, men det är ju inga 25:or och Björklund har slagit bättre spelare (Jarlskog fick t.ex. stryk mot Francati som Björklund slagit två gånger senaste månaderna). Så jag skulle säga att Björklund har gjort bäst resultat på sistone och Jarlskog var säkerligen dessutom tröttast med 10 matcher senaste två veckorna vs Björklunds 3. Därför var Björklund mest trolig segrare imo. Men det gick mycket enklare än man kunde tro, 7 bollar fick väl Jarlskog i första set och sedan låg hon under med 1-5 innan hon repade sig aningen.

 5. Julia Lövqvist tog en bra seger idag mot ungerskan som vann i Värnamo för några veckor sedan, dock bröt hon vid underläge med 3-1 i avgörande set pga skada, men ändå

  • Definitivt dagens skräll. Jag undrar hur hämmad hon var av skadan. För att ta andra set med 6-4 mot Lövkvist så kan hon inte ha varit allt för skadad. 15-1 i matcher på juniortouren, skulle vara intressant att veta mer om den matchen. Nu blir det trots det en italienska som var i semi förra tävlingen, och i turneringen innan så åkte Julia direkt mot den överlägsna vinnaren. Så hon har haft ganska usla lottningar i Holland.

   Yudanov hade goda möjligheter, men fick tyvärr ge sig mot Kennel till slut. Godkänd insats ändå. Får hoppas Linnea kan vända sin match.

   • Bra segrar i Tjeckien också. Ström tog en fin seger mot en 12-seedad bosniska som var rankad 384 förra året, då hon också slog Kolodynska, en bra vitryska som är seedad i EM för 16-åringar som pågår nu. Bostrand var mycket nära mot 200-rankade och andraseedade Belgraver, men tog istället en fin dubbelseger mot det andraseedade paret tillsammans med Erzos.

 6. Suck.
  Svenskarna fortsätter att förlora alla jämna matcher.
  Samtliga tresetare denna vecka samt att Söderlund föll 6-7 6-7.
  Hur kan det komma sig?

  • Yudanov vann en jämn tresetare i kvalet, Malmkvist vann också en tresetare i kvalet. Jarlskog vann fyra tresetare på vägen till sina finaler. De vinner ju jämna matcher också, men om du lägger störst vikt vid förlusterna så känns det som att de alltid förlorar.

  • Nej, svenskarna förlorar inte alla jämna matcher. Snarare ligger sanningen runt 50/50. Med ett synnerligen selektivt urval och bara lista förluster går det att stärka sin tes. Men, bara i förra veckan vann tex Mikael Ymer tre tresetare. Elias Ymer har 18 matcher som gått till tre set och vunnit 12 av dom. Johanna Larsson har 10-3 i tiebreakset i år. 13 matcher har gått till tre set. 8-5, fördel vinster alltså. Hur kan det komma sig?

   • De flesta andra har dock negativ statistik.
    Cabaj Awad 2-8
    Yudanov 3-7
    Malmkvist 3-5
    Björklund 3-12
    Munozova 0-5
    Lister 5-4 i år men hemsk statistik innan dess.
    Hittar ingen förutom Larsson och Peterson med positivt resultat.
    Tror det är viktigt för självförtroendet
    Att vinna jämna matcher.

    • Vad menar du nu och vad räknar du? Jag får inte samma siffror alls när jag räknar antalet tresetare.

     Sen är det ofta enkel matematik. På väg upp på rankingen, desto oftare vinner du sannolikt jämna matcher inklusive tresetare. Vinner du mycket och ofta så har du också en tendens att vinna tresetare oftare. Så visst påverkar det självförtroendet.

     • En annan sak att tänka på är att det inte automatiskt är en jämn match bara för att det är tre set, vinner du 6-0 6-7 6-0 så är det inte en särskilt jämn match. Medan tvåsetare kan vara jämna matcher de också, tar du en match med 7-6 (6) 6-1 så visade du på stark mentalitet som vann det första jämna tiebreaket och bröt ner motståndaren. Det kan vara matcher som blir 6-4 6-4 där gemen är långa med många breakbollar/gembollar där man vann de viktiga.

      Så det är inte så lätt att räkna ut hur många jämna matcher som vunnits, det finns ingen tydlig gräns för vad som räknas som det. Men att Yudanov och Björklund t.ex. har minusstatistik enligt dig spelar ju mindre roll när de har nått sin bästa rankning hittills. Inte deras fel om de vinner för lätt när de väl vinner så att det inte räknas som en jämn match och därmed inte går in på pluskontot.

