Vecka 3: Säsongsdebut för Mikael Ymer

15

Som tur är händer det mer i tennisväg än Australian Open. Här är ett axplock vad som händer i veckan.

Mikael Ymer har säsongsdebuterat genom att vinna tre kvalmatcher på två dagar. Idag startade han med seger i raka set mot Clement Geens, följt av 2-1-seger över grusspecialisten Pedro Cachin. Därmed är Ymer klar för huvudturneringen i Koblenz, som har 43000 euro i prissumma.

Lottning: http://www.protennislive.com/posting/2018/7652/mds.pdf

I övrigt hittar vi svenskt i ett par futuretävlingar.

 • Filip Bergevi gör sin tredje turnering för året i USA (Sunrise, Florida) men missade i kvalfinalen. Däremot blir det spel för Gustav Hansson.
 • Patrik Brydolf i Manacor, Spanien (Rafa Nadal Academy)
 • Linnea Malmqvist i Sharm El Sheikh, Egypten

Junioruppdateringen

Erik Grevelius och Melis Yasar kommer att kvala till Australian Open. Speldagar är 17 och 18 januari.

Alexandra Viktorovitch och Caijsa Hennemann är i Tjeckien och spelar en Grade 1-turnering på filt i Prag. Caijsa förlorade i första omgången, men Alexandra är vidare.

 

Föregående artikelDe spelar EM för 16-åringar i Kazan
Nästa artikelVecka 4: Challengerspel och SM-vecka i Falun

15 KOMMENTARER

 1. Man måste ju förundras över tennisen som en mental sport, det finns inte många andra sporter som är likadana eller där det blir lika tydligt. Hennemann och Viktorovitch spelade nyss dubbel i Tjeckien. De kunde ha tagit första set (matchboll i tiebreak) men förlorade det. De låg under med 3-5 i andra set men tog sedan 4 raka gem och tog hem andra set. Bör ju då ha momentum inför supertiebreaket kan man tycka.

  Resultat? 0-10. Inte en boll vunnen. Ja mycket kan sägas om tennis, men det är en oehört fascinerande mental sport där en enstaka boll kan vända hela matcher.

 2. Trodde först de skrivit fel men det stämde visst. 0-10 ….något måste ha hänt ? Man förlorar inte 10 raka bollar i ett matchtiebreak när man vunnit andra set med 7-5. Inget världsligt men dubbel i en Grade 1 kan vara betydelsefull i längden. Ser att både Viktorovitch och Henneman spelar SM i Falun på måndag mmm. Yasar och Grevelius förlorade i kvalet i Australien. Trodde på Yasar faktiskt men tyvärr får hon inte till det när kommer till de ”riktiga” tävlingarna där de främsta deltar. Borg jämn match i singel mot killen som slog 1:a seedade, men glädjande vidare till kvarten i dubbel. Borg saknar mycket men presterar ändå hyggligt redan ….spännande. 2018 hoppas jag mycket på Petrovic, Milicevik, Löfqvist och Dahlberg.

 3. Bedrövlig start på året för Svenskarna.
  Denna vecka noterar vi 0-6 i matcher och 1-13 i set i main draw,
  Totalt bara 2 segrar i år(Larsson och Månsson).
  Ser inte alls bra ut.
  Har juniorkvalet till Australian Open startat?
  Har inte sett någon lottning.

 4. Nicola Kuhn fullständigt mosade Mikael Ymer. Två år yngre, född 2000. Ymer hängde inte alls med i tempot och serven är ju inte alls på nivå för att spela challengers. Jag ser en risk för att Ymer för eller senare börjar känna att han börjar bli omsprungen av andra talanger som utvecklas både fortare och bättre.

 5. Nä den här veckan var inte munter. Får väl trösta oss med att det har varit positivt på Tennis Europe istället där Tilde Strömkvist slog tre topp 100-spelare och det går bra i Quality Hotel Open.

 6. Där försvann Johanna Larsson och Kiki Bertens redan i första omgången trots 6-4, 4-1. Och inte såg det bra ut i tredje, 1-6.

 7. Lill-Ymer har verkligen haft en miserabel utveckling sedan Lundgren började träna honom i somras (och höjde honom till skyarna). Den enda tydliga skillnaden är att han har ändrat serveteknik, med klart försämrad serve som resultat. I övrigt samma typ av spel som innnan, men känns mer håglöst och tandlöst.

   • Hmm, det verkar inte Elias själv tycka.

    Elias Ymer said: “I’m really thankful for these grants. This is very much needed money as I am travelling full-time with a tennis coach. I have to pay for the coach’s salary, flights and physiotherapist, which is not cheap but you have to invest to make it and this money comes in perfectly. I was No. 280 when I received my grants last year and now I’m No. 140. I want to use the grants to invest even more in my team this year, and I want to continue riding this wave.”

    Båda bröderna Ymer och Peterson fick återigen pengar från Grand Slam. 25 000 dollar den här gången.

    ”all recipients deemed to show exceptional potential.”

    • Fast det säger han väl inte här? Galo Blanco var dyr, det var en anledning till att det inte blev en fortsättning. Sen vet jag inte vilken kostnad han fick ta själv för uppläggen efter det med dels Dan Eklund och dels ”Fidde” Rosengren. Gräset var ju inte grönare på andra sidan om man säger så, även om Good To Great förr eller senare också ville ha del av de intäkter Ymer genererade. Istället blev det ett par förlorade år där Ymer stod stilla och blev förbisprungen av sina konkurrenter.

 8. Hennemann om matchtiebreaket, hon kan inte heller förklara:

  ”Alexandra och jag mötte de ryska 8:e seedade paret i dubbel igår. Vi började matchen riktigt dåligt och låg under 0-4. Sedan fick vi en riktig energikick och spelade mycket bättre. Jag kände att vi faktiskt var de bättre dubbelparet. Vi vände underläge 3-5 till 6-5 och hade sedan setboll vid 7-6 i tiebreak, men första setet gick trots det till motståndarna. I andra set låg vi också under med 3-5, men lyckades kriga oss till 7-5. Jädrar va gött!!! Nu kände man verkligen att vi gick in med mest självförtroende i matchtiebreaket. Men vilken flopp…jag skäms faktiskt nästan att skriva detta nu i efterhand. 10-0, till ryskorna. Vi tog inte en enda poäng i det avgörande matchtiebreaket. Jag vet inte riktigt vad som hände. De spelade väldigt bra såklart, men det är helt otroligt hur man inte kan ta en enda poäng.”

 9. ”Trodde på Yasar faktiskt men tyvärr får hon inte till det när kommer till de ”riktiga” tävlingarna”

  På tal om Yasar så verkar hon ha haft lite otur med lottningen. Japanskan hon förlorade mot kvalade in och vann sedan enkelt i första omgången mot tredjeseedade och 10-rankade Waltert. Så hon kunde ha fått en enklare lottning iaf.

 10. Fortsatt tufft för Svenskarna.
  Lister föii ganska klart idag trots 3setare.Hade inte en breakboll på hela matchen.
  Bergevi föll i kvalet mot okänd 16 årig Brasilianare.
  Bara 2 segrar i maindraw så här långt för svenskarna.
  Ser tufft ut även nästa vecka.Hoppas någon kan vinna någon match.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här