Vecka 29 | Så blev lottningen till Swedish Open

Mikael Ymer har en bra chans att gå vidare i Swedish Open, medan Elias Ymer lär få det svårare.

Det är inte det mest spännande eller intressantaste startfält vi skådat, men det är som det är.

Alejandro Davidovich Fokina blev alltså motståndaren för Mikael Ymer. Två spelare på wild card. Den 131-rankade spanjoren ska ha svenskanknytning genom sin far. Han är ett år yngre än Ymer. Han var överraskande i semifinal i Estoril i april/maj. När ATP-turneringen spelades i Båstad förra året var han rankad 374, så klättringen har gått snabbt. Spelarna har gjort Ymer till favorit i den här matchen.

Elias Ymer brukar ha det svårt i Båstad och möter 113-rankade Thiago Monteiro. Jämnt alltså när det kommer till rankingen, men brasilianaren har något Ymer saknar: form. Konstigt nog lottades de mot varandra även förra året och då vann Monteiro med 6-4, 6-2. Monteiro kommer till Båstad med en färsk challengertitel i Braunschweig, samma turnering där Ymer åkte ut i sin första match. Monteiro är favorit enligt oddsen.

Singel

Dubbel

Ser man på. Det blir ett svenskt derby i första omgången.

Svenskar i övriga turneringar

Dubbel: Cornelia Lister och Renata Voracova spelar i WTA Lausanne. Robert Lindstedt i par med Matthew Ebden hittar vi i ATP Newport.

Andreas Siljeström spelar San Benedetto challenger ihop med Szymon Walkow.

M25 Taipei

Med Jonathan Mridha som har haft en bra resa i Asien med en semi- och en kvartsfinalplats hittills på 25000-dollarsnivån.

M15 Kramasch, Österrike

Med Filip Bergevi. Efter finalplatsen i Sharm El Sheikh i februari har det gått tungt för Bergevi som inte tagit sig förbi andra omgången i de tio senaste turneringarna, alla på 15000-nivån dessutom.

M15 Pärnu, Estland

Med Karl Friberg. Efter fem raka kvartsfinalplatser har det tagit slut tidigt i de fyra senaste tävlingarna för Friberg. Här är han femteseedad.

W25 Aschaffenburg, Tyskland

Med Marina Yudanov. Har vunnit tre matcher i 25K-tävlingar i år, men inte tagit sig förbi andra omgången i någon av de tävlingarna.

W25 Palmela, Portugal

Med Jacqueline Cabaj Awad som konsekvent väljer spel på hardcourt. Hon har 8-10 i matchfacit i 25K-tävlingar i år och har tre kvartsfinalplatser där, alla i Asien.

W15 Dijon, Frankrike

Susanne Celik är andraseedad. Det blir underlagsbyte efter korta inhoppet i Båstad. Tävlingen spelas på hardcourt.

W15 Tabarka, Tunisien

Med Louise Brunskog som var i final här förra veckan. Hon är åttondeseedad och gör sin tionde tävling i Tabarka sedan mars.

W15 Pärnu, Estland

Fanny Östlund är andraseedad. Julita Saner är också med och de kan få sällskap av kvalfinalisten Jacqueline Nylander Altelius.

W15 Cancun, Mexico

Linnea Malmqvist är förstaseedad och gick till final förra veckan, trots magsjuka.

46 KOMMENTARER

 1. Har kommenterat tidigare att minst kvartsfinal för antingen Mikael eller Elias är rimlig förhoppning. Nu när lottningen är ute ser det ju klart bättre ut för Mikael. Knäckmatchen blir i andra omgången mot Jarry eller Laaksonen, förhoppningsvis Laaksonen som Mikael slog i kvalfinal i Roland Garros. Blir det Jarry så blir det tufft och ovisst, Jarry blir favorit men Mikael har definitivt chansen.

 2. Frågan är om det var Davidovich Fokina som förlorade matchen eller om det var Mikael Ymer som vann den? Spanjoren dominerade ju rätt rejält och servade för matchen vid 5-4 i andra set. Men hade redan då börjat tappa fokus, felvärderade och tog stora risker. Ymer spelade väldigt långt bakom baslinjen och fick försvara sig, men han får tillbaka många bollar och spelare som DF har svårt att vara fokuserade en hel match och då kan pendeln snabbt svänga tillbaka.

  Noterade också av TV-bilderna att det var väldigt lite folk på plats första dagen.

 3. Såg att Listers dubbelpartner Voracova kom in i kvalet som 494-rankad. Förlust men singelträning och $600. Synd att inte Lister riktigt får till det att kombinera singel och dubbel.

  • Hon hade kunnat komma med som andra alternate, som istället gick till någon ~660 rankad spelare. Kan vara att hon inte var på plats i tid i tron att hon inte skulle få spela kval.