 7. Lövkvist besegrade förra veckans semifinalist. Smith nu, som Sara Dahlström slog förra året. Skulle kunna bli semi.

  JCA tog samtidigt andra set mot förstaseedade Ponchet, men ligger under i andra.

 8. Oj, Johanna Ström slog precis Alina TSYURPALEVYCH! Rankad 386 just nu då hon inte har spelat så mycket, men framförallt så var hon ju bland de få utvalda som fick vara med i Tennis Europe Junior Masters för 16-åringar och mötte Hennemann i semin där i vintras. För några veckor sedan slog ukrainskan Clarine Lerby som var rankad 13 i världen som bäst bland 2003:orna, som ju Ström tillhör. Och Ström vann dessutom stort i sina egna setvinster, 6-0 och 6-2.

  Det trodde jag inte, tänk på att Ström inte ens var seedad i junior-SM i början av april och åkte ut mot Smilla Kjaergaard då. På bara några månader hör hon nu till våra bästa juniorer skulle jag säga med de senaste två segrarna.

  Nu måste hon tyvärr spela match igen samma dag eftersom de är fördröjda där borta, mot den som slog förstaseedade. Och har dessutom dubbelmatch kvar. Men mycket imponerande, jag var tvungen att dubbelkolla att det stämde.

   • Ström fick ge sig i nästa match, men verkligen inte dåligt att ta set mot två år äldre Kubanova som normalt inte spelar på juniortouren utan har WTA-rankning och t.ex pressade WTA300-rankade Podorska i mars. Förra månaden slog Kubanova Jurikova som nu är i semi i en 15k i Österrike. Så ingen lätt motståndare direkt. Ström tog fler gem av henne än förstaseedade Noskova som är en av världens bästa 2004:or (tvåa på TE innan hon började spela på ITF).

    Märklig utveckling. Visserligen händer det mycket med kropparna i den åldern, men att gå från helt oseedad i svenska tävlingar till såpass bra på några månader känns extremt. Det är den relativa förbättringen på ett så kort tidsspann som jag förundras över och frågan är hur fortsättningen ser ut.

 9. Enkelt för Björklund, 11-1 i breakbollar. Hon känns mycket stabil på 15k-nivå nu, lär snart vara redo att ta nästa steg.

  Returmatch mot Salden nu, skulle det bli revanch där så vinner hon nog turneringen.

  • Och vinst för Lövqvist som nu får riktigt tufft motstånd mot förstaseedad. Apropå Johanna Ström som kommit från ingestans, är hon och Gustaf Ström syskon?

   • Ja nu tar det stopp för Julia, 130-rankade Monnet ska vara för bra, allt annat vore en praktskräll. Men Smith som hon slog kvalade in till en 25:a på ITF-touren förra året, så det var också en helt okej seger och en bra vändning. Jag gillar att flera under Hennemann, Milicevic, Yasar, Zaar etc visar framfötterna nu så att vi får större bredd.

    Bra fråga om Ström, aldrig tänkt på faktistk. Men de verkar vara det, hittade detta på en borttagen sida:

    “Gustaf Ström spelade hem segern i SEB Next Generation, precis som lillasyster … Sedan tidigare har Gustafs syster Johanna och Anna Gao”

    Läste också att Johanna hade en besvärlig handledsskada förra året som kanske hämmat utvecklingen och kan förklara en liten del av det vi ser.

 10. Madaras till final efter ha utklassar Dasilva.
  Imponerande då brassen bara släppte 3 game mot Lindell tidigare i år.
  Kommer första segern nu?

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Debut i Franska Öppna väntar för Mikael Ymer

Får möta 188-rankade kvalspelaren Blaz Rola.

Franska Öppna: Detta väntar Peterson och Larsson

Peterson möter Putintseva och Larsson ställs mot Rybarikova.

ITF-rankingen skrotas – men inte helt och hållet

Fler spelare får chansen till ATP- och WTA-ranking.

Rankingrapporten: Här är spelarna som går bra i skymundan

Mirjam Björklund och André Göransson positiva exempel.

Vecka 21 | Kval till Franska Öppna och svenskor som letar form

Bröderna Ymer i Pariskvalet. Peterson spelar i Strasbourg och Larsson i Nürnberg.