Vecka 3 | Detta händer utöver Australian Open

46

Två veckor tennis med tennis från Melbourne har vi att se fram emot, men även snäppet under Grand Slam händer en del.

Först en summering. Föregående vecka var bra för svensk del. Markus Eriksson gick till final på Mallorca i 15000-dollars och Jacqueline Cabaj Awad fick nio WTA-poäng för kvartsfinalen i 25K-turneringen i Hong Kong. I dubbel var André Göransson tillsammans med Sem Verbeek i final i challengern i Canberra.

Fortfarande är det klurigt att se effekterna av det nya rankingssystemet. Cornelia Lister berättade för mig att hon hade flygbiljetter bokade till Singapore och en 25000-dollars, men kom inte ens med i kvalet där. Gränsen till main draw gick vid 226 i WTA-ranking, till kvalet runt 400. Vi får se om det förändras under året när utbudet av tävlingar blir lite större, men just nu är konkurrensen mördande hård. Eller? Med fem reserverade platser för ITF-rankingen (28 sista plats) kom två spelare med som förra året inte ens var topp 800. Ett exempel är Nefisa Berberovic som hade 0-4 i 25:or men som vann två 15K-turneringar utan att behöva slå några bra spelare i enkla omgivningar. Det är klart och tydligt att de spelare som valde enklare 15:or ifjol blivit lite av vinnare i år. En bra ITF-ranking är mer värd än en WTA-ranking på 497. Och resultat, oavsett nivå, är alltid en styrka.

– – –

Australian Open
Drar igång natten till måndag svensk tid. Rebecca Peterson (mot Sorana Cirstea) eller Johanna Larsson (Vera Lapko) är outsiders enligt oddsen.

Båda är med i dubbelturneringen också. Peterson spelar med Bernarda Pera och Larsson med Kirsten Flipkens.

ATP Challenger Koblenz, Tyskland (€46,600)
Mikael Ymer är sjätteseedad och står över första omgången. Han får sen i sin första match möta vinnaren mellan Zsombor Piros och Scott Griekspoor. En ATP-ranking på 347 eller ITF-ranking på 7 krävdes för att komma med direkt.

W15 Monastir
Kvartsfinal blev det förra veckan för Mirjam Björklund som är kvar i Tunisien. Linnea Malmqvist finns också med i anmälningslistan. Turneringen spelas på hardcourt.

W15 Antalya
Grusturnering. Melis Yasar går in på sin ITF-ranking.

M15 Manacor
Andra veckan på Rafa Nadal Academy. Markus Eriksson är med samt Fred Simonsson och Jeppe Johansson-Holm i kvalet.

M15 Monastir
Jonathan Mridha nådde kvartsfinal här förra veckan.

 

Föregående artikelKlara Milicevic vann i Malmö
Nästa artikelLarsson-Wozniacki och Peterson-Sharapova möts i andra omgången

46 KOMMENTARER

 1. Mer att tänka på nu helt klart. I Guadalopes 25:a räckte det att vara 151:a för att komma in i main draw, så det hade Björklund och Yudanov gjort t,.ex. Så det borde vara ännu svårare att planera sitt år på de här nivåerna. I slutändan måste man dock vinna många matcher på W25-nivå för att ta nästa steg, så det går inte att åka räkmacka med enklare W15-vinster i vilket fall.

  Något som är helt klart är att det har blivit väldigt enkelt för topp 100-juniorerna att gå in direkt i vilken main draw de vill i stort sett i W15, precis som ITF ville.

 2. Härligt att se Rebecca tillbaka på den här nivån efter skadan, det såg väldigt bra ut. Visserligen slängde Cirstea bort andra set, kanske utpsykad av den svenska klacken. Men hon spelade väldigt stabilt ju, lite problem med servereturerna i första bara.

  Rebecca Peterson – Maria Sharapova. Oerhört kul.

 3. Även Renard kvalar. Möter f.d. grand slam spelaren Jesse Witten som återigen får WC för spel i Naples. Brukar spela 2-3 turneringar per år. Ifjol tog han sig till kvarten så sannolikt ingen tacksam lottning för Renard som trots att han tog sig in som alternate är seedad i kvalet.

  Noterar att det lär gå att dra in en slant på WC för turneringsarrangörerna vare sig det är tillåtet eller inte. Hur kan man annars förklara att man gett WC till spelare från Jordanien, Schweiz och Tyskland i Manacor (Mallorca) som helt saknar ranking och meriter och att andra turneringar likaså har WC till spelare från andra länder som helt saknar meriter? De små kvalet kommer göra det än mer attraktivt att betala för (eller på annat sätt skaffa sig utan att det motiveras av spelkapacitet eller talang) WC i t.o.m. kvalen än det varit tidigare. Noterbart är att Simon Freund den här veckan inte tog sig in i kvalet till Manacor på ranking. Kommer nog vara tvungen att välja turneringar strategiskt om han vill få till en slagkraftig ranking så att han kan spela var som helst på $15k nivå. Hade fått spela i Turkiet, Tunisien och Kina tack vare sin ranking om han valt någon av de turneringarna istället för Manacor.