 4. Elias bästa vinst i år? Starkt att slå den formstarke brassen. Nu väntar troligtvis Souza som han fick klart stryk mot i DC förra året.

 5. Mridha chanceless vs a guy who was 3-9 this year
  but tough hot and humid conditions
  could Play a big role

 6. Friberg also lost today vs a nobody….:(
  Bergevi yesterday vs a nobody
  the 2nd row of swedish Tennis is really low right now

 7. Ja Friberg förlust var oväntat.
  Bergevis förlust inte så överraskande mot en likvärdig motståndare.
  Förlust även för Saner och Brunskog idag.

  • Ja, måste ha varit en kul match att se på. På något sätt är jag också glad för att Eriksson/Göransson vann, tror det har större betydelse för dem i deras ärliga satsningar. Har jag fel som tänker så?

 8. Siljeström/Walkow vänder båda seten och vinner med 6-4 6-4 mot Basso/Trusendi.

  Tråkigt med Bergevi och Friberg, tungt nu. Hoppas att de kommer tillbaka som JCA efter hennes svacka förra året. Inte helt oväntade bakslag för Mridha och Brunskog, bara glada om deras kroppar håller så att de kan fortsätta sina satsningar och fortsätta att nå resultat.

 9. Kul också att Gustaf Ström äntligen vann en match i singel.
  Hoppas de vänder nu inför JEM nästa vecka.

 10. Lister till WTA semi i dubbel efter 6-4 6-4 vinst mot tredjeseedade. Kan möta första seedade i nästa match. Elias leder 1-0 i set (6-4)!

  • Toppen, vad roligt med Lister. Lindstedt/Ebden vann också första matchen.

   Noterar att Julia Lövqvist är i dubbelsemi, spelas senare i dag, i Dijon i samma turnering som Celik nu är i kvarten i singel.

   • Bra erfarenhet för Lövqvist och kul att se Celik igång, lottningen ser bra ut imo. Blir intressant att se hur långt Malmqvist kan ta sig den här veckan också.

    På tal om dubbel så är 2003:an Izabelle Persson i semi en G3:a i Tyskland tillsammans med norskan Elde. Hon plockar sina poäng främst i dubbel. Undrar om hon någonsin var ett alternativ till EM-laget, kan ju vara bra att ha en riktig dubbelspecialist att slänga in där.

     • Vad bra. Såg att hon hade break emot sig i andra efter att ha tappat första. Bra att komma tillbaka.

     • Vann även andra matchen på liknande sätt, fast svårare. 4-0 i skilje hämtades upp till 5-5.

      Linnea avbröt sin match i skilje, antagligen magsjukan då.

 11. Elias lost
  all swedes out again of Bastad
  was a valuable experience for all the Players and some tough 3-set-losses
  good matches!
  Even better luck next year!!! 2020 !

 12. Allgurin has withdrawn yesterday from FUT Norway
  i doubt she will ever Play again ? Another sad Story in swedish Tennis 🙁
  so much talent

 13. She was even in the draw for a Sommartour tournament a few weeks ago and then did a w/o. Either she has just had a change of plans, or she is injured again. She looks very chilled on her IG, seems she is studying for exams. She is 25 now and the road ahead if she wants to be the best she’s ever been is very long. I saw her play live in April and she looked really good. But you need to be healthy, injury free and highly motivated to play top tennis, and I am not sure that is where she is at. As you say, so much talent, but sometimes things just don’t work out…

 14. Östlund retired today from her match
  this estonia tournament is weird…there were 3 or 4 or 5 retirements since yesterday in the ladies and mens tournament

  yess i saw her IG-Pictures from yesterday and the week
  she Looks happy 🙂

  • Ja det är trist med Ellen. Varje gång man ser henne uppställd i något så hoppas man att hon är skadefri, men tiden går och går.

   Positivt att Celik är i semifinal i alla fall.

   Malmqvist och Östlund hade förmodligen också varit där om de varit friska, men tyvärr. Brunskogs överkvinna är i semi.

   Hoppas Östlund blir frisk till Sandelfjord nästa vecka. Yasar spelar i Finland samtidigt, men jag tycker det är rätt svalt intresse för de två 15k-tävlingarna trots att de går i Norden.

   Kajsa Rinaldo Persson fortsätter spela på sommartourerna där hon, utöver en finalförlust mot Jarlskog, inte får något direkt motstånd. Förra sommartouren tappade hon bara ett gem i.