  • Fred o Jeppe ut i första kvalomgången på Rafa Nadal Academy, förstår att det är populärt att spela på denna nya fräscha anläggning. Bara att hoppas att Erikssons form håller i sig.

   • Märkligt att Simonsson ryker mot en spelare som helt saknar ITF poäng och som inte verkar ha spelat överhuvudtaget på juniornivå och som senaste två kvalturneringarna tappat ett set med 0-6. Det hade jag definitivt inte väntat mig. Att Jeppe torskar var däremot logiskt då hans motståndare har en bättre bästa ATP ranking (gamla rankingen då) även om Jeppes resultat senaste året talade för honom. Bara en svensk kvalspelare kvar då (Lucas Renard).

    Varken JCA eller Lister fick plats i Singapore. De fem första på ITF ranking var på plats så JCAs #37 räckte inte för att få spela. Har förstås ingen aning om JCA eller Lister är i Singapore.

    Mirjam har en bra lottning sett till nuvarande ranking på motståndarna. I första två matcherna ingen med ITF topp 300 ranking och sen åttondeseedade i eventuell kvart (som dock varit topp 400 på WTA ranking för två år sedan). Linnea möter femteseedade i kvalet som aldrig haft WTA ranking i sin första match så bra start det med sen fjärdeseedade som väl kan bli rätt jobbigt. Även Melis Yasar ser ut att ha fått fördelaktig lottning då hon börjar med sämre rankad spelare i första och sen 8:e seedade.

    På herrsidan inleder Mackan mot enda junior excemption som saknar ATP ranking och som han väl bör slå sen ser det jobbigare ut då kapabla Lokoli eller hygglig italienare väntar i nästa, bägge dock utan ATP ranking just nu så bör åtminstone vara favorit. Mridha har i svag turnering fått rätt jobbig lottning men ändå den nivån man bör klara av om man ska ta sig framåt i karriären och trots allt inte mer än topp 400-500 nivå på motståndet i första två matcherna.

 4. Finns det nån app där man kan följa de lägre rankade spelarna?
  FlashScore o resultina går ju inte längre.

  • ITFs hemsida fungerar utmärkt för Futures. Du kan i alla fall knappast få bättre liveuppdatering från matcherna och ej heller se så många matcher på den nivån live. Rätt anmärkningsvärt att de har så bra liveuppdateringar.

   Vill man följa enskilda spelare eller enbart svenska spelare t.ex. så får man scrolla listorna på ATP, WTA och ITF och kolla vilka som spelar den här veckan. Går rätt snabbt och smidigt då det trots allt inte är så många turneringar som pågår varje vecka.

 5. Även Renard var helt chanslös i kvalet.
  Såhär långt bara Freund och Ahren Monga som lyckats vinna en match i kvalspel på ITFTouren i år.

 6. Bra av Klara som har hela 3 år kvar på juniortouren. Visserligen krävs det mycket mer att nå topp 100, men det finns inget som talar att hon inte kommer att lyckas. Juniorrankingen behöver inte betyda något, men det försämrar ju inte chansonerna att lyckas i framtiden i alla fall. Det förvånar mig att inte någon av Yasar, Viktorovitch, Zaar och Petrovic varit topp 100.
  Ellen Allgurin 16
  Rebecca Petersson 34
  Cajsa Henneman 48
  Mirjam Björklund 49
  Ida Jarlskog 59
  Julia Rosenqvist 61
  Johanna Larsson 79
  Kommer inte på någon mer tjej som varit topp 100 som junior och som spelar fortfarande.

  • Precis, Milicevic når garanterat topp 100 om skador eller så inte kommer i vägen. Hon är i dagsläget topp 30 bland födda 2003 eller yngre och hon spelar egentligen inte särskilt mycket bland juniorerna. Det var väl i somras hon gjorde sin senaste turnering innan dessa.

   Petrovic har spelat på tok för lite än så länge för att nå topp 100, Zaar med, hon var skadad länge. Viktorovitch och Yasar var ju ganska nära dock.

   Sen undrar man ju vilka fler som kan bli det de närmaste åren. Lövqvist, Petrovic, Shasteen, Dahlström, kanske Johanna Ström, har nog alla potentialen för det, men det gäller att satsa på det också/slippa skador, och det finns andra saker som vinter- och sommartourer eller seniorspel som lockar.

 7. Enkla segrar för Björklund, Malmqvist och Yasar i första omg.

  Peterson, tja, det var klasskillnad, Sharapova spelar väldigt bra. Samtidigt som jag inte tycker Becca kom upp i sin normala standard heller när hon hade lägena. Men hon har såklart mycket respekt för Sharapova.

 8. Mikael Ymer tog sin 7:e raka vinstmatch. Såg ut att vara trött och på väg mot förlust i andra set men blixtrade till med ett strålande tie-break och därefter var matchen vunnen, tror han blir svårslagen även i denna tävling.

 9. Svenskarna vinner 3 setsmatcherna o år.
  7-2.Vi får hoppas det håller i sig.
  Konstaterar att det går tungt för herrjuniorerna.
  Chauod föll överraskande mot nr 219 i Costa Rica.
  Ser ingen just nu som kan nå topp 100.
  Inte i år iallafall.
  Hoppas ju på 03;orna.
  Danskarna Rune och Möller är ju redan topp 100.

 10. Helt okej lottning för Ström i AO, vid vinst troligt och intressant möte med Virtanen som jag förstått det också tränar på GTG. Var jämnt när dessa två möttes för nästan snart ett år sedan.
  Caijsa fick desto tuffare lottning mot Lulu Sun som är kvartsfinalseedad, men tror absolut hon kan rå på henne om hon har en bra dag.

  • Ja jag tyckte samma som dig när jag såg lottningen.

   Sun verkar svår men inte helt omöjlig och skulle hon nu vinna tycker jag det ser intressant ut. Sun föredrar dessutom grus. Däremot var hon i final i dubbeln i AU förra året så hon har nog inget emot underlaget och har mer erfarenhet.

 11. Det var ett riktigt bra och intensivt första set mellan Ymer och Ortega-Olmeda. O-O var riktigt aggressiv och bollsäker från baslinjen under hela matchen. Ymer var inte dåligt heller i första set. Han var ovanligt aggressiv också. Kändes som Ymer kroknade lite efter tiebreaket. Han fick springa mycket i sidled i första medan O-O nötte med sin backhand. Lite märkligt att O-O inte har varit högre rankad än 257. Det är bara att fortsätta jobba på med fysiken och kondition för Ymer. Det ser klart mycket bättre ut nu än för 2-3 månader sen. Gillar verkligen hans variation och nu med ett offensivare spel kan det leda till en potentiell positiv utveckling i form av högre ranking.

 12. Ström vann enkelt. Hennemann… ja det blev jämnt, skiljde bara 9 bollar. Tappade 40-0 i egen serve till 2-4 i andra set, hade 40-15 i Lus serve vid 3-5…. såna lägen man måste ta till vara på. Annars var de ju jämna mer eller mindre.

  Intressant att de struntar i letserve i juniortävlingen. Snuddar serven vid nätet så kör de vidare, kan bli rätt utmanande bollar.

 13. Hennemann is allways unlucky in her draws
  her opponent has a nice wta ranking….

  Ymer…hmm he was fav now to win it all
  but O-O is tough, but i talked to Benjamin Hassan (ranked around 380) and even he was wondering why O-O is having such a strong tournament,
  BTW O-O is a total nice guy, i ve talked to him for 20 minutes on thursday.

  • VCU har varit ett ’svensklag’ nu ett bra tag, tyvärr är de inte särskilt bra rankade. De bästa svensklagen f.n är Virginia med Calle Söderlund och Arizona med Jonas Eriksson-Ziverts och Filip Malbasic.

 14. Mackan lost to a tough Gakhov guy. These 15k Futures are still tough, and you need to win them to ve any chances to go further in the ift rankings…
  should be Top60 now on the itf rankings
  not enough for getting into the european Challengers but good enough to get into challengers around the world
  in doubles he should be in nearly every time

  • Intressant med Erikssons fina form inför DC. Colombia ställer upp med sitt absolut bästa lag och för första gången på länge är vi inte favoriter i dubbeln. Svenska laget tas ut nästa vecka och bör bli: E Ymer, M Ymer, Lindstedt, Eriksson och som femte man tror jag på Lindell som är grusspecialist och dessutom har god erfarenhet av att spela på hög höjd i Colombia.

 15. Märklig avslutning på Erikssons match.
  Ghakov slog en boll mitt i banan och Eriksson försökte inte ens ta bollen…
  Även Björklund föll klart.

  • Ändå hyfsat väntat mot Komardina som precis som Björklund bara spelar på 15k temporärt. Hon var liksom #172 2017 och tog enkelt hem förra veckans tävling.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här