 15. Dags att sammanfatta Båstadveckorna och titta framåt när nu svenskarna är borta.

  Damveckan blev med gratis inträde rätt kul så länge svenskorna lirade och de gjorde det relativt bra, klart godkänt allihop tycker jag. En 125:a ligger nog rätt men är svår att sälja in? Läste i HD före tennisveckorna att en eller flera sponsorer för båda veckorna är målet. Är det realistiskt? Jag är osäker om det finns en damvecka på den här nivån nästa år. Det lät minst sagt avvaktande från ledningen förra helgen. Och det går heller inte att komma ifrån att det känns som arrangörerna snålar och håller igen på flera viktiga saker för publiken under damveckan.

  Herrveckan räddas av att Ymers vinner var sin singelmatch, det har väl inte hänt att två svenskar avancerat sedan 2010 nånting ditåt? Startfältet i övrigt är bra på pappret men ändå lite svalt? Mest beror detta på, och då citerar jag en skarp tennishjärna, att tenniskunskapen i Sverige är låg och dessutom dalande eftersom svenska spelare inte på många år rört sig i ATP-miljön. Ingen vet vem Garin är eller om de gick miste om något när Berrettini drog sig ur. Utan svenska spelare i kvartsfinal i Båstad och rankade opp 100 och helst mer lever turneringen farligt på sikt. Till att börja med blir det en rejäl utmaning 2020 då OS spelas bara en vecka efter Båstad. Ingen vettig spelare som är OS aktuell spelar ett nytt underlag efter Wimbledon i en världsdel innan man skall till en annan världsdel till ett annat underlag för att sedan byta världsdel igen inför US Open?

  Dessutom är det Davis Cup-spel på lägre nivåer Båstadveckan nästa år och som lök på laxen kommer Hamburgs 500-tävling att ligga samma vecka. Om Båstad har en spelare på topp 50 i startfältet skall man nog vara glad nästa år!

  • Chardy (80), Jarry (64), Delbonis (70), Sousa (56), Londero (71), Gasquet (50), Carballes Baena (77) och Ramos (99). Det är kvartsfinalisterna. Inte den vassaste uppställning man skådat.

   Svensk tennis befinner sig i ett vakuum. Varken här eller någon annanstans kommenteras Ymers insatser speciellt mycket. Någon som har en aning varför?

   Diskussionen poppar ju upp titt som tätt om att när och vem av bröderna som första når topp 100. Tror de fick frågan även i år på någon av presskonferenserna. Jag får inte ihop det här med förväntningar och förhoppningar. Samma personer jag talat med som tror det är en tidsfråga tycker det är självklart att Ymer ska vara chanslösa mot spelare rankade runt 80. Jag får inte riktigt ihop det. Hur etablerar man sig på topp 100 om man är tämligen chanslös mot dessa spelare?

   Om inte i en sådan här tävling, när ska man då slå igenom och på allvar visa att man i match efter match faktiskt matchar spelare runt 50-strecket? Den svenska tennisscenen har på något sätt blivit helt kravlös, samtidigt som drömmarna består. Inte minst efter Franska Öppna och Wimbledon-kvalet var det poppis att tro att Mikael Ymer snart skulle nå topp 100. Spelet i de här två matcherna tyder inte på det.

   I nästan alla ATP-tävlingar under året är hemmafavör faktiskt just en fördel, en tävling där man har de bästa av möjligheterna att överträffa sig själva. Med ett wild card slipper man också kval, som kan slita både fysikst och pyskiskt. Läget kan inte bli mycket bättre. Så nog bör man kunna ha hyfsade förväntningar på att spelare rankade 116 och 124 ska ha någorlunda möjligheter att hänga med? Eller?

 16. Förhoppningen om en kvartsfinal nåddes inte, är därmed Ymrarnas insats ett misslyckande?
  Knappast om man betänker att både Jarry och Sousa var för bra. Speciellt Jarry är en kille på väg uppåt på rankingen och Sousa har psykologiskt övertag på Elias genom 3-0 i inbördes statistik.
  Om de istället fått möta Laaksonen(Mikael) och Kovalik(Elias) hade deras chanser ökat betydligt, det gäller att ha lite tur i lottningen. Jag trodde för övrigt inte att Elias skulle slå Monteiro, en klar positiv överraskning för mig.
  Redan nästa vecka kan de också ta revansch genom att gå långt i Tammerfors.

  • Hur tycker du det såg ut? Var det två blivande topp 100-spelare du såg? Vad i spelet i så fall?

   Jag hade inte väntat mig att Mikael med ett offensivare tänk, skulle bli så på defensiven mot Davidovich Fokina som han faktiskt blev i nästan två set. Spanjoren är ändå i huvudsak än så länge en challengerspelare och spelar med mycket små marginaler. Jag hade heller inte väntat med ett så enkelt andra set som Jarry fick.

   Ymer mötte Monterio, och överraskade på mig. Men inte så mycket spelmässigt. Jag tycker det såg rätt svajigt ut, men stora felmarginaler när Ymer verkligen gick för slagen. Men få nämner att Monteiro spelade sin sjätte match på åtta dagar varav detta var den tredje långa tresetaren. Sen är det ju bara konstigt att höra Ymer säga att han tappade energin i tredje set mot Sousa.

   Jag tycker det börjar bli samma visa varje år. Väldigt ursäktande om “väntade” resultat mot för bra spelare, för tuff lottning osv. Samtidigt som det är få förunnat att varje år få två wc till ATP-tävlingar med ultimata förutsättningar att förbereda sig. Men det är ju det här som väntar varje vecka, om man nu förväntar sig att de ska bli topp 100-spelare. Det räcker liksom inte att slå spelare runt 200 i challengers för att bli en stadig spelare på ATP-touren.

   Spelmarknaden går ju lite emot och sätter större tilltro till Ymer. Mikael stod i genomsnitt i 1.62 mot Davidovich Fokina, 2.17 mot Jarry. Elias stod i 2.11 mot Monterio, 2.22 mot Sousa. Jämnt spelat med andra ord.

   Tammerfors är en helt annan tävling än Båstad kvalitetsmässigt. Åtta spelare på topp 200. Ymer kommer att få en bra seedning båda två.

   • Mikael tror jag att han kan bli en Topp 100-spelare på kontinuerlig basis. Hans defensiva spelet är redan topp100 skulle jag vilja påstå men däremot serven, offensiven och mentala biten är en bit ifrån Topp 100. Hans utbrott mot Jarry var ju överdrivet och för mycket energi ödslas på fel sätt. Måste dock påpeka att han har minskat avsevärt mycket gällande utbrotten jämfört med ett år sen. Mot ADF så var det som du skrev, för defensivt. Han vann mer på att ADF inte kunde hålla samma nivå efter att ha missat att serva hem matchen i andra.
    Elias är nog på den nivå han är där idag. Hoppas man har fel förstås. Skulle gärna vilja se statistik på hur många unforced errors han gör per match… Tycker dock att han var mer tålmodigt i spelet under Båstad än normalt. Har han så offensivt spel så är det väl rimligt att volleyspelet borde bli bättre så man kan avgöra tidigare. Tyvärr för obekvämt. Han borde fråga Stefan Edberg om hjälp på den fronten.

   • För mig är Mikael en given topp-100 spelare redan i år, frågan är bara när det sker. Jarry är nu i final utan setförlust, han och Londero är bäst i år. Mikael hade gått längre om han sluppit möta någon av de två tidigt.

    • I ATP-turneringarna och som en av de sista in får han räkna med att kanske möta seedat motstånd tidigt. För att hålla sig på topp 100 under ett år krävs det att nå kvartsfinaler åtminstone några gånger.

     Senaste 52 veckorna har han 3-6 mot topp 100. Han har slagit Mannarino i Bordeaux, Delbonis i Noumea och Zopp i Pullach. Han har 2-9 i matcher i år när han mött spelare som varit bättre rankad än han själv och då ska man minnas att han bröt topp 200 först en bit in på året. Detta om något visar att nästa steg är svårt att ta, om man nu menar att han ska bli kvar på topp 100 och inte ligga där någon enstaka vecka eller månad.

     Hans resa har gått fort och jag tror man får ha mer tålamod än så. Först behöver han utveckla sin offensiv för att över tid ha en chans att bli en stadig ATP-spelare.

 17. Ellen har inte givit upp en comeback men drabbas av nya skador och förhinder hela tiden.
  Hon säger att hon varit nära comeback flera gånger.
  Hon ser ljuset i tunneln.
  Hon är en fighter.

 18. Celik i final efter retirement. Aldrig kul sätt att vinna men final är final. Ferro som Celik nästan slog i Båstad har samtidigt en fantastisk vecka i Lausanne. Känns som att Celik är på väg tillbaka ’på riktigt’ nu :o)

 19. Dags för min Sverige-lista så här i slutet på veckan. Celik kommer in, kul att hon är på gång.
  1) M Ymer 393p, 2) Peterson 380p, 3) E Ymer 231p, 4) Larsson 155p, 5) Björklund 78p, 6) Lindell 62p, 7) Eriksson 61p, 8) Mridha 24p, 9) Yudanov & Östlund 22p, 11) Cabaj-Awad 20p, 12) Bergevi 19p, 13) Madaras & Malmqvist 16p, 15) Freund & Friberg 15p, 17) Brunskog 14p, 18) Henneman & Yitbarek 12p, 20) Celik 11p.

 20. Ferro som både Celik och Björklund spelade jämt mot i Båstad går och vinner en WTA turnering nu. Duktiga svenskor som kan vara betydligt mycket högre rankade.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

Lister/Fichman åkte dock ut i första omgången i Australian Open.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